Sammanfattning
Sverige behöver öka andelen skog som är skyddad mot avverkning, främst i södra Sverige. Den enskilde familjeskogsbrukaren eller andra markägare skall dock inte komma i kläm till följd av ambitionerna att skydda mer skogsmark. Naturvården måste därför betalas solidariskt. Moderaterna föreslår att statens aktier i skogsföretaget Assi Domän säljs och att del av intäkterna används till nya naturreservat och biotopskyddsområden.
Sverige lever av skogen
Av Sveriges yta är 55 procent skog. Därtill kommer 8,3 procent impediment, dvs skogklädda områden med mycket liten skogstillväxt. För närvarande avverkas ca 70 procent av den årliga tillväxten, vilket ger arbete åt 120 000 personer i skogsnäringen och ett överskott i utrikeshandeln på ca 75 miljarder kronor. Ca 17 procent av exporten är skogsprodukter. Dessutom genererar biobränsle från skogen energi motsvarande 45 TWh per år.
Sveriges välstånd och den roll det lilla landet spelat i Europas historia har haft sin grund i de naturtillgångar som vi förmått ta till vara och förädla. Koppar, stål, trävaror, tjära och vattenkraft - samt människors initiativ och uppfinningsförmåga - utgjorde grunden för vår välståndsutveckling under sekler. Vi har i dag samma ansvar som då! Vi är skyldiga att lämna de tillgångar landet förfogar över till våra efterkommande.
(Gösta Bohman)
Av skogsmarken ägs ca 90 procent privat, dels av aktiebolag, dels av 360 000 enskilda skogsbrukare. I Götaland är hela 75 procent av skogsmarken ägd av enskilda markägare. Sverige är unikt genom dels den höga andelen skogsmark, dels den stora spridningen av markägandet.
1993 års skogsvårdslag
Ett viktigt steg mot ökad naturhänsyn i skogen togs med den nya skogsvårdslagen från 1993. Det likriktade skogsbruk som den gamla, genomreglerade lagen gav upphov till kan nu bli ersatt av en mångfald av brukningsmetoder som skapar förutsättningar för en ökad mångfald i skogen. En skogsbrukare kan sedan 1993 exempelvis fritt välja att återbeskoga med lövträd i stället för med barrträd eller välja att lämna gammal skog orörd. Kvar av regleringarna är i stort sett bara återbeskogningskravet.
En viktig nyhet i 1993 års skogsvårdslag var också att miljömålet jämställ- des med produktionsmålet.
Skyddad skogsmark
Inte minst genom det generella förbudet mot aktivt skogsbruk på impedimenten är en stor del av skogsmarken i Sverige skyddad. Totalt är omkring 20 procent av skogen undantagen från aktivt skogsbruk. När det däremot gäller de biologiskt värdefulla, artrika skogarna är en betydligt mindre andel av skogen skyddad.
Knappt 1,2 miljoner ha, ca 5,3 procent av skogsmarken är skyddad genom speciella åtgärder, t.ex. nationalparker, naturreservat, biotopskyddsområden, civilrättsliga naturvårdsavtal, särskild avverkningshänsyn eller frivilliga av- sättningar. En stor del av den skyddade skogsmarken är så kallad fjällnära skog i norra Sverige - i Norrbottens inland är mer än 10 procent av skogen skyddad.
Nedanför gränsen till fjällnära skog är andelen skyddad skog liten, vilket är allvarligt med tanke på att de artrikaste skogarna ofta finns längre söderut i Sverige. Endast 485 000 ha, eller drygt 2,1 procent av skogsmarken, nedan- för gränsen har särskilt skydd. Av detta är endast 175 000 ha, ca 0,8 procent, naturreservat eller biotopskyddsområden.
Ökat skydd
Det finns stora skäl att skydda mer skogsmark. En stor del av de rödlistade hotade arterna finns i de fåtal naturskogar som finns nedanför fjällskogsgränsen. Sverige har också undertecknat FN:s konvention för bevarande av den biologiska mångfalden och därigenom förbundit sig för omfattande åtgärder för artbevarandet. Skyddet av relativt opåverkad naturskog behöver främst öka i de rester av gammal löv- och blandskog som fortfarande finns kvar i södra och mellersta Sverige.
