Behovet av globala spelregler
Hållbar utveckling regionalt och globalt kräver fördjupat internationellt samarbete. Internationellt samarbete i fasta former ligger i de mindre staternas intresse. Alternativet är en situation präglad av den starkes rätt. Det är därför av särskild betydelse för små länder som Sverige, men också för majoriteten av världens utvecklingsländer, att rimliga och rättvisa spelregler upprättas på den globala marknaden. Centerpartiet stöder därför ambitionen att en ny förhandlingsrunda inom världshandelsorganisationen (WTO) skall bli bred och omfattande.
Den friare världshandeln har fungerat som motor för den ekonomiska utvecklingen runt om i världen. För många människor har 1990-talet inneburit förbättringar. Alltfler länder formas till stabila demokratier, allt fler länder förmår att resa sig ur den djupaste fattigdomen. Protektionism och handelshinder i i-länderna slår hårt mot u-ländernas produkter och befolkning. Det allmänna tull- och handelsavtalet (GATT-avtalet) och etablerandet av WTO har i flera avseenden inneburit förbättringar för u- länderna genom ökad tillgång till olika marknader.
Handel och investeringar medverkar också till att skapa ömsesidiga beroenden och ökad integration mellan världens länder. Handel bidrar därmed till att främja fred och säkerhet. Handelsrestriktioner och bojkotter fungerar vidare som ett legitimt påtryckningsmedel visavi odemokratiska regimer som utövar våld eller annat förtryck mot den egna befolkningen eller som uppträder hotfullt mot andra länder.
På samma sätt som Centerpartiet i Sverige verkar för en marknadsekonomi med sociala och miljömässiga hänsyn vill vi att världshandeln skall kännetecknas av detsamma. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har före- slagit världens företagsledare en global pakt kring gemensamma värderingar och principer som kan ge den globala marknaden ett mänskligt ansikte. Annars, menar han, riskerar motståndet mot globaliseringen att växa upp till ett hot mot världsmarknaden och den fria handeln.
Ett huvudsyfte för Sverige och EG i de kommande WTO-förhandlingarna måste vara att stärka utvecklingsländernas integration och ställning i världshandeln. Som stöd för u-länderna i en miljö med friare handel framstår UNCTAD som en viktig organisation. UNCTAD bedriver handelsstödjande tekniskt bistånd med särskild adress, de minst utvecklade länderna. Centerpartiet anser att Sverige bör verka för att UNCTAD får nödvändiga resurser för att fullgöra detta arbete.
Privata investeringar överskuggar med bred marginal det bistånd som idag ges. Denna trend kommer säkerligen att fortsätta i takt med att kommunikationer förbättras och möjligheter att förlägga produktion var som helst i världen därmed blir större. På flera håll har företag förlagt utvecklingscentrum för att ta till vara lokal kunskap och komma närmare begynnande marknader. Obalansen är dock stor i var investeringarna görs.
Spelregler för handel och strävan att ytterligare liberalisera världshandeln kan inte isoleras från ambitionerna att fördjupa det globala samarbetet och från behovet av att på andra angelägna områden skapa regler för mellan- statligt och mellanfolkligt samarbete. WTO-regler måste vara koherenta med ansträngningar inom Förenta nationerna (FN) att säkerställa fred och främja hållbar utveckling. Centerpartiet vill särskilt lyfta fram arbetet med att undanröja de globala miljöhoten, FN:s insatser för att utrota världs- fattigdomen och stärka barns och kvinnors rättigheter samt ILO:s verksamhet som syftar till att förbättra arbetstagarnas situation.
Världsekonomin är fortfarande organiserad på ett sätt som gör att en stor del av befolkningen ställs utan möjligheter att göra en rimligt produktiv arbetsinsats. Detta är ett oerhört slöseri med mänskliga resurser, förutom att det medför att de drabbade inte heller får anständiga livsvillkor.
