1 Inledning
1.1 Den regionala utvecklingen
Sverige har idag stora obalanser i befolkningsutvecklingen. Detta är negativt i dubbel bemärkelse. Avfolkningen förstärker glesheten samtidigt som inflyttningen till några större städer skapar allt mer av trängsel och överhettningsproblem.
Problemen har länge varit uppenbara. I utflyttningsområdena har under- laget försämrats för service och arbetsmarknad när verksamheter läggs ner eller flyttar bort. Dagens nya flyttvåg innebär att tidigare obalans ytterligare förstärks.
I inflyttningsområden har problemen omvända förtecken. Stor och stark inflyttning har drivit på markpriser och hyror, höjt markpriserna, ökat trafiken och påverkat miljön negativt. Flaskhalsar på arbetsmarknaden har i sin tur spätt på inflationen och ekonomin har överhettats. Den rörlighets- befrämjande politiken har lett till spänningar mellan stad och land.
Utglesning och överhettning är två sidor av samma mynt. Enligt Center- partiet måste nu politiken inriktas på att ta tillvara den styrka som finns både i städer och på landsbygd. Inriktningen skall vara att skapa goda möjligheter för tillväxt och utveckling både i städerna, på landet och i de mindre orterna.
I flera avseenden har glesbygd och förorter likartade problem: försämrad service, extremt hög arbetslöshet, känsla av utanförskap och brister i den lokala näringsstrukturen.
Segregation är ytterligare en del i problembilden. I många områden ställs förortsbor utanför den samhällsservice som finns på andra håll. Bostads- områden där investeringar uteblivit har fört med sig att människor flyttar. En likartad negativ utvecklingsspiral, liknande den från landsbygdens uflytt- ningsområden, uppstår.
1.2 Bristande regionalpolitik
Centerpartiet har under årens lopp kritiserat bristerna i regionalpolitiken. Enligt vår uppfattning måste regionalpolitiken ta tillvara den styrka som finns både i städer och på landsbygd och ge människor demokratiska möjligheter att utforma och ta ansvar för den egna närmiljön. Först med en politik där stad och land ömsesidigt och gemensamt formulerar strategier och plattformar för framtiden är en mer balanserad utveckling möjlig. Insikten måste finnas om att olika landsändar och orter har olika förutsättningar och funktioner i landets utveckling.
Hela Sverige behöver såväl livskraftig landsbygd som levande städer. Livsmiljön har olika karaktär beroende på om vi bosätter oss i storstaden, i den mindre staden eller på landsbygden. Människor har olika önskemål, men det gemensamma är att vi bosätter oss där vi tror oss finna de bästa möjlig- heterna att utvecklas. Centerpartiets utgångspunkt är att fler vill ta ett större ansvar över sin egen närmiljö och kunna delta i den konkreta samhälls- planeringen.
Möjligheten att tillsammans med andra kunna påverka sin närmiljö är lika angelägen i segregerade bostadsområden i storstaden som i byn i Norrlands inland. En politik för drivkraft och utveckling handlar därför inte i första hand om stöd och bidrag utan om att ta tillvara den kreativitet som finns lokalt. Större ansvar och självförvaltning, dvs en politik för ökad decentrali- sering, är nödvändigt för en hållbar utveckling i både stad och land.
1.3 Särskilda insatser
Sverige behöver ett landsbygdslyft för att förhindra ytterligare utflyttning och utarmning av landsbygden. Småföretagande, miljösatsningar, ny teknik, decentraliserad utbildning, kvinno- och ungdomssatsningar och stöd till lokalt utvecklingsarbete är några åtgärder som krävs för att utveckla landsbygden.
En långsiktig och offensiv plan för utveckling av Norrlands inland med satsning på ökat företagande, bättre kommunikationer, informationsteknik och högre utbildning måste genomföras. Vattenkraftsproducerande regioner skall få del av vattenkraftens vinster.
Segregationen i storstädernas förorter måste brytas. Den offentliga servicen i utsatta områden bör stärkas. Integrationen av nya svenskar skall förbättras genom ökade resurser till bland annat svenskundervisning.
Miljön i storstäderna skall värnas. Grönområden skall inte bebyggas, utan skyddas. Med Stockholms nationalstadspark som förebild bör nya national- stadsparker etableras.
1.4 En ny regionalpolitik
Det övergripande målet för den ekonomiska politiken är att skapa en uthållig ekonomisk tillväxt. Centerpartiet anser att en kraftfull regionalpolitik bättre bidrar till uthållig ekonomisk tillväxt som leder till ökad sysselsättning i hela landet.
Förslagen i denna motion bidrar till ett bättre näringsklimat och förbättrad service även för de områden som inom de större städerna drabbats av för- sämrad service och ökad arbetslöshet. Enklare regler för mindre företag, minskat byråkratiskt krångel och bättre samordning mellan olika samhälls- sektorer är inte bara en glesbygdsfråga utan är minst lika viktigt för utveck- lingen av de mindre företagen i hela landet.
Några övergripande utgångspunkter måste känneteckna en ny regional- politik. Den skall:
- ha ett tydligt mål om utveckling i hela Sverige, överordnat alla politik- områden
- underlätta regionalt samarbete över nationsgränser
- samordna regional och fysisk planering samt stärka den lokala nivån
- öka regionernas inflytande över den regionala planeringen
- ge likvärdig service över hela landet
- bryta sektorspolitiken och öka samordningen på alla nivåer
- skapa lika förutsättningar för kvinnor och män att leva och bo på lands- bygden
- ge möjligheter till kompetensutveckling i hela landet
- arbeta för en stark och levande landsbygd
- öka människors inflytande över lokalsamhället
- ge så goda grundförutsättningar i form av offentlig och kommersiell service att det minskar behoven av olika stöd
- sprida ett levande kulturliv över landet
- stärka den kommunala nivåns inflytande över olika statliga utvecklings- medel
- förenkla olika regelverk inom t.ex. närings-, arbetsmarknads- och regio- nalpolitiken
- öka samverkan mellan privat, offentlig och ideell sektor
- stärka den lokala arbetsmarknaden genom samverkan i partnerskap
- stärka människors enskilda initiativ för att i samverkan med andra ta större ansvar
- minska pressen på storstäderna
Sverige måste få en politik som leder till utveckling i alla regioner. Vårt land har inte råd att avstå den utvecklingspotential som finns i hela landet. Vad som här har anförts om en ny politik regionalpolitik bör ges regeringen tillkänna.
2 Obalansen ökar
2.1 Befolkningsutveckling under längre tid
Den regionala omfördelningen syns klart i nedanstående diagram. Materialet är disponerat så att det både anger befolkningstalen och senare de procentuella förändringarna. Inledningsvis kan konstateras att den regionala omfördelningen varit betydande, dock inte så stor som den emellanåt framtonas i debatten. Istället är det de växande inomregionala obalanserna som utgör det största problemet. De inomregionala obalanserna måste mer komma i blickpunkten i debatten.
Folkmängd efter region och tid
Tabell 1: (1970 1975 1980 1985 1990 1995 1997 )
*Skånelän
**Dalarna
Nedan har jämförts befolkningsutvecklingen i femårsintervaller. Förändringen mätt i procent visar tydligt att omflyttningen mellan länen är mer påtaglig för hela perioden än under de senaste åren.
Folkmängd efter region och tid, procentuell förändring
Tabell 2: (1970-95 1975-95 1975-85 1985-90 1990-95 1985-95 )
Av tabellerna kan man utläsa att det i stort är samma län och samma antal som haft befolkningsökningar över rikssnittet. Vidare framgår även att det i stort är samma län som haft negativ befolkningsutveckling, särskilt noterbart är Gävleborgs län och Västernorrlands län.
Sett till hela perioden förefaller det vara små variationer i antal län som ligger över rikssnittet och antalet län som haft negativ befolkningsutveckling. Om man istället jämför intervallerna 1975-85 i förhållande till 1985-95 finner man att det för perioden 1975-85 var 9 län som låg över rikssnittet och 8 län som uppvisade negativa tal. För perioden 1985-95 var det 7 län som låg över rikssnittet, men endast 2 som uppvisade negativa befolknings- tal.
Jämför man hela perioden är det fler län som visar negativ utveckling, 5 stycken, än under den senaste perioden, 3 stycken. En försiktig tolkning kan vara att det under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet var kraftigare befolkningsomflyttning än under 1990-talet.
De län som haft den kraftigaste befolkningsökningen är Uppsala, Halland och Stockholm. Även Malmöhus och Göteborgs och Bohus län har haft relativt stora ökningar. Hallands relativt höga siffra kan till stor del förklaras av en relativt stark tillväxt i Kungsbacka till stor del förklarad av ökad arbetspendling till och från Göteborgsområdet. Från 1970 till 1995 ökade befolkningen i Kungsbacka med 31 908 personer, vilket svarar för cirka hälften av Hallands läns befolkningsökning under samma period. Andra delar av Halland har under perioden brottats med olika strukturkriser.
Statistiken för länens befolkningsutveckling kan förefalla relativt måttlig. Man skall dock komma ihåg att Stockholms läns befolkningsökning för perioden 1970-1995 är 247 744 personer vilket motsvarar befolknings- mängden i Kalmar län.
Även om befolkningsomflyttningen varit betydande mellan länen, sett under längre tid, så förefaller trenden inte främst vara att flyttlassen går från avfolkningslänen till storstadslänen. Däremot är inte glesbygdens problem mindre för detta. Istället för regional omfördelning är den inomregionala utvecklingen än mer dramatisk. De inomregionala obalanserna ökar.
För att illustrera befolkningsutvecklingen och koncentrationen till de större städerna har valts statistik för de 10 minsta respektive 10 största kommuner- na.
Nedan framgår den procentuella förändringen från 1975 till 1995
Tabell 3: (1975-95 )
Procentuell förändring mellan 1975 och 1985 samt mellan 1985 och 1995 framgår av tabellerna nedan. På grund av ändringar av kommungränser ger tabellen inte full rättvisa åt de faktiska förhållandena.
Tabell 4: (1975-85 )
Tabell 5:
1985-95 )
Statistiken visar tydligt att det är de mindre orterna som klarat sig sämst. Större orter, särskilt universitetsorterna, har ökat sin folkmängd klart över rikssnittet. Noterbart är bland annat att Linköping påbörjade en kraftig expansion från 1970 och framåt. Från att har varit tionde kommunen i Sverige klättrade man snabbt till en femte plats. Befolkningen ökade på 25 år med en femtedel, 26 724 personer, vilket motsvarar en normalstor kommun.
