Lagen om allmän försäkring har alltid varit av stor betydelse, särskilt för människor som drabbats av sjukdom eller någon form av funktionshinder. Under de senaste åren har dock AFL varit föremål för granskning och många förändringar, dels vad gäller utformning av vissa bestämmelser, dels av personella resurser och organisation. Det pågår dessutom fortfarande en översyn av vissa bestämmelser i AFL. Denna process har bl.a. medfört vissa inskränkningar, och snävare bestämmelser, vad gäller rätten och möjligheten till ekonomisk trygghet vid nedsatt arbetsförmåga till följd av sjukdom, skada eller funktionshinder.
Sjuk- och arbetsskadekommittén påpekar i sitt slutbetänkande (SOU 1996:113) vikten av kontinuitet, flexibilitet och närhet som viktiga principer för att kunna skapa och upprätthålla en förtroendefull relation mellan försäkrade och försäkringshandläggare. Medborgarnas krav på tillgänglighet måste säkerställas och den enskildes möjligheter till kontakt med försäk- ringshandläggare genom geografisk närhet är en viktig fråga.
De övergripande målen och syftet med en allmän försäkring måste på ett bättre sätt markeras genom att i lagens inledning i en s.k. portalparagraf, jäm- för socialtjänstlagens första paragraf, lyfta fram dessa frågor. Portal- paragrafen kunde förslagsvis lyda:
Verksamheten skall bygga på människors eget ansvar med respekt för deras självbestämmande och integritet. Bedömningen av rätt till ersättning och annat eknomiskt stöd från försäkringen skall präglas av objektivitet och likformighet. Service och aktiva insatser skall dessutom karakteriseras av helhetssyn, kontinuitet, flexibilitet och närhet. Den försäkrade skall garan- teras likabehandling och rättssäkerhet i prövning av enskilda fall.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om portalparagraf i lagen om allmän försäkring.
Stockholm den 27 oktober 1998
Kenth Skårvik (fp)