Inledning
Moderata samlingspartiet föreslår i denna motion nerdragningar av de konkurrenssnedvridande företagsstöden under utgiftsområde 19.
Kärnkraftsavvecklingen avvisas av skäl som framgår av motion 1998/99: N228. I enlighet med den energipolitik som vi där redovisar föreslår vi besparingar på energianslagen under utgiftsområde 21.
Moderata samlingspartiet konstaterar vidare att budgetpropositionen vad gäller utgiftsområde 24 befäster de gjorda nerdragningarna inom den tekniska forskningen. Vi föreslår ökade satsningar på teknisk forskning samt en rad andra anslagsjusteringar inom utgiftsområdet.
I budgetpropositionen, utgiftsområde 24, försöker regeringen att med hjälp av ett smått patetiskt räknestycke visa att näringslivet årligen får 30 miljarder kronor av staten genom s.k. skatteavvikelser. Redovisningen framstår som intetsägande. I landet med världens högsta skatter blir naturligtvis även skatteavvikelserna enorma, eftersom vissa verksamheter inte skulle överleva utan undantagsregler. Något "stöd" till verksamheterna inom utgiftsområdet handlar det inte om, vilket man vill påskina i skrivningen i avsnitt 2.5 under utgiftsområde 24.
Utgiftsområde 19 Regional utjämning
Företagsstöd
Företagsstöd och andra bidrag i form av regionala utvecklingsbidrag, sysselsättningsbidrag m.m. bör trappas ner och ersättas med andra åtgärder, eftersom de snedvrider konkurrensen.
Vi föreslår att anslaget A 1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder minskas med 250 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Utgiftsområde 21 Energi
Bidrag för att minska elanvändningen
Regeringen föreslår att bidrag skall införas för investeringar som minskar elanvändningen i bostäder och vissa lokaler. Förslaget är en del av planerna på en förtida avveckling av kärnkraften, som bl.a. leder till kraftigt ökade kostnader för hushållen.
Vi föreslår att anslaget B 1 Bidrag för att minska elanvändningen minskas med 355 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor
Regeringen föreslår bidrag till investeringar i nya kraftvärme-, vattenkraft- och vindkraftverk. Förslaget är en del i planerna på en förtida avveckling av kärnkraften, som bl.a. leder till ökade behov av exploatering och utbyggnad av annan elproduktion.
Vi föreslår att anslaget B 2 Bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor minskas med 135 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag
Åtgärder för effektivare energianvändning
Regeringen föreslår vissa åtgärder för effektivare energianvändning. En del av dessa åtgärder är motiverade även bortsett från hur kärnkraftsfrågan hanteras. Exempelvis bör satsningar på informationsåtgärder genomföras för att minska sökkostnaderna för hushåll och företag och underlätta deras val av investeringar på energiområdet. NUTEK:s verksamhet med upphandling av energieffektiv teknik bör också få ett fortsatt stöd.
Vi föreslår att anslaget B 3 Åtgärder för effektivare energianvändning minskas med 53 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Energiforskning
Stödet till energiforskningen är ej avhängig hanteringen av den kortsiktiga energipolitiken, utan bör ses i ett längre perspektiv. Statens stöd till energiforskningen är viktigt och bör på sikt öka. Satsningarna på etanolproduktion bör dock lyftas ur den sjuåriga ekonomiska planeringsramen.
Vi föreslår mot denna bakgrund att anslaget B 4 Energiforskning minskas med 30 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Åtgärder för el- och värmeförsörjningen i Sydsverige
Regeringen föreslår ett särskilt åtgärdsprogram för Sydsveriges energiförsörjning. Förslaget är en följd av den planerade förtida avvecklingen av Barsebäcksverket, vilken får till följd att elproduktion motsvarande 60 procent av elbehovet i Skåne bortfaller.
Vi föreslår att anslaget B 9 Åtgärder för el- och värmeförsörjningen i Syd- sverige minskas med 200 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Såddfinansiering
NUTEK:s verksamhet med s.k. såddfinansiering har visat goda resultat och bör tillföras ytterligare 5 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Vi föreslår därför att anslaget A 2 Småföretagsutveckling ökas med 5 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Stöd till kooperativ utveckling
De näringspolitiska insatserna bör syfta till att skapa ett generellt bra näringsklimat. Olika företagsformer bör behandlas lika i regel- och skattesystem. Ett speciellt anslag för just kooperativ utveckling kan då inte motiveras.
Vi föreslår att anslaget A 3 Stöd till kooperativ utveckling minskas med 16,5 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Konkurrensverket
Regeringen föreslår en mindre nerdragning av Konkurrensverkets anslag. Myndigheten bedriver en mycket viktig verksamhet och anslaget borde enligt gjorda erfarenheter snarast öka så att arbetet för en bättre och sundare konkurrens kan intensifieras.
