Norrbotten plågas av den högsta arbetslösheten någonsin. Länet har landets högsta arbetslöshet på cirka 15 procent. Norrbotten har under den senaste mandatperioden förlorat drygt 6 000 invånare. Länet förblöder. De senaste veckornas varsel av personalneddragningar i Vattenfall och Assi Domän, om de blir verkställda, innebär att flyttlassen på ett alltmer accelererande sätt lämnar länet. Det är de unga som flyttar och bland dem som flyttar finns fler kvinnor än män. Könsobalansen med fler män än kvinnor i inlandskommunerna förstärks. En förutsättning för en vital och befolkad region är att balansen mellan kvinnor och män kan upprätthållas.
På tre år har skogslänen minskat sitt invånarantal med 31 000 personer. Under en lång följd av år har inlandet, småorterna och landsbygden förlorat invånare som flyttat till kuststäder och storstäder. Det är främst den höga arbetslösheten i andra delar av landet som hittills förhindrat att flyttlassen blivit fler.
De senaste beskeden om att Vattenfall än en gång ska dra ner på sin verksamhet innebär att 1 000 anställda i hela landet ska bort. I Norrlandslänen berörs 225 personer. Det allvarliga i neddragningen är att det är små orter som Vuollerim och Porjus som drabbas i landets största kraftverkskommun Jokkmokk. På dessa orter beräknas 100 anställda förlora sina jobb. Det betyder att grunden för både Porjus och Vuollerims existens rubbas. Vattenfall har utlovat att hjälpa till med ersättningsjobb.
De eventuella besparingar som företagen gör leder troligen till större vinstleveranser till staten. Men samtidigt kommer dessa ökade statliga vinster att gå åt för de ökade kostnader samhället får ta på sig för ökad arbetslöshet och regionalpolitiska åtgärder. Vattenfall genererar en vinst på 5,5 miljarder kronor per år till staten. Staten har ökat avkastningskravet på Vattenfall och samtidigt beslutat om att avreglera elmarknaden som i sin tur gjort att elpriserna närmat sig en kollaps.
Konsekvenserna av att hårt konkurrensutsätta statliga företag som Vattenfall har inneburit att sårbarheten i kommuner som Jokkmokk blivit tydlig. Om avkastningskravet på Vattenfall ytterligare drivs på kan det försvaga Vattenfall och det i sin tur innebära att delar av koncernen säljs ut på den privata marknaden. Då skulle styrkan i samhällets krav på att Vattenfall ska ta regionalt ansvar reduceras betydligt. Det finns redan exempel på hur halvstatliga Assi Domän i Piteå avsvär sig ansvaret för sin personal när de aviserar att 150 anställda ska förlora sina jobb. Enligt tidningsuppgifter anser de att det är arbetsförmedlingens sak att agera.
Jobbprogram för Norrbotten
Den nya situationen med EU-medlemskap, öppnandet av samarbetet inom Barentsregionen, insikterna om miljöhoten, informationsteknikens expansion, ökade klyftor mellan regioner och klasser och mellan kvinnor och män kräver ett nytänkande för att ge länet en expansiv framtid.
Den extremt höga arbetslösheten, befolkningsminskningen och länets särpräglade förutsättningar bör leda till att också staten snarast tar sitt ansvar och medverkar i ett särskilt program för fler jobb i Norrbotten. Aktiviteten i länet måste givetvis bygga på samarbete mellan länsstyrelse, kommuner, landsting, näringslivsorganisationer, universitet och folkrörelser. Inom ramen för förslaget om regionalt tillväxtavtal bör staten kunna ta ett betydande ansvar.
Det finns en enorm utvecklingspotential i Norrbotten. Det gäller att realisera visioner om att länet ska bli en ekologiskt hållbar arktisk region där självförsörjning av basförnödenheter ökar och länets resurser i högre grad är ställda under lokal och regional demokratisk kontroll. En förutsättning för att kunna utveckla näringslivet är en bra offentlig service och en god infrastruktur i form av goda kommunikationer. Vård, omsorg, utbildning, kultur och fritid spelar en viktig roll. Kvinnors möjlighet till utbildning, arbete och fritid måste kraftigt utvecklas om de ska förmås att stanna i länet och balansen mellan könen någorlunda kunna upprätthållas.
Minskning av personal måste upphöra för att klara uppgiften att ge nu befintliga och framtida länsbor en bra offentlig service. Nya arbeten inom privat tjänstesektor och inom miljö- och kretsloppsteknik och bioenergi kommer också att spela en viktig roll. Luleå tekniska universitet och satsningar på forskning och utveckling ger en grund också för fler nya jobb inom högteknologiska företag. Rymdteknologiverksamheten i Kiruna är en framtida starkt kompletterande utvecklingsmöjlighet för länet. Vad som ovan anförts om ett jobbprogram bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett handlingskraftigt jobbprogram för Norrbotten med det snaraste utarbetas.
Stockholm den 28 oktober 1998
Stig Eriksson (v) Siv Holma (v)