Stora delar av den svenska forskningen bedrivs i internationellt samarbete. Detta samarbete är viktigt för Sveriges möjligheter till tillväxt och utveckling. För att möjliggöra för svenska forskare att ingå i internationella nätverk satsar regeringen åtskilliga miljoner per år på olika forskarstipendieprogram. De svenska forskare som deltar i dessa program stannar som regel utomlands under 2 år, vilket skapar problem vad gäller de svenska försäkringssystemen.
Stannar man utomlands längre tid än 6 månader blir man normalt utför- säkrad. Detta innebär t.ex. att barnbidraget försvinner, vilket främst drabbar de kvinnliga forskarna, som ofta befinner sig i småbarnsförälderstadiet vid detta steg i forskningskarriären. Vid en eventuell graviditet måste man flytta hem, då man under sex månader före beräknad förlossning måste arbeta i Sverige för att omfattas av föräldrapenningen.
Ett annat problem är utförsäkringen från a-kassan, som blir allt större för många forskare, då man inte alltid får anställning direkt efter hemkomsten.
Det är viktigt att den sociala tryggheten under och efter utlandsvistelsen förbättras och förstärks för att inte dessa praktiska problem ska förhindra enskilda forskares deltagande i olika internationella forskningsprogram.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att se över den sociala tryggheten för svenska forskare utomlands.
Stockholm den 27 oktober 1998
Majléne Westerlund Panke (s)