Vi föreslår att anslaget C 1 Konkurrensverket ökas med 2 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Teknisk forskning och utveckling
Regeringen har tidigare genomfört mycket kraftiga besparingar när det gäller teknisk forskning och utveckling. Verksamheten vid flera viktiga vetenskapliga institutioner hotas som en följd av detta. På sikt hotar besparingen de svenska företagens teknikförsörjning och konkurrenskraft.
Vi har tidigare avvisat regeringens besparingar på forskningen och föreslår nu att satsningarna ökar på det tekniska forskningsområdet. Anslaget D 1 Teknisk forskning och utveckling bör därför ökas med 110 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Bidrag till Stiftelsen Sveriges teknisk- vetenskapliga attachéverksamhet
Regeringen har tidigare minskat satsningen på tekniska attachéer, vilket kan försämra tillgången på värdefull teknisk information för svenskt näringsliv. Vi har avvisat dessa besparingar och föreslår nu en ökad satsning. Anslaget D 4 Bidrag till Stiftelsen Sveriges teknisk-vetenskapliga attachéverksamhet bör därför ökas med 2 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Östersjöutveckling
Anslaget E 5 Näringslivsutveckling i Östersjöområdet bör minskas med 150 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Motsvarande medel bör i stället anslås på biståndsbudgeten för Baltikum under utgiftsområde 7.
Konsumentverket
Anslaget till Konsumentverket bör av statsfinansiella skäl minskas med 10 miljoner kronor. Verket bör kompensera besparingen genom rationaliseringar och ökad avgiftsfinansiering.
Vi föreslår att anslaget F 2 Konsumentverket minskas med 10 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Kostnader för omstrukturering av vissa statligt ägda företag
Anslaget Kostnader för omstrukturering av vissa statligt ägda företag inrättades 1991/92 för att underlätta privatiseringsprogrammets genomförande. Regeringen har inte aviserat att man avser att inleda någon omfattande privatisering av statliga företag. Anslaget bör därför minskas. 10 miljoner skall anslås för att bestrida erforderliga ägarinsatser i företaget Statens Premiefond AB.
Vi föreslår att anslaget G 3 Kostnader för omstrukturering av vissa statligt ägda företag, m.m. minskas med 65 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Statliga insatser för att främja export
Statens exportfrämjande utförs av många aktörer som agerar oberoende av varandra. Det finns minst åtta hel- eller delstatliga organ, vars roller och uppgifter ofta överlappar varandra. Dessutom finns ett stort antal lokala och regionala aktörer som tillkommit och finansieras via kommunala och regionala initiativ.
Riksrevisionsverket, RRV, har i sin rapport "Statliga insatser för att främja export för små och medelstora företag" föreslagit att Exportrådets roll som sammanhållande kraft bland de offentliga aktörerna förstärks och att en organisation med klarare roll- och ansvarsfördelning mellan aktörerna inom exportfrämjandet tillskapas.
RRV:s förslag syftar till att få en mer sammanhållen struktur för de exportfrämjande aktörerna. Syftet med förslagen är att slagkraftigheten och kvalitén i de statliga exportinsatserna skall öka, att dubbleringar och över- lappningar från olika aktörer skall elimineras och att företagens möjligheter att utnyttja de statligt finansierade exportfrämjande insatserna skall under- lättas.
Regeringen, som i budgetpropositionen har nämnt RRV:s förslag, säger sig dela RRV:s syn, men har underlåtit att komma med förslag till praktiska åtgärder.
RRV:s granskningsrapport visar på behovet av en översyn och samordning av de statliga insatserna för främjande av export. RRV:s förslag bör kon- kretiseras i praktisk handling. Exportfrämjandet bör för att bli mer slag- kraftigt bedrivas med tydlig roll- och ansvarsfördelning mellan aktörerna. RRV:s förslag att förstärka Exportrådets roll som sammanhållande kraft bland de offentliga aktörerna bör genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att under A 1 inom utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling anvisa ett anslag om 700 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att under B 1 inom utgiftsområde 21 Energi anvisa ett anslag om 0 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att under B 2 inom utgiftsområde 21 Energi anvisa ett anslag om 0 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar att under B 3 inom utgiftsområde 21 Energi anvisa ett anslag om 12 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att under B 4 inom utgiftsområde 21 Energi anvisa ett anslag om 368 056 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar att under B 9 inom utgiftsområde 21 Energi anvisa ett anslag om 0 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar att under A 2 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 189 062 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att under A 3 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 0 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att under C 1 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 64 465 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar att under D 1 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 799 200 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar att under D 4 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 31 892 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen beslutar att under E 5 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 0 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen beslutar att under F 2 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 66 802 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen beslutar att under G 3 inom utgiftsområde 24 Näringsliv anvisa ett anslag om 10 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn och samordning av de statliga insatserna för främjande av export.
Stockholm den 28 oktober 1998
Per Westerberg (m)
Karin Falkmer (m) Ola Karlsson (m) Ola Sundell (m) Stefan Hagfeldt (m) Jan-Evert Rådhström (m) Sten Tolgfors (m) Jan Backman (m) Mikael Odenberg (m) Olle Lindström (m)