I proposition 1998/99:119 föreslås att socialförsäkringen med anslutande bidragssystem skall delas in i två delar. Till den ena hänförs förmåner som är beroende av att den enskilde har förvärvsarbete och till den andra sådana förmåner som utgör grundskydd och/eller består av bidrag. De senare är bosättningsbaserade, d.v.s. bosättningen här i landet utgör det grundläggande villkoret för denna typ av socialförsäkringsförmåner. Från dessa grundläggande regler görs tre undantag. De gäller utlandsstuderande, statsanställda och deras medföljande familjemedlemmar, där den statsanställde sänts ut till annat land för arbete för svenska statens räkning samt biståndsarbetare. Slutligen gäller vissa särskilda regler angående ambassadanställda m. fl.
I propositionen har man däremot inte berört de speciella problem som gäller gränsgångare, t. ex. personer som arbetar i Danmark och bor i Sverige och vice versa. Detta problem börjar få växande betydelse, inte minst i Skåne i samband med att den fasta broförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn färdigställs. Att Danmark och Sverige dessutom i viss utsträckning ligger i olika konjunkturfaser gör det angeläget att underlätta arbetsdeltagandet på bägge sidor om sundet utan att bosättningen behöver ändras. Gränsgångarnas problem avser inte enbart socialförsäkringen och de principer som reglerar den utan kompliceras också av de olika grannländernas skattesystem etc.
Ett teoretiskt hållbart sätt att lösa gränsgångarnas problem vore att tillåta ett utträde ur bosättningslandets till förmån för förvärvslandets socialför- säkringssystem eller vice versa med de effekter detta får för avgifts- och eventuella skatteuttag. Om metoden är praktiskt genomförbar måste dock noggrant prövas. Ett regelsystem för gränsgångarna måste t.ex. utformas så att detta inte kan användas för att optimera utfallet av bidrags- respektive skattebestämmelser. Ytterligare komplikationer skapar dessutom olika skatteregler, t.ex. vad gäller viss kommunal service om den enskilde t ex valt att helt tillhöra socialförsäkringssystemet i förvärvslandet. Att problemen är svårlösta har olika arbetsgrupper från de nordiska länderna redan tidigare visat, men detta får inte längre hindra att praktiska om än inte helt idealiska lösningar arbetas fram. För detta krävs en utredning om vilka modeller som kan ge någorlunda acceptabla lösningar på de nu påtalade problemen. Modeller som tillämpas i andra länder inom EU och mellan EU och olika grannstater till Schweiz bör studeras. Därefter måste gränsgångar- problemet både vad gäller socialförsäkrings- och skatteproblemen föras upp på nordisk nivå.
Från politiskt regionalt håll i Region Skåne har krav ställts på att socialförsäkrings- och skattesystemen skall få en helt lokal utformning. Detta skulle med största sannolikhet skapa nya betydligt mer påfrestande problem genom att försvåra flyttning och arbetspendling inom Sverige. Gränsgångarproblemet mellan Skåne och Danmark skulle i så fall lösas på ett sätt som skapar nya och betydligt allvarligare hinder för arbetsrörligheten i vårt land.
Sammanfattningsvis saknas den viktiga behandlingen av gränsgångar- problemet i regeringens proposition 1998/99:119 Socialförsäkringens personkrets. En proposition som för övrigt anger väl avvägda lösningar vad gäller principerna för socialförsäkringens personkrets. En av orsakerna till detta är antagligen att problemet är svårlöst. Detta skall dock inte hindra att regeringen tillsätter en utredning som har till uppgift att finna lösningar på ett problem som kommer att bli allt mer akut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning gällande gränsgångarproblemet.
Stockholm den 27 maj 1999
Margit Gennser (m)
Ulf Kristersson (m) Gustaf von Essen (m) Göran Lindblad (m) Cecilia Magnusson (m) Björn Leivik (m) Cristina Husmark Pehrsson (m) Carl G Nilsson (m) Leif Carlson (m)