Enbart marknadskrafter kan inte lösa de grundläggande orättvisorna mellan rika och fattiga. Centerpartiet anser därför att FN bör ges rätt att uttaxera resurser för att fördela till dem som inte kunnat utnyttja globaliseringens möjligheter. Ökat bistånd från världens rika till världens fattiga krävs för att minska fattigdomsklyftan och för att främja hållbar utveckling.
Även utan nya multilaterala WTO-regler finns det mycket som Sverige kan göra bilateralt och inom EU för att förbättra situationen i utvecklingsländerna. Centerpartiet har återkommande kritiserat regeringen för dess låga ambitioner när det gäller biståndet. Centerpartiet anser att biståndsmålet på en procent av BNI skall återupprättas betydligt snabbare än vad regeringen hittills förespråkat. Partiet har också krävt att Sverige skall ställa högre krav på demokrati och rättvis fördelning i mottagarländerna. En mer konsekvent prioritering av småskalighet i biståndet, med tyngdpunkt på landsbygdsutveckling, hållbar utveckling och miljö, anpassad teknik och hjälp till självhjälp skulle skapa bättre förutsättningar för ekonomisk utveckling.
Inom EU behövs en ökad samstämmighet mellan biståndspolitiken och övriga politikområden såsom handels-, jordbruks-, utrikes- och säkerhets- politiken, migrationspolitiken etc. Det finns allvarliga brister i EU:s handels- politik gentemot tredje världen. EU:s handelspolitik skall främja rättvis handel och hållbar utveckling. Eftersom EU är en dominerande handelspartner för många u-länder så skulle en förbättring av handelsvillkoren få en mycket påtaglig effekt för de berörda länderna. Det är en stor skandal att EU inte kunnat enas om ett nytt handelsavtal med Sydafrika.
EU har en av världens största biståndsbudgetar. Detta bistånd skall inriktas på att främja demokrati och hållbar utveckling och på att bekämpa fattigdom och bristande jämställdhet. Biståndet skall grundas på principerna i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen. EU bör verka för avskrivning av de fattigaste ländernas skulder.
Det går knappast att överskatta handelns betydelse för välståndsutveck- lingen i Sverige. Att förbättra förutsättningarna för svenska exportföretag och främja svenskt näringsliv och svenska intressen utomlands är en allt viktigare uppgift för regering och statsförvaltning. Centerpartiet anser att mycket mer kan göras, både vad gäller engagemang och organisation, för att främja svenska företags exportverksamhet.
Centerpartiet delar regeringens övergripande ambition att arbetet i WTO skall bidra till tillväxt och sysselsättning, hållbar utveckling, ett öppet Europa, ekonomisk utveckling i fattiga länder samt demokrati och säkerhet. För Centerpartiet är det viktigt att en ny förhandlingsrunda inom WTO omfattar frågeställningar av betydelse för handel och miljö respektive handel och arbetsvillkor. Centerpartiet återkommer i det följande till några frågor där vi anser att regeringens förslag till svenska förhandlingspositioner lämnar övrigt att önska.
Handel och miljö
Förstörelsen av miljö och naturresurser är en global ödesfråga. Orsakerna står dels att finna i västvärldens överkonsumtion, dels i den utbredda misären i tredje världen. Ny teknik innebär som regel mer miljövänliga och resurssnåla lösningar, men de oerhörda produktions- och konsumtionsvolymerna innebär ändå stora belastningar på miljö och naturresurser. Om västvärldens konsumtionsnivå skulle bli ett globalt genomsnitt skulle det leda till en ekologisk kollaps.
I de agrara u-länderna, liksom i den agrara miljön i halvindustrialiserade länder, är miljöförstörelsen knuten till jordbruksproduktionen och en kom- bination av extrem fattigdom och en snabbt växande befolkning. Detta tar sig uttryck i skogsskövling, ökenutbredning, jordförstörelse i övrigt, infektion av sjöar och vattendrag osv. Industriverksamheten i de fattiga länderna medför dessutom miljöproblem i form av okontrollerade utsläpp och föroreningar. Ofta är det företag, med bas i den rika västvärlden, som utnyttjar bristen på miljölagstiftning för att kunna uppnå låga produktionskostnader. Dessa miljöhot hotar definitivt att undergräva de långsiktiga förutsättningarna för mänsklig fortlevnad på vår planet.
