Som EU-medborgare har man rätt till akut sjukvård på samma villkor som gäller för medborgare i det land man vistas i. För att direkt komma i åtnjutande av denna rättighet har EU:s medlemsstater bestämt att man vid vårdtillfället i det land man besöker måste kunna visa upp blankett E111. Det räcker alltså inte att genom pass eller annan ID-handling kunna styrka att man är medborgare i unionen.
För många ställer detta till stora problem. Det är vanligt att intyget glöms. En tysk ungdom som t.ex. besöker en vårdcentral i Kalmar län för en akut sjukdom måste då betala 800 kronor kontant. För många innebär detta att reskassan spräcks och semestern förfelas. Enligt artikel 34 i förordningen (EEG) nr 574/72 kan man få ersättning för sina utlägg i efterhand. Detta är dock inte säkert och till föga tröst i det aktuella ögonblicket.
Intyget är dessutom ytterst arbetskrävande för försäkringskassan. Intygen skall både stämplas och skrivas på för hand av personalen. Enbart försäkringskassans kundtjänst i Stockholm utfärdar mer än 60.000 intyg vart år samt mottar klagomål från alla de som rest utan att förse sig med intyg E111.
Denna intygshantering måste anses vara ett praktexempel på sådan onödig EU-byråkrati som gör att EU-medborgarna reagerar negativt på i grunden bra beslut. Det borde räcka med att man kan legitimera sig som EU-medborgare vid det aktuella akuta vårdbesöket för att man skall omfattas av samma villkor som gäller i det land man besöker.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förenklade betalningsrutiner vid akut vård för EU- medborgare.
Stockholm den 23 oktober 1998
Leif Carlson (m)