Hotet om klimatförändringar till följd av utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid, är ett mycket allvarligt miljöproblem som kräver internationell samverkan för att lösas. Efter mötet i Kyoto har Sverige förhandlat sig till ett utsläppstak på 104 procent relativt 1990 års nivå till åren 2008 till 2012. Riksdagens tidigare beslut, om att Sveriges utsläpp av koldioxid inte skall ökas till sekelskiftet för att därefter minskas, ligger dock fast. Naturvårdsverket har i anslutning till rekommendationen från klimatpanelen IPCC satt upp ett mål om att koldioxidutsläppen skall minska med 20 procent fram till år 2020.
De faktiska koldioxidutsläppen 1997 låg på 105 procent av 1990 års nivå (enligt vissa uppgifter 107 procent) och överstiger kraftigt den utsläppsnivå som krävs för att utsläppen fram till år 2020 skall kunna reduceras med 20 procent. Utan kraftiga åtgärder kommer det att bli mycket svårt för Sverige att klara de uppsatta målen.
För närvarande pågår ett omfattande planeringsarbete för att introducera fossilgas (naturgas) i Sverige genom en ledning med sträckning från Uppland till Skåne. Fossilgasen kommer i stor utsträckning att ersätta befintlig biobränsleanvändning som framgångsrikt byggts upp i de kommunala värmeverken i södra och mellersta Sverige. Ersättningen av olja och kol blir mycket begränsad eftersom dessa bränslen, vid sidan av spetslastbränslen, redan ersatts av biobränslen. Enligt en kompletterande beräkning baserad på en rapport till Nordiska ministerrådet, ("Naturgassens muligheder for at medvirke til reducerede miljøudslip i Norden och Nærområderne." TemaNord 1997:548. Rambøll och ÅF-Energikonsult 1997) kommer gasen att bidra till en ökning av koldioxidutsläppen med 24 procent fram till år 2020. Det kan alltså konstateras att etableringen av en fossilgasledning genom Sverige direkt skulle motverka intentionerna i Kyotoöverens- kommelsen och att vi för överskådlig tid skulle låsa vårt land i ett ökat fossilbränsleberoende.
Vi menar att förhindrandet av en etablering av ytterligare fossilgas- ledningar genom Sverige är en viktig åtgärd för att motverka en ökning av koldioxidutsläppen och därmed minska risken för allvarliga klimatföränd- ringar. Pågående arbete inom Regeringskansliet, inom Nordiska minister- rådet och andra organ för att främja en etablering av en ledning genom Sverige bör stoppas med omedelbar verkan. Likaså måste EU-kommissionen göras uppmärksam på vilka effekter en fossilgasledning skulle ge för Sveriges utsläpp av koldioxid och därmed påvisa olämpligheten av ett (eventuellt) infrastrukturstöd från EU för en sådan ledning.
Även utan ytterligare fossilgas krävs kraftiga åtgärder för att minska koldioxidutsläppen, i form av utökad användning av koldioxidneutrala bio- bränslen och annan förnybar energi samt energibesparing och effektivare energianvändning. Biobränslena svarar nu för hälften av energiförsörjningen i fjärrvärmen och det finns en betydande kapacitet att, bland annat med pelletter, ersätta olja i mindre pannor. Den nya tekniken för pellettseldning ger låg miljöbelastning, till skillnad från vedeldning i omoderna pannor. Det finns anledning att fortsätta att understödja den framgångsrika utvecklingen av biobränslen inom värmesektorn. Det finns anledning att också fortsätta med svenskt stöd till utveckling av modern biobränsleeldning i Baltikum. Åtgärderna i dessa länder kan dock inte ursäkta ökade utsläpp inom Sverige.
Transportsektorn svarar genom sitt mycket höga oljeberoende för nästan hälften av de totala koldioxidutsläppen. Introduktionen av förnybar energi, som till exempel biodrivmedel, inom transportsektorn, har gått mycket lång- samt och transportsektorns utsläpp ökar medan man i uppvärmningssektorn redan kommit långt när det gäller att reducera utsläppen. Utvecklingen inom transportsektorn måste brytas. Regeringen bör därför noga följa utvecklingen och överlägga med oljebolagen och bilindustrin om lämpliga motåtgärder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om olämpligheten i en fossilgassatsning i Sydsverige.
Stockholm den 28 oktober 1998
Matz Hammarström (mp)
Gunnar Goude (mp) Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp) Marianne Samuelsson (mp)