Kvinnor behöver mer samarbete
Befolkningsminskningen i skogslänen har under senare tid varit mycket omfattande och fortgår alltjämt. Omflyttningen av främst unga kvinnor fortsätter från glesbygd till tätort, från små kommuner till större från skogslän till storstadsregioner. För att minska utflyttningen och också för att stimulera "återvändande" måste kvinnornas möjligheter till arbete och studier förbättras. En långsiktigt hållbar utveckling kan endast nås om kvinnor ges förutsättningar att verka och utvecklas på sin hemort. Kvinnorna måste vara delaktiga i utvecklingen av samhällsbygget.
I skogslänen har länsövergripande nätverk utvecklats, många med stor framgång. Nätverken har inneburit att framgångsrika strategier för utveckling och tillväxt, i lokalsamhället och i sin förlängning för länet som helhet, har utarbetats. För en långsiktigt hållbar utveckling ur socialt, kulturellt och ekonomiskt perspektiv krävs särskilda insatser och särskilda resurser för kvinnor för regionalt och lokalt utvecklingsarbete. De resurser som är avsatta för regionala och lokala resurscentrum är oerhört viktiga för kvinnor i gles- och landsbygd, likaså projektet med affärsrådgivare för kvinnliga företagare. Det är bra och viktiga insatser men inte på långa vägar tillräckliga. Vi föreslår att länsstyrelsernas roll förstärks när det gäller att stödja kvinnors utveckling, studier och företagande i gles- och landsbygd. Delar av de regionalpolitiska medlen till länsstyrelserna bör öronmärkas för regionala och lokala resurscentrum.
Mer kunskaper om kvinnors och mäns villkor
Kvinnors och mäns resurser och olika erfarenheter måste tas tillvara inom alla områden. Från statens sida är det klart uttalat att jämställdhetsaspekterna ska omsättas i det regionala utvecklingsarbetet. Jämställdhetsperspektivet ska integreras inom de olika politikområdena. Inom regionalpolitikens område kan vi dock konstatera att mycket lite av detta arbete har genomförts eller planerats.
På det regionala och lokala planet saknas än idag kunskaper om kvinnors och mäns olika villkor i samhällslivet. Fortfarande är en stor del av den statistik som används inte könsuppdelad. Det gör det svårt att analysera hur beslut, åtgärder eller projekt på olika sätt påverkar kvinnor och män. Detta måste rättas till. Könsuppdelad statistik och bedömningar av konsekvenser för kvinnor och för män måste alltid användas. Vi tror att kommunernas prioriteringar där 40 % av fritidsnämndens budget går till flickor och 60 % till pojkarna skulle se annorlunda ut med andra kunskaper.
Kvinnors jobb garanterar välfärden
Kvinnorna i skogslänen arbetar i mycket stor utsträckning i den offentliga sektorn, inom vård, omsorg och skola. Samtidigt som kommuner och landsting är den självklara arbetsgivaren för kvinnorna, utgör de garanten för välfärdens kärna: vården av våra gamla på sjukhemmen, omsorgen om våra barn på daghemmen, barnens utveckling och lärande i skolorna.
Under lång tid har skogslänen haft svårt att rekrytera viss personal. Ett exempel är att en stor del av vårdcentralerna i de små inlandskommunerna ofta har vikarierande distriktsläkare eller "staffettläkare" av olika slag.
Ett annat område där rekryteringsproblem förutspås är vårdpersonalen. För att få ungdomar och män att söka sig till vårdyrket måste särskilda åtgärder vidtas. Deltidstjänster måste ersättas av heltidstjänster. Vårdpersonal måste ges möjlighet att påverka sin arbetssituation.
Ökad kompetens för kvinnor ger ökat företagande
Nyföretagandet bland svenska kvinnor har traditionellt varit mycket lågt. Det är mycket glädjande att kunna konstatera att senaste statistik från Jobs and Society visar på ett trendbrott: det kvinnliga företagandet ökar. Denna trend måste fortsätta.
Efter en tid av barnafödande och deltidsarbete, känner sig många kvinnor redo för nya utmaningar: högre studier och eget företagande. Utbyggnaden av universitet och högskolor, den påbörjade decentraliseringen av hög- skolestudier och möjligheten till distansstudier har varit speciellt gynnsam för kvinnorna. Den utvecklingen är en förutsättning för kvinnornas ökade andel i yrkeslivet och inom det privata näringslivet. Kvinnorna har fort- farande huvudansvaret för hem och familj. Det är därför särskilt viktigt att erbjuda kvinnorna både utbildning och arbete på hemmaplan.
Denna utveckling får inte förhindras av onödiga begränsningar. Åldersgränsen för studielån måste därför höjas från 45 år.
Kvinnors utbildningsambitioner och utbildningsnivå skapar goda möjligheter till ökat företagande bland kvinnor.
Dagens regler för företagsstöd som är uppbyggt utifrån ett traditionellt näringsliv med tillverkningsindustrin som grund stimulerar inte kvinnligt företagande. Kvinnliga företagare finns företrädesvis inom service- och tjänstesektorn och missgynnas alltså av regelsystemet för företagsstöd.
För att stimulera kvinnligt företagande krävs ändring av regelsystemet liksom en fortsättning av verksamhet med kvinnliga affärsrådgivare.
För att kommunerna i skogslänen ska kunna vända den pågående trenden att befolkningen minskar och att det till stor del är kvinnorna som lämnar inlandskommunerna måste särskilda åtgärder vidtas.
En del av dessa är att:
? specialdestinera resurser för regionala och lokala resurscentrum ? ? ersätta deltidstjänster med heltidstjänster ? ? decentraliseringen av högskolestudier får än större omfattning ? ? åldersgränsen för studielån höjs från dagens 45 år ? ? regelsystemet för företagsstöd förändras.? ? 10F? ? P ? Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors möjligheter till studier och arbete i skogslänen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Kristina Zakrisson (s)
Carin Lundberg (s) Berit Andnor (s) Agneta Lundberg (s) Sinikka Bohlin (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Monica Öhman (s) Susanne Eberstein (s) Agneta Brendt (s) Ann-Kristine Johansson (s) Laila Bäck (s) Lena Sandlin (s) Birgitta Ahlqvist (s) Kerstin Kristiansson (s) Marina Pettersson (s)