Försäkringskassorna har som bekant ett folkligt ursprung i försäkringskasserörelsen. När ansvaret för sjukpenning och också viss finansiering av sjukvård överfördes till staten vid mitten av 1950-talet fick den statliga myndigheten Riksförsäkringsverket och dess decentraliserade organisation en något ovanlig utformning. Av pietet önskade sannolikt Socialdemokraterna som stod bakom reformen att i viss utsträckning bevara folkrörelseanknytningen. Det skedde genom att försäkringskassorna var självständiga gentemot RFV och hade egna styrelser. Det folkliga inflytandet skulle också komma till synes i bl.a. de tidigare pensionsnämnderna, numera socialförsäkringsnämnderna.
Verksamheten inom försäkringskassorna har på precis samma sätt som inom skatteförvaltningen ändrats radikalt sedan de första decennierna efter andra världskriget. Tidigare var det väsentligt att få in förtroendemän i beslutsprocessen. De hade nämligen lokal anknytning och framförallt lokala kunskaper om olika förhållanden som kunde var av värde att beakta både när det gällde taxeringar på skattesidan och när det gällde frågor om förtidspensioneringar etc. på försäkringssidan. Kommunsammanslagningar, en ökad befolkningsrörlighet till större orter, ny teknik etc har dels lett till betydligt mindre lokala kunskaper med bäring på försäkringsbesluten, dels till en helt annan beslutsteknik som bygger på tjänstemannabeslut. Av i huvudsak nostalgiska skäl har exempelvis avskaffandet av socialförsäkrings- nämnderna med dess förtroendemannainflytande avvisats. Men i längden kan inte den gamla folkrörelsetanken leva kvar. Anakronistiska element i en modern socialförsäkringsadministration kan skada organisationens och också folkstyrelsens legitimitet.
Att ta bort socialförsäkringsnämnderna skulle leda till vissa minskningar av kostnaderna för socialförsäkringsadministrationen. Dessa medel skulle lämpligen kunna användas för de eventuella förstärkningar som kassorna kan behöva.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av socialförsäkringsnämnder.
Stockholm den 25 oktober 1998
Margit Gennser (m)