1 Sammanfattning
I motionen betonas vikten av en stabil ekonomi och att det inte finns några enkla recept för jobbskapande. Ingen sektor av samhället får uteslutas i arbetet för fler jobb. Kvinnorna är idag få i företagandet och invandrarna får inte del av samhällets service för företagande. Storföretagens minskande betydelse för jobbskapande beskrivs och Vänsterpartiet vill se en ökad satsning på småföretag och entreprenörer.
För att skapa en ökad och uthållig tillväxt krävs;
- En säkrad kapitalförsörjning för olika typer av företag över hela landet.
- Nätverksbyggandet mellan företagen och mellan företagen och samhället måste öka.
- Den offentliga upphandlingens betydelse betonas och krav på teknik- överföring till småföretag ställs.
- Utbildning och fortbildning för småföretagare understryks som en viktig väg till tillväxt.
- Omvärldens och exportens betydelse för tillväxten betonas.
Regelverksförändringar som snabbare patent, enklare skattelagstiftning m.m. får Vänsterpartiets stöd. Anslagsfrågor som tas upp är särskilt krav på stöd till varvsindustrin, eftersom Sverige är det enda land inom EU, som inte har stöd. Dessutom vill vi omgärda Assi Domäns försäljning av skog till staten med vissa restriktioner.
2 Inledning
Den "stora" ekonomin, finanspolitiken, sätter ramarna för allt jobbskapande. Låga räntor, låg inflation, en stabil efterfrågan av produkter och tjänster och stabila institutioner, helt enkelt ett pålitligt samhälle, är det som skapar en långsiktigt hållbar tillväxt.
Målet måste vara en långsam och jämn ökning av kostnaderna som håller jämna steg med produktivitetsökningarna. Med en sådan önskeutveckling får branscher möjlighet att omformas utan stress mot nya produkter och tjänster. Man hinner också ställa om sig inför ökade löneanspråk och ökade krav från samhället, vilket ger möjlighet för medborgare, stat och kommun att öka välståndet, istället för att stat och kommun, som det sett ut särskilt under 90- talet, med panikartade åtgärder skurit i trygghetssystemen och skapat en stark känsla av otrygghet för individen.
Det finns inga enkla recept på hur jobb skapas. Den katastrofala nedgång av sysselsättningen som har skett under 1990-talets depression blev värre i Sverige än någon annanstans. Både offentlig och privat sektor har drabbats hårt. Det var till och med så att den privata företagssektorn relativt sett krympte till att bli den minsta av industriländernas. Olika svenska regeringar har med ett otal arbetsmarknadspolitiska reformer försökt vända utveck- lingen, med mycket klent resultat. En del av de nya jobben måste komma i offentlig sektor, men huvudparten måste skapas inom den privata sektorn.
I förhandlingarna efter valet mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet formulerades ett sysselsättningsmål. 80 % av den arbetsföra befolkningen skall vara i arbete år 2004. För ett decennium sedan hade ett sådant sysselsättningsmål på 80 % varit en nedgång i sysselsättningen, idag är det ett djärvt mål, som skall nås. För att nå detta mål krävs en stabil och stark ekologiskt uthållig tillväxt fram till år 2004.
3 Alla måste delta
Nationalekonomen Erik Dahmén brukar påpeka att man bör skilja på små företag och växande företag. Det är de senare som i stor utsträckning kommer att stå för framtidens jobb. Men för att få de växande företagen måste småföretagen vara många. De flesta kommer att förbli levebrödsföretag, en del kommer att bli småföretag med några anställda och några kommer att växa till stora företag med många anställda. Men för att få fram denna stock av småföretag måste alla delar av befolkningen ges möjlighet att vara med. Så är inte fallet idag.
Svenskt näringsliv är i praktiken något av ett manligt reservat. Det finns ytterst få kvinnor i storföretagens styrelser och på småföretagsnivå är kvinnorna starkt underrepresenterade. T.ex. är andelen företagande kvinnor av den sysselsatta befolkningen endast 4,4 % medan det i t.ex. Norge är dubbelt så många och i USA tre gånger så många. Det här trots att andelen manliga företagare av den sysselsatta befolkningen endast är ett par procent högre i de båda nämnda länderna än i Sverige. På nyföretagarnivå är siffrorna bättre, men med nuvarande takt kommer det att ta lång tid innan nivåerna är likvärdiga. Här har svenskt näringsliv i stor utsträckning avhänt sig nästan halva befolkningens erfarenheter och intressen.
Undersökningar har visat att det delvis finns speciella särdrag i kvinnors företagande. Ett exempel är att kvinnor oftast lånar mindre än män. Ett annat särdrag är att kvinnor oftare avslutar verksamheten innan det går till konkurs. Företaget är ofta ett handels- eller serviceföretag. Företagen är ofta levebrödsföretag. Nätverken är ofta bundna till orten. Familjen spelar här en viktig roll. Kvinnor använder sig oftare än män av företagsformen handels- bolag eller enskild firma. Franchising är också vanlig bland kvinnor.