Norrköping å andra sidan halkade ner. Befolkningsökningen var endast 3,8 procent eller 2 836 personer. Mycket tyder på att etablerandet av Universitetet i Linköping är en av de viktigaste förklaringarna.
Även om befolkningsomflyttningen varit betydande mellan länen, sett under längre tid, så är den inomregionala utvecklingen än mer dramatisk. Dock har de så kallade skogslänen de senaste tre åren haft en betydande utflyttning. Omfördelningen inom län och kommuner ökar dramatiskt. Städerna och tätorterna har främst vuxit på bekostnad av sin nära omgivning.
2.1.1 Slutsatser
I en studie gjord av kulturgeografiska institutionen i Umeå visas att det under senare delen av 1980-talet fanns en tendens till mer utspridd befolkning. Koncentrationen till storstadsregionerna, universitetsorterna och sydvästra Sverige var uppenbar. Samtidigt ökade eller bibehöll dock ett stort antal kommuner sin folkmängd. Mest påtagligt var detta i södra Sverige. För perioden 1990-95 ökade koncentrationen till storstadsregionerna och universitetsstäderna. Färre kommuner hade en tillväxt över rikssnittet än under föregående femårsperiod.
Deras slutsats är att det under slutet av 1980-talet fanns en tillväxt i relativt centralortsnära landsbygdsområden. Under 1990-talets första hälft har detta kommit av sig och ersatts av en ny period av befolkningskoncentration till de tätbefolkade områdena.
Tabellerna ovan illustrerar den befolkningsutveckling som pågår och som på många håll slår igenom med kraft. När befolkningsunderlaget minskar försämras också förutsättningarna att upprätthålla grundläggande service till de som bor i utflyttningskommunerna. Detta medför in sin tur att arbetstillfällen försvinner och att skattekraften minskar. Resultatet blir en nedåtgående spiral.
Utbildningsstruktur
Tabell 6: (för gy.utb < 9 år för gy.utb 9 år gy. utb. högst 2 år gy.utb. 3 år efter gy. utb < 3 år efter gy. utb > 3år forskar-utbildning )
Tabellen anger utbildningsnivå inklusive bortfall.
2.1.2 Åldersstruktur
Problemen med utflyttning är inte bara att färre stannar kvar. Oftast är det de yngre som flyttar, endera för utbildning eller arbete. Kvar blir de äldre och inte sällan de arbetslösa. För dessa kommuner innebär detta särskilda problem. I takt med att befolkningen blir äldre ökar kostnaderna för vård och omsorg. Samtidigt är det färre kvar i arbetsför ålder vilket gör att skatteinkomsterna minskar.
Nedan har några kommuner valts ut för att illustrera skillnaderna i ålders- struktur mellan större orter, tillväxt orter och avfolkningsorter.
Folkmängd i vissa kommuner: ålder och tid, antal och andelar (%) i åldersklasser
Tabell 7: (1970 1975 1980 1985 1990 1995 )
Ovanstående orter: antal invånare och tid.
Tabell 8: (1970 1975 1980 1985 1990 1995 )
Ovanstående orter: antal invånare, procentuell förändring.
2.1.3 Tabell 9: (1975-85 1985-95 1975-95 )
2.1.4 Slutsatser
Då man studerar statistiken från några enskilda kommuner är det slående hur några haft en mycket expansiv utveckling medan andra haft en betydande befolkningsminskning. De större städerna och universitetsstäderna har en stark tillväxt.
Studeras kommunerna som haft stark tillväxt parallellt med ålderssamman- sättning, utbildningsnivå och arbetslöshet är mönstret än mer entydigt. De kommuner som har hög befolkningstillväxt har relativt kommunerna med negativa befolkningstal lägre snittålder, högre utbildningsnivå och lägre arbetslöshet. Den demografiska strukturen i utflyttningskommuner innebär att kostnaderna för vård och omsorg ökar. Samtidigt flyttar de som är i arbetsför ålder och skattekraften eroderas. Åtgärder måste vidtas för att underlätta för fler att flytta till dessa orter. Goda möjligheter till utbildning och kommunikationer är viktigt för att få fler yngre att flytta ut.
Om denna utveckling fortsätter får vi ett Sverige som går i två hastigheter. En del som karaktäriseras av stark tillväxt, låg medelålder, ökad utbildnings- nivå och ökad sysselsättning. En annan del som karaktäriseras av utflyttning, hög medelålder, låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. En sådan utveckling är inte acceptabel. Allt måste göras för att motverka ytterligare regionala klyftor. Sverige har inte råd att försumma stora delar av vårt land.
3 Ett decentraliserat Sverige
Sverige ser idag annorlunda ut än vad det gjorde för 10-15 år sedan. Sverige är starkt på väg in i informations- eller kunskapssamhället. Nya mönster växer fram och några avgörande förändringar har inträffat. Vi lever i en allt mer internationaliserad ekonomi. Svenskt näringsliv är i allt större utsträckning utsatt för internationell konkurrens.
Det internationella samarbetet ökar i betydelse. Ny teknik gör att avstånds- beroendet minskar och gränserna suddas ut. Händelser i och omkring våra gränser påverkar och får återverkningar för Sverige. Den tilltagande inter- nationaliseringen leder till ökad rörlighet. I takt med ökad internationalise- ring och hårdare konkurrens krävs ökad kunskap och kompetens. Fler genomgår gymnasial vuxenutbildning och högskoleutbildning.
Sverige är även ett mer mångkulturellt samhälle än tidigare. I Sverige finns flera olika kulturer som verkar parallellt med varandra. Nyligen anlända svenskar, eller nysvenskar, har bidragit till kulturell förnyelse och öppenhet.
Miljön får en allt viktigare roll, både när det gäller den lokala miljön och den globala miljön. Människor accepterar inte längre en produktion eller en samhällsutveckling som är tärande på miljön.
Människor ställer i takt med ökad utbildning krav på delaktighet och inflytande över sin närmiljö. Allt fler önskar ta ansvar och kräver att få vara med och bestämma över sitt närområde.
Det samhällsmönster som vuxit fram i industrisamhället passar inte det framtida kunskaps- eller informationssamhället. Istället växer ett nytt mönster fram, en samhällsorganisation som bygger på decentralisering.
3.1 Nya arbetsformer börjar ta form
Människors ökade utbildning, deras efterfrågan på möjligheten att ta ansvar för närområdet och önskningar om en annan livsmiljö har på många håll lett till en spännande utveckling. Särskilt på landsbygden börjar nya arbetssätt ta form. Lokala utvecklingsgrupper, hembygds- och idrottsföreningar etc. söker sig nya vägar att lösa gemensamma angelägenheter. Otraditionella metoder och arbetssätt har på många håll inneburit att man kunnat behålla och utveckla den service som invånarna önskar.
Den lokala sammanhållningen och inslag av nya former att fatta beslut genererar kreativitet och mervärde. Anonymiteten försvinner, det egna ansvaret och möjligheterna blir tydligare samtidigt som de sociala banden stärks.
Viljan om och önskan av att kunna ta större ansvar för den lokala och regionala utvecklingen stöter ofta på svårigheter. Sverige är inte organiserat för nya tiders krav om decentralisering, ansvar och inflytande över den egna närmiljön.
Näringspolitik, utveckling av kommunikationer och regionalpolitik inklu- sive landsbygdsutveckling måste bättre kopplas samman med frågor om markanvändning och miljö. Samordning mellan ekonomisk planering och fysisk planering måste prioriteras och det lokala perspektivet stärkas.
3.2 Ökad livskvalitet
Den personliga livskvaliteten ökar i betydelse. Många väljer att bosätta sig utanför stadskärnan. Det tätortsnära boendet har ökat. Närhet till natur och rekreation har för många ökat i betydelse. Flera företag uppger att detta har ökat i betydelse vid placering av verksamheter. Tillgången till natur och kultur räcker dock inte. Tillgängligheten till kommunikationer och utbildning måste finnas. Inte minst av denna anledning är kommunikationsfrågorna och utbildningsfrågorna fundamentala för den regionala utvecklingen.
Förändrad efterfrågan på boendemiljö skapar möjligheter. I detta finns även en form av livskvalitet som utgår från mer av lokal gemenskap och ansvarstagande. Människor som bor och arbetar tillsammans känner varandra. Här har man kontroll och uppsyn av varandra och varandras barn. Det egna ansvaret blir en del i det gemensamma ansvaret. Barn och äldre känner varandra. Vård och hjälp till de äldre kan utföras av anhöriga eller personer som under längre tid känt varandra. Detta skapar kvalitet och närhet.
Närheten till natur, rekreation och friluftsliv och det gemensamma arbetet för utveckling av närmiljön har gett nya former för utveckling och nya vägar till gemensamt ansvarstagande.
3.3 Hela Sverige skall leva
Ytterst handlar regionalpolitiken om att ge förutsättningar för alla regioner och landsändar att utvecklas. Sverige har inte råd att låta stora områden vara outnyttjade som tillväxtkraft. Investeringar i infrastruktur, bostäder och service måste tas tillvara. Det är en kapitalförstöring att låta detta förflackas. Om Sverige skall klara en omställning för de krav som 2000-talet kräver, om vi skall få en nationell tillväxt har vi inte råd att inte utnyttja hela Sveriges kapital.
Sverige behöver en stark ekonomisk tillväxt. En marknadsekonomi tenderar att verka koncentrerande. Därför måste den kompletteras med åtgärder som motverkar koncentrationen utan att tillväxten i ekonomin försämras. Staten har här det övergripande ansvaret att förena målen om stark ekonomisk tillväxt samtidigt som regional balans upprätthålls.
En stark ekonomisk tillväxt är fundamental för att tillväxten skall nå även de mer perifera områdena. Erfarenhetsmässigt visar det sig att det är under tider då vi har långvarig ekonomisk tillväxt som denna förmår tränga ut och generera högre sysselsättning i områden utanför de större städerna och de s.k. tillväxtområdena.
"Hela Sverige skall leva" måste vara ledstjärna för en politik för regional rättvisa och utveckling. Skall detta lyckas måste ansvaret för den regionala utvecklingen bli tydligare. Samtliga politiska områden måste samverka och ta sitt ansvar. Det behövs därför konkreta mål för den regionala utvecklingen på samma sätt som för budgetsanering, minskad arbetslöshet och ökad sysselsättning. Detta bör ges regeringen till känna.
