Inledning
När vi läser Statskontorets bedömning av de problem som kan uppstå och som finns refererade på sidan 22 i propositionen så kommer vi osökt att tänka på Tage Danielssons monolog om sannolikhet:
Alltså sannolikhet, va, det betyder väl nå't som är likt sanning. Och då är det synd, tycker jag, att man tydligen från och med i år - på grund av de rådande konjunkturerna - inte har råd med några riktiga sanningar längre, utan att man måste nöja sig med sannolikhetskalkyler. För dom är inte riktigt lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter (som det nu kan bli med premiereserven)... Nu är ju det här ganska komplicerade saker för gemene man, alltså... Så att... Dom tar det som en sanning.
Dom förstår inte att en sak, som inte ens är sannolik, den kan ännu mindre vara sann. Jag menar, dom har inte hängt med i utvecklingen, och... alltså dom fick säkert lära sig av sina föräldrar att alltid tala sanning. Tala alltid sanning, barn, sa nog deras föräldrar till dom. Det får vi inte säga till våra barn. Vi måste lära våra barn, att alltid tala sannolikt, så att dom förstår...
Detta angående Statskontoret och sannolikheten för att systemet skall fungera och som till syvende och sist även kan gälla för den framtida premiepensionen.
Propositionens huvudsakliga innehåll
På grund av felaktig upphandling av Premiepensionsmyndigheten (PPM) kunde inte ett datasystem startas för att administrera premiereservsmedlen på myndigheten. Regeringen föreslår därför att starten för verksamheten förskjuts ett år till år 2000 och att eventuella kostnader som är förknippade med den senare starten skall belasta pensionsspararna. Regeringen vill också förenkla systemet genom att ge PPM möjligheter att begränsa antalet fonder som får registreras hos fondförvaltare. Begränsningar skall också kunna göras till ett utbetalningstillfälle under år 2001 samt att efterlevandeskyddet skall gälla först året därpå. Därtill förenklas regelsystemet på en rad andra punkter, exempelvis vid redovisning av spararens placeringar. Regeringen vill även som en förenklingsåtgärd skjuta fram tidpunkten för när premiespararen fritt kan välja tid för efterlevandeskyddet. Det öppnas även för möjligheter till återkrav när PPM gjort felaktiga utbetalningar samt möjlighet till en följsamhet i uttaget av avgifter och som relateras till de omkostnader myndigheten har för verksamheten.
Vänsterpartiet anser
Vänsterpartiet är fortsatt motståndare till att premiereservssystemet införs. Vi såg helst att pensionsförsäkringen i sin helhet ingår i samhällets socialförsäkringssystem och inte innehåller en hybrid med ett eget fondsparande. Vi anser att det sparande staten skall ta ansvar för och organisera skall ha en kollektiv inriktning. Individens eget sparande kan statsmakterna söka andra finanspolitiska vägar för att minska eller stimulera, relaterat till det samhällsekonomiska läget. Det skall inte tvingas på medborgarna.
Premiereserven är ett stort experiment i tvångssparande och det är ett stort missgrepp. I systemet finns en inbyggd antisolidarisk ideologisk hållning. Pensionerna kommer i framtiden att skilja avsevärt mellan olika personer som utfört samma arbetsuppgifter. Det kommer också att öka skillnaderna mellan olika samhällsklasser och mellan kvinnor och män. Därtill har det visat sig att förlusterna och kostnaderna för den enskilde redan blivit stora och "sannolikheten" för risker med systemet i framtiden är stor.
Nu har Socialdemokraternas uppgörelse i genomförandegruppen (c, fp, kd och m) försatt oss i denna här situationen. Vi tvingas acceptera att leva med den tills vi får en möjlighet att avskaffa den och överföra den till ett solidariskt kollektivt sparande.
Våra synpunkter och förslag
Regeringens åtgärder i anledning av förseningen
Premiepensionsmyndigheten skall klandras för sin hantering av dataupphandlingen. Riksrevisionsverket har i sin revisionsberättelse riktat invändning mot myndighetens ledning för att den inte självständigt utvärderade det datasystem som skall hantera premiepensionen. Regeringen säger att den har för avsikt att noga följa utvecklingen av systemet och avser att återkomma med uppdrag till Statskontoret att utvärdera rapporter från PPM. Detta är en kritik i mycket vaga ordalag och mycket svaga åtgärder med tanke på att PPM skall förvalta en stor del av pensionsspararnas pengar. Den kritik som framförs av Statskontoret och RRV gör för oss klart att PPM på ett mycket tidigare stadium kunnat förhindra förseningen. Riksdagen bör av den anledningen ge regeringen tillkänna att en översyn av kompetensen på myndigheten genomförs.
Vänsterpartiet anser att frågan om premiepensionen är en angelägenhet för alla valda ombud för folket. Hittills har hanteringen av pensionsfrågan endast lett till försämringar för de försäkrade och pensionsspararna. Det är tydligt att det krävs en större insyn i arbetet. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att fortlöpande återkomma till riksdagen med rapporter om utvecklingen av och arbetet med säkerställandet av pensionsspararnas pengar.
