Under den gångna sommaren har en viss debatt om innehållet i beslutet om nytt pensionssystem kommit igång. Det är bra att pensionsreformen belyses från olika håll, för det är inte enkelt att skapa sig en entydig bild av ett så komplext system. Dessutom återstår många pusselbitar ännu. En viktig sådan del är hur den utlovade pensionsrätten för studier ska komma att utformas. Pensionens struktur och finansiering är ännu inte klar. Det enda som hittills angivits är att den bara ska kunna erhållas för studier under 1995 och senare.
De som är födda 1954 är de första som får hela sin pension från det nya systemet. De har inte kunnat tillgodogöra sig något av det tidigare systemets möjligheter att kompensera för studietid. Den chansen har i princip endast de haft som före 1994 hunnit arbeta mer än 30 år med pensionsgrundande inkomst och haft 15 år med en lön över genomsnittet. Bara de som är födda de första åren på 1940-talet eller tidigare kan ha hunnit med det. De som är födda 1954 hade säkert det mesta av sina studier bakom sig 1995 när de hunnit bli över fyrtio år. Det kan inte vara rimligt att de helt ska sakna möjligheter att kompensera sig för den inkomst de förlorat vid studier. Detta stämmer inte med Sveriges värdering av kunskap och kompetens. En annan tidsgräns måste kunna sättas för rätt till studiepension.
Nivån på studiepensionen är också viktig. Många, särskilt kvinnor kan inte kompensera sitt inkomstbortfall under studietiden med en motsvarande högre lön i framtiden. Kvinnor med eftergymnasial utbildning har oftast lägre lön än män med enbart gymnasieutbildning. Det sägs ofta att pensionssystemet inte är avsett att rätta till orättvisa löneskillnader och det är riktigt, men det kan nämnas att den beslutade pensionen vid värnpliktstjänst ligger på en betydligt högre nivå än vad som nämnts i tidigare förslag om studie- pensionen.
Det är viktigt att pensionsrätten vid studier konstrueras på ett sådant sätt och ges en sådan nivå att den blir en del av satsningen på "Kunskaps- sverige".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pensionsrätt vid studier.
Stockholm den 23 oktober 1998
Karin Wegestål (s)