I regeringsdeklarationen framgår att Sverige skall vara ett föregångsland i omställningen till hållbar utveckling. Arbetet med att skydda miljön, stimulera lokala initiativ och främja kretsloppstänkandet skall fortsätta.
En ekologiskt hållbar utveckling är full av möjligheter - ökat engagemang och bättre livsmiljö för människorna, nya affärsidéer för näringslivet, stärkt samhällsekonomi, teknikutveckling, investeringar och jobb. För att ta tillvara dessa möjligheter krävs breda, gemensamma och uthålliga ansträngningar.
Inom energiområdet skapas nu genom den påbörjade omställningen nya möjligheter att utnyttja skogsråvara för uppvärmning, elproduktion och tillverkning av fordonsbränslen. Energiförsörjningen skall enligt beslutet om energiomställning grundas på varaktiga, inhemska och förnybara energi- källor.
För att nå upp till miljömålen och för att klara energiförsörjningen krävs därför satsningar på biobränslen men också på effektiv energianvändning. Dessa områden är viktiga var för sig men har också starkt inbördes samman- hang. För att bioenergin skall kunna täcka en väsentligt större andel av det totala energibehovet utan konflikt med andra användningsområden för bioråvara eller med viktiga miljömål, som biologisk mångfald och bevarande av kulturlandskapet, krävs en omfattande effektivisering som ger minskad total energiförbrukning även vid god ekonomisk tillväxt.
Med den tillgång som vi i Sverige har på trädbränslen kan de täcka en betydande del av det framtida energibehovet. Tillgången begränsas naturligt- vis av ekologiska skäl och miljöhänsyn. Men även med dessa restriktioner kan en stor del av beroendet av fossil- och kärnkraftsbaserad energi ersättas med återvinningsbara trädbränslen.
I dag står vi bara i inledningen av den utveckling som är möjlig för att få en kostnadseffektiv trädbränsleförsörjning. Forskning och utveckling av nya metoder för att ta tillvara trädbränslen liksom transporter och förbrännings- teknik måste ges hög prioritet. Redan i dag pågår på många håll utvecklings- projekt. Såväl pågående utvecklingsarbeten som nya idéer för att utveckla metoder för trädbränslen bör ingå i prioriteringarna.
Den utveckling mot biobränsleeldade kraftvärmeverk som förutsätts i näringsutskottets betänkande 1996/97:NU12 bromsas i dag upp av att det inte är lönsamt att i värmeverk även generera el. Det är därför angeläget att följa utvecklingen och om nödvändigt stimulera kraftvärmeutveckling genom skattemässiga åtgärder som stärker biobränsleanvändningen.
För skogslänen skulle en ökad användning av trädbränslen få stor betydelse för sysselsättningen eftersom tillgången är stor. Genom utvecklade metoder kan de bidra till att den i dag till viss del underutnyttjade skogstill- gången kommer till ökad användning. Geografiskt är skogslänen ett område som omfattar mer än halva Sveriges yta. Det ställer krav på nya sätt att arbeta för att få till stånd en utveckling som omfattar hela det geografiska området.
Parallellen till pågående arbete med att genom distansundervisning sprida högskoleutbildning även till orter som avståndsmässigt ligger långt från högskoleorter kan dras. Inom bioenergiområdet finns behov av forskning och utveckling men också behov av att sammanföra redan vunna rön och utveckla kunnandet.
Detta skulle kunna ske i ett för ändamålet avsett kompetenscentrum. Kompetens bör arbeta med modern informationsteknik över hela det geografiska område som omfattar skogslänen och därmed bidra till utvecklad kompetens som är avgörande för bioenergins möjligheter till att utgöra ett viktigt inslag i energiomställningen. Regionalpolitiskt skulle centrumet kunna bidra till bättre förutsättningar till arbete och försörjning i stora delar av landets mera glest befolkade områden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att intensifiera utvecklingsarbetet för att öka bioenergins del av energiförsörjningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom bioenergiområdet tillskapa ett kompetenscentrum med distansarbetsmetod som kan verka inom det geografiska område som utgör skogslänen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Per Erik Granström (s)
Carin Lundberg (s) Berit Andnor (s) Per-Olof Svensson (s) Monica Öhman (s) Hans Stenberg (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)