3.4 Ny struktur för Sverige
En genomgripande förändring av den samhälleliga organisationen måste ske. Den statliga politiken måste ställas om och decentraliseras för att möte nya krav och för att möta regionala obalanser och olikheter.
Utgångspunkten för en sådan politik är att ta vara på de goda exemplen och den utvecklingskraft som finns. Genom större självbestämmande där fysisk planering och ekonomisk planering decentraliseras ges utrymme att finna nya lösningar. Dessa lösningar kommer att se olika ut runt om i landet. Mångfalden kommer att öka.
Kommunerna har stora möjligheter att bidra till en offensiv politik. Mer av statliga funktioner måste kunna kopplas till, samverka och samlokaliseras med kommunala verksamheter. Servicenivån kan därmed ökas.
Det regionala självbestämmandet måste öka. Samordning mellan olika myndigheter är en förutsättning för att utveckla servicen och finna flexibla lösningar. Mer av beslut som idag tas av centrala myndigheter och verk måste tas av ett regionalt organ. Det kan vara ett region- eller länsparlament. Regionerna måste själva i större utsträckning formulera utvecklingsstrategier och ha makt och möjligheter att realisera dessa. Det är lokalt och regionalt man vet förutsättningarna, behoven och möjligheterna. Detta måste tas tillvara.
På flera håll ökar det regionala samarbetet över nationsgränserna. Detta kan beskrivas som en inriktning mot "regionernas Europa". Detta samarbete är intressant och ger många nya möjligheter, bland annat kan arbetsmarkna- derna breddas. Centerpartiet anser att regionalt samarbete över nations- gränserna bör underlättas.
4 Politik för regioner i tillväxt och utveckling
4.1 En garanterad grundservice
Det är inte de enskilda åtgärderna i sig som kan bryta den negativa utvecklingen. Istället är det omfattningen och förmågan att styra åt samma håll som är det avgörande.
Förmågan att samordna och se nya lösningar måste känneteckna den övergripande politiken. I såväl större städer som på mindre orter och landsbygd finns goda möjligheter att finna samverkanslösningar mellan den offentliga, den privata och den ideella sektorn. Det finns många goda exempel på samverkanslösningar över hela landet.
Nya lösningar för gemensamma angelägenheter ger ofta möjligheter att rädda och utveckla verksamheter som annars hade lagts ned eller flyttat. Många viktiga uppgifter som det offentliga inte tycker sig ha råd med och som den privata sidan inte är intresserad av kan genomföras i samverkan ofta med privat, offentlig och ideell sektor. Detta, kallad den sociala ekonomin, kommer att öka i betydelse.
Tyvärr finns inga bra associationsformer för de företag som vill arbeta med samhällsnyttig verksamhet, fristående från offentlig sektor, genom så kallade sociala företag, exempelvis byautveckling eller föreningsdriven verksamhet. Dessa sociala företag har inget vinstintresse utan vill göra en samhällsnyttig insats till fromma för den egna bygdens utveckling. Dessa företag genererar jobb lokalt. Samhället kan inte stå för hela kostnaden men kan tillsammans med ideella krafter och privata medel medverka till att verksamheter som eljest inte kommer till stånd ändå kan utföras.
Riksdag och regering skall understödja en regional utveckling i hela landet. En förutsättning för att skapa livskraftiga miljöer är att det finns en grundläggande samhällsservice i hela landet. En av de större utmaningarna blir att lägga fast vad en garanterad grundservice skall innehålla. Denna grundservice i form av exempelvis post- och teleförbindelser, infrastruktur etc måste garanteras av samhället. Det behöver dock inte innebära att det offentliga svarar för genomförandet.
En politik för regional utveckling måste precisera vilken minsta samhälls- service som skall garanteras oavsett var i landet man bor. Riksdagen bör således uttala sitt stöd för inrättande av en garanterad grundservice och hos regeringen begära förslag till vad en sådan katalog kan innehålla.
I denna motion utvecklar Centerpartiet några områden som vi anser bör inrymmas som en garanterad grundservice.
4.2 Kommunal service
För den regionala utvecklingen är det viktigt att det finns en väl fungerande kommunal service i hela landet.
Det kommunala skatteutjämningssystemet förändrades för drygt två år sedan. Genom Centerpartiets försorg innebar beslutet att en avstämning skulle göras efter två år. Utredningen kommer inom kort att presentera sina förslag. Centerpartiet vill redan nu avge några principiella ställningstagan- den.
Utvärderingar av skatteutjämningssystemet indikerar tydligt att viktningen av olika faktorer inom utjämningssystemet inte motsvarar de faktiska kostnaderna samt att det missgynnat de kommuner som haft negativ befolk- ningsutveckling, hög arbetslöshet och hög medelålder.
Skatteutjämningen mellan kommunerna måste förändras så att större vikt ges åt befolkningsstrukturen och kommuner som har befolkningsminskning. Förändrad sysselsättning och hög arbetslöshet slår med dagens system igenom direkt. Det bör därför byggas in en bromsmekanism så att effekten neutraliseras under en övergångstid. En övergångsperiod skulle leda till en smidigare intäkts- och kostnadsanpassning. Kriterierna för t.ex. kollektiv- trafik och familjeomsorg bör förändras. Det kommunala skatteutjämnings- systemet behöver förändras för att nå en bättre regional balans. Beräknings- grunderna behöver vara mer aktuella än vad som är i dagens system. Befolkningsminskningsfaktorn bör utgå från jämförelsen 5 år tillbaka i tiden istället för nuvarande 10 år. Faktorn som påverkar systemet bör dessutom ges en högre viktning.
4.3 Digital infrastruktur
En utveckling där fler väljer att arbeta på distans eller telependla kan rätt understödd betyda mycket för den regionala utvecklingen.
Möjligheterna till telependling har betydelse för att fler skall kunna bo kvar och arbeta på distans. Det är sannolikt även en viktig del för underlätta för utflyttning. För dessa är tillgången till goda elektroniska kommunika- tionsmöjligheter till rimliga priser prioriterad. En snabb utbyggnad av den elektroniska infrastrukturen måste prioriteras. Ett brett utbud av tjänster till låga priser ger nya och spännande förutsättningar för en offensiv utveckling. Därför har Centerpartiet motionerat om en utredning om en nationell utbyggnad av ett fiberoptiskt nät. Den snabbaste tillgängliga tekniken i dag är fiberoptiska förbindelser och mycket talar för att en snabb utbyggnad av fiber till hemmen skulle kunna bidra till utveckling och förbättrad konkurrenskraft i hela landet.
En utbyggnad av fiber till hemmen skulle vidare innebära att alla informationstjänster - telefoni, TV, radio, Internettjänster för att nämna några exempel - kunde förmedlas med en och samma teknik. En tänkt utbyggnad av fiber till hemmen skulle innebära att staten tog ett ansvar för att bygga den finmaskiga digitala infrastrukturen - de elektroniska grusvägarna - till varje hem och arbetsplats.
Utbyggnad av ett fibernät öppnar nya möjligheter för de många nya företag som finns inom bland annat informationsbranschen. Möjligheterna till överföring med den kapacitet som fibernät erbjuder är en konkurrensfaktor när företag väljer etableringsort. Om inte staten tar ett nationellt ansvar riskeras att denna infrastruktur endast byggs ut där det finns underlag, d.v.s. i de större städerna.
En nationell utbyggnad av fiber ger enorma möjligheter till utveckling. Centerpartiet menar att en utbyggnad bör starta i de områden som idag har den lägsta överföringskapaciteten. Investeringen är betydande. Samtidigt finns idag betydande kostnader för underhåll av accessnätet, dvs koppar- trådarna. En utbyggnad bör gå att finansiera genom ett ansvarstagande från staten, förenat med koncessionsavgifter av de som vill erbjuda tjänster genom nätet.
Även om det initieras en utbyggnad av fiber kommer detta att ta tid. I väntan på ett nationellt fibernät kommer andra tekniker att behövas. Centerpartiet har i åtskilliga sammanhang framfört krav om enhetstaxa för ISDN-anslutning. Detta krav kvarstår.
Riksdagen bör besluta om enhetstaxa för ISDN-anlslutning.
4.4 Trafikpolitik
Goda kommunikationer är en absolut förutsättning för att hela Sverige skall kunna utvecklas. Transportpolitiken måste syfta till att minska avståndsnackdelar och utöka möjligheterna för ett decentraliserat samhälle. Näringslivets konkurrenskraft hänger nära ihop med frågor om trafikförsörjning, krav på god standard och hög tillförlitlighet vid transporter. Långa avstånd inom landet, till övriga Europa och andra marknader måste kompenseras med väl fungerande transporter och en väl utbyggd infrastruktur.
Inriktningen måste vara att skapa en infrastruktur som ger förutsättningar att tillvarata utvecklingsmöjligheterna i hela Sverige. Infrastruktur- planeringen måste syfta till att minska de avståndsnackdelar som de ytvida regionerna har. Ett väl utbyggt väg- och järnvägsnät och en utbyggnad av kollektivtrafiken ökar möjligheterna för ett decentraliserat samhälle.
4.5 Drift och underhåll av vägnätet
Investeringar i infrastruktur kan lätt gå förlorade om de inte följs av insatser för drift och underhåll. Väg- och järnvägskapitalet måste förvaltas på sådant sätt att värdet av gjorda investeringar inte urholkas. För att kunna upprätthålla en sådan princip krävs en långsiktig strategi för drift och underhållsåtgärder.
Allt för ofta klaras inte underhållet av det allmänna vägnätet. Upprustning av vägnätet är en ytterst angelägen regionalpolitisk fråga. Dåligt underhållna vägar är till stort men för de boende och näringsliv utmed dessa vägar. För att vidmakthålla vägkapitalet måste insatser för drift och underhåll priorite- ras. Avstängningar eller dålig framkomlighet innebär betydande merkostna- derna för näringslivet. Längre restider, försämrad framkomlighet och högre underhållskostnader drabbar självfallet även persontransporterna.
Det infrastrukturbeslut som riksdagen fattade beslut om 1997 innebär en ekonomisk ram för den kommande planperioden. Riksdagens beslut är i allt väsentligt bra. Det finns dock anledning att ifrågasätta om den ekonomiska ram som lagts fast klarar de behov som finns. Det finns skäl som talar för att inför nästa planperiod tillföra mer medel för att klara delar av det upprust- ningsbehov som finns.