Senareläggning av första fondval och överföring av premiepensionsmedel till förvaltare
Regeringen beräknar att senareläggningen av överförandet av premiepensionsmedlen till förvaltare kommer att få ekonomiska konsekvenser. Ingen beräkning finns dock gjord över hur höga kostnaderna kan bli. Vad vi också kan förstå är att myndigheten själv inte gjort några sådana beräkningar, vilket enligt vår uppfattning bör tillhöra god myndighetssed.
Regeringen föreslår att de kostnader som orsakas av förseningen och som inte täcks på annat sätt skall får dras av från avkastningen i den tillfälliga för- valtningen hos Riksgäldskontoret. Vänsterpartiet anser att det är häpnads- väckande att pensionsspararna som redan fått vidkännas minskningar av sitt pensionskapital genom olika avgifter skall belastas ytterligare. Vi anser att pensionsspararna skall hållas skadeslösa för att PPM inte kunnat genomföra sitt uppdrag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Att döma av den kritik som framförs finns det stor risk att det kommer att bli ytterligare komplikationer och förseningar. Regeringen bör därför över- väga att utveckla en reservplan för hur pensionsspararna skall kompenseras för utebliven avkastning på sitt sparande, t.ex. i form av en avsättningsfond för att kompensera premiepensionsspararna.
Begränsning av fonder, m.m.
Regeringen föreslår att PPM får bestämma ett högsta antal fonder som får registreras för en fondförvaltare. Detta för att undvika att systemuppbyggnaden påverkas negativt. Det bästa för att undvika en sådan negativ effekt hade förstås varit att behålla AP-fonderna och ge dem något friare placeringsregler. Vår bedömning är att en begränsning kan göras till att varje fondförvaltare får ha ca 15 till 20 fonder registrerade. Detta kan relateras till förvaltarens storlek.
PPM har i massmedia antytt att man inte har för avsikt att erbjuda pensionsspararna miljöfonder, humanfonder och andra fonder med ideell och humanitär inriktning. Anledningen, enligt PPM, är att en del av avkastningen på dessa fonder investeras i t.ex. forskning. Vänsterpartiet anser att lika väl som en del av avkastningen på pensionsspararens pengar skall gå i fickan på "lata kapitalister" skall pensionsspararen kunna ha den friheten att även kunna välja ideella fonder. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Avgift på avgift på avgift
Redan nu står det klart att marknaden, dvs banker och andra privata kapitalinstitut slickar sig om munnen inför möjligheten att ta sig an förvaltningen av pensionsspararnas kapital. Det är redan i dag svårt för den enskilde att ha insyn och kontroll av vilka avgifter som tas ut av banker och fondförvaltare. PPM:s uppgift är att hålla nere de avgifter som fondförvaltarna tar ut. Vid ett seminarium som RFV anordnade om det nya pensionssystemet redovisades förvaltningsavgifternas betydelse för pensionens storlek. En avgift på 1,25 % kan låta lite, men kommer under årens lopp att innebära att bruttokapitalet minskar med 28,1 %.
Ovanpå avgiften till fondförvaltaren skall pensionsspararen betala en avgift till PPM. Den avgiften skall bl.a. finansiera PPM:s verksamhet. Det är inte minst viktigt att PPM arbetar för att hålla sina kostnader nere eftersom det är pensionsspararnas pengar. En lösning vore att PPM direkt till riksdagen årligen redovisar sin verksamhet, inklusive avgiftsuttag och därmed underställer sin verksamhet de förtroendevaldas granskning.
När det visar sig att det blir skillnader i avkastningen på premiepensionen beroende på den enskilde spararens skicklighet kommer det med största sannolikhet att uppstå en marknad för konsulenter. RFV:s och Försäkrings- kassans uppgift är att ge upplysningar och råd om pensionen från fördel- ningssystemet. PPM kommer inte, enligt uppgift, att ge råd till de blivande pensionärerna. Denna viktiga uppgift överlåts till de privata fondförvaltarna och bankerna som självklart har ett egenintresse i att spararen placerar sina pensionspengar i just deras fonder. Hittills har inte någon bank eller fond- förvaltare erbjudit sina tjänster gratis, det har alltid inneburit extra kostnader som bakats in i någon annan avgift. För den enskilde som inte vet skillnad på räntebärande papper, aktier, blandfonder m.m. kommer det därför att bli nödvändigt med en objektiv, kostnadsfri information.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tvångssparande i premiereservfonder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av Premiepensionsmyndighetens kompetens,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en årlig rapport från Premiepensionsmyndigheten till riksdagens ledamöter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att spararna skall hållas ekonomiskt skadeslösa för fel begångna av Premiepensionsmyndigheten,
5. att riksdagen hos regeringen begär en reservplan över hur pensionsspararna skall kompenseras för utebliven avkastning på sparmedel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fondförvaltarna bör ha i storleksordningen 15-20 fonder för spararna att placera sina sparmedel i,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ideella och humanitära fonder inte skall uteslutas som objekt vid placering av sparmedel,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontroll av fondförvaltarnas avgifter,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riksdagens möjlighet att kontrollera Premiepensionsmyndighetens avgifter för sin verksamhet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kostnadsfri rådgivning för att motverka en konsultmarknad på detta område.
Stockholm den 26 april 1999
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v) Kalle Larsson (v) Lena Olsson (v) Rolf Olsson (v) Yvonne Oscarsson (v) Stig Sandström (v) Sven-Erik Sjöstrand (v) Claes Stockhaus (v) Carlinge Wisberg (v) Alice Åström (v)