Inledning
Frihandel är, vid sidan av grundläggande marknadsekonomiska institutioner, äganderätt och rättsstat, den starkaste välståndsskapande kraft vi känner. För världens fattigaste länder är en fri handel på världsmarknaden en förutsättning för utveckling ur fattigdom. Den rikare delen av världen har en skyldighet att erbjuda dem denna möjlighet.
Frihandel handlar inte enbart om varuutbyte utan lika mycket om den kunskapsöverföring som är förknippad med varu- och tjänstehandel och om direktinvesteringar. Erfarenheten visar att ny teknologi, organisation och företagsform främst överförs via handel och direktinvesteringar. Konkur- rensen sätter press på landets egen företagsamhet och dess myndigheter. Låg kvalitet och ineffektivitet får svårare att överleva. Det blir allt svårare att hävda kastsystem och diskriminering av kvinnor där kunskap och förmåga tas till vara. För anhängare av kastväsende, apartheid eller annan diskrimine- ring ses världsmarknaden som ett hot, därför att den främjar konkurrens och därmed tillvaratagande av resurser och förmåga. Därigenom fungerar frihandeln också som en katalysator för omvandlingen av tidigare slutna samhällen till öppenhet och tolerans. Handel har såväl en civiliserande som en fredsskapande funktion.
Även för mer utvecklade länder har frihandel en kraftfull välstånds- skapande effekt. Frihandel är den mest effektiva konsumentpolitiken genom att den tillförsäkrar alla konsumenter hög kvalitet till lägsta möjliga pris. Det är omöjligt att föreställa sig dagens välståndsnivå utan global arbetsdelning och frihandel. Det faktum att frihandel tillfälligt kan ställa ekonomier, branscher, sektorer, företag och enskilda människor inför stora omställningar får aldrig tas till intäkt för att inskränka frihandeln. I själva verket är det just detta omvandlingstryck som utgör en av de största, om än svårkvantifierbara, fördelarna med fri handel.
Det multilaterala systemet
De multilaterala handelsöverenskommelserna spelar en avgörande roll i utvecklingen av en allt friare världshandel. Genom att institutionellt binda ett stort antal länder i förpliktande överenskommelser skyddas frihandeln från kortsiktig politisk protektionism, och risken för eskalerande handelskrig minskas högst avsevärt.
Störst betydelse har det multilaterala handelssystemet för små och svaga nationer som saknar möjlighet att påverka sina terms of trade och som står utan politiska påtryckningsmöjligheter. Det är också dessa länder som har mest att tjäna på en fri och öppen handel.
Det är av dessa skäl mycket välkommet att EU (därmed avses både gemen- skapens egen kompetens, i juridisk mening EG, och då man agerar å medlemsländernas vägnar) har tagit initiativ till en ny runda av överlägg- ningar inom ramen för WTO för att globalt fortsätta arbetet med att avskaffa handelshinder. Det är viktigt att rundan tar sikte på handelshinder i en vid mening och inte endast tullsatser. En bred förhandling ger den största möjligheten att komma överens genom att förhandlingsresultaten på de enskilda områdena kan balanseras mot varandra.
WTO som institution
Det är mycket viktigt att stärka WTO som institution och förbättra dess mekanism för konfliktlösning. Detta har inte minst det s k "banankriget" visat. WTO:s trovärdighet och respekten för organisationens tvistlösningssystem måste därför ökas genom skärpta regler som förhindrar långdragna processer. Den möjlighet som EU utnyttjat, att genom minimala förändringar och med juridiska hårklyverier förhala nya prövningar inom WTO, måste elimineras. Annars föreligger en påtaglig risk för ökad protektionism genom att länder vidtar ensidiga straffåtgärder. Det är inte heller acceptabelt att starka medlemsländer, som USA, åsidosätter WTO:s tvistlösningsmekanism och tillgriper ensidiga sanktioner för att driva igenom sin ståndpunkt.
EU:s förhandlingsbud
EU bör sätta ett ambitiöst mål för millennierundan. Vi moderater föreslår att målet bör vara att avskaffa alla tullar till i-länderna. Den genomsnittliga tullnivån för industrivaror är i EU idag 3-4 procent. EU:s förhandlingsbud för millennierundan bör vara noll procent för i-länder.