För att stödja företagande bland kvinnorna i det regionalpolitiska stödområdet har NUTEK deltagit med stöd till kvinnliga affärsrådgivare ute i kommunerna. Projektet har nu avslutats och meningen är att kommunerna själva skall ta över rådgivningen. Med tanke på många kommuners dåliga ekonomi kommer inte detta att ske. Eftersom kvinnors företagande är en strategisk del av ett ökat småföretagande i Sverige, anser vi att det inte bara skall utgå stöd till kvinnliga affärsrådgivare i stödområdet utan över hela landet. Vänsterpartiet har också i den regionalpolitiska motionen våren 1998 föreslagit en rad åtgärder som kan stärka det kvinnliga företagandet.
Andelen invandrare bland företagarna är däremot högre än bland befolk- ningen i stort men de flesta etniska grupper saknar t.ex. bankkontakter vilket leder till underkapitalisering och gör det omöjligt att växa för företaget. Vänsterpartiet har i sin motion till proposition 1997/98:165 Utveckling och rättvisa - en politik för storstaden på 2000-talet - föreslagit en rad åtgärder för att stärka företag i de utsatta stadsdelarna i storstäderna.
4 Hoppas inte på storföretagen
Dagens svenska storföretag är i dag varken särskilt svenska eller särskilt jobbskapande. Några få av de mest högteknologiska företagen t.ex. Ericsson och Astra har anställt många även under lågkonjunkturen. De lever högt på de relativt låga lönerna för t.ex. civilingenjörer och genom att pressa marginalerna för sina underleverantörer. Däremot är det som SNS konjunkturråd säger i sin senaste rapport:
Medan de svenska storföretagen vid slutet av 1960-talet kunde beskrivas som svenska storföretag med internationell verksamhet, kan de nu i många fall beskrivas som internationella koncerner som av historiska skäl råkar ha sina huvudkontor i Sverige.
Dagens högteknologiska företag står för en mycket stor del av den FoU som sker inom den privata sektorn (vilket är två tredjedelar av den FoU som sker i Sverige). Ericsson och Astra står för häften av denna FoU. Det betyder att spridningseffekterna inte blir särskilt stora inom näringslivet i övrigt. Dessutom säljs många patent och licenser utomlands och som vi säger i vår sysselsättningspolitiska motion betyder det här att den högteknologiska produktionen i Sverige är lägre här än i övriga OECD.
Sverige måste komma bort från sitt beroende av basindustrin, såvitt den inte kan utvecklas och specialiseras. Det är dock ingen omöjlig utveckling vad gäller en stor del av storföretagen. Och det finns lyckade föredömen. I mitten av 1980-talet var finska Nokia tillverkare av gummistövlar, pappers- massa, bildäck och kablage men hade även en liten elektronikverksamhet. På några år förvandlades det gamla företaget fyllt med basindustri till ett snabbväxande elektronik-data-teleföretag. Papperstillverkningen är såld sedan länge och företaget behöver inte längre vänta in devalveringar eller en stark dollar för att få vinster. Svensk pappersindustri har istället valt en annan väg som består av uppköp av företag utomlands. Det kan i och för sig betyda att man säkrar sig mot för häftiga svängningar på dollarkursen men betyder också att förädlingen sker närmare kunden. Det leder till att Sverige blir en allt mer priskänslig leverantör av råmaterial.
Nokiavägen är då att föredra. Vilket inte betyder att alla pappersföretag nu måste bli dataföretag plötsligt. Man kan öka förädlingsgraden genom ökad produktdifferentiering, kundanpassning samt forskning och utveckling för att höja teknikinnehållet. Vänsterpartiet menar dock att branschen med sina stora vinster kan finansiera det här själv. Basindustrin kan också räkna med ökad råvarukonkurrens från Östeuropa så utveckling är nog nödvändig. Som sagt ökar inte antalet anställda i storföretagen. Produktiviteten har ökat genom förändrad arbetsorganisation, sjukfrånvaron är lägre, antalet tillfälligt anställda har ökat kraftigt och övertiden har ökat. Samtidigt är andelen sysselsatta i stora företag i Sverige dubbelt så stor som EU-genomsnittet.
5 En annan attityd
För att skapa framtidens företag och därmed framtidens jobb måste attityden till att starta egna företag ändras. Att ett svagt intresse för företagande leder till ett dåligt innovationsklimat är en viktig orsak. Med precis samma skatteregler och arbetsrättsregler som i resten av Sverige startas det ständigt nya verksamheter i Gnosjö och Anderstorp, samtidigt som arbetslösheten ligger på några procent på dessa orter.
