Inledning
Ett av de sista besluten riksdagen fattade innan riksmötets avslutande, var att besluta om det reformerade pensionssystemet, trots att alla regler ännu inte var utformade och alla frågor ännu inte hade lösts. För närvarande sitter närmare 10 olika utredningar med anknytning till det nya pensionssystemet. Det sista beslutet som riksdagen tog före valet 1994 gällde också pensionsreformen. Det finns stor anledning att befara att det blir fler beslut, och att vi ännu inte sett det sista "riktlinjebeslutet". En inte alltför vild gissning är att nästa "principbeslut" kommer före valet år 2002.
Den kritik som tidigare framförts av bl.a. Vänsterpartiet kvarstår och vi hänvisar till våra motioner med anledning av regeringens proposition 1997/98:151, Inkomstgrundad ålderspension m.m. och proposition 1997/98: 152, Garantipension m.m. Nedan lyfter vi återigen fram några av dessa frågor.
Generationsaspekter på det reformerade pensionssystemet
Unga människor
Ett bra socialförsäkringssystem omfördelar resurser över hela livscykeln, mellan generationer, mellan klasser och mellan kön. I Sverige i dag står ca 500 000 människor utanför arbete. Många av dessa är unga människor. Den inkomstgrundande ålderspensionen börjar beräknas vid 16 års ålder. En sådan tidig ingångsålder var relevant vid ATP:s införande då 47,5 % av alla 16-åringar var sysselsatta i arbete. Motsvarande siffra 1994 var 13,3 %. Siffran i dag kan med största säkerhet var mycket lägre med tanke på att de flesta ungdomar går i gymnasiet t.o.m. 19 års ålder.
För de ungdomar som i dag är arbetslösa och inte lyckats att kvalificera sig till pensionsgrundande trygghetssystem måste regeringens förslag om inkomstgrundad ålderspension innebära en stor besvikelse eftersom de blir stora förlorare i det nya systemet. Vänsterpartiet anser därför att kvalifice- ringsreglerna till socialförsäkringssystemen måste ses över och göras mer flexibla.
Regeringen har för avsikt att se över samordningen av socialförsäkrings- förmåner med rätten att kvarstå i arbete till 67 års ålder. I samband med denna översyn bör regeringen också utreda de kvalificeringsregler som i dag utestänger ungdomar från att erhålla pensionsgrundande ersättning från socialförsäkringssystemen. Vi har utvecklat detta i en särskild motion.
1950-talister
Det har från flera håll hävdats att 1940-talisterna är de stora vinnarna i pensionslotteriet och att 40-talisterna skor sig på andras bekostnad. Vänsterpartiet vill understryka att det inte finns några vinnare i det nya systemet - förutom de privata kapitalinstituten. Alla förlorar mer eller mindre på det nya systemet.
Alla som är födda 1954 och senare, dvs den som är 45 år och yngre kommer fullt ut att omfattas av det nya pensionssystemet. De som är födda på 50-talet har redan arbetat halva sitt liv och har mycket små möjligheter att via det offentliga pensionssystemet påverka sin pension. Dessutom tappar de som är födda mellan 1954 och 1960 cirka 20 års fondsparande, eftersom de inte får tillgodoräkna sig pensionsrätt för studier eller för pliktjänstgöring. Beräkningar som har gjorts av bl.a. S-E-Banken visar att den som är född mellan 1954 och 1960 kan förvänta sig att få 41 % av slutlönen i pension med det nya pensionssystemet. Dessa siffror har inte presenterats i de olika utredningar som presenterats av genomförandegruppen. Vänsterpartiet anser därför att pensionsutfallet för de s.k. 1950-talisterna måste kartläggas för att synliggöra konsekvenserna och för att de som är födda mellan 1954 och 1960 skall kunna få den trygghet på ålderdomen som regeringen och de borgerliga partierna utlovar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
1940-talister
För dem som tillhör mellangenerationen har riksdagen beslutat att pensionen skall grundas dels enligt reglerna i ATP-systemet, dels enligt de reformerade reglerna. Vid beräkningen i ATP-systemet skall den försäkrade kompenseras för det basbelopp som folkpensionen utgör. Kompensationen skall dock, enligt riksdagen, endast tillgodoräknas för de år den försäkrade har ATP-poäng. Detta anser Vänsterpartiet vara fullständigt orimligt. Mellangenerationen består av försäkrade födda mellan 1938 och 1953, dvs. kvinnor och män i åldern 45 till 60 år. Enkel matematik ger vid handen att en person som är 45 år bör ha börjat förvärvsarbeta vid 15 års ålder för att kunna uppnå det antal intjänandeår som krävs i ATP-systemet. Många försäkrade studerade i grundskolan vid 16 år och återigen andra har studerat och haft inkomster av sommararbete eller tillfälliga jobb för att kunna försörja sig under studierna. Lönen har inte räckt till för att komma över två basbelopp. För denna grupp försäkrade är riksdagens beslut att inte få tillgodoräkna sig det basbelopp folkpensionen utgör ett slag i ansiktet. Kompensation för folkpensionen är väsentlig för nivån på pensionen i både ATP-systemet och det reformerade systemet. Vänsterpartiet anser därför att de kvinnor och män som har 0 år, dvs inte kommit över ett basbelopp i inkomst, skall kompenseras med det basbelopp folkpensionen utgör. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att återkomma med ett sådant förslag.