Jordbruksprodukter utgör en komplicerande faktor. EU:s subventionsgrad vad beträffar jordbruksprodukter är ca 40 procent (jämfört med Norge 80 procent, USA 16 procent och Nya Zeeland 1 procent). Det är inte sannolikt att en nolltullnivå på jordbruksprodukter kan uppnås i samband med en nolltull för industrivaror, och en överenskommelse om det senare bör heller inte bromsas av den långsammare processen för jordbruksprodukter. EU bör dock, som den största aktören i WTO med betydande subventioner, lägga fram en bindande plan för hur den europeiska jordbrukspolitiken skall integreras med världsmarknaden. På sikt måste målet vara att låta marknaden för jordbruksprodukter fungera utan kvoter, pris- och produktions- interventioner. Ett samfällt agerande inom ramen för WTO skulle också stabilisera priserna på världsmarknaden. Därigenom skulle en sund världs- marknad för jordbruksprodukter kunna etableras. Idag utgör priserna på världsmarknaden ofta dumpningspriser vilket medför att de är konstlat låga. Detta får svåra konsekvenser för många länder, inte minst i tredje världen.
En världsmarknadsanpassning av den europeiska jordbrukssektorn är också angelägen med hänsyn till EU:s utvidgning. Kandidatländerna i Central- och Östeuropa har idag lägre subventionsgrad än EU, eller i vissa fall inga subventioner alls. Det vore en bakvänd tågordning att kräva att de höjer subventionerna till västeuropeiska nivåer för att sedan på sikt återigen minska dem. Istället bör en konvergenspunkt sättas i framtiden dit nuvarande medlemmar och kandidatländer strävar genom en successiv anpassning. Producenterna måste ges en rimlig tid att anpassa sig till den nya politiken. På längre sikt bör full marknadsanpassning kunna uppnås.
Andra utestående problemområden (främst med avseende på relationerna EU-USA) som behöver beröras är genmodifierade och hormonbehandlade jordbruksprodukter. EU måste inom dessa områden säkerställa att man intar en ståndpunkt som är WTO-kompatibel.
EU:s fortlöpande åtgärder
Redan före WTO:s millennierunda bör EU fortlöpande agera för ökad frihandel och öppenhet. Det innefattar bl a en fortsatt sänkning av de gemensamma tullarna och att unionen slutar att använda antidumpningstullar. Antidumpningstullar är ett av de få kvarvarande protektionistiska instrument som tillåts inom WTO. Dess användning är ytterst problematisk, eftersom vapnet kan missbrukas med konkurrenshämmande effekter som följd. Även om en överenskommelse inte kan nås inom WTO rörande antidumpning bör EU likväl avsäga sig möjligheten att införa antidumpningstullar.
Tjänster
Handel handlar allt mer, både i absoluta och relativa termer, om tjänster. Exempelvis gäller detta områden som tele, post, bank och försäkringar; områden som tidigare inte ens förknippades med handelsområdet. Dessa var oftast ineffektiva statliga monopol som ledde till stora nationella välfärdsförluster.
En allt större del av förädlingsvärdet är nu tjänsteproduktion som, inte minst genom elektronisk handel, har stor utvecklingspotential. Därför är det viktigt att Sverige inom EU verkar för en liberaliserad handel med tjänster.
Elektronisk handel
Det är uppenbart att den elektroniska handeln kan bidra till många välfärdsvinster samt i flera fall även olika typer av miljövinster. Det är därför viktigt att förutsättningar skapas för en effektiv elektronisk handel. Eftersom handeln i stor utsträckning är internationell, är det av största vikt att EU deltar i och försöker påverka regelutvecklingen i det internationella samarbetet.
För att underlätta frihandel och skapa ett sundare konkurrensklimat krävs det dessutom ett pådrivande av den internationella utvecklingen i riktning mot fasta standarder och förbättrat skydd av immateriella tillgångar. Det senare inte minst nödvändigt för att skydda produkter, bland annat program- varor, inom den allt viktigare tjänstesektorn.
En viktig förutsättning för att denna handel skall kunna vidareutvcklas är att människor känner tilltro till de elektroniska handelssystemen och upplever att transaktionerna är säkra. I detta avseende har utvecklingen av säkerhetssystem som digitala signaturer och mjukvara som innehåller krypto en nyckelroll.