Inte ens bland handelsstudenter är intresset för att starta eget företag särskilt stort. Fortfarande är det populärast att söka sig till de traditionella storföretagen Ericsson och ABB m.fl.
Det är inte minskad ekonomisk trygghet för de breda folklagren, som får fart på företagens nyanställningar. Det är inte heller försämrade arbetsrätts- liga regler eller svaga fackföreningar, som kan vara Sveriges väg tillbaka till full sysselsättning. I de regioner i Europa, som har den högsta tillväxten, den lägsta arbetslösheten och en per capitainkomst högre än Sveriges, har man både striktare arbetsrättslagar, högre företagsbeskattning och totalt sett högre arbetskraftskostnader. Vi tänker då på de dynamiska regionerna Emilia- Romagna och Lombardiet i norra Italien. Liknande exempel finns också i andra delar av Europa. I Mondragon i Spanien har kooperativa principer legat till grund för en livskraftig regional företagsstruktur.
6 Satsa på småföretagen och entreprenörerna
Hittills har det svenska systemet gynnat storföretagen. De små entreprenörerna har kommit i kläm på många sätt och Sverige har nu den lägsta andelen egenföretagare i hela OECD-området.
Vänsterpartiet har i tidigare motioner föreslagit lättnader på egenavgifts- området för de minsta företagen, skattelättnader inom den privata tjänste- sektorn och lättnader vad gäller sjuklöneperioden. Vi har också föreslagit regelförenklingar och en förstärkt beslutanderätt för regionerna, där pengar och kunnande kan användas utifrån regionala behov. Här har Vänsterpartiet fått med sig regeringen en bit på väg. Det här arbetet måste fortsätta. För utan en kraftfull regional spridning av kunskaper och medel kommer Sverige att bli än mer tudelat, med snabbväxande högteknologiska zoner kring storstäder och universitetsstäder och ett övrigt Sverige som halkar efter med en ökad utflyttning, olönsamma företag och en allt ofördelaktigare löne- utveckling.
Och utvecklingen kan bli dialektisk. Ta t.ex. en ort som Hultsfred . Modo minskar antalet anställda, batterifabriken slår igen och träindustrin är nästan borta. Istället har musikfestivalen i Hultsfred växt ut till bokningskontor, konsertarrangör och en mängd andra sysselsättningsskapande aktiviteter, som främst engagerar ungdom. Nu sker kunskapsspridningen därifrån ut till resten av landet. Musikbranschen är i dag storindustri och drar in mycket pengar till Sverige.
7 Förslag för en uthålligt hållbar tillväxt i hela Sverige
7.1 Säkra riskkapitalförsörjningen
Bilden inom riskkapitalsektorn är för tillfället splittrad. För mogna tillväxtföretag inom forskningsintensiva branscher som läkemedel, hälsovård, miljöteknik och inte minst IT-sektorn har det fram till det senaste börsraset inte varit några problem att få fram riskkapital. Problemet har snarare varit att kapitalisterna, som vanligt jagar i flock, varit så aktiva att somliga tillväxtföretag närmast fått avvisa riskkapitalbolag. I och med börsraset under sommaren/hösten 1998 som har sänkt en del IT-bolags aktier rejält har dock viss försiktighet uppstått. Det är svårt att veta om krisen i Asien och nedgången i USA kan betyda att det kan bli brist på riskkapital och ett avstannande i teknikutvecklingen. Det kan betyda att dessa tillväxtföretag får ägna allt för mycket tid åt att svara upp mot marknadens krav istället för att fokusera på bolagets långsiktiga utveckling. Men man måste inse att de riktiga tillväxtföretagen kräver helt annat stöd. De här företagen kanske kräver 10-20-30 miljoner kronor för att överleva under de första åren.
Som jämförelse kan sägas att det i USA beräknas kosta i snitt 250 miljoner kronor för att starta ett nytt högteknikbolag. Ett statligt långsiktigt engage- mang genom t.ex. ALMI, Teknikbrostiftelserna, Industrifonden och särskilt sjätte AP-fonden till den här typen av företag skulle kunna bidra till den långsiktiga tillväxt, som måste vara näringspolitikens riktmärke.