Änkepensionen
Riksdagen har beslutat att garantipensionen skall räknas av mot ATP-delen i änkepensionen. Vänsterpartiet reserverade sig mot detta. Artikel 119 om lika lön i Romfördraget behandlar allt som härrör från arbetslivet, även pensioner. Det finns inga undantag för dessa principer för förmåner som rör anställningsförhållanden. Genom Barberfallet gäller artikel 119 både offentliganställda och privatanställda. Även efterlevandepensioner skall enligt domar i fallen Tennoever och Coloroll behandlas enligt artikel 119 i Romfördraget. ATP-delen i änkepensionen är en efterlevandepension baserad på pension intjänad under arbetslivet. Det innebär att riksdagens beslut att räkna av garantipensionen mot ATP- delen i änkepensionen med största sannolikhet är i strid med artikel 119 i Romfördraget. Vänsterpartiet anser därför att regeringen bör pröva förslaget om änkepensionens avtrappande mot garantipensionen mot artikel 119. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Kvinnor
Kvinnor har lägre pension än män. Det beror på att kvinnor arbetar mer obetalt än män, men också på att kvinnor har lägre lön än män. För att uppnå samma utfall som i det nuvarande ATP-systemet måste kvinnor utöka sin andel av betalt arbete och dessutom se till att lönediskrimineringen beroende på kön försvinner. Ett pensionssystem kan inte kompensera för dessa strukturella skillnader, men hur ett pensionssystem konstrueras avgör om man har för avsikt att försvaga eller förstärka skillnaderna mellan könen.
Regeringen och de borgerliga partierna har valt att förstärka skillnaderna mellan könen.
Det nya systemet är baserat på livsinkomsten där varenda krona skulle leda till extra pension, enligt genomförandegruppen. Det var viktigt med raka rör. Men de raka rören blir bara raka för dem som tjänar över 18 000 kronor i månaden. För den som tjänar under 18 000 kronor är standardtryggheten i princip borttagen. 1997 tjänade en stor majoritet av LO-kvinnorna, en majoritet av LO-männen och över hälften av TCO-kvinnorna under 18 000 kronor i månaden. Utan att ta till några överdrifter innebär garantipensionens konstruktion att det för det stora flertalet kvinnor inte kommer att löna sig att arbeta mer eller att försöka få högre lön.
En av anledningarna till varför de fem partierna ville ta bort 15/30-regeln var att den gynnar dem som gör karriär. Livsinkomstprincipen tar dock ingen hänsyn till vad som är karriär. Karriär kan enligt systemet vara att en deltidsarbetande kvinna går upp i arbetstid från deltid till heltid. Det kan också vara att utbilda sig från undersköterska till sjuksköterska. En pension baserad på livsinkomsten innebär att ett manligt förvärvsmönster gynnas framför ett kvinnligt.
Ett förslag som slår direkt mot kvinnor är det sätt som kompensationen för folkpensionens basbelopp skall beräknas. Riksdagen har beslutat att folk- pensionens basbelopp skall läggas till beräkningsgrunden endast de år den försäkrade haft ATP-poäng. För att erhålla ett ATP-poäng måste man haft en lön överstigande två basbelopp, dvs. för 1998 över 72 800 kronor vilket motsvarar en månadslön på cirka 6 100 kronor. Pensionspoängsregistret visar klart att det finns ett könsmönster vad gäller fördelningen av 0 år. Kvinnorna har avsevärt fler år utan pensionspoäng än männen. Anledningarna kan vara skiftande och kan bero på att kvinnan följt maken när han bytt arbete, hon kan ha haft korta och lågt betalda arbetstillfällen för att dryga ut hushålls- kassan. Förslaget om att endast kompensera för de år en person haft ATP- poäng ser könsneutralt ut, men är i själva verket könsblint.
1994 lät dåvarande pensionsarbetsgruppen utföra en jämställdhetsgransk- ning. Enligt pensionsarbetsgruppen visade den granskningen att kvinnor inte förlorar på det nya systemet utan att kvinnor missgynnas av ATP-systemet. Enligt den uppfattning som vår representant framförde i pensionsarbets- gruppen måste man vid en sådan granskning titta på hela pensionssystemet, dvs. ATP och folkpension.
I proposition 1997/98:151, Inkomstgrundad ålderspension m.m., skriver nu regeringen:
"Den sammantagna effekten av ATP och folkpension (inklusive pensions- tillskott) gynnar enligt Ståhlbergs studie (1994) snarare kvinnor som grupp."
Tilläggas kan att efter det att jämställdhetsgranskningen gjordes har riksdagen beslutat om flera regler som negativt kan komma att påverka kvinnors pensioner. Några av de förslagen har redovisats ovan. Sedan 1994 gäller för alla kommittéer och särskilda utredare det s.k. jämställdhetsdirek- tivet (direktiv 1994:124). I direktivet åläggs alla utredningar och kommittéer att granska sina förslag ur ett könsperspektiv. Det nya pensionssystemet som beslutades 1998 har inte föregåtts av en sådan analys. Vänsterpartiet anser därför att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utföra en sådan analys. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
AP-fonden och bromsen
Riksdagen har beslutat att pensionsavgiften skall bestämmas till 18,5 % av lönesumman. Avgiften skall enligt de fem partierna ligga fast. Avgiften regleras dock i en särskild lag. Med en fast avgift, där hälften är egenavgifter, måste någonting göras när de stora kullarna går i pension eftersom de inbetalda avgifterna då inte kommer att räcka till att betala anständiga pensioner. Ett av syftena med pensionsreformen var att hålla klåfingriga politiker borta, systemet skall vara autonomt, dvs. sköta sig självt. Avgifterna skall flyta in och pensionerna ut. Men det är svårt att konstruera ett helautomatiskt pensionssystem om man samtidigt vill uppfylla pensionslöftet om en anständig pension som det går att leva på.
För att kunna klara alltför stora pensionsavgångar eller dålig tillväxt föreslog genomförandegruppen därför den s.k. bromsen. Bromsen skall slå till när pensionsutbetalningarna blir för stora och systemet får betalnings- problem. Bromsens konstruktion är nu föremål för utredning. Riksdagen har alltså inte tagit ställning till hur bromsen skall fungera eller konstrueras, bara att den skall finnas i systemet. Regeringen skriver: "Det här översiktligt beskrivna tillvägagångssättet för att genom bromsning av indexeringen balansera systemet torde huvudsakligen endast behöva tillämpas i vad som historiskt sett får betraktas som ovanliga situationer." En sådan ovanlig situa- tion uppstår när de s.k. 40-talisterna går i pension. Då kommer det reformera- de pensionssystemet att utsättas för sådana ekonomiska påfrestningar att regeringen tvingas utlösa bromsen. Då måste också regeringen välja: Skall man höja skatten eller skall man sänka pensionerna? Det helautomatiska systemet är inte längre helautomatiskt.
Hur mycket pengar som finns kvar i AP-fonden blir då den avgörande frågan. Har regeringen beslutat att tömma AP-fonden finns det ingen buffert i systemet, eftersom den lilla buffert som riksdagen beslutat skall finnas inte kommer att räcka till.
AP-fonderna kom delvis till för att utgöra en buffert i det förmånsbestämda ATP-systemet. När stora kullar går i pension tappar man fonden och låter den växa när det är omvända förhållanden för att möta framtida behov. De problem som finns med ett renodlat fördelningssystem där avgifterna förändras med pensionärsgruppens storlek mildras eller undviks därmed.
Regeringen diskuterar nu hur mycket av AP-fondens medel som skall överföras till statskassan. Summan 300 miljarder kronor har nämnts. Det är klart att det kan kännas frestande, med dåliga statsfinanser, att hjälpa till med en sådan överföring. Problemet är att det nya pensionssystemet, likväl som det gamla, behöver en stor buffertfond i systemet för att bli mer robust. En buffertfond skulle innebära att pensionerna för de stora kullarna inte skulle behöva sänkas, eller skatterna höjas.
Skulle riksdagen, för att klara de ekonomiska problem som systemet kommer att utsättas för, välja att sänka pensionsnivåerna kommer man dess- utom att få ytterligare problem med finansieringen eftersom allt fler då kommer att bli beroende av garantipensionen genom att den är värde- indexerad.
Vänsterpartiet anser, med stöd av ovanstående, att det därför inte går att tappa AP-fonderna på medel förrän den s.k. bromsen är färdigutredd och förhållandet mellan skattehöjningar, sänkta pensionsnivåer och buffertfond är klargjort. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en kartläggning av konsekvenserna av det nya pensionssystemet för de s.k. femtiotalisterna enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur de kvinnor och män som har 0 år skall kompenseras med det basbelopp folkpensionen utgör,
3. att riksdagen hos regeringen begär att förslaget om avtrappning av änkepensionens ATP-del mot garantipensionen prövas mot artikel 119 i Romfördraget,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en jämställdhetsanalys av det nya pensionssystemet enligt vad riksdagen beslutade 1998,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhållandet mellan skattehöjningar, sänkta pensionsnivåer och en buffertfond.
Stockholm den 24 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Ulla Hoffmann (v)