Regelförenkling - särskilt viktigt för små företag
Livskraftiga små och medelstora företag är av avgörande betydelse för Sveriges framtida utveckling. Små företag har av naturliga orsaker svårare att anpassa sig till regelverk, som ofta är skrivna för de stora företagen. Det måste därför vara en prioriterad uppgift de närmaste åren att förenkla de regler som styr företagens verksamhet - med särskild inriktning på de små företagen.
Småföretagardelegationen presenterade 1997 en rapport "Bättre och enklare regler" (SOU 1997:186) som innehöll ett stort antal förenklings- förslag till gagn allra mest för de små företagen. Vi bedömer att många av dessa förslag är värda att genomföras. Dock har regeringen ännu inte presenterat något samlat förslag till regelförenkling med anledning av delegationens förslag. Vi hemställer att regeringen nu så snart som möjligt återkommer till riksdagen med sådana förslag. Småföretagardelegationen presenterade inga förslag som rör arbetsrätten.
Även arbetsrätten måste förenklas
En bra arbetsrätt är en grundbult för en väl fungerande arbetsmarknad. Vi motsätter oss med kraft de som inom såväl politiken som näringslivet vill krossa viktiga delar av den svenska arbetsrätten. I termer som "liberalisering", "avreglering" och "modernisering" gömmer sig något som snarast kan liknas vid ett angrepp på en socialt rimlig ordning på arbetsmarknaden. Vi finner således ingen anledning att ifrågasätta viktiga grunder i den nuvarande arbetsrätten. Men det innebär inte att vi finner det önskvärt att ha exakt samma arbetsrättsregler i de riktigt små företagen som i stora företag. Vi anser således, i likhet med vad bl.a. nuvarande statsrådet Mona Sahlin har uttalat, att arbetsrätt för riktigt små företag inte bör vara exakt densamma som för stora företag.
Små företag har av naturliga orsaker svårare att anpassa sig till regelverk, som ofta är skrivna för de stora företagen. Små företag har ibland svårigheter att utveckla den kompetens som krävs i ett samhälle som förändras snabbt. Risken att, som välutbildad med specifik kompetens, söka sig till småföretag är inte försumbar, eftersom man kan känna sig hotad av arbetsrättsreglerna som är anpassade till de stora företagen. Det är också ofta livsavgörande för ett litet företag att kunna behålla viss kompetens i samband med neddragning av arbetsstyrkan.
Det är beklagligt att småföretagardelegationen, som i övrigt presenterade en rad bra förslag, inte ville, vågade eller kunde ta i frågor som rör arbetsrätt. Arbetsrättsfrågor brukar ofta särskiljas från frågor som rör sysselsättning och småföretag. Tyvärr ligger därmed mycket fast i stela banor - något som vi tror skadar såväl arbetsrätten i stort, som möjligheten till dynamik i de riktigt små företagen.
Vår förhoppning är att parterna skall hitta lösningar, men vi är tveksamma till att man lyckas p g a att man i just denna fråga verkar ha fastnat. Därför finns det anledning att också ta upp frågan på det politiska planet för att på det sättet påskynda en reform som underlättar för de riktigt små företagen. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag, som kan sjösättas tillsammans med regler grundade på småföretagardelegationens förslag, om parterna inte till dess har löst frågan. Förslaget bör innebära att 22 § lagen om anställningsskydd ändras så att företag upp till 10 anställda får möjlighet att gå ifrån turordningsreglerna för två anställda. Regeln skall alltså endast ta sikte på de riktigt små företagen. Arbetsgivarens skyldighet att följa annan tvingande lagstiftning med skydd för vissa grupper på arbetsmarknaden får dock inte inskränkas. Arbetsgivaren får således inte tillämpa turordnings- reglerna i strid mot t.ex. diskrimineringsförbudet i jämställdhetslagen eller mot medbestämmandelagens förbud mot föreningsrättskränkning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till enklare regler för företag grundat på bl.a. Småföretagardelegationens betänkande,
2. att riksdagen, som ett led i regelförenklingen för småföretag, hos regeringen begär förslag till ändring i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen.1
Stockholm den 25 oktober 1998
Matz Hammarström (mp)
Barbro Johansson (mp) Peter Eriksson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Lars Ångström (mp)
1Yrkande 2 hänvisat till AU.