En ny minerallag (1991:45) trädde i kraft den 1 juli 1992. Lagen, som ersatte 1974 års gruvrättsliga lagstiftning, dvs gruvlagen och lagen om vissa mineralfyndigheter, reglerar rätten till och utnyttjandet av mineraltillgångar. Lagen bygger på koncessionssystemet men har starka inmutningsrättsliga inslag. Reglerna om rätt till undersökning överensstämmer i stora delar med vad som för närvarande gäller om inmutning enligt gruvlagen. Reglerna om rätt till bearbetning har inslag som syftar till att trygga gruvföretagens möjligheter att utvinna påträffade fyndigheter.
I mars 1998 beslutade riksdagen om vissa ändringar i minerallagen (prop. 1997/98:47NU7). Enligt näringsutskottet, som tillstyrkte regeringens förslag, är syftet med förändringarna att underlätta och effektivisera verksamheten för prospektörer och gruvföretag.
I prop. 1993/94:117 om inkorporering av Europakonventionen och andra fri- och rättigheter föreslogs ett utvidgat skydd för grundläggande fri- och rättigheter i regeringsformen (RF). I 2 kap. 18 § RF föreslogs en närmare precisering av det egendomsskydd som Europakonventionen anger. I bestämmelsen om egendomsskyddet föreslogs ett uttryckligt förbehåll för allemansrätten. Konstitutionsutskottet och riksdagen tillstyrkte regeringens förslag och lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 1995 (1993/94:KU24).
I propositionen kommenterades förslaget till lag om ändring i regeringsformen (2 kap. 18 §) och egendomsskyddet i relation till allmänna intressen enligt följande:
Den enskildes egendom kan av det allmänna inte ovillkorligt tryggas. Samhällets behov av mark för naturvårds- och miljöintressen, totalförsvarsändamål och för bostadsbyggande, trafikleder, rekreation och andra liknande ändamål måste självfallet kunna tillgodoses. För sådana särskilt angelägna ändamål måste som en sista utväg finnas möjlighet att tvångsvis ta i anspråk annans egendom eller begränsa ägarens möjligheter att fritt använda sin egendom. Det måste även vara möjligt att kunna vidta sådana åtgärder till förmån för enskild för att t ex anordna lämplig utfartsväg eller förhindra olämplig eller störande bebyggelse i grannskapet. Sådana ingrepp i annans egendom får emellertid ske endast när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen, vilket framgår av sista meningen av första stycket. Detta kriterium skall vara uppfyllt för att ingrepp genom lagstiftning eller myndighetsbeslut i enskilds egendom över huvud taget skall få ske. Den närmare innebörden av uttrycket angelägna allmänna intressen är det inte möjligt att i detalj beskriva. Det är emellertid sådana ingrepp som är motiverade med hänsyn till intresset av att kunna tillgodose allmänhetens berättigade krav på en god miljö och möjligheterna att kunna bevara och skydda områden som är av särskild betydelse från naturvårdssynpunkt som i första hand åsyftas, liksom intresset av att kunna ge allmänheten tillgång till naturen för rekreation och friluftsliv. - - -
Vad som är angeläget allmänt intresse måste till slut bli föremål för en politisk värdering där hänsyn då även måste tas till vad som är godtagbart från rättssäkerhetssynpunkt i ett modernt och demokratiskt samhälle. Det skall även framhållas att uttrycket anknyter till vad som gäller i fråga om egendomsskyddet enligt Europakonventionen.
I sammanhanget kan nämnas att reglerna i 2 kap. 18 § RF sedan år 1995 har prövats en gång i Högsta domstolen. Arrangör av organiserad forsränning på annans fastighet förbjöds vid vite att fortsätta verksamheten, då den medförde skador och olägenhet som överskred vad som måste tålas på grund av allemansrätten (H 1996:445).