För de tidiga forskningsintensiva företagen har det funnits visst stöd. Med rätt sorts stöd och rådgivning, i det här fallet ett stöd till produktutveckling, kan små pengar göra storverk. En enda handläggare på STU/NUTEK har genom lån och lånegarantier på sammanlagt 40 miljoner sedan 1980 bidragit till att få 14 företag att i dag omsätta 2 miljarder kronor. Men uthålligheten är viktig. Det kan ta upp till åtta år innan tillväxten kommer igång. Vänster- partiet har i ett flertal näringspolitiska motioner krävt ett ökat stöd till denna såddfinansiering genom NUTEK. Tillgången på kreativa människor, merite- rade projekt m.m. är inte en statisk företeelse utan beror starkt på tillgång på resurser som såddkapital eller tillgången av återkommande förebilder och exempel. Det är faktiskt inte så att det ligger i svenskarnas gener att vara ovanligt duktiga i tennis. Gnistan tändes väl först och främst av Björn Borg. Likadant är det med förebilder inom företagsområdet. Stryps såddkapitalet så minskar utbudet av projekt. Ökar detta kapital kraftigt och långsiktigt trovärdigt medför det också en fortlöpande kvalitetshöjning av projekten. Här måste staten som har ett ansvar för hela nationen kliva in och ta sitt ansvar. Regeringen har nu ökat på anslaget till såddfinansieringen vilket är glädjande. Eftersom det här är ett av naven i förvandlingen av svensk industrisektor bör NUTEK återkomma om efterfrågan på finansiering ökar.
Ett problem med riskkapitalförsörjningen är den dåliga regionala sprid- ningen. Ny forskning visar att ju längre från riskkapitalmarknader, banker m.m. man ligger desto mindre är chansen att få tillgång till riskkapital. Vid enkäter med företagare i de speciellt utsatta regionerna framträder mycket tydligt brister när det gäller riskkapitalförsörjningen. Problemet gäller såväl etablerade som nystartade företag. Det visar sig att större delen av det riskkapital som idag finns på marknaden söker sig till storstäder och universitetsorter. De utsatta regionerna hamnar i slagskugga. Regeringen har gjort vissa förändringar i rätt riktning. Vänsterpartiet anser att dessa behöver kompletteras med regionala fonder och börser för att få en garanti för att alla regioner kan få tillgång till riskkapital. Vi menar att de stöd som NUTEK har givit till vissa småföretagsbörser kan spridas till fler aktörer. Vi menar också att upprättande av regionala fonder och deltagande av viktiga statliga företag, vissa kommunala bolag, fackföreningar m.m. ytterligare skulle kunna öka riskkapitalförsörjningen.
För att stimulera egenföretagandet och stödja de företag som har möjlighet att växa och bli framgångsrika, men som ligger utanför de sektorer vi här ovanför har skrivit om, behövs någon form av startkapital. Detta kan ofta vara relativt lågteknologiska företag inom traditionell tillverkningsindustri, handel m.m. Norra Italien är t.ex. mycket framgångsrikt inom branscher som skor, kläder, möbler m.m. I Vänsterpartiets näringspolitiska program föreslår vi att staten går in med bl.a. lånegarantier för den här typen av företag. I en alldeles färsk ESO-rapport om egenföretagande kommer författarna fram till samma lösning. Man menar att staten skall gå in och sortera information om affärsprojekt, för att sedan stå för en del av riskerna bakom dessa på kapital- marknaden. "Staten skulle kunna fördela och försäkra risker effektivare än en enskild bank och därigenom minska behovet av säkerhet."
7.2 Nätverksbyggande mellan småföretagen
Vid försöken att skapa en dynamisk svensk ekonomi kan lärdom dras från framgångsrika regioner i EU-länderna. Baden-Württemberg i Tyskland och Emilien i Italien har båda starka småföretagssektorer och hade en högre tillväxttakt samt en lägre arbetslöshet än de flesta andra regioner under 1980-talet. De industriella framgångarna för dessa båda regioner har uppkommit genom ett hårt omvandlingstryck i kombination med positiva drivkrafter för industriell utveckling och förnyelse. Regionala myndigheter, företagsorganisationer, fackföreningar, företag, banker, universitet, högskolor och forskningsinstitut bildar ett personligt, tekniskt och finansiellt nätverk som starkt bidragit till framgångarna.
Nyckelordet i de båda modellerna är riskspridning. Små företag ska inte behöva bära hela risken för utveckling av ny teknik och nya produkter, kapitalförsörjning, marknadsundersökningar och höjningar av de anställdas kompetens. Småföretagaren har flera alternativa möjligheter att få kvalifice- rad hjälp. Han/hon kan vända sig till delstatens "industriverk", till den lokala banken, till handelskammaren eller direkt till något av forskningsinstituten.
Samma mångfald av möjligheter finns på andra för småföretagaren strate- giska områden, t.ex. ny teknik, kapitalförsörjning, utbildning och marknads- undersökningar. Emilienmodellen bygger i större utsträckning på samarbete mellan företagen och med företagsorganisationerna som näringspolitiska aktörer.
Den nuvarande svenska "tillväxtpolitiken" är alltför passiv. En ny svensk modell för att återupprätta Sverige som ledande industrination kräver ett omtänkande hos många. Näringslivet måste acceptera att staten har en aktiv roll i den industriella omvandlingen förutom att bygga vägar och broar. Fackföreningsrörelsen måste hitta sin roll i uppbyggnaden av en stark små- företagssektor.