Diskussionen om hur man kan förena en friare handel med miljö har pågått i många år nu. Frågan är känslig i förhållandet mellan i-länder och u-länder. Men verkligheten
kräver framgångar när det gäller att integrera miljöaspekter i handeln. Handelskonflikterna mellan dem som vill exportera och dem som säger stopp med hänvisning till säkerhet och hälsa finns där redan.
Miljö och handel kommer förhoppningsvis att bli en mycket viktig handelspolitisk fråga framöver. Diskussionen har hittills kretsat kring huruvida handel är bra eller dålig för miljön, om varierande miljökrav påverkar konkurrenskraft och ekonomisk utveckling samt om handels- restriktioner skall få införas till skydd för miljön.
Det råder enighet om att handel påverkar miljön. Men att ge ett entydigt svar på frågan om en friare handel försämrar eller förbättrar miljön är omöjligt. Allt beror på vad som produceras samt på hur de handlade varorna produceras och konsumeras. Om ett land väljer att producera varor på ett miljöförstörande sätt kommer handel med dessa varor att förstärka förödelsen av miljön. Men om landet istället bestämmer sig för att produktion och konsumtion skall vridas om till förmån för hållbar utveckling kan handeln tvärtom bidra till en sådan utveckling.
Det handlar sålunda snarast om att komma tillrätta med drivkrafterna bakom miljöförstöringen. Hushållningen med knappa livsresurser måste stå i centrum för denna diskussion. Världen behöver fler gemensamma miljööverenskommelser inom ramen för FN men också till grund för samarbetet inom WTO. Att uppfylla internationella miljöavtal får aldrig betraktas som ett handelshinder inom WTO. Det behövs klara regler i WTO för hur brott mot sådana avtal skall hanteras i handeln.
Vad som ovan anförts om betydelsen av klara regler för hur brott mot gemensamma miljööverenskommelser skall hanteras inom ramen för WTO samt vikten av att frågeställningen om handel och miljö belyses i den kommande WTO-rundan bör ges regeringen till känna.
Jordbruket en nyckelfråga
En omfattande handel med jordbruksråvaror och förädlade livsmedel är direkt och indirekt avgörande för livsmedelssäkerheten i världen nu och i framtiden. Direkt för att import är ett krav för att klara livsmedelstillgången och indirekt för att livsmedelsexport på många håll i världen ger ekonomiska möjligheter till försörjning.
GATT:s Uruguayrunda, och att jordbruket genom denna numera är inordnat i det internationella handelsregelverket, skapar förutsättningar för en utvecklad handel med jordbruksprodukter. De framsteg som nåddes i Uruguayrundan bör emellertid följas upp och analyseras inför kommande handelspolitiska diskussioner inom WTO. En ökad marknadsinriktning är en god vägledande princip och handeln med jordbruksprodukter bör fortsätta att integreras i de multilaterala handelssystemen. Men liberalisering av jord- brukshandeln får inte göras till ett självändamål.
Regeringen konstaterar i skrivelsen att det är stora jordbruksexportländer som Nya Zeeland, Australien, USA och Kanada som driver på för att tvinga övriga länder att avskaffa de ersättningar som många länder och också EU betalar sina bönder. Trots denna insikt och trots att Sverige saknar geografiska och klimatologiska förutsättningar för att bli ett stort exportland för jordbruksprodukter driver regeringen en extrem avregleringslinje när det gäller handel på jordbruksområdet. Den svenska regeringens snäva syn på jordbruket som endast ett problemområde för den globala handeln är föga konstruktiv.
EU:s jordbrukspolitik syftar till att trygga en europeisk livsmedels- produktion och till att bevara och utveckla en levande landsbygd i unionen. Dessa mål är bra. Centerpartiet anser att den gemensamma jordbruks- politiken bör baseras på att knyta jordbrukssektorn närmare marknaden, på att nyttja jordbruket i miljöarbetet samt ge jordbrukarna ökad frihet och ökat ansvar, kombinerat med ekonomisk trygghet. EU:s strävan att förbättra det europeiska jordbrukets konkurrenskraft måste kunna kombineras med en politik som gör det möjligt för EU att ta del av en växande internationell handel.