Prospekteringen har ökat sedan bl a minerallagen ändrades. Detta har medfört att även ett ökat antal utländska prospektörer har visat intresse för den svenska berggrunden. Ett trendbrott inträffade 1994 då prospekteringen ökade till drygt 146 miljoner kronor. Ökningen fortsatte under 1995 till drygt 181 miljoner kronor. Under 1996 investerade företagen ca 180 miljoner kronor i prospektering. De utlandsägda företagen stod för mer än hälften av dessa investeringar. Ett av världens största gruv- och mineral- prospekteringsföretag, brittiska Rio Tinto, har nu öppnat Sverigekontor i Luleå, efter att i många år dessförinnan ha varit verksamt i landet. Alla sorters mineral, inklusive diamanter, intresserar Rio Tinto. Det redan stora utländska intresset för mineralprospektering i Sverige väntas växa ytterligare. Sverige torde idag ha den kanske mest liberala minerallagen i världen. I en annons i den australienska tidningen Gold Gazette talar SGU om gratis mark i Sverige, att Sverige är oexploaterat och uppmanar gruvbolagen att söka sig hit. "Dont wait, free ground" - heter det i annonsen.
Insatserna för prospekteringen år 1995 beräknas vara fördelade med drygt 40 procent på prospektering inriktad mot guld (Sverige torde idag vara det guldrikaste landet i Europa) och knappt 60 procent på prospektering inriktad på basmetaller. Sverige är också Europas största guldproducent. 80 % går till smycken, resten till tandlagningar och industri- och guldtackor för centralbankernas reserver.
Mycket talar för att förändringarna i minerallagen först på senare år fått ett påtagligt genomslag. På sina håll har förändringarna i lagstiftningen jämte ny letningsteknik banat väg för en ren guldfeber. Men nu börjar också opinionen runtom i landet att växa kraftigt mot gruvbolagens inmutningar som ger bolagen möjlighet att leta mineraler nästan var som helst utan att fråga markägare. Kostnaderna för mineralletning är också mycket låga - 15 kronor per hektar. Det nationella intresse som hävdats i sammanhanget börjar komma på undantag, eftersom prospektörerna allt oftare är utländska företag. Kronoandelen, dvs den del av vinsten som skulle tillfalla staten, finns inte längre. Till skillnad från tidigare får inte heller markägaren någon del av kakan. Och varken berörd kommun eller markägaren har vetorätt. Staten och samhället tappar makt och kontroll i förhållande till storföretag. De internationella företagen får en allt starkare roll.
På Österlen i Skåne, i Alterbruk utanför Piteå och i Tingsrydstrakten har konflikter mellan markägare och gruvföretag blossat upp på grund av företagens omfattande och närgångna inmutningar och undersökningar. Österlen i Skåne är ett relativt oexploaterat område med oskattbara naturvärden. Nu är miljön hotad av Ludvikaföretaget Geoforum Scandinavias planer på att leta efter mineralfyndigheter i området, där 8 000 hektar mark mutats in med avsikten att under tre års tid leta bly, kobolt, guld, silver, koppar och zink. Blir en gruva verklighet kan Mariavalls kloster och hundratalet andra fastigheter exproprieras, med andra ord tvångsinlösas. Sökandet efter guld på ett 4 500 hektar stort område i småländska Tingsryd och norra delen av Ronneby kommun avbröts efter kraftiga protester från markägare och allmänhet.
Minerallagen har kommit i fokus efter mineralletningsföretagens allt aggressivare marknadsföring. Ivern att finna guld tycks på sina håll ha an- tagit sådana proportioner att man kan befara ren rovdrift, om inga åtgärder vidtas. Den utveckling som nu äger rum på mineralexploateringsområdet måste påkalla statsmakternas uppmärksamhet och leda till en översyn av minerallagen. I en sådan översyn måste markägarens och kommunens ställ- ning stärkas och garantier för skälig ersättning vid godkänd mineralletning beaktas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av minerallagen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Bengt Silfverstrand (s)