Politiker i alla läger måste inse att industriell utveckling kräver en aktiv näringspolitik, inte bara avregleringar rakt av och generella skattesänkningar. Denna näringspolitik är någonting helt annat än stöd till storföretag och krisbranscher enligt den tidigare Åslingsdoktrinens "akutmottagning". Det är naturligtvis inte möjligt att rakt av kopiera de utländska modellerna för svensk användning. Det finns emellertid områden i Sverige där delar av modellerna finns redan idag. Gnosjö med omnejd är ett område där nätverk av Emilientyp sedan länge är etablerat. Företagare samarbetar sinsemellan och bygger nätverk med institutioner och myndigheter. Arbetslösheten är lägre och tillväxttakten högre i denna region.
För att sprida denna anda krävs emellertid som ovan redovisats en aktivare näringspolitik som inte räds att staten tar en aktiv roll i utvecklingen av näringslivet.
7.3 Offentlig upphandling
Offentlig upphandling är ett av naven för teknisk utveckling och jobbskapande. Teknikupphandling är en effektiv metod för att få fram nya produkter. Genom åren har t.ex. sjukvårdens och försvarets krav haft enorm betydelse för att få fram bra produkter på marknaden. Ofta spiller sedan offentligupphandlade nyskapande produkter över i andra sektorer. T.ex. har delar av JAS-projektets kommunikationssystem kunnat användas av Ericsson i deras telefoniverksamhet. De senaste årens TU- insatser har främst riktats mot miljöområdet. Där finns ofta påtryckningsmöjligheter på köparna genom lagstiftning, där skärpta miljökrav kan öppna en ny marknad. Som ett exempel har genomförda teknikupphandlingar där NUTEK/STU medverkat, visat att uppnådd fakturering har överstigit 2 miljarder kronor under en tioårsperiod. I relation till detta belopp skall ställas en satsning på 70 miljoner kronor.
Vi har redan nämnt att den starka dominans som några få storföretag har på FoU-området leder till att t.ex. underleverantörer utarmas på FoU. Vi menar därför att regeringen måste driva frågan om att delar av den tekniska utveckling som storföretagen tillskansar sig genom offentliga beställningar skall föras över till underleverantörerna för att säkra deras utveckling. I USA är det här ett av de villkor som amerikanska staten ställer som beställare till storföretagen i samband med offentlig upphandling. Frågan måste förmod- ligen tas upp på EU-nivå.
7.4 Utbildning/fortbildning
Inte minst viktigt i en långsiktig satsning på att förse Sverige med fler företag är utbildning i företagande. Här finns redan en hel räcka verksamheter som måste förstärkas. Distansutbildning för företagsledare och anställda i mindre företag, speciellt med informationsteknik, kommer att få en ökad betydelse i framtiden. Eftersom det i småföretag är svårt att lämna arbetsplatsen för någon längre tid, utan svårigheter för företaget, är utbildning på själva arbetsplatsen förmodligen nödvändig om någon utbildning överhuvudtaget skall komma till stånd. Man måste här värna om småföretagarens särkompetens i form av praktiskt affärsmannaskap och påvisa hur den kan och måste kompletteras.
Utbildning för företagande är en annan viktig åtgärd för att skapa fler företag. I hittillsvarande enkäter t.o.m. på handelshögskolor, som man tycker skulle ha en viss förståelse för företagandet, är det självklart att man skall vara anställd. Eget företagande har i mycket begränsad omfattning varit ett alternativ. På senare år har det på vissa orter skapats företagsgymnasier, särskilda linjer för småföretagare och entreprenörskap på vissa universitet och högskolor. Fortfarande är dock denna typ av utbildningar kraftigt eftersatta. Att yngre människors entreprenöriella och kreativa förmåga tas tillvara är en av de allra viktigaste förutsättningarna för att få till stånd ett expansivt ny- och småföretagande. NUTEK har bl.a. bidragit till uppbyggnad av s.k. företagsgymnasier, framförallt i det regionalpolitiska stödområdet.
Mentorskap har uppmärksammats alltmer som en viktig väg för de små företagen att skaffa sig erfarenhet och kunnande. Dels för att man får tillgång till komptenstillförsel mer löpande, dels för att man kan öka förståelsen för nyttan av bra styrelser och konsultinsatser. Inte minst viktigt är här mentorer för kvinnor, en grupp som har liten erfarenhet av egenföretagande. Det är också viktigt med mentorer för invandrade för att sätta in dem i det svenska samhällets regelverk och traditioner på i det här fallet företagarområdet.
