Den höga arbetslösheten i Sverige kvarstår. En grupp som pekats ut som en viktig aktör i kampen för att få ned arbetslösheten är de små och medelstora företagen. För att dessa företag skall kunna växa och anställa måste Sverige få ett företagarklimat där skattepålagor, regleringar och krångel avsevärt minskas. Enligt beräkningar berörs de mindre företagen av inte mindre än 10.000 regler som direkt påverkar verksamheten.
Regeringen tillsatte Småföretagsdelegationen vars uppgift var att under- söka möjligheterna att uppnå avreglering och regelförenkling. Delegationens arbete följde på andra liknande arbeten som upprepats utan något påtagligt resultat under senare år. I stället för minskat antal regler ökar antalet kontinuerligt år från år. Enligt beräkningar från Riksrevisionsverket ökar antalet regler för närvarande med cirka två procent per år.
Av avgörande betydelse för att en effektiv avreglering ska kunna komma till stånd krävs att det politiska stödet för arbetet är brett och delas av samtliga fackdepartement. Varje reglering har vid sin tillblivelse motiverats av ett mer eller mindre starkt behov. Detta behov måste omprövas vid en avreglering. Utan en tillräcklig övertygelse hos det ansvariga departementet eller myndigheten hamnar förespråkaren för avreglering i en närmast omöjlig situation och tvingas motbevisa den aktuella regelns berättigande. Frågan som ska ställas är inte om regeln kan slopas utan om det finns tillräckligt starka skäl för att behålla densamma. Med andra ord bör bevisbördan ligga hos den part som förespråkar ett bevarande.
Det är nödvändigt att införa ett permanent system som på bättre sätt än i dag tar hänsyn till de mindre företagens förutsättningar. Varje ny regel eller regelförändring som berör företagen bör genomgå en problem- och konsekvensanalys som beskriver vilken påverkan regeln har och vilka samlade kostnader regeln medför för företagen. Tillräckliga resurser bör anslås för att ge en möjlighet att följa upp analyserna och ge förslag på förändringar för att minska den negativa påverkan när så är påkallat.
Småföretagsdelegationen har uppmärksammat problemet med regel- produktionen, tillämpningen och att gamla regler fortsätter att leva kvar trots att de inte alltid är relevanta. I delegationens rapport Regelförenklingssystem för Sverige, SOU 1998:78 finns förslag om bland annat ett sekretariat för regelreformeringsfrågor. Vi menar att detta bör ligga nära statsministern för att tydligt markera det politiska ansvaret för dessa frågor.
PKA-analyser, problem- och konsekvensanalyser, skall som delegationen påpekar, redan i dag utföras inom ramen för respektive verk. Detta sker dock inte på ett tillfredsställande sätt i dag. Resursbrist är ett skäl som ofta anges för denna brist. Resursbrist är aldrig ett giltigt skäl för en småföretagare när regelverket blivit för komplicerat att hantera. Vi menar att PKA-analyser också är ett viktigt instrument för riksdagens möjlighet att fatta riktiga beslut och instämmer även här i Småföretagsdelegationens förslag.
Frågorna kring reglerna som hinder i småföretagens vardag är utredda av Småföretagsdelegationen. Kostnaderna för genomförandet är marginella och slutresultatet blir en förenklad byråkrati som ger ett positivt resultat.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regelproduktion och konsekvensanalyser som berör de mindre företagen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Holger Gustafsson (kd)
Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Kenth Skårvik (fp) Inger Strömbom (kd) Ola Karlsson (m) Kerstin Heinemann (fp)