Arbetet med att integrera ett jämställdhetsperspektiv inom de olika politikområdena pågår mycket aktivt. Inom regionalpolitikens område kan vi dock konstatera att mycket lite av detta arbete vare sig har genomförts eller planeras.
Istället för att integrera ett jämställdhetsperspektiv i t.ex. hanteringen av de olika stödformerna nöjer man sig med att ange som mål att "minst 40 % av det antal arbetsplatser som tillkommer till följd av stödet skall förbehållas vartdera könet".
Detta är det enda mål med jämställdhetsperspektiv som finns formulerat inom regionalpolitikens område. Samtliga uppföljningar som skett av hur stödet har använts visar att det fastlagda målet inte uppnåtts på långa vägar. Det är skrämmande siffror som presenteras.
Ett annat område där det finns någon tanke på att även kvinnor bor i gles- och landsbygd är de särskilda resurser som avsatts för regionala och lokala resurscentrum samt projektetet med affärsrådgivare för företagare som är kvinnor. Bra och viktiga insatser men otillräckliga. Det är småpengar som avsätts för kvinnor i gles- och landsbygd.
Vi anser att detta är en alltför låg och därmed också en helt oacceptabel nivå på vad som kan krävas för att integrera ett jämställdshetsperspektiv inom detta politikområde.
Det är ofattbart att vi fortfarande utformar stödsystem och insatser inom ett så viktigt politikområde som regionalpolitiken utgör, som om kvinnor inte fanns i gles- och landsbygden. Detta särskilt i en situation där främst de unga kvinnorna flyttar från dessa områden.
Enligt budgetpropositionen avser regeringen att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté med uppgift att lämna förslag om den framtida inriktningen och utformningen av den svenska regionalpolitiken. Vi anser att det i direktiven till utredningen klart skall framgå att arbetet skall utformas på ett sådant sätt att man arbetar utifrån ett integrerat jämställdhetsperspek- tiv. Det räcker enligt vår mening inte med att utredningen pliktskyldigast på några rader uttrycker några allmänna jämställdhetssträvanden.
Vi accepterar inte en regionalpolitik som riktar sig enbart till det manliga könet. För gles- och landsbygdens överlevnad är detta förödande.
Det finns några idéer som vi anser bör prövas i kommitténs arbete:
- Stärk länsstyrelsernas roll när det gäller jämställdhetsfrågor. Ge länsstyrelsernas jämställdhetshandläggare ökade möjligheter och befogenheter att, i samverkan med JämO, arbeta med tillsyn utifrån jämställdhetslagen. Kanske kan det avgränsas till vissa delar eller till att länsstyrelsen har en roll och att JämO kommer in senare. Alla läns- styrelser har jurister anställda. De skulle mycket väl kunna utbildas och användas även i frågor med koppling till jämställdhetslagen. Men den djupa kunskapen måste koncentreras till JämO.
- Ge länsstyrelserna i uppdrag att avsätta särskilda medel till jämställdhets- verksamhet. Eller specialdestinera medel till länsstyrelsernas verksamhet inom jämställdhetsområdet i länen.
- Öronmärk delar av de regionalpolitiska medlen till länsstyrelsen för regionala/lokala resurscentrum. Detta för att garantera att denna verk- samhet finns inom varje län.
- Se över regelsystemet för företagsstöd. I dag missgynnas kvinnliga före- tagare därför att regelsystemet är uppbyggt utifrån ett traditionellt näringsliv med tillverkningsindustrin som grund. Därutöver behövs insatser för att ytterligare stimulera kvinnliga företagare. Både i form av pengar, bemötande och ändringar av regelsystem.- 10F- P
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att integrera ett jämställdhetsperspektiv i regionalpolitiken.
Stockholm den 26 oktober 1998
Inger Segelström (s)
Berit Andnor (s)
Agneta Brendt (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)
Monica Green (s)
Eva Arvidsson (s)
Elisebeht Markström (s)