Viktigt är också att en översyn görs av den lagstiftning som reglerar beskattning och affärstransaktioner för att inte några särskilda oklarheter skall uppstå i de fall transaktioner och förhandlingar sker på elektronisk väg, men också för att kontrollera att inte den nuvarande regleringen ställer upp onödiga hinder vid denna typ av handel.
Den elektroniska handeln innebär också nya möjligheter för u-länderna att delta på världsmarknaden. Kostnaden för att marknadsföra sig via Internet är försvinnande liten jämfört med traditionell marknadsföring och därmed sänks tröskeln för många företag att delta i det internationella handelsutbytet.
Tekniska standarder
Ett hinder i global handel är att standarder och tekniska krav varierar mellan länder. Även EU stod inför motsvarande problem vid skapandet av den inre marknaden. Det finns i princip två sätt att hantera problemet. Dels kan skilda nationella standards ersättas av en gemensam standard. Det är i stor utsträckning ett tillvägagångssätt som används inom EU och det arbetet utgör en substantiell del av de direktiv som antas av EU. Det är dock ett tillvägagångssätt som endast i undantagsfall är tillämpligt för WTO. En övernationell gemensam lagstiftning som skall beslutas av 134 WTO-medlemmar, där var och en har vetorätt, ställer mycket höga krav på förhandlingsinsatser.
Ett alternativ, där erfarenhet också kan hämtas från EU, är ett system med en ursprungslandsprincip, inom EU mer känd som Cassis de Dijon- principen. Det skulle innebära en överenskommelse om ett ömsesidigt erkännande att om en vara är godkänd för försäljning i ett WTO-land får för- säljning av den inte hindras i ett annat WTO-land. Det finns inskränkningar i detta tillvägagångssätt, t.ex. i fall av produktsäkerhetsföreskrifter som kan vara tillräckliga i ett land men blir otillräckliga i ett annat på grund av teknisk inkompabilitet. De bör dock utgöra just undantag och inte, som idag, snarare vara regel.
Det är också viktigt att ta fasta på den spontana konvergens av standards och specifikationer som uppstår på en fri marknad. Det krävs t ex inte några statliga kommissioner eller multilaterala konferenser för att komma överens om en global programspråksstandard för datorer. Ändå kan de flesta datorer runt om i världen problemfritt kommunicera med varandra. En process som skall ta fram lagstiftade standards löper alltid risken att bli förmål för improduktiv rent-seeking och bör därför användas med försiktighet. Det krävs en noggrann analys i varje enskilt fall om det konkurrenshämmande ingrepp det innebär att lagstifta om standards uppvägs av den konkurrens- främjande effekt en gemensam standard har för dem som omfattas av den. Det finns dessutom en påtaglig risk att en lagstiftad standard snabbt kan bli föråldrad.
Utländska direktinvesteringar
U-världens problem är inte att man har för många utan för få direktinvesteringar. Kortsiktiga placeringar, eller investeringar i råvaruutvinning, förekommer i de flesta fall, även där de marknadsekonomiska institutionerna och lagstyret är relativt svagt utvecklade. Långsiktiga direktinvesteringar på goda affärsmässiga grunder är mer beroende av marknadsekonomiska institutioner och förutsägbarhet i statsmaktens agerande. Ett avtal inom ramen för WTO som bygger på icke-diskriminering, dvs att utländska investeringar skall behandlas på samma sätt som inhemska, kan reducera osäkerheten. Därmed underlättas kapitalöverföring, och samtidigt också kunskapsöverföring och utvecklingskraft, till u-länderna. Att den rika världen fungerar som exportör av investeringskapital och u-världen är nettoimportör av kapital är en process som förtjänar allt stöd. Därigenom kan t ex i-världens pensionskapital bättre säkra framtida pensioner genom att bidra till utvecklingen i tredje världen. Frihandel och direktinvesteringar är den viktigaste insats som den rika världen kan erbjuda de fattiga länderna. Det är därför särskilt viktigt att inte acceptera dolda hinder som de miljö- och arbetsmiljöklausuler, som konkurrenssvaga branscher i väst så ofta begär, vare sig i handelsavtal eller i avtal om direktinvesteringar. Det är - med undantag av direkta av FN beslutade sanktioner - aldrig rimligt att strypa exportmöjligheterna för fattiga länder.