7.5 Omvärld och export
För företagen innebär den inre marknaden att företagen i Sverige utsätts för en hårdare konkurrens. Internationellt sett ligger svenska småföretag relativt väl framme när det gäller exportförsäljning. Samtidigt visar internationell forskning att det inte finns något självklart sätt att lyckas utomlands. Det varierar beroende på exportmarknadens storlek, produktens egenskaper och företagsledningens kompetens. Därför måste insatser här ske med hänsyn till branschmässiga särdrag. Att sälja turism och tillverkade produkter är helt olika. Här behövs kraftfulla informationssatser, samtidigt som regeringen verkar för borttagande av handelshinder på makroplanet. De företag som först och främst har hemmamarknaden som verksamhetsområde måste få information om det nya läget för att kunna behålla sina marknadsandelar i förhållande till den utifrån kommande konkurrensen. Företag i samverkan måste också uppmuntras till exportsatsningar. En sorts "lokaliseringspolitik" bör komma till stånd, där man samtidigt stöder småföretags internationalisering och styrker deras nära anknytning till det lokala näringslivet. Här bör man stärka utvecklingen av lokala/regionala kontaktnät så att den lokala företagsamheten utvecklar en gemensam kompetens. Skattefrågor, ekonomiska demokratifrågor och övriga regionalpolitiska frågor på det näringspolitiska området tas upp i andra motioner.
8 Regelverksförändringar
Småföretagsdelegationen har under året kommit med ett antal förenklingsförslag för att förenkla regelverken för småföretagare. Vi har också kritiserat regeringen för att förslag om regelförenklingar på bl.a. skatteområdet för småföretag inte kommit tidigare. Vi utgår nu från att en viktig bit i det sysselsättningspolitiska arbetet framåt kommer att bli att sjösätta ett antal regelförenklingar för småföretagen. Svensk lagstiftning har alltför länge utgått från storföretagens situation på detta område.
Vänsterpartiet ställer sig positivt till fler än hälften av de över 70 förenk- lingsförslag, som småföretagsdelegationen kommit med. Det gäller alltifrån snabbare patent och patentskydd för enklare uppfinningar till frågor om nätverksfrämjande och likformig skatteklassning av riskkapitalbolag och investmentbolag.
9 Anslagsfrågor
9.1 A 2 Småföretagsutveckling
ALMI har bl.a. i uppdrag att arbeta med invandrarföretag. På detta område har inte ALMI lyckats. Vänsterpartiet anser det vara av stor vikt att en ändring i positiv riktning sker. Utflyttning av del av verksamheten närmare denna kundkategori är förmodligen nödvändig.
9.2 A 3 Stöd till kooperativ utveckling
Den kooperativa verksamheten i Sverige har vuxit under senare år. Idag finns 24 lokala kooperativa utvecklingscentrum. En ökning med 20 % på två år. Regeringen aviserar nu att fördelningen av stödet skall flyttas från regeringen ut till lämplig myndighet år 2000. Vi förutsätter att det inte leder till nedprioritering av detta område.
9.3 A 4 Turistfrämjandet
Turismen är en del av upplevelsesektorn och, tillsammans med IT- sektorn, den snabbast växande sektorn globalt. Turistbranschen omsatte 3 200 miljarder kronor 1996 och den siffran beräknas stiga till 4 700 miljarder kronor år 2000. Också i det outvecklade turistlandet Sverige sysselsätter näringen 133 000 personer omräknat till heltidstjänster. Trots att Sverige med sitt geografiska läge och korta säsong aldrig kommer att bli det riktigt stora turistlandet finns mycket att utveckla. Turismen är viktig eftersom den är förtjänstfullt spridd över hela landet och dessutom genom sin servicekaraktär skapar många arbetstillfällen. Tyvärr är inställningen från statsmakterna alltför njugg. Medan Sverige satsar 6 kronor per person och år på marknadsföring av turism satsar Danmark 37 kronor, Norge 24 kronor och Finland 26 kronor. Dessutom vill vi se gemensam strategi för hur IT kan användas för att marknadsföra Sverige internationellt. I dag sker det bara fläckvis och utan samordning. Det gäller att utveckla en socialt, kulturellt och ekologiskt sund turism.
9.4 A 5 och A 6 Mineralforskning m.m.
Dessa frågor behandlas i separat motion.
9.5 Område 4 Teknologisk infrastruktur
Vi har tidigare i motionen betonat betydelsen av snabbare patenthantering. Här ingår också varumärkeshanteringen som enligt propositionen idag tar 20 månader! Likaså måste mönsterärenden få en snabbare hantering.
Vi vill också betona vikten av att snabbt få igång utredningen om pyrotekniska varor, speciellt med tanke på att de förändrade regler som Sprängämnesinspektionen presenterade drogs tillbaka på grund av brott mot EU-bestämmelser. Det är snart nyår igen!
