Inledning
Miljöpartiets regionalpolitiska huvudmål är att människor oavsett bostadsort skall ges likvärdiga möjligheter att arbeta och utvecklas, och få del av samhällets resurser och service. När det gäller tillgång till arbete, högre utbildning och goda kommunikationer återstår mycket för att skapa rättvisa och valfrihet över landet som helhet.
Det är ofta de mest produktiva och exportinriktade delarna av landet som är i behov av en aktiv och stark regionalpolitik. En viktig orsak är att de enorma vinster, som skapas i exempelvis Norrlands inland, sällan åter- investeras inom regionen utan istället förs till statskassan och till huvud- kontor i andra delar av landet. Trots att stora delar av vår välfärd fortfarande skapas i glesbygden betraktas den ofta som improduktiv, en kostsam börda för de tätbefolkade delarna av landet. Miljöpartiet de gröna ser landsbygd och glesbygd som en betydelsefull resurs i utvecklingen mot ett långsiktig hållbart samhälle.
A 1. Allmänna regionalpolitiska åtgärder
På sikt bör, av principiella skäl, de regionalpolitiska bidragen kraftigt minska. Vinster från vattenkraft, skog och malm bör i stället i ökad utsträckning återföras till de områden där de skapats. Till dess att så sker måste dock regionalpolitiken finnas kvar och utvecklas.
Vi anser att lokal förädling av till exempel trävaror och livsmedel ska stödjas genom regionalpolitiska insatser. Privata och kooperativa företag på landsbygden ska uppmuntras genom återkommande kurser och ekonomiskt startstöd. Mycket talar för att kvinnor kan leda utvecklingen mot ett starkare och stabilare näringsliv i glesbygden. Sannolikt är en ökad satsning för att stärka kvinnors företagande i lands- och glesbygd en förutsättning för att återskapa en livskraftig utveckling i dessa regioner. För att möjliggöra detta vill vi öka anslagen på detta konto 1999 med ett resurstillskott på 70 miljoner till byutvecklingsgrupper och kvinnligt företagande i glesbygd. För åren 2000 och 2001 vill vi att resurstillskottet ska vara 100 miljoner.
A 11. Regionalpolitiska infrastrukturprojekt
Egentligen borde kontot haft rubriken "förlängd landningsbana Luleå/Kallax flygplats" för det är dit det föreslagna anslaget på 70 miljoner ska gå. Vi vill nollställa kontot (och har föreslagit en bättre användning av pengarna ovan) eftersom vi anser att detta är ett typexempel på en felsatsning om man menar allvar med sin uttalade strävan att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle.
I den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts av projektet redovisas att de globala effekterna på luftutsläpp blir positiva genom förkortad flygtid via Luleå, men man undviker jämförelser med andra mer hållbara transport- alternativ och alternativ med minskat transportbehov. Gör man sådana jämförelser finns inte längre några positiva globala effekter - tvärtom. Vi menar att koldioxidavgifter och miljöavgifter och förr eller senare nödvändig resurshushållning kommer att bryta trenden så att fraktflyget minskar igen. Enligt "Färder i Framtiden", KFB-rapport 1997:7, förbrukar flygfrakt 60 gånger så mycket fossilbränsle per tonkilometer som lastfartyg. En satsning på ökad flygtrafik vid Luleå/Kallax flygplats är därför ingen hållbar framtidssatsning, utan en felinvestering.
Flygplatsen är dessutom lokaliserad nära tät bebyggelse och bullerpro- blemen är redan idag stora och blir ännu mycket större med ett intensivt fraktflyg. Kostnaderna för att åtgärda problemet eller lösa in fastigheterna kan komma att bli betydande och är inte inkalkylerade i projektkostnaden.
Förslag till anslag 1999 och beräkningar 2000 och 2001, milj. kr
Utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling Regeringen
Miljöpartiet
Förslag Beräknat
Avvikelse från regeringen
1999 2000 2001 1999 2000 2001
Totalt utgiftsområdet
2 743 2 675 3 337 0 100 100
Anslag
A 1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder 950 1300 1610 70 100 100 A 2 Landsbygdslån 30 30 110
A 3 Täckande av förluster på grund av kreditgarantier inom regionalpolitiken 11 10 9
A 4 Ersättning för nedsättning av socialavgifter 320 340 400
A 5 Transportbidrag 345 345 336
A 6 Glesbygdsverket 24 24 25
A 7 Statens institut för regionalforskning 8 8 8
A 8 Europeiska regionala utvecklingsfonden 782 612 839
A 9 Kapitaltillskott till Stiftelsen Norrlandsfonden 200 0 0
A 10 Flygplatsbolag i Ljungbyhed 3 6 0
A 11
Regionalpolitiska infrastrukturprojekt m.m. 70 0 0 -70
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att på statsbudgeten för 1999 fördela anslagen på utgiftsområde Regional utjämning och utveckling, i enlighet med vad som anförts i motionens tabell,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräknad fördelning på anslag på utgiftsområde Regional utjämning och utveckling, för budgetåren 2000 och 2001, enligt tabell.
Stockholm den 28 oktober 1998
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp) Matz Hammarström (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Gunnar Goude (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Barbro Johansson (mp) Mikael Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Lars Ångström (mp)