Även bärighetshöjande åtgärder såsom tjälsäkring och beläggning av grusvägar är av mycket stor betydelse. Andelen vägar som avstängs på grund av tjällossning måste kraftigt reduceras, inte minst med tanke på skogs- industrins transportbehov och de enskildas möjligheter att bo och verka på landsbygden. Centerpartiet anser att åtgärder för drift och underhåll samt för bärighetshöjande åtgärder bör ökas med 500 miljoner för år 1999.
I Sverige finns drygt 2 000 mil allmän väg som inte är hårdbelagd. Detta finmaskiga vägnät utgör en betydande verksamhetsförutsättning för våra största industrier. Detta vägnät utgör även en start eller ett slut på flertalet av de transporter som utförs. Om investeringar i större transportförbindelser skall få avsedd effekt är vidmakthållandet av det finmaskiga vägnätet av betydelse. Det vägnät som idag inte är hårdbelagt utgör särskilda problem och bör hårdbeläggas. Det bör genomföras en tioårig plan för hårdbeläggning av grusvägar med trafik på 150 fordon per dygn eller mer.
4.6 Enskilda vägar
Sveriges vägnät består av ca 9 800 mil statlig väg, 3 700 mil kommunala gator och vägar och ca 28 000 mil enskilda vägar varav 7 400 erhåller statsbidrag. Det enskilda vägnätet är för många boende på landsbygden förbindelsen till det allmänna vägnätet. Det statsbidragsberättigade enskilda vägnätet berör ca en miljon av Sveriges befolkning och närmare 50 % av den totala skogs- respektive åkerarealen. Var fjärde gods- eller persontransport genereras från enskilda vägar. En stor del av alla transporter som sker startar eller slutar på en enskild väg. Bidragen till de enskilda vägarna är en liten men viktig del för att upprätthålla en hög tillgänglighet till natur och rekreation.
Turistnäringen har en stor utvecklingspotential som kan bidra med många värdefulla arbetstillfällen på landsbygden. Ca 220 000 fritidsbostäder är direkt berörda av det statsbidragsberättigade enskilda vägnätet. Möjligheten för alla att använda det enskilda vägnätet är delvis avgörande för att utveckla turistnäringen. För att kunna utnyttja allemansrätten måste människor i stor utsträckning färdas på dessa vägar och de kan därför med fog kallas för allemansvägar.
Bidraget till de enskilda vägarna måste ökas. Centerpartiet har i sin bud- getmotion föreslagit att bidraget bör höjas till 670 miljoner kr för 1999. Centerpartiet anser att även enskilda vägar skall återfå möjligheten att få del av medel avsatta för bärighetshöjande åtgärder d.v.s. det så kallade bärighets- anslaget.
I detta sammanhang finns det även anledning att uppmärksamma det faktum att flera vägföreningar framdeles riskerar att få dryga kostnader för nya förrättningar. Dessa kostnader uppstår som en följd av den nya lagen för enskilda vägar. Det kan inte ha varit lagstiftarens mening, och är inte heller rimligt, att dessa kostnader helt skall bäras av vägföreningarna. Centerpartiet har motionerat om att regeringen skyndsamt måste se över hur man på ett smidigt sätt kan lösa problemen med kostnaderna för de nya förrättningar som följer av den nya lagen.
4.7 Flygtrafik
För vissa regioner i landet är flyget det mest realistiska transportalternativet, samtidigt är resandeunderlaget många gånger lågt och ekonomin för de aktuella flygplatserna är därför hårt ansträngd. Driftbidraget till dessa flygplatser är helt avgörande för fortsatt verksamhet. Inte minst för näringslivets utveckling är tillgången till bra flygförbindelser nödvändig. Det nya stödet till driften av de kommunala flygplatserna är välkommet.
Erfarenheterna efter avregleringen av den svenska inrikes flygtrafiken visar tydligt hur orter med stort resandeunderlag varit vinnarna. Där har den ökade konkurrensen inneburit bättre service och lägre priser. På andra, mindre orter har utvecklingen varit den omvända. Dessa orter har fått se färre turer och högre priser. Särskilt gäller detta i Norrlands inland men även på andra orter är effekterna betydande. Det bör således införas ett system för statlig upphandling av flygtrafiktjänster som är regionalpolitiskt viktiga men kommersiellt mindre intressanta. Finansieringen av en sådan upphandling kan ske genom att en avgift tas ut på övriga inrikes flygresor.
4.8 Järnvägar
Både privatpersoner och näringsliv behöver god tillgänglighet till järnvägsförbindelser. För näringslivet handlar det även om hög tillförlitlighet. Mycket tack vare Centerpartiet görs nu kraftfulla investeringar i järnväg. Detta bidrar till förbättrad konkurrenskraft för järnvägen. Det finns dock kvarstående obalanser. I och med riksdagens infrastrukturbeslut kommer satsningar att göras som bland annat medger högre axeltryck. Dock tar det ett antal år innan dessa investeringar ger resultat. Konkurrenssituationen för den långväga godstrafiken på järnväg behöver uppmärksammas.
Ur miljösynpunkt är det rimligt att den långväga godstrafiken går på järn- väg. Om detta skall möjliggöras krävs förbättrade möjligheter för kombi- trafik. Banverket tillsammans med SJ och näringen måste tydligare prioritera och hitta lösningar för att underlätta kombitrafiken. Detta bör ges regeringen till känna.
Indragna linjer och nattågsförbindelser medför försämrade kommunika- tioner, till men för den regionala utvecklingen. För att investeringarna skall få avsedd effekt är det viktigt att fullfölja snabbtågsplaneringen i den tid och omfattning som tidigare angetts. I detta sammanhang bör det även framhållas vikten av snabbtåg även på stambanan i södra Norrlands inland, dvs. linjen Stockholm-Östersund.
Inlandsbanan utgör ett viktig del i den nationella infrastrukturen. Inlandsbanan kan mycket väl vara den transportförbindelse som löser delar av inlandets transportbehov. Upprustning och mer enhetlig standard över hela banan kan innebära nya snabba och tillförlitliga transporter både för person- och godstransporter. Alla transporter måste inte gå via kusten. Inlandsbanan behöver nya förutsättningar att utvecklas som inlandets trafikstråk.
Även den så kallade Scandinavian Link, snabbtågstriangeln Stockholm- Östersund-Trondheim-Oslo-Stockholm, har viktiga transport- och regional- politiska funktioner. Denna förbindelse bör redan nu kunna utredas med inriktning på beslut om genomförande under nästa planperiod.
4.9 Europeiska unionen och internationellt samarbete på transportområdet
Sveriges och Finlands medlemskap i EU har ökat betydelsen av att utveckla en särskild EU-politik för de nordliga regionerna, för norra Europa och Arktikum.
Dessutom har medlemskapet för Finland och Sverige givit ökad betydelse åt den östliga dimensionen i europeisk politik. Unionen delar nu en lång gemensam landgräns med Ryssland. Regionalt samarbete har utvecklats i tre nordliga områden: Östersjöregionen, Barentsregionen och i Arktiska regionen.
De glest befolkade områdena och de långa transportsträckorna i dessa områden utgör särskilda problem. Ambitionen bör vara att dessa områden ges ökade möjligheter att delta i den europeiska integrationen. En förutsätt- ning är då att kommunikationssystemen i de nordliga regionerna förbättras och integreras. Prioritet skall ges att knyta samman de transeuropeiska nätverken av vägar, järnvägar, flyg och telekommunikationer vilka passerar de externa gränserna för Europeiska unionen.
Det finns behov av att utveckla och modernisera järnvägsnätet och göra det kompatibelt med västeuropeisk standard. I Barentsregionen kan Europeiska unionen delfinansiera de delar som fattas av järnvägen mellan Lapplands län i Finland och Murmansk. Järnvägarna mellan Uleåborg och Murmansk - S:t Petersburgs järnväg (Arkhangelskkorridoren) och Botniabanan genom Västerbotten och Norrbotten i Sverige - är mycket viktiga för att utveckla Barentsregionen.
För att ytterligare knyta Nordsjöområdet till andra nordliga regioner bör Atlantbanan mellan Trondheim i Norge och Sundsvall i Sverige integreras i det transeuropeiska nätverket. EU-medel bör därför göras tillgängliga för Nord-Botniabanan och Atlantbanan. Centerpartiet anser att regeringen aktivare bör ta initiativ och driva frågan om den nordliga dimensionen inom EU:s transportpolitik. Regeringen bör arbeta för ett gemensamt ett program inom EU för utveckling i dessa nordliga områden.
4.10 Glesbygdsavdrag
Boende långt från de områden där de större infrastrukturinvesteringarna sker kan inte nyttiggöra sig dessa satsningar. Kostnader som uppstår på grund av långa avstånd och avsaknad av valfrihet måste kompenseras. Detta kan inte endast ske via ett höjt rese-avdrag utan måste ske på annat vis. Att bo på landsbygden innebär att man måste ha bil, oftast behöver man dessutom två. En sådan kompensation kan lättast hanteras via skattsedeln med avdragsmöjligheter som knyts till boende och möjligheter att utnyttja allmänna kommunikationer.
En utgångspunkt för avdraget bör vara att definiera en basservice och finna ett system som innebär ett differentierat avdrag beroende på avstånd och tillgång till basservice. Centerpartiet har vid ett flertal tillfällen begärt att regeringen skall utreda ett glesbygdsavdrag. Vårt krav på utredning kvarstår. Regeringen bör låta utreda möjligheterna att införa ett glesbygdsavdrag. Detta bör ges regeringen till känna.
4.11 Regional utveckling
Transportpolitiken måste tillmäta det regionala balansmålet stor vikt. Regioner som släpar efter i ekonomisk utveckling och där transporterna bidrar till eftersläpningen bör stödjas genom särskilda trafikpolitiska insatser. Till de faktorer som är särskilt intressanta hör att minska restiden för de som färdas på vägar med låg hastighetsstandard, till exempel grusvägar, till orter som är viktiga för arbetspendling och samhällsservice, åtgärder för att minska antalet tjälskadade och avstängda vägar samt åtgärder för företag med stora godsvolymer som transporteras på vägar med onormalt höga vägtransportkostnader per kilometer.
De nackdelar som uppkommer av långa avstånd mellan orter i landet måste kompenseras. Transportsystemet skall främja en positiv regional utveckling genom att dels utjämna skillnader i möjligheter för olika delar av landet att utvecklas, dels kompensera nackdelar av långa transportavstånd.