9.6 Område 5 Konkurrensfrågor
Den nedprioritering av konkurrensfrågor som skett från länsstyrelsernas sida är allvarlig. Speciellt med tanke på det arbete som pågår med utarbetande av tillväxtavtal ute i regionerna. När verksamheten nu regionaliseras på ett antal områden, vilket är mycket positivt, får inte följden bli att konkurrensreglerna blir helt olika i Sverige, vilket kan vara hämmande på företagsetableringar i vissa regioner.
9.7 Område 6 Teknisk forskning och utveckling
Eftersom vi lyft frågan om FoU på annat sätt tidigare i motionen avstår vi från yrkande på anslagsområdet. Vi anser dock det här vara en av de avgörande frågorna för Sveriges framtid som välståndsland även om det på det här anslagsområdet endast behandlas en liten del av all teknisk forskning och utveckling i landet.
9.8 D 2 och D 3 Rymdverksamhet
Behandlas i särskild motion.
9.9 D 4 Bidrag till STATT
Med en minskning av antalet tekniska attachéer avhänder sig Sverige en av de viktigaste delarna för en utveckling av svenska företag - importen av kunskap. Även om en del av verksamheten ersätts av industriattachéer, som är uppdragsfinansierade, betyder det här en inskränkning av bredden i kunskapsinhämtandet. Regeringen bör överväga hur detta problem skall kompenseras.
9.10 F 2 Konsumentverket
Enskilda hushåll har idag ett stort behov av ekonomisk rådgivning. Arbetslösheten och de låga nivåerna i socialförsäkringarna och a-kassa är viktiga orsaker till att många människor får allt svårare att klara sin försörjning. Kommunernas ökade kostnader för socialbidrag är ett tecken på detta.
Banker och finansbolag har en omfattande ekonomisk rådgivning rörande kapitalförvaltning, placering i värdepapper osv. Vi vill istället fokusera på de problem som uppstår när man överhuvudtaget inte kan klara sina vardagsutgifter. Antalet kommuner med konsumentvägledare minskar återigen under 1997, vilket undandrar fler människor möjligheten till rådgivning. Regeringen bör i särskild form överväga hur konsumentvägled- ningen skall utvecklas och stärkas.
9.11 Övriga åtaganden
9.11.1 G 3 Kostnader för omstrukturering av vissa statligt ägda företag m.m.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att Assi Domän ska sälja 900 000 hektar skogsmark till ett nytt helstatligt företag.
Effekten av affären blir att staten minskar sin ägarandel i Assi Domän i utbyte mot det helägda aktiebolaget Vasaskog som blir ägare till 900 000 hektar. Syftet med affären sägs vara att få en bättre bolagsstruktur för Assi Domän. Det ska bli en bättre balans mellan den skogsmark och den industri som bolaget äger. Det dolda värdet i bolagets skogstillgångar skall också bli tydligare.
Det nya helstatliga bolaget avses noteras på Stockholms fondbörs och kommer att fungera som ett självständigt bolag och arbeta på marknads- mässiga villkor med en oberoende företagsledning och styrelse.
Regeringen menar att det nya bolagets kunder kommer att behandlas på ett affärsmässigt och likvärdigt sätt, inte minst gäller det möjligheterna för köpsågverken i inlandet och deras råvaruförsörjning. Assi Domän kommer inte att erhålla någon särställning.
Vidare menar regeringen att det kommer att bli lättare att till staten överföra mark för statliga ändamål t.ex. för naturvårdsändamål. De marker som är skyddsvärda och av icke-kommersiell natur bör förvaltas av Statens fastighetsverk. Strävan är att renodla verksamheten i bolaget resp. myndig- heten. Mot bakgrund av den starka kritik som riktats mot Statens fastig- hetsverk både för bristande inventeringar av naturvärden på den ägda skogen och avverkning av skogsområden med höga naturvärden är det mycket tveksamt om Statens fastighetsverk kan anses vara rätt förvaltare av skydds- värda skogar och mark av icke-kommersiell natur. Tyvärr är naturvärdena på den mark som omfattas av affären inte heller ordentligt utredda. Av Assi Domäns egen pressinformation framgår att merparten av den skog som före- slås föras över i det nya bolaget ligger i norra Sverige. Samtidigt är det väl känt att de stora behoven av skogsskydd finns i de södra delarna av Sverige.
När Assi Domän bildades 1993 begicks flera misstag, något som också har påtalats av Riksdagens revisorer. Bland annat togs inte möjligheten till vara att bevara skyddsvärda skogar och att undanta så kallad bytesmark, dvs. mark som kan användas för att ge enskilda skogsägare alternativ mark i utbyte mot skyddsvärd skog. En ny stor ägarförändring av skog där staten trots allt har en aktiemajoritet får inte ännu en gång ske utan en grundlig studie av alla aspekter.
