Bergslagsregionen
Få regioner i vårt land kan mäta sig med den utveckling som Bergslagsregionen genomgått under de senaste trettio åren. Från att ha varit motorn i svenskt näringsliv och industriell utveckling, till att präglas av nedläggning, strukturförändring och utflyttning. Bilden är praktiskt tagit densamma oavsett vilken av Bergslagens bruksorter som betraktas.
Under en period i slutet av 80-talet verkade den negativa trenden ha nått sin botten och många ansåg att de strukturella förändringarna hade kulminerat. Det visade sig emellertid att detta endast var ett kort trendbrott som snabbt byttes i fortsatt förändring och utflyttning i lågkonjunkturens spår i början av 90-talet. Utflyttningen har också medfört att berörda kommuner fått ansträngd ekonomi på grund av försämrat skatteunderlag och många tomma lägenheter i de kommunala bostadsbestånden.
Trendbrott
Ett trendbrott måste till för att förändra den negativa utveckling som präglat dessa bygder under en rad av år. Traditionella regionalpolitiska medel har naturligtvis gjort nytta. Medlen har dock inte kunnat åstadkomma något trendbrott utan i princip endast bromsat den negativa utveckling som varit.
Åtgärder
Att det skulle finnas en enkel patentlösning på Bergslagens problem tror vi inte existerar. Ökade regionalpolitiska anslag av traditionsenligt slag kommer inte att kunna ändra utvecklingen i det stora hela. De medel som finns är ändå viktiga och har i många fall gett möjlighet till start av nya företag, men även utveckling av befintliga.
Vi tror att Bergslagen är i stort behov av goda kommunikationer, såväl vägar som järnvägar. Vi är övertygade om att den högre utbildningen i form av en decentraliserad högskola på ett antal Bergslagsorter skulle kunna ge nytt liv till dessa bygder. Inte bara därför att det ges möjlighet till studier på hemmaplan, utan kanske än mer för det gynnsamma näringsklimat som brukar prägla etablerade högskoleorter. Dessutom fordrar nya företags- etableringar tillgång på välutbildad arbetskraft.
Försöksprojekt
Intressant vore också att kunna starta några provprojekt på ett antal orter i nära samarbete med befintliga storföretag. Projekten skulle kunna leda till vidareförädling av redan befintliga produkter, men även tillverkning av nya. Produktionen skulle sedan kunna ske i de befintliga företagen, men också genom avknoppning i nya företag.
Bergslagen behöver en nystart och nya metoder och idéer måste få prövas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att ge förutsättning för en positiv utveckling i Bergslagsregionen.
Stockholm den 26 oktober 1998
Sven-Erik Österberg (s) Per Erik Granström (s)