4.12 Fungerande postservice i hela landet
Möjligheten till god post- och kassaservice är en av förutsättningarna för en god utveckling och tillväxt i hela landet. Alla måste garanteras denna till enhetliga priser och rimliga distributionstider. Geografiskt differentierad prissättning kan ej accepteras. Lokal service och regional rättvisa hotas av postens agerande. En stor del av postservicen har försämrats genom exempelvis nedläggningar av postkontor. Mindre orter och förortsområden tappar sin mest grundläggande samhällsservice, en fungerande postdistribution. Detta är oacceptabelt.
På flera håll genomförs indragningar av service t ex utdelning av post på landsbygden. Posten måste ta sitt regionalpolitiska ansvar. Bolagiseringen av posten har inte visat sig ge de vinster i ökad service som reformen förutsatte. Bolagiseringar som gjorts under senare tid har ej varit förenliga med en hög ambition inom regionalpolitiken. Flera regioner har drabbats hårt. Ambitionen om regional utveckling riskeras om inte en god basservice kan garanteras.
Om inte postens service i de mer glesbefolkade delarna kan upprätthållas måste medel säkerställas för upphandling där även andra aktörer ges möjlighet att svara för denna service. Detta bör ges regeringen till känna.
Lantbrevbäringen står för en viktig del av servicen på landsbygden och måste säkerställas. På flera håll pågår olika projekt där lantbrevbärare även svarar för annan service. Denna utveckling är värd att stödja. För många äldre på landsbygden är det en trygghet när lantbrevbäraren dagligen kommer förbi deras hem. Även utvecklandet av post i butik har fallit väl ut. Det visar sig att både postservice och lanthandeln kunnat räddats tack vare samordning.
4.13 Utlokalisering
Det är främst de mindre kommunerna som har fått bära en stor del av de statliga besparingarna. Större orter och residensstäder har klarat sig bäst. Besparingar i statliga verk och myndigheter har verkat koncentrerande. Verksamheter i främst de mindre kommunerna har lagts ned. På regionkontoren har verksamheterna bibehållits eller till och med utökats. Därmed har mindre kommuner tappat viktiga servicefunktioner och kompetens.
För att regionalpolitiken skall vara framgångsrik krävs en väl fungerande infrastruktur och samhällsservice i alla regioner. De beslut som fattas inom olika samhällssektorer har stor betydelse för bl.a. tillväxt, sysselsättning och service i landets olika delar och därmed den långsiktiga regionala utveck- lingen. Bristen på samordning mellan olika samhällssektorer är påtaglig. Med bolagiseringar, avregleringar och privatiseringar har myndigheter och verk i större utsträckning ett ansvar för organisationen av den egna verksam- heten. Ett svåröverblickat lapptäcke av olika organisationer och geografisk indelning har blivit följden. Nästan alltid har omorganisationer och regionaliseringar varit till nackdel för kommuner utanför residensstäderna. En utvärdering bör göras av de bolagiseringar som gjorts och vilken effekt detta fått för den regionala utvecklingen.
Den samhällsekonomiska nyttan i flera av de förändringar som skett inom statlig administration kan starkt ifrågasättas. Flera stora regioner har drabbats hårt. Ytterst är det statsmakten som inte förmått ta det regionalpolitiska ansvaret. Myndigheter, verk och bolag måste ha ett tydligare ansvar för den regionala utvecklingen. Beslut om omorganisation eller omlokalisering måste alltid föregås av en regionalpolitisk konsekvensanalys. Beslut om större förändringar av statliga verksamheter i prioriterade områden, stöd- områden, bör tas av regeringen.
Med beaktande av den ensidiga koncentrationen av statliga verksamheter bör det läggas fast en plan för utlokalisering av statliga verk, myndigheter och bolag. På detta område krävs ett betydligt kraftfullare agerande från regeringens sida.
De verk och myndigheter som även framgent har sin huvudsakliga verk- samhet i storstadsområdena skall utreda vilka verksamheter som kan utloka- liseras. Samtliga bör ha som uppdrag att minst 10 procent av arbetsstyrkan skall förläggas till stödområden. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Affärsdrivande verk och statliga bolag har en flora av dotterbolag. Exempelvis har Telia och Posten startat ett antal nya bolag under senare år. I verksamheter där staten har ett ägarinflytande måste regionalpolitiska hänsyn prioriteras. Huvudregeln skall vara att nya verksamheter utlokaliseras. Detta bör ges regeringen till känna.
4.14 Medborgarkontor/samhällets hus
På flera håll har man inom kommunen samlokaliserat olika myndighets- och servicefunktioner. Öppettiderna har förbättrats och servicenivån höjts. Försöksverksamheten med "medborgarkontor/samhällets hus" har nu pågått i fyra år. Med tanke på de goda erfarenheterna av försöken måste det enligt Centerpartiet vara rimligt att nu permanenta verksamheten med medborgarkontor/samhällets hus.
4.15 Övrig service
Den nära och vardagliga servicen är många gånger en livsnerv för orten. En ort som har sin affär kvar har kvar en basservice. Tyvärr har denna möjlighet inte tagits tillvara tillräckligt. Lanthandeln kan mycket väl svara för annan samhällsservice som post- och kassaservice, spel etc. Konsumentverket driver olika projekt för att olika aktörer såsom bank, post, ATG skall använda samma tekniska system. Detta är exempel på att det med större samordning går att klara service och tillgänglighet.
Mer kan göras för att utveckla närservicen. De alltför vattentäta skotten mellan olika samhällssektorer hindrar många gånger en sådan utveckling. Nya otraditionella lösningar måste sökas. Lanthandeln kan vara både post-i- butik, utlämningsplats för läkemedel, alkohol etc.
Det är först när flera sektorer samverkar som servicen kan klaras. Allt för ofta har samhällets sektorer gjort förändringar och neddragningar i servicen var för sig. Detta har fått katastrofala följder på landsbygden. Om det finns ett krav om samordning kanske fyra arbetstillfällen kan räddas istället för att alla åtta försvinner. Därför bör det inrättas en landsbygdens servicecentral där olika aktörer kan använda samma tekniska system.
5 Utbildning
5.1 Eftergymnasial utbildning
Utbildningstradition och närheten till universitet eller högre utbildning påverkar mycket starkt utbildningsstrukturen i olika regioner. Eftersom nivån ser olika ut från län till län måste satsningar göras på de orter och i de län som har lägst utbildningsnivå. Det behövs satsningar både på distansutbildning och på decentraliserad utbildning.
Möjligheten att rekrytera personer med adekvat utbildning är ibland avgörande för var ett företag väljer att expandera eller lokalisera sin verk- samhet. För att få fler att bosätta sig i regionalpolitiskt prioriterade områden bör det prövas en möjlighet att skriva av studieskulder. Detta är förvisso förenat med betydande kostnader. Centerpartiet anser att det bör prövas att inom ramen för de regionala tillväxtavtalen medge en ordning där studie- skulden kan skrivas av under exempelvis en tioårsperiod för de som flyttar till regionalpolitiskt prioriterade områden. Detta bör ges regeringen till känna.
5.2 Högskolan som motor i den regionala utvecklingen
De mindre och medelstora högskolorna har betytt mycket för den regionala utvecklingen. Centerpartiet har under lång tid arbetat för att utveckla dessa högskolor. Dessa högskolor har många gånger stått för en vidareutveckling och varit nydanande. Centerpartiet har medverkat till att 100 000 nya platser tillskapats under 1990-talet.
Satsningar på nya platser och ökade forskningsanslag till de mindre och medelstora högskolorna skall inte i första hand ses som regionalpolitiskt betingade. Istället har deras roll i det nationella utbildningssystemet varit utgångspunkten. Dessa högskolor utgör viktiga utvecklingscentrum som bidrar till den regionala utvecklingen. Tillgången till kvalificerad utbildning och forskning är en allt viktigare del i "regionernas infrastruktur". Utan möjligheter till utbildning sker en kompetensutflyttning och nyetableringar av företag försvåras.
De mindre och medelstora högskolorna har många gånger ett nära och bra utvecklat samarbete med det lokala näringslivet. Högskolans tredje uppgift är mycket viktig. Den består i att vara överbryggande mellan forskning, utbild- ning samt samhälls- och näringsliv. Detta är av stor betydelse för kunskaps- och kompetensöverföring samt för utvecklandet av nya produkter och nya branscher. I detta sammanhang är möjligheterna att bedriva forskning på eget programansvar avgörande. Forskningsresurserna för de mindre och medel- stora högskolorna måste öka. Centerpartiet anser att forskningsmiljöerna vid de mindre och medelstora högskolorna skall utvecklas. För detta krävs ökade fasta forskningsanslag till dessa högskolor. Den forskningspolitiska utred- ningen kommer inom kort att presentera sina förslag. Centerpartiet anser att det i den kommande forskningspolitiska propositionen klart måste ske för- stärkningar i dessa högskolors forskningsmöjligheter.
5.3 Distansutbildning och decentraliserad utbildning
På flera orter har möjligheten till distansutbildning eller decentraliserad utbildning varit betydelsefull. Det har gett möjligheter till högskolestudier utan att man behöver flytta från orten. Många har även kunna kombinera det med fortsatt yrkesverksamhet. Möjligheterna till denna form av utbildning har visat sig särskilt värdefull för de något äldre studerande som av familje- eller arbetsmarknadsskäl inte kunnat flytta till den ordinarie högskoleorten. Även för de som sedan tidigare har en utbildning bidrar distansutbildning till att de kan vidareutbilda sig utan att flytta. För högskolornas del är distansutbildning och decentraliserad utbildning något man gärna ser mer av. Resurstilldelningssystemet måste ses över så att denna utbildning underlättas.
Resurstilldelningssystemet till högskolorna bör därför förändras så att det ökar tillgången till distansutbildningsplatser. Centerpartiet har i sin utbild- ningspolitiska motion utvecklat detta.
Vidare bör högskolan ges ett särskilt uppdrag att anordna utlokaliserad utbildning i utsatta kommuner. En sådan satsning får finansieras i särskild ordning eller med öronmärkta resurser inom resurstilldelningssystemet. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till hur detta kan ske.
5.4 Lärcentrum på landsbygden
Skolan är rätt använd mer än en arbetsplats för barnen på dagen. Den kan även utgöra en samlingsplats för de människor som bor i området och därmed bidra till sociala mötesplatser.
