Dalarnas län har genomgått en kraftig strukturförändring de senaste decennierna. Ett län som levt på råvarutillgångarna har nu gradvis förskjutit sin utveckling mot tjänstesektor och offentlig verksamhet. Dalarnas län har haft en negativ befolkningsutveckling under senare år med minskade skatteintäkter och allt mindre underlag för att kunna bibehålla servicen som följd. Arbetslösheten är fortsatt oacceptabelt hög.
Dalarnas län har trots allt stora möjligheter. Det behövs då en kraftfull närings-, arbetsmarknads- och regionalpolitik för att stimulera fram nya arbetstillfällen och för att åter skapa balans och utveckling i hela landet. Flyttlassen från landsbygden och från våra bygder måste fås att vända. Arbete måste skapas på hemmaplan. Vi har förutsättningar, men det fordras samarbete och en mycket medveten politik.
Den viktigaste förutsättningen för en bra utveckling i Dalarna är att näringslivet ges fasta spelregler så att det lönar sig att ha ett företag som utvecklas. Det krävs bättre förutsättningar för framför allt de mindre före- tagen, vilket Centerpartiet arbetar för.
Regeringen har ett stort ansvar för att Dalarna haft en vikande befolknings- utveckling, bl.a. genom att de centrala statliga verken tillåtits att bygga upp sina regionindelningar utan någon som helst samverkan och utan nationell helhetssyn. Detta har lett till att Dalarnas län har sina regionala kontor spridda till avstånd på över 40 mil. Det menar jag är att skapa dålig service åt medborgarna och skapar ökade avstånd mellan byråkratin och medborgarna. Några exempel: Invandrarverket i Sundsvall, Skogsvårdsstyrelsen i Söder- hamn, Vägverket Produktion i Östersund, Regionåklagaren i Västerås, Ykresinspektionen i Falun, Riksbanken i Falun, Skattemyndigheten i Gävle, Kronofogdemyndigheten i Gävle osv.
Ett antal generaldirektörer arbetar nu med ytterligare regionindelningar. Det vore, enligt min uppfattning, rimligt att riksdagen återtar sin makt i dessa frågor. Inga nya regionindelningar kan accepteras i avvaktan på den parlamentariska regionkommitténs (PARK) betänkande. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt riksdagens beslut under 1970-talet beslöts att Domänverket skulle lokaliseras till Falun. Ett bra beslut. Vid bolagiseringen beslöt dessvärre dåvarande regeringen att tillåta en flytt från Falun. Regeringen har därmed ett stort ansvar mot Falun efter det svek som man begått. Jag anser att regeringen bör lokalisera statlig verksamhet till Falun som kompensation. Även övriga delar av länet måste komma ifråga för utlokaliserad verksamhet. En början är att lokalisera Vasaskogs AB till Dalarna och då lämpligen till Falun eller Hedemora. Detta bör ges regeringen till känna.
Jag saknar en kraftfull regionalpolitik i vårt land. En regionalpolitik som ger förutsättningar för hela landet att utvecklas. Regionalpolitiken har dess- utom uttunnats efter EU-inträdet eftersom man i vissa strukturfondsområden ger starka regionala bidrag. Det är viktigt att man åter utreder frågan om en tydlig, medveten och kraftfull regionalpolitik som paras med EU:s strukturfonder. För Dalarnas del är det särskilt angeläget att de mest utsatta områdena i Norra Dalarna och i Bergslagskommunerna får möjlighet till utveckling. Dalarnas län bör ha samma regionalpolitiska resurser som Norrlandslänen. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionalpolitiken måste således bli effektivare, infrastrukturen stärkas och skatteutjämningssystemet bättre på att stödja de kommuner och regioner som är svagast. Skatteutjämningssystemet måste ta större hänsyn till bl.a. befolkningsminskning, olika glesbygdsfaktorer samt spännvidden mellan högsta och lägsta kommunala utdebitering. Detta bör ges regeringen till känna.
Fler orter i Dalarna har den senaste tiden drabbats mycket hårt av aviserade personalnedskärningar vid större företag. Det nu mest aktuella är Avesta kommun där omfattande varsel lagts vid det för orten dominerande företaget Avesta Sheffield. Jag anser att situationen i främst Avesta är så allvarlig att det kräver extraordinära insatser från regeringens sida. Ett "Avesta-paket" är motiverat. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet kritiserade beslutet att höja de sociala avgifterna för lokal service, samt för jord- och skogsbruk i Norrlands inland. Beslutet bör självfallet omprövas och riksdagen bör besluta att den reducerade arbets- givaravgiften återinförs. Finansiering bör ske genom omfördelning av utgiftsområde 19. Detta bör ges regeringen till känna.
Riksdagen bör dessutom besluta om att en del av vattenkraftsvinsten, motsvarande 1 öre/kWh skall återföras till berörda vattenkraftskommuner. Detta bör ges regeringen till känna.
En fortsatt utbyggnad av högskoleverksamheten i Dalarna är mycket angelägen. Jag föreslår, i likhet med vad Centerpartiet föreslår i partimotion, att en internationell högskola för transport och kommunikation inrättas vid Högskolan Dalarna. I en annan motion föreslås ökade satsningar på distans- utbildning, vilket bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inga nya regioner får skapas i avvaktan på parlamentariska kommitténs betänkande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statlig verksamhet skall utlokaliseras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kraftfull regionalpolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteutjämningssystemet,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att extraordinära insatser görs i Avesta genom ett "Avestapaket",
6. att riksdagen beslutar att reducerade arbetsgivaravgifter i Norrlands inland återinförs,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att del av vattenkraftsvinsten återinförs,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en internationell högskola för transport och kommunikation inrättas vid Högskolan Dalarna. 2
Stockholm den 28 oktober 1998
Kenneth Johansson (c)
1Yrkande 4 hänvisat till FiU.
2Yrkande 8 hänvisat till UbU.