Direktinvesteringarna är av särskilt hög kvalitet, eftersom det handlar om privata investeringar gjorda efter individuell riskbedömning. Krisen i Sydostasien har visat att direktinvesteringarna har berörts marginellt, medan banklån och mer lättflyktiga portföljinvesteringar har genomgått dramatiska förändringar. Alternativet till direktinvesteringar är ofta olika typer av statsstyrd upplåning, antingen genom att statsmakten direkt lånar upp pengar till investeringar eller genom mer eller mindre diskreta signaler från statsmakten till den privata sektorn om vilka lån som bör göras respektive beviljas.
Även här visar erfarenheten från Sydostasien och Latinamerika att denna typ av investeringar är underlägsna direktinvesteringar och ofta leder till en osund koppling mellan det inhemska näringslivet och statsmakten. Roten till problemen i Asien har inte varit för mycket marknadsekomi utan tvärtom för lite. Brist på transparens har tillåtit staten att blanda samman sin roll som stiftare och övervakare av spelreglerna med aktörens roll, antingen direkt genom statsägda företag, indirekt genom att presidenter, ministrar eller regeringspartier samtidigt äger och styr företag och banker eller genom en incitamentstruktur i förhållandet stat-näringsliv som gynnar ett visst agerande.
Ett fritt kapitalflöde och frånvaron av valutaregleringar fungerar som ett kraftfullt signalsystem vad avser brister i den egna ekonomin. Att skylla problemen på de fria kapitalrörelserna är att angripa symptomen i stället för den bakomliggande sjukdomen. Det är mot den bakgrunden glädjande att de flesta länder har dragit korrekta slutsatser av det inträffade, och vi ser därför en utveckling mot ökad transparens, öppenhet och reformer av statsmaktens agerande. Endast två länder har reagerat på den finansiella oron genom att försöka avskärma sig från symptomen på sjukdomstillstånd i det egna landet genom att återinföra valutaregleringar: Ryssland och Malaysia. Det senare landet har för övrigt påbörjat en viss avreglering av återregleringen!
Eftersom multilaterala spelregler är viktigast för de svagaste parterna innebär dessa förbättrade möjligheter för små och svaga u-länder att göra sina rättigheter gällande gentemot starka investerare.
Korruption
Korruption utgör ett avsevärt hinder för såväl det internationella som det inhemska handelsutbytet. En korrumperad och inkompetent statsmakt utgör ofta det påtagligaste hindret för ett lands välståndsutveckling. Det är därför angeläget att inom ramen för WTO anta etiska regler för att bekämpa korruption. Genom minskad korruption, bättre fungerande marknad, ett ökat konkurrenstryck och en renodling av statsmaktens övervakande funktion underlättas villkoren framför allt för de små företag som har svårt att fungera i ett korrumperat system. (Se även bilaga som visar en undersökning vad avser graden av korruption i ett stort antal länder.)
Frågan om korruption är inte bara kopplad till den internationella handeln. Den berör också det mer traditionella biståndet. Biståndsgivarna har ett ansvar att inte hålla korrumperade regimer under armarna. I de länder där regeringen utgör det största hindret för det egna folkets utveckling och en genuin vilja att genomföra reformer saknas, bör i möjligaste mån biståndet istället kanaliseras genom ideella organisationer.
Transatlantiska frihandelsområdet
Inom EU har det varit en mycket bred, om än inte fullständig, enighet om att bygga ett transatlantiskt frihandelsområde med USA och Kanada. Det är viktigt att Sverige agerar för att denna idé snarast ska kunna genomföras. I kombination med förslagen om nolltullar på industrivaror och en avvecklingsplan för jordbruket innebär detta långtgående förbättringar inom frihandelns område. Skapandet av ett transatlantiskt frihandelsområde kan också tjäna som ett föredöme för hur regionala frihandelsområden kan länkas samman.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkandet av WTO:s tvistlösningsmekanism,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s förhandlingsbud inför millennierundan att avskaffa industritullarna till i-länderna och anta en bindande plan för övergången till en fri marknad för jordbruksprodukter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU bör avsäga sig möjligheten att införa antidumpningstullar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en liberaliserad handel med tjänster,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elektronisk handel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för utnyttjandet av en global Cassis de Dijon-princip,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för ett avtal rörande utländska direktinvesteringar inom ramen för WTO,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om korruptionsbekämpning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU skall verka för ett transatlantiskt frihandelsområde.