Ytterligare en aspekt som måste beaktas är vilka konsekvenser en eventuell försäljning av statens del av Assi Domän får för rennäringen.
Eftersom affären berör 4 % av landets totala skogsmark är det minst sagt rimligt att en större öppenhet eftersträvas. Innan en eventuell förändring genomförs är det rimligt att sakkunniga inom Naturvårdsverket, Skogs- styrelsen, samer, markägar- och miljöorganisationer och andra intressenter kommer till tals. En inventering av naturvärdena i Assi Domäns nuvarande totala skogsinnehav är nödvändig.
Affären berör 27 % av Assi Domäns totala skogsareal. Det innebär att 73 % eller ca 2,3 miljoner hektar av det ännu statliga skogsinnehavet ska finnas kvar i Assi Domän. Regeringen vill ha riksdagens medgivande att minska statens ägarandel genom aktiebyte utöver den gräns på 34 % ägarandel som regeringen under vissa förutsättningar bemyndigats besluta om. Dessutom vill regeringen få möjligheten att minska statens ägarandel i Assi Domän utöver aktiebytet.
Nuvarande situation innebär att staten via aktiemajoritet i Assi Domän äger 3,2 miljoner hektar skog. Om affären genomförs blir staten ensamägare till 900 000 hektar där tveksamheter om bl.a. urvalet av mark finns. Men samtidigt beslutar riksdagen att ägarinflytandet ska minska, ja kanske på sikt upphöra, över ett skogsbestånd på 2,3 miljoner hektar.
Vänsterpartiet menar att den nu föreslagna förändringen inte kan accepteras. Det statliga skogsinnehavet måste långsiktigt säkerställas. Det statliga ägandet av skog måste utövas på ett långsiktigt och målinriktat sätt där ägandet samverkar med andra politiska beslut. Stora förändringar av det statligt kontrollerade skogsinnehavet måste föregås av noggranna utredningar och analyser och grundas i en långsiktig strategi som tar hänsyn till ovan nämnda faktorer.
9.12 Nytt anslag Varvsstöd
De kvarvarande svenska varven lever i en ohållbar konkurrenssituation. Varven i EU, Norge och USA subventionerar aktivt sin varvsindustri. Enligt EU:s regler kan staten stödja sin varvsindustri med upp till 9 % av nybyggnadskostnaden och med 4,5 % vid ombyggnader. Sverige är i princip ensamt om att inte subventionera sin varvsindustri. Denna "de vita händernas" politik har lett till att åtskilliga fartygsbeställningar, även svenska sådana, förlorats för de svenska varven.
Regeringen och näringsutskottet har inte varit beredda att införa EU:s regler för varvssubventioner. Förhoppningen är att subventionerna skall försvinna i EU, Norge och USA år 2000.
Vänsterpartiet menar att svensk varvspolitik skall vara liksidig med konkurrentländernas. Om det trots svenskt agerande inte skulle gå att komma till internationellt beslut om att ta bort varvssubventionerna till år 2000, bör Sverige anpassa sin varvspolitik till EU:s.
Den beräknade kostnaden för denna politik är 100 miljoner kronor. Vänsterpartiet anser att ramen för utgiftsområdet 24 bör höjas med 100 miljoner kronor för åren 2000 och 2001. Denna utökade ram skall finansieras genom omdisponeringar inom det samlade utgiftstaket. Vad som ovan anförts ges regeringen tillkänna.
10 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i avsnittet Inledning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om näringspolitikens riktlinjer i avsnitten: 3 Alla måste delta, 4 Hoppas inte på storföretagen, 5 En annan attityd och 6 Satsa på småföretagen och entreprenörerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag för en uthålligt hållbar tillväxt i hela Sverige,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regelverksförändringar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om A 2 Småföretagsutveckling,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om A 3 Stöd till kooperativ utveckling och vikten av att inte nedprioritera detta område,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om A 4 Turistfrämjandet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pyrotekniska varor,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrensfrågor,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om D 4 Bidrag till Statt och kompensation vad gäller detta problem,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om F 2 Konsumentverket och hur konsumentvägledningen skall utvecklas och stärkas,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddsvärda skogar,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en inventering av naturvärdena i Assi Domäns nuvarande totala skogsinnehav,
14. att riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag till beslut rörande punkterna 8-10 under utgiftsområde 24,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stora förändringar av det statligt kontrollerade skogsinnehavet måste föregås av noggranna utredningar och analyser och grundas i en långsiktig strategi som tar hänsyn till ovan nämnda faktorer,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om varvsstöd.
Stockholm den 25 november 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Gunilla Wahlén (v)
Lennart Beijer (v)
Elanders Gotab, Stockholm 1999