Jönköpings län är av tradition ett starkt småföretagarlän. Man har i särskilt de västra delarna av länet löst både sysselsättningsproblem och ekonomiska problem på ett förtjänstfullt smidigt sätt. Man har stöttat varandra och på detta sätt sett till att ha hög sysselsättning och god utveckling i denna del av länet.
En svaghet är att det är nästan uteslutande män som på detta sätt har kommit att starta och driva företag. Kvinnor har inte attraherats av den här formen av företagande eller också har de i många fall deltagit i familjeföretaget.
En företagsform som många kvinnor känner sympati för är den koopera- tiva. För många kvinnor är det lättare att gå samman och göra något gemensamt än att starta själva. Många har på det här sättet startat t ex kooperativa daghem och äldrevårdsanläggningar.
För att underlätta för nystartade kooperativ skulle en skattereduktion under de två första verksamhetsåren vara angeläget. Ett försök med detta för att undersöka om det kan ge nya arbetstillfällen bör göras. Det är då viktigt att det genomförs i ett par olika län med olika traditioner, t ex Jönköpings och Dalarna län som till sin företagsmässiga tradition är mycket olika. Inom ramen för de regionala utvecklingsavtalen bör det prövas att lokalt medge möjligheter att sänka arbetsgivaravgifterna för nystartade kooperativa företag under två år med 5 procentenheter. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försök med minskning av arbetsgivaravgifterna under två år för nystartade kooperativa företag.
Stockholm den 27 oktober 1998
Margareta Andersson (c)