Samtidigt får inte den naturvetenskapliga och politiska diskussionen om behovet av fler reservat i skogen blandas samman med finansieringsfrågan. Att kräva att enskilda skogsägare skall ge upp rätten att bruka sin mark utan att erhålla ersättning är inte värdigt en rättsstat. Följden skulle bli att de skogsbrukare som skött sin mark bäst ur naturvårdssynpunkt skulle göra de största förlusterna, eftersom deras mark är mest intressant för reservatsbildningar.
Även små markintrång kan vara mycket kännbara för markägare. Ett intrång på 10 procent på en fastighet som är belånad till 80 procent motsvarar en förlust på halva förmögenhetsvärdet!
Det är i dag svårt att exakt ange hur mycket skog som behöver skydd. Vi vet exempelvis ännu inte hur stora positiva effekter som uppnås genom den nya skogsvårdslagen eller hur stora de frivilliga markavsättningarna kommer att bli. I utredningen Skydd av skogsmark (SOU1997:97) angavs inget absolut mål. Klart är dock att behovet ligger på flera hundratusen hektar, vilket gör att kostnaderna ligger på flera miljarder kronor.
Växla Assi Domän mot naturvård
Staten äger i dag 50,2 procent av aktierna i Assi Domän. Aktierna är (vecka 36, 1998) värda 11,6 miljarder kronor. Samtidigt är det svårt att motivera varför staten skall äga aktier i ett konkurrensutsatt skogsföretag som bedriver papperstillverkning och kommersiellt skogsbruk. I regeringens skrivelse 1997/98:20 Redogörelse för företag med statligt ägande anges inga skäl eller motiv för det statliga ägandet i Assi Domän.
Det finns däremot starka skäl som talar för att statens ägande i Assi Domän bör växlas mot fler naturreservat och biotopskydd.
Vi föreslår att medel för skydd av ytterligare värdefull naturskog skall säkras genom försäljning av Assi Domän-aktier. I ett första steg bör två miljarder kronor av intäkterna reserveras för naturvården. Av dessa bör en miljard kronor användas omgående för skydd av områden där det brådskar med initiativ. Detta kan ske antingen genom inköp eller byte av mark eller genom avtal med markägarna där dessa erhåller viss ersättning. Medlen bör användas för att säkerställa olika skyddsvärda områden, såväl nationalparker som naturreservat och biotopskyddsområden. Denna satsning gör det också möjligt att tillmötesgå Skogsägarerörelsens erbjudande att inte avverka några nyckelbiotoper under fem år om staten visar att man löser finansierings- frågan.
Härutöver bör en miljard kronor användas för bildande av en statlig fond för bevarande av naturvärden i skogen. Fonden bör också vara öppen för donationer. Donationsvillkoren bör kunna vara flexibla så att donatorerna kan framställa vissa önskemål, t.ex. att de medel han eller hon satsar skall användas inom ett visst objekt, en viss region eller för bevarande av en speciell biotop, t.ex. en biotop för en viss djurart.
Fondens styrelse skall vara självständig, så till vida att inga politiska beslutsfattare skall ingå. Däremot bör företrädare för areella näringar, skogsindustrierna, naturvårdsverket, ideella natur- och miljöorganisationer samt forskare från exempelvis SLU/artdatabanken ingå i fondens styrelse. Artdatabankens chef bör vara ordförande i fondens styrelse.
Regeringen bör återkomma med förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om användningen av intäkterna från en försäljning av Assi Domän i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 oktober 1998
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Catharina Elmsäter-Svärd (m) Lars Lindblad (m) Per-Samuel Nisser (m) Berit Adolfsson (m) Inger René (m) Anders G Högmark (m) Patrik Norinder (m) Lars Björkman (m)