Centerpartiet anser att skolan skall utvecklas till ett lärcentrum på lands- bygden. När skolan fungerar som en skola mitt i byn eller som ett kultur- centrum ökas kontakterna och därmed känslan av delaktighet. Skolans lokaler erbjuder möjligheter till ett rikt utbud av olika verksamheter. Möjlig- heter till samordning är betydande. En förutsättning är dock att det finns tillgång till datakommunikation. Exempelvis innebär detta tillgänglighet till olika bibliotek och tillgång till stora delar av landets samlade resurser av litteratur. Ökad samverkan mellan de kommunala biblioteken, länsbibliotek och de mer vetenskapliga biblioteken är angeläget. Via fjärrlånesystem kan den enskilde få en näst intill obegränsad möjlighet att ta del av special- litteratur. Med utvecklande av skolan till lärcentrum ökas möjligheterna för distansutbildning och decentraliserad utbildning.
Genom samverkan och samnyttjande med en allmän samlingslokal, som t.ex. en bygdegård, ökar förutsättningarna att utveckla skolan/samlings- lokalen till ett lär- och utvecklingscentrum.
Möjligheterna att förstärka skolans betydelse som mötesplats och att öppna skolan för människor i närområdet bör ökas om skolans lokaler upplåts till olika föreningar och enskilda utan kostnad. Ofta svarar bildningsförbunden för viktiga kulturella aktiviteter och blir till en social samlingspunkt. Folk- bildningen stimulerar människor att öka sin kunskap, utveckla det sociala nätverket och verkar för gemenskap och bidrar därmed till den lokala utveck- lingen.
Folkbildningen bidrar till ett lokalt kulturutövande som tillsammans med skola och barnomsorg ger möjlighet till ett aktivt kulturliv. Folkbildningen bidrar till en viktig kulturell infrastruktur i orter och delar av vårt land där de stora kulturinstitutionerna inte når ut. Mer behöver göras för att stimulera och utveckla lärcentrum på landsbygden med möjlighet till distansutbildning. Detta bör ges regeringen till känna.
6 Näringspolitik
Sverige behöver fler företag och fler företag som växer. Den vikande arbetsmarknaden på landsbygden är en viktig förklaring till den höga flyttfrekvensen. De lokala arbetsmarknaderna måste breddas. Den ekonomiska utvecklingen har hittills inte varit tillräckligt stark för att generera sysselsättningsökning utanför de större tillväxtområdena. Centerpartiet har medverkat till sanering av de offentliga finanserna. Detta har bidragit till kraftigt sänkt ränta och stabil valuta. Detta är fundamentalt för möjligheterna till en uthållig ekonomisk tillväxt som förmår generera sysselsättningsexpansion i hela landet.
Ökad ekonomiskt aktivitet och en uthållig tillväxt måste kompletteras med en näringspolitik som underlättar för människor att starta eget och för fler företag att växa. Allt tyder på att det är i de många nystartade och de många mindre företagen som de nya arbetstillfällena kommer.
Landsbygden präglas av ett småskaligt näringsliv. Här finns traditioner och entreprenörsanda att bygga vidare på. En näringspolitik som understödjer de mindre företagen att expandera är således särskilt viktigt för landsbygden.
6.1 Jord- och skogsbruk
Även om jord- och skogsbruket inte primärt är en stor arbetsgivare är den indirekta sysselsättningen betydande. Inräknat distribution, förädling och försäljning sysselsätter jordbruket 340 000 personer. På landsbygden är jord- och skogsbruket grundförutsättningen för ett öppet landskap och grunden för en basservice. En översyn av jordförvärvslagen bör göras i akt och mening att stärka sambandet mellan ägande, brukande och boende.
Det finns en stor sysselsättningspotential i dessa basnäringar. Skogs- industrin är som industrigren landets största nettoexportör. Med ökade insatser för forskning och utveckling kan förädlingsvärdet ökas. Sverige ligger efter flera andra länder när det gäller förädlade trävaror. Insatser för produktutveckling och marknadsföring kan mycket väl resultera i ett fördubblat exportvärde.
Svenskt jordbruk har uppenbara konkurrensnackdelar gentemot våra grannländer och främsta konkurrentländer. Samtidigt håller svenska jord- bruksprodukter hög miljökvalitet. Efterfrågan på dessa produkter är stor både nationellt och internationellt.
Konkurrenskraften ligger inte bara i miljökvalitet utan en stor del är själv- fallet relaterat till priset. Med likartade konkurrensmöjligheter som våra kon- kurrentländer kan efterfrågan på svenska livsmedel öka. I detta ligger en stor sysselsättningspotential.
I Centerpartiets jordbrukspolitiska motion framhålls att det särskilt är några faktorer som hämmar utvecklingen av svensk livsmedelsindustri. I motionen föreslås ett antal åtgärder för att stärka svensk jordbruksnärings konkurrenskraft. Bland annat framhålls att intentionerna i Utredningen "En livsmedelsstrategi för Sverige" SOU 1997:167 skall genomföras.
Forskning och utveckling samt exportfrämjande åtgärder är synnerligen viktigt för livsmedelssektorns expansion. Det bör understrykas att industrin måste ha tillgång till konkurrenskraftiga råvaror för en expansion inom livs- medelsindustrin. Detta kan inte ske utan att jordbruket är konkurrenskraftigt och har rimliga konkurrensvillkor gentemot andra länders jordbruk. De medel som regeringen föreslår för utveckling av jordbrukssektorn är långt ifrån tillräckliga.
Möjligheterna till småskalig livsmedelsproduktion måste utvecklas. När- producerade livsmedel är ofta efterfrågade. Inte minst då man vet vilka råvaror man får, men också för att många anser att de långa transporterna utgör miljöproblem. Upphandlingsregler måste kunna tolkas så att det finns möjligheter att väga in miljöhänsyn och upphandla närproducerad livsmedel.
6.2 Kretsloppsanpassat energisystem
Energisystemets negativa miljöpåverkan måste minska genom energisparande, effektiv energianvändning och en omställning till förnybar energi. Energiomställningen har påbörjats genom att en avveckling av kärnkraften inleds. Omställningen innebär en övergång från storskalig elproduktion till ett småskaligt decentraliserat energisystem. Detta ger tydliga signaler. Entreprenörer och nyföretagande på energimarknaden kan nu ges utrymme att utveckla nya idéer anpassade för ett uthålligt energisystem. Biobränsle kommer att ha en central roll.
En ökad användning och förädling av biobränslen kommer att innebära att arbetstillfällen skapas i de delar av landet som nu har ett bekymmersamt sysselsättningsläge. Särskilt skogslänen kommer att bli vinnare när ett kretsloppsanpassat energisystem utvecklas. Även för jordbruksnäringen finns här nya avsättningsmöjligheter för energiråvaror.
Med en gemensam nationell kraftsamling kan energiomställningen utgöra en plattform för en förnyelse som ger Sverige en plats i den internationella utvecklingens frontlinje. Det är en utveckling som hela landet tjänar på.
6.3 Mindre och medelstora företag
På landsbygden saknas ofta det diversifierade näringsliv som de större orterna och tillväxtområdena kännetecknas av. Detta gör att landsbygden ofta är mer känslig för konjunktursvackor eller omstruktureringar av verksamheter. Alternativ sysselsättning saknas ofta. Den höga arbetslösheten och höga säsongsarbetslösheten kan förklaras med detta. Samtidigt kännetecknas landsbygden ofta av ett småskaligt företagande och en entreprenörsanda. Därför är satsningar riktade mot nya företag och mindre företag av särskild vikt på landsbygden. Det behövs fler nya företag som breddar arbetsmarknaden.
Centerpartiet arbetar för att mer av politiken inriktas på att skapa goda förutsättningar för ett småskaligt diversifierat näringsliv. Detta ger utrymme för nya företag och för små och medelstora företag att växa. En småföre- tagarorienterad politik gynnar näringsutvecklingen på landsbygden. Särskilda insatser för mindre företag måst ske parallellt som det bedrivs en generell näringspolitik som bidrar till goda betingelser för företagande.
I Centerpartiets näringspolitiska motion utvecklas våra förslag för att underlätta för de mindre företagen och för att förbättra företagsklimatet i Sverige. Bland annat föreslås sänkt arbetsgivaravgift, förändrad och för- enklad arbetsrätt. Ett allt för omfattande regelverk är en av de mest häm- mande faktorerna för de mindre företagen, därför föreslås förenklingar i lagar och regler.
Åtgärder som underlättar för de mindre och medelstora företagen är således påkallat, inte minst för att förbättra de regionala arbetsmarknaderna. I Småföretagardelegationens rapport återfinns ett antal förslag till förenk- lingar och förbättringar. Det är av synnerligen stor vikt att regeringen snarast återkommer med förslag i enlighet med Småföretagardelegationens rapport. Detta bör ges regeringen till känna.
För att ALMI på ett bättre sätt skall kunna svara upp mot efterfrågan på riskkapital bör ytterligare medel tillföras. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag om ökade resurser till lånefonden. För att ALMI på ett tillfredsställande sätt skall leva upp till sina åtaganden bör medel tillföras i driftskapital. Regeringen bör i samband med 1999 års budgetproposition återkomma till riksdagen med ett sådant förslag. Detta bör ges regeringen till känna.
Den regionala riskkapitalförsörjningen kan även förbättras genom att stimulera lokala mötesplatser efter modell med regionala aktietorg, innova- tionsmarknader etc, för att möjliggöra för lokala placerare att investera i lokala företag. Regeringen bör även ta initiativ som gör det möjligt att använda det nya pensionssystemets premiereserv för att bygga upp regionala fonder. Detta bör ges regeringen till känna.
Ett alltför tungrott och stelt regelverk inom arbetsmarknadspolitiken hindrar lokala lösningar. Centerpartiet anser att arbetsmarknadspolitiken måste decentraliseras.
I andra motioner har Centerpartiet anfört att AMV:s roll och funktion bör ses över och att större befogenheter med fördel kan läggas på länsarbets- nämnderna. Den regionala och lokala nivån kan bättre avgöra på vilket sätt de arbetsmarknadspolitiska resurserna används effektivast. För att skapa större utrymme för åtgärder som ger jobb måste volymkraven förändras. Dagens kvantitativa mål bör ersättas av effektmål eller mer kvalitativa mål.
Inom flera områden genomförs nu försöksverksamhet med frizoner. Möjligheten till större lokal flexibilitet får inte endast bli föremål för några få regioner. Centerpartiet anser att det inom ramen för de nationella målen för arbetsmarknadspolitiken bör ges ökade lokala möjligheter att lokalt hantera de medel som står till arbetsmarknadspolitikens förfogande. Ett minimikrav är att en friare användning av de arbetsmarknadspolitiska medlen omedelbart bör omfatta regionalpolitiskt prioriterade områden. Detta bör ges regeringen till känna.
