Innehåll
1 Sammanfattning
Ett ekologiskt hållbart energisystem utan vare sig kärnkraft eller fossila bränslen (olja, kol och fossilgas), med kraftigt minskade koldioxidutsläpp och bibehållen välfärd är fullt möjligt att förverkliga. Det är också Vänsterpartiets målsättning att förverkliga ett sådant hållbart energisystem. