Bakgrund
Över 400 000 människor arbetar i tillfälliga anställningar och över 80 000 i s.k. dag-för-dag-anställningar. Merparten i båda grupperna är kvinnor. Med dagens regler har många tillfälligt anställda inte fått någon ersättning vid sjukdom. Dagens system omfattar inte alla, varför man kan konstatera att sjuklönelagen inte är heltäckande. Vi har helt enkelt inte en generell sjukförsäkring.
Om man inte har någon avtalad anställningstid, utan arbetar de dagar det finns arbete finns inga klara regler om vem som ska betala sjukförsäkring. I vissa fall får den sjuke varken sjuklön eller sjukpenning. Tvister kan uppstå mellan arbetsgivaren och försäkringskassan om vem som är betalnings- skyldig och den enskilde kommer lätt i kläm.
Problematiken med korttidsanställningar har behandlats i utredningen "Förmån efter inkomst". Utredningens förslag innebär förbättringar jämfört med nuvarande situation. De som tidigare varit helt utan ersättning kan med ett system liknande det som presenteras i utredningen i vart fall få en ersättning, om än låg.
Vänsterpartiets förslag
Då antalet korttidsanställda ökat anser Vänsterpartiet det angeläget att sjuklönelagen och lagen om allmän försäkring ses över. Syftet skall vara att så långt möjligt eliminera skillnader i ersättningsstorlek mellan korttidsanställda och fast anställda. Avsikten är att ge en stor grupp människor på arbetsmarknaden en bättre trygghet vid sjukdom.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av lagen om allmän försäkring enligt vad i motionen anförts om korttidsanställdas trygghet vid sjukdom.
Stockholm den 21 oktober 1998
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v) Marie Engström (v) Kalle Larsson (v) Lena Olsson (v) Rolf Olsson (v) Claes Stockhaus (v) Carlinge Wisberg (v)