6.4 Kvinnors företagande
Centerpartiet anser att mer måste göras för att satsa på kvinnors företagande. De särskilda lån för kvinnor som finns har haft stor betydelse och lett till många nya arbetstillfällen. Det visar sig att efterfrågan på lån till kvinnor är stor. Även den arbetsmarknadspolitiska åtgärden att starta eget har visat sig mycket populär bland kvinnor.
Kvinnor startar och driver företag annorlunda än män. För många kvinnor är möjligheten att starta eget ett sätt att utveckla en idé eller att bryta arbetslösheten. Med bra stödsystem och målmedvetet arbete kan kvinnors företagande utvecklas än mer. Kvinnliga affärsrådgivare är en viktig resurs. Kommunerna måste tydligare stärka deras funktion och arbete. Kvinnliga affärsrådgivare måste vara en naturlig del i kommunernas arbete med näringslivsutveckling. Deras arbete måste integreras i kommunernas näringslivskontor.
På många håll i landet finns idag en uppbyggd samverkan mellan privat, offentlig och ideell sektor, i dagligt tal kallat den sociala ekonomin. Den sociala ekonomin tar ofta ansvar för arbetsuppgifter som den privata sektorn inte vill satsa pengar i och som den offentliga sektorn inte tycker sig ha råd med men som ändå behöver utföras, för att medborgarna skall må bra. Genom samarbete kan många viktiga uppgifter utföras, inte minst inom det sociala området, som stärker det lokala samhället. Centerpartiet anser att den sociala ekonomin bör stärkas och därför är det viktigt att offentligt stöd ges till olika rådgivningscentrum runt om i hela landet.
Kooperativa företag har visat sig vara särskilt intressanta för kvinnor. Det kooperativa företagandet har expanderat kraftigt de senaste åren. Ett sätt att snabbt öka kvinnors företagande och därmed skapa fler arbetstillfällen är att uppmuntra och utveckla det kooperativa företagandet. Många nya kooperativ växer fram som ett svar på lokala behov och fyller en stor och viktig funktion på landsbygden. Samhället har ett ansvar att stödja dessa former av sam- verkan och kan genom detta nyttja gemensamma resurser på ett bättre sätt. Den kooperativa företagsformen måste därför stödjas och utvecklas med bland annat bättre rådgivning och genom projektinriktade åtgärder.
Det bör finnas könsuppdelad statistik på de regionalpolitiska stöden. Centerpartiet anser vidare att det bör göras en utvärdering av företagsstöden ur ett könsperspektiv. I detta sammanhang bör även det så kallade kvinno- lånet ses över. Detta bör ge regeringen till känna.
I Centerpartiets näringspolitiska motion återfinns flera förslag för att stärka kvinnors företagande. Bland annat framhålls att det nationella resurscentrum, som nu ligger inom NUTEK, bör permanentas. Vi föreslår även att de kvinnliga resurscentrumen på länsnivå permanentas.
6.5 Turism
Turismen ger nya möjligheter för landsbygden. Sverige har alla möjligheter att utvecklas som turistland. Med ökade satsningar kan detta mycket väl generera ökad sysselsättning. Kultur och natur är efterfrågat, båda finns rikligt i Sverige. Ofta är det här fråga om mindre företag. Landsbygdsturismen och den småskaliga turismen spelar en allt viktigare roll som kompletterande verksamhet på landsbygden.
För mindre företag inom turismbranschen finns dock flera problem. Samordningen mellan olika aktörer och myndigheter inom turismen måste förbättras. Bristen på samordning är ett de största hindren för en god utveckling. Små företag har mindre möjligheter och ofta sämre kunskaper om marknadsanalys och marknadsföring. Därför behövs kunskap och kompetensuppbyggnad för dessa. Idag finns forskning och utbildning på flera håll. Inte minst har detta under senare tid uppmärksammats av Turist- delegationen. Det finns enligt dem uppenbara glapp mellan den utbildning som erbjuds, främst av kommunerna, och det behov som näringen efterfrågar. Det är angeläget att den utbildning och forskning som sker inom området sker i dialog med de mindre företagen.
Ett problem som många mindre företag uppger är bestämmelserna om skyltning. En översyn av nuvarande regler måste göras med ambitionen att det skall bli lättare att få sätta upp vägskyltar om lokala evenemang och sevärdheter. Regeringen bör återkomma med förslag.
Även livsmedelslagstiftningen ställer till problem för många mindre före- tag. Lagstiftningen om livsmedelshantering tar inte hänsyn till exempelvis mindre kaffestugor eller enklare matställen. Det kan inte vara rimligt att belasta dessa med samma krav som för restauranger. Lagstiftningen måste bli mer flexibel inom detta område.
Efterfrågan på kulturupplevelser är stor. Den nära och lokala bygde- kulturen och naturen vidmakthålls av hembygdsrörelser, utvecklingsgrupper etc. Den ideella sektorn kan med de rätta förutsättningarna generera ett entreprenörskap och sysselsättning. Centerpartiet anser att medel bör kunna kanaliseras direkt till denna nivå. Det engagemang som här finns för den lokala kulturen ger möjligheter att utveckla besöksnäringen på orten och inom kommunernas turismsatsningar.
6.6 Mångsyssleri
Entreprenörsandan måste tas tillvara. På många mindre orter är det relativt vanligt att kombinera olika verksamheter. En person kan vara både anställd och vid sidan om driva eget företag. Detta "mångsyssleri" är för många både livskvalitet och en nödvändighet. Mångsyssleri är ett entreprenörskap som ger stor frihet och som är en livs- eller sysselsättningsstrategi. På orter där arbetsmarknaden sviktat har mångsyssleri många gånger blivit den enda möjligheten att klara sin utkomst.
Mindre näringsidkare har ofta olika verksamheter som kräver tillsyn. Till- synsavgifter från olika myndigheter kan om de adderas till varandra bli relativt dryga.
Transfereringssystemen, exempelvis arbetslöshetsersättning, socialförsäk- ringar etc., ger litet eller ringa utrymme för kombinationssysselsättning. Transfereringssystemen måste i högre grad ta hänsyn till att människor inte är antingen anställda eller företagare. Det måste finnas ett skyddsnät även för de som är mångsysslare. Företagarens sociala situation måste uppmärk- sammas.
På mindre orter är det många gånger svårt att få heltidsarbete. Deltidsjobb är det enda som kan erbjudas. Många gånger är det en förlust för den enskilde att ta dessa vilket resulterar i att arbetet inte utförs. Arbetslöshets- försäkringen måste därför utformas på ett sådant sätt att deltidsanställda inte missgynnas.
7 Regionalpolitik
7.1 Regionalt självbestämmande
I dag ligger allt för många funktioner och beslut som styr den regionala utvecklingen på nationell nivå. Besluten måste decentraliseras till regioner och kommuner. Statens uppgift är att ha övergripande ansvar, inte att styra i detaljer.
Det regionala ansvaret måste bli tydligare. Mycket av det som påverkar den regionala utvecklingen ligger idag utanför regionalpolitikens domäner. Behoven av att samverka och prioritera är uppenbara, samtidigt har detta försvårats genom en stark sektorsorganisation. Många av besluten ligger utanför den politiska nivån och därmed utan politisk debatt och möjligheter att utkräva politiskt ansvar.
Frågor om infrastruktur, närings- och arbetsmarknadspolitik, utbildning etc har stor betydelse för den regionala utvecklingen. Tyvärr finns få möjligheter att fatta besluten i de demokratiskt valda församlingarna. Besluten fattas inom respektive sektor utan föregående debatt. Den politiska nivån avkrävs handling för att möta en negativ utveckling. Samtidigt förfogar man inte över alla de medel som är nödvändiga. Knivskarpa gränser mellan olika myn- digheter och sektorer är ett effektivt hinder för samarbete. Den sektorsvisa övergången från en länsbaserad organisation till ett färre antal storregioner innebär att ett svåröverskådligt mönster med olika geografisk indelning uppstår. Möjligheterna till sektorsövergripande samarbete och rationalisering försvåras. Folklig insyn och demokratisk påverkan på regional nivå är näst intill obefintlig. Det föreligger ett demokratiskt underskott i en sektorsvis organisation.
Legitimiteten i beslut på den regionala nivån minskas när medborgarna inte har möjlighet att ta del av en öppen och offentlig debatt. Frågor som rör den regionala utvecklingen bör föras från sektorsmyndigheten till en samlad länsförvaltning. Möjligheterna till samordning, flexibilitet och utvecklande av det demokratiska innehållet i regionerna eller länen har allt att vinna på en sådan reform. Denna reform innebär att mer av makt, resurser och ansvar flyttas till ett länsorgan och det regionala självbestämmande ökar.
7.2 Regionala utvecklingsplaner
Genom att samla mer resurser och ansvar på ett länsorgan ökar möjligheterna för ett samlat utvecklingsarbete som bygger på regionalt/länsvis framtagna utvecklingsplaner. Centerpartiet anser att framtagande av strategiska utvecklingsplaner skall ske med brett partnerskap där kommuner, landsting, länsstyrelserna, sektorsmyndigheter, näringslivets och de anställdas organisationer, med flera medverkar. På länsplanet beslutade strategier föreläggs regeringen för förhandling och fastställelse inklusive tilldelning av ekonomiska ramar. Roller, ansvar och gränsdragningar blir härigenom tydligare.
Genom stärkt sektorssamordning både på regional och central nivå nås ett större genomslag för regionalpolitiskt hänsynstagande. Helhetslösningar blir lättare att genomföra. Det ger också förutsättningar för tidiga avstämningar, vilket på sikt innebär effektivare utnyttjande av resurserna.
Regionalt utvecklingsarbete kräver resurser. Dessa skall gå till utveck- lingsinriktat arbete, inte till onödig byråkrati och krångel. De medel som ställs till förfogande måste kunna hanteras med stort lokalt självbestäm- mande. Resurser för att genomföra ett regionalt utvecklingsarbete får inte samtidigt följas av allt mer komplicerade regelverk och betungande admi- nistration.
En modell som bygger på regionala utvecklingsplaner får inte leda till att större regioner gynnas på bekostnad av de mindre. Medel måste alltid fördelas efter kriterier som är rättvisa och accepterade. Utvecklingskapital behövs i hela landet. Vid resursfördelningen måste man dock tillmäta den regionala problembilden stor betydelse. Detta bör ges regeringen till känna.
