När ett företag beviljas undersökningstillstånd för prospektering ges idag möjlighet att genomföra relativt omfattande undersökningar utan markägarens tillstånd eller kommunens godkännande. Förvisso regleras en viss informationsskyldighet till markägaren, men för övrigt finns inga egentliga möjligheter att förhindra markundersökning och provtagning. I Kronobergs län har hundratals markägare fått erfara hur ett företag genomfört provtagningar på deras mark i syfta att undersöka möjliga guldfyndigheter. Undersökningarna ska enligt lag utföras så att minsta skada och intrång vållas - men ger i princip prospekteringsföretaget möjlighet att anlägga såväl mindre vägar som att uppföra byggnader. Detta dessutom utan markägarens eller kommunens tillstånd. Prospektören har i och för sig ansvaret för att återställa ingrepp och även ersätta eventuell skada - men då det i många fall rör sig om intrång på kultur-marker och miljöskyddsvärd mark kan man ifrågasätta möjligheten att ekonomiskt ersätta de skador som tillfogats.
Även om det givetvis är så att man kan anlägga nationella aspekter och intressen bakom den minerallag vi idag lever med, så borde det ändå vara rimligt att ge de lokala företrädarna större möjligheter att värna skyddsvärd kulturmark och miljö. Det är för oss uppenbart att den minerallag vi idag har inte är anpassad för de situationer som nu uppstått i Kronoberg, och mot den bakgrunden bör regeringen genomföra en översyn av nuvarande lagstiftning i syfte att skapa ett bättre skydd för kultur- och miljövärden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av minerallagen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Tomas Eneroth (s)
Carina Adolfsson (s) Lars Wegendal (s)