Den "europeiska modellen", baserad på levande landsbygd, god djur- omsorg och miljöhänsyn skall försvaras. I landsbygdsregioner med annars hög arbetslöshet utgör jordbruksnäringen den ekonomiska och sociala basen för många familjer. I skrivelsen pekar regeringen på att länder som Japan, Korea, Schweiz och Norge i likhet med EU värnar om jordbrukets "multi- funktionalitet", d.v.s. dess betydelse för att nå många olika samhällsmål, bl.a. säkra livsmedel, livsmedelsförsörjning, miljö och landsbygdsutveckling. Regeringen visar i skrivelsen liten förståelse för dessa argument. Att det är i konsekvens med hur regeringen tidigare agerat gör inte saken bättre.
Centerpartiet anser att Sverige istället bör sluta upp bakom principerna för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Sverige bör verka för att EG i de kommande WTO-förhandlingarna slår vakt om den europeiska modellen för jordbruket och driver att den fortsatta liberaliseringen beaktar värdet av jordbrukets multifunktionalitet. Det svenska jordbrukets mervärden i fråga om miljöanpassning, säkra livsmedel och god djuromsorg får inte förloras på vägen i en evig jakt på lägre livsmedelspriser och ökad import som självändamål.
Det går att värna den europeiska modellen av jordbruk parallellt med att EU sänker sitt tullskydd mot omvärlden. Handel med jordbruksprodukter får inte exkluderas när EU upprättar handelsavtal med exempelvis länder i Afrika.
Vad som ovan anförts om att Sverige bör verka för att EG i de kommande WTO-förhandlingarna slår vakt om den europeiska modellen för jordbruket och driver frågan att den fortsatta liberaliseringen beaktar värdet av jord- brukets multifunktionalitet bör ges regeringen till känna.
Sunda livsmedel
Sverige skall kraftfullt stödja EU:s kamp inom ramen för GATT-systemet mot import av hormonbehandlat kött och omärkta genmodifierade produkter. Centerpartiet känner oro över det begränsade utrymme som dessa frågor får i regeringens skrivelse. Sverige bör tydligare driva frågor om livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet inför en ny WTO- runda. Försiktighetsprincipen i WTO måste göras till ett reellt redskap i WTO-regelverket. Ökade insatser krävs från EU när det gäller forskning om säkra livsmedel. EU får inte förlora kampen mot USA när det gäller importförbudet av hormonbehandlat kött eller när det gäller kravet på märkning av genmodifierade livsmedel.
Samhällets etiska omsorger och konsumenternas oro för produktions- metoderna måste tas på allvar och detta återspeglas i de försiktighetsmått som vidtas i EU:s lagstiftning.
Dessa mycket viktiga faktorer måste återspeglas i europeiska ställnings- taganden om framtidens jordbrukspolitik och handelsförhandlingarna inom WTO. De måste erkännas som berättigade angelägenheter av övriga länder i världshandelsorganisationen.
Vad som ovan anförts om att Sverige bör driva frågor om livsmedels- kvalitet och livsmedelssäkerhet bör ges regeringen till känna.
Biotekniken måste ges etiska och miljömässiga ramar. Produkter som är genetiskt förändrade måste särhållas och märkas på ett tydligt sätt. Växter med gentekniskt utvecklad resistens mot bekämpningsmedel hör inte hemma i ett ekologiskt samhälle. Patent på liv skall inte vara tillåtet.
I en situation där handeln med jordbruksvaror och livsmedel blir allt större och friare men där de nationella regelverken skiljer sig och sannolikt måste fortsätta att vara olika blir det allt viktigare att konsumenten i alla lägen får bästa tänkbara information om vad det är han/hon köper.