Stockholm den 25 mars 1999
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Beatrice Ask (m) Anders Björck (m) Carl Fredrik Graf (m) Chris Heister (m) Gun Hellsvik (m) Henrik Landerholm (m) Göran Lennmarker (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
Korruptionsgraden i olika länder
Transparency International är ett institut som genomför en undersökning för att rangordna graden av korruption i olika länder. 1998 års undersökning återges nedan (observera att ju högre rank ett land har desto mindre korrupt är det). Rank Country1998 CPI Score Standard Deviation Surveys Used 1 Denmark 10.0 0.7 9 2 Finland 9.6 0.5 9 3 Sweden 9.5 0.5 9 4 New Zealand 9.4 0.7 8 5 Iceland 9.3 0.9 6 6 Canada 9.2 0.5 9 7 Singapore 9.1 1.0 10 8 Netherlands 9.0 0.7 9
Norway 9.0 0.7 9 10 Switzerland 8.9 0.6 10 11 Australia 8.7 0.7 8 12 Luxembourg 8.7 0.9 7 13 United Kingdom 8,7 0,5 10 14 Ireland 8.2 1.4 10 15 Germany 7.9 0.4 10 16 Hong Kong 7.8 1.1 12 17 Austria 7.5 0.8 9
United States 7.5 0.9 8 19 Israel 7.1 1.4 9 20 Chile 6.8 0.9 9 21 France 6.7 0.6 9 22 Portugal 6.5 1.0 10 23 Botswana 6.1 2.2 3
Spain 6.1 1.3 10 25 Japan 5.8 1.6 11 26 Estonia 5.7 0.5 3 27 Costa Rica 5.6 1.6 5 28 Belgium 5.4 1.4 9 29 Malaysia 5.3 0.4 11
Namibia 5,3 1,0 3
Taiwan 5.3 0.7 11 32 South Africa 5.2 0.8 10 33 Hungary 5.0 1.2 9
Mauritius 5.0 0.8 3
Tunisia 5.0 2.1 3 36 Greece 4.9 1.7 9 37 Czech Republic 4.8 0,8 9 38 Jordan 4.7 1.1 6 39 Italy 4.6 0.8 10
Poland 4.6 1.6 8 41 Peru 4.5 0.8 6 42 Uruguay 4.3 0.9 3 43 South Korea 4.2 1.2 12
Zimbabwe 4.2 2.2 6 45 Malawi 4.1 0.6 4 46 Brazil 4.0 0.4 9 47 Belarus 3.9 1.9 3
Slovak Republic 3,9 1,6 5 49 Jamaica 3.8 0.4 3 50 Morocco 3.7 1.8 3 51 El Salvador 3.6 2.3 3 52 China 3.5 0.7 10
Zambia 3.5 1.6 4 54 Turkey 3.4 1.0 10 55 Ghana 3.3 1.0 4
Mexico 3.3 0.6 9
Philippines 3.3 1.1 10
Senegal 3.3 0.8 3 59 Ivory Coast 3.1 1.7 4
Guatemala 3.1 2.5 3 61 Argentina 3.0 0.6 9
Nicaragua 3.0 2.5 3
Romania 3.0 1.5 3
Thailand 3.0 0.7 11
Yugoslavia 3.0 1.5 3 66 Bulgaria 2.9 2.3 4
Egypt 2.9 0.6 3
India 2.9 0.6 12 69 Bolivia 2.8 1.2 4
Ukraine 2.8 1.6 6 71 Latvia 2.7 1.9 3
Pakistan 2.7 1.4 3 73 Uganda 2.6 0.8 4 74 Kenya 2.5 0.6 4
Vietnam 2.5 0.5 6 76 Russia 2.4 0.9 10 77 Ecuador 2.3 1.5 3
Venezuela 2.3 0.8 9 79 Colombia 2.2 0.8 9 80 Indonesia 2.0 0.9 10 81 Nigeria 1.9 0.5 5
Tanzania 1.9 1.1 4 83 Honduras 1.7 0.5 3 84 Paraguay 1.5 0.5 3 85 Cameroon 1.4 0.5 4 Källa: Transparency International( www.transparency.de)