Största möjliga regionala och lokala samordning måste eftersträvas för de medel som går ut till olika regioner. Det är på den lokala nivån man bäst känner förutsättningarna och vet vilka åtgärder och insatser som leder till tillväxt och utveckling. Detta gäller såväl medel för arbetsmarknadspolitik, näringspolitik, infrastruktur, dvs medel inom den "stora regionalpolitiken", som medel avsedda för regionalpolitiska satsningar inom den "lilla regionalpolitiken".
För att mer kunna uppmärksamma och utveckla landsbygdsperspektivet måste det sektorsövergripande arbetet stärkas. De starka sektorsgränserna ger ett snävt perspektiv som oftast är till nackdel för glesbygden. Dessa sektorsgränser måste brytas ner. Delar av myndigheters och verks funktioner bör förläggas till ett läns- eller regionorgan.
7.3 Den lilla regionalpolitiken
Målsättningar om att vända den negativa befolkningsutvecklingen och skapa tillväxt i hela landet kan inte klaras ensamt av den "lilla regionalpolitiken". Denna utgör dock ett viktigt komplement och "smörjmedel" till den "stora regionalpolitiken", dvs åtgärder inom andra samhällssektorer, för att skapa förutsättningar och möjligheter till en regional utveckling.
Den "lilla regionalpolitiken" omfattar olika former av regionalpolitiska företagsstöd, medel som länsstyrelserna förfogar över för regional projekt- verksamhet och för en del av medfinansiering av EG:s strukturfondsprogram. Även transportstödet räknas som ett regionalpolitiskt stöd.
I samband med den regionalpolitiska propositionen behandlades den lilla regionalpolitiken ingående. Centerpartiet skall inte upprepa samtliga de krav vi då anförde. Dock känner vi oss föranledda att ånyo upprepa vissa principiellt viktiga förslag.
7.4 Företagsstöd
Merparten av företagsstöden är inriktade på att främja expansion och ökad sysselsättning i företag i regionalpolitiskt prioriterade områden. Företagsstöden är enligt vår mening viktiga då de är tillväxtorienterade och bidrar till landets ekonomiska utveckling. Stöden är en av de viktigaste förutsättningarna för att bibehålla och utveckla servicen och för att underlätta nya företagsetableringar.
Därutöver anser vi att de medel som idag finns inom ramen för den lilla regionalpolitiken är väl motiverade men alltför knappa. Centerpartiet anser att mer medel för den regionala utvecklingen måste ställas till förfogande. När det gäller resurser för regional utveckling och utjämning måste dock den ekonomiska ramen höjas. Centerpartiet har i sin budgetmotion avsatt 500 miljoner kr i ökad ram för utgiftsområde 19. Vi föreslår att dessa medel huvudsakligen används för småföretagarstöd.
7.5 Sociala avgifter
Det är obegripligt varför regeringen i den regionalpolitiska propositionen föreslog en höjning av de sociala avgifterna för lokal service samt för jord- och skogsbruk. Det är än mer obegripligt att Moderaterna kunde stödja detta förslag.
Nedsättning av socialavgifter är en regionalpolitisk stödform som syftar till att kompensera företagen i Norrlands inland för konkurrensnackdelen i form av liten lokal marknad, långa avstånd, ogynnsamma värderleksförhållanden och gleshet. Nedsättningen är åtta procentenheter.
Centerpartiet yrkade avslag på regeringens förslag att höja av de sociala avgifterna för lokal service samt för jord- och skogsbruk. Då vi nu bedömer att den politiska majoritetet bakom detta beslut, socialdemokrater och moderater, inte förändrats har vi inte anslagit medel härför. Centerpartiet kvarstår dock vid uppfattningen att riksdagen bör besluta att nedsättning även fortsättningsvis skall gälla för primärnäringarna i Norrlands inland. Centerpartiet anser att beslutet bör omprövas och att riksdagen således bör besluta att lokal service samt jord- och skogsbruk i Norrlands inland fort- sättningsvis skall omfattas av den reducerade arbetsgivaravgiften. Om detta yrkande vinner bifall anser vi att kostnaden, 90 miljoner, kan finansieras inom ramen för de 500 miljoner vi föreslår tillförs utgiftsområde 19.
7.6 Vinsterna från vattenkraften
I stora delar av Norrland har de stora älvarna exploaterats för utvinning av elkraft. Centerpartiet har i över tjugo år drivit kravet på att de vattenkraftsproduceradnde regionerna skall få del av vinsterna från vattenkraften.
Riksdagen bör besluta om att en del av vinsterna från vattenkraften, motsvarande 1 öre/kwh, skall återföras till Norrlandslänen och berörda vattenkraftskommuner. Formerna för detta bör närmare utredas. Regeringen bör snarast återkomma med förslag.
7.7 Skärgården
I det svenska skärgårdsområdet bor året runt cirka 85 000 människor. Den bofasta befolkningen och deras verksamheter ger liv åt kustsamhällen och skapar underlag för service. De traditionella näringarna jord, skog och fiske innebär att både natur- och kulturlandskapet vårdas. Detta bidrar till det rörliga friluftslivets behov av tillgänglighet till land och vatten. Det behövs ett ökat lokalt inflytande över tillämpningen av strandskyddsbestämmelserna när det gäller det lokala näringslivet och traditionella boendeformer.
Inte minst för skärgården är det viktigt att fastställa en garanterad grund- service. Genom samordning, samverkan och lokala lösningar kan den offentliga och privata servicen utvecklas.
Skärgårdsboende skall ha möjlighet till större inflytande över sin egen bygd. Detta kan utvecklas med kommundelsnämnder eller ökat inflytande i den kommunala planeringsprocessen. Skärgårdsbefolkningen skall ha rätt att initiera särskilda skärgårdsråd där alla "skärgårdsplanerande" myndigheter skall samråda mellan sig och med skärgårdsborna. Detta bör ges regeringen till känna.
7.8 Kulturell infrastruktur
Tillgången till och utbudet av kultur är en viktig del i en orts samlade infrastruktur och betyder mycket för ortens profil. Vid fördelning av de statliga kulturanslagen måste kultur i alla delar av landet tillgodoses. Kultursatsningar skapar framtidstro och gemenskap och är en viktig drivkraft för en orts utveckling. Dessutom genererar det sysselsättning till en låg kostnad. Den kulturella infrastrukturen måste utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
Kultur tillsammans med utbildning och en bra arbetsmarknad är ofta en viktig orsak till att människor flyttar. Ungdomar som flyttar för studier och arbete får på högskoleorter ett rikt kulturutbud. Att sedan lämna detta och flytta till orter utan detta utbud är sällan ett alternativ.
Många gånger handlar det inte om den institutionaliserade kulturen, utan om ett allmänt nöjesutbud som dansställen, pubar och biografer. De mindre orterna kan inte konkurrera med de större ifråga om den institutionaliserade kulturen men kan väl skapa andra mötesplatser med möjligheter till rika kulturupplevelser. Satsningar på allmänna samlingslokaler och föreningsliv är exempel på detta. I detta sammanhang bör inte minst understrykas den kommunala musikskolans roll.
7.9 Lokal utvecklingskraft
Regionalpolitiken måste i högre utsträckning bejaka och skapa förutsättningar för samt ta tillvara det lokala engagemang som de lokala utvecklingsgrupperna utgör. Regionalpolitiken måste präglas av ett nerifrån-och-upp-perspektiv istället för ett uppifrån-och-ner-perspektiv.
En bygdepolitik måste utvecklas som bygger på att de lokala förutsätt- ningarna och möjligheterna i större utsträckning styr samhällsplaneringen. Här kan även de aktiva och de boende ges större möjligheter att delta i planeringsarbetet, därmed ökar förankringen. Detta förutsätter dock att det starka sektorstänkande som finns idag luckras upp för att i stället utgå från ett lokalt tvärsektoriellt arbetssätt. Med en sådan förändring kan den lokala kraften mobiliseras, det lokala engagemanget stärkas, de lokala initiativen och idéerna tas tillvara.
Inom kommunernas och länsstyrelsernas utvecklingsarbete måste den lokala nivån tas med. Det behövs även regelförändringar som möjliggör ett mer lokalt utvecklingsarbete. En översyn bör göras av exempelvis plan- och bygglagen etc. Vi anser att en fjärde planeringsnivå bör införas. Kommuner- na måste ges större frihet när de gäller regler om strandskydd.
De offentliga organen måste i betydligt större utsträckning samarbeta med och ge utrymme för de lokala utvecklingsgrupperna. Regeringens perma- nentande av resurserna till Folkrörelserådet Hela Sverige skall leva är bra och innebär att mer medel ställs till förfogande för lokalt utvecklingsarbete. De resurser som ställs till förfogande skapar ett större mervärde om den lokala nivån ges möjlighet att disponera dessa. Det är viktigt att medel kan ställas till förfogande och kanaliseras direkt till de lokala utvecklings- grupperna.
8 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny regionalpolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål för den regionala utvecklingen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till garanterad grundservice,
4. att riksdagen beslutar om införande av enhetstaxa för ISDN- anslutning1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kombitrafik,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsavdrag,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om väl fungerande postservice i hela landet,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bolagiseringar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering till stödområden,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya statliga verksamheter,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskrivning av studielån,3
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för decentraliserad utbildning,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärcentrum på landsbygden,3
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrat och förenklat regelverk för företag och företagare,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ALMI,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala fonder,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en friare användning av de arbetsmarknadspolitiska medlen,4
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av företagsstöd ur ett könsperspektiv,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av nuvarande regler för skyltning i anslutning till väg,1
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala utvecklingsplaner,
21. att riksdagen beslutar öka anslaget till småföretagarstöd med 500 miljoner kronor,
22. att riksdagen beslutar att lokal service, jord- och skogsbruk skall omfattas av lagen (1990:912) om nedsättning av socialavgifter,
23. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur vinsterna från vattenkraften kan återföras till Norrlandslänen och de berörda vattenkraftskommunerna,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärgårdsplanerande myndighet,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturell infrastruktur,5
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fjärde planeringsnivå.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Åke Sandström (c)
Elanders Gotab, Stockholm 1999
1 Yrkandena 4, 5, 7 och 19 hänvisade till TU. 2 Yrkande 6 hänvisat till SkU
3 Yrkandena 11-13 hänvisade till UbU.
4 Yrkande 17 hänvisat till AU.
5 Yrkande 25 hänvisat till KrU.