Ursprungsmärkning av livsmedel ger möjlighet för konsumenten att välja produkter från länder där antibiotika i djurfoder, hormonbehandling och osund avel redan nu är förbjudna. Sverige bör verka för att EG i de kommande WTO-förhandlingarna driver kravet på ursprungsmärkning av livsmedelsprodukter som ett medel för att stärka konsumenternas makt.
Vad som ovan anförts om att Sverige bör verka för att EG i WTO- förhandlingarna driver kravet på ursprungsmärkning av livsmedelsprodukter bör ges regeringen till känna.
Global livsmedelsförsörjning
En ny förhandlingsomgång inom WTO på jordbruksområdet måste grunda sig på insikten om att behoven av livsmedel och andra nyttigheter från jordbruket ökar. Svensk jordbruks- och livsmedelsnäring är en bransch med stora framtidsmöjligheter. Jordens minskande jordbruksarealer, den globala befolkningsökningen och en allt större efterfrågan på förnybara råvaror ökar betydelsen av en livskraftig och ekologiskt hållbar jordbruksnäring i Sverige.
I vissa jordbruksbygder i tredje världen tenderar skördarna att stagnera eller minska på grund av utarmning av jordarna och ökad salthalt. Detta problem löses inte, utan försvåras snarare, genom en ökad tillgång på t.ex. gödningsmedel. Jordens tillgängliga åkerarealer minskar dramatiskt. En orsak är den snabba urbaniseringen, som årligen lägger stora områden av jordens bördigaste åkermark under asfalt och betong. Till detta kommer den ständiga jordförstöringen genom bland annat ökenutbredningen, jord som sköljs bort i bergstrakter samt översvämningar i lågländerna på grund av skogsskövlingar.
Den ojämna fördelningen av jordbruksmarken är på många håll i Afrika det största strukturella hindret. Stöd till jordreformer bör sålunda spela en framträdande roll i det internationella biståndet till landsbygdsutveckling.
Centerpartiet anser att större vikt måste läggas vid att utvecklingsbiståndet inriktas på stöd till ett miljömässigt hållbart jordbruk som kan garantera den nationella livsmedelsförsörjningen. Att utvecklingsländerna själva klarar livsmedelsförsörjningen för sina medborgare är helt avgörande för den globala fattigdomsbekämpningen och möjligheten till utveckling i de fattigaste länderna. Det är kvinnorna som bär huvudansvaret för familjens försörjning i de flesta utvecklingsländer. Kvinnorna spelar, som bönder, handlare, hantverkare och ansvariga för familjeekonomin, en nyckelroll som ekonomiska aktörer i många u-landskulturer. Insatser som stärker den nationella livsmedelsförsörjningen är således insatser som stärker kvinnornas ställning.
Centerpartiet delar den kritik som riktas från många utvecklingsländer att gällande WTO-avtal på jordbruksområdet är alltför exportorienterat. Sverige bör verka för att ett nytt WTO-avtal ger bättre förutsättningar för netto- importerande utvecklingsländer att utveckla den nationella livsmedelsför- sörjningen.
Vad som ovan anförts om ett WTO-avtal som ger utvecklingsländerna bättre förutsättningar att utveckla den nationella livsmedelsförsörjningen bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av klara regler för hur brott mot gemensamma miljööverenskommelser skall hanteras inom ramen för WTO samt vikten av att frågeställningen om handel och miljö belyses i den kommande WTO- rundan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att EG i de kommande WTO- förhandlingarna slår vakt om den europeiska modellen för jordbruket och driver att den fortsatta liberaliseringen beaktar värdet av jordbrukets multifunktionalitet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör driva frågor om livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att EG i WTO-förhandlingarna driver kravet på ursprungsmärkning av livsmedelsprodukter,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett WTO-avtal som ger utvecklingsländerna bättre förutsättningar att utveckla den nationella livsmedelsförsörjningen.
Stockholm den 23 mars 1999
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c) Åsa Torstensson (c) Agne Hansson (c) Rigmor Ahlstedt (c) Lena Ek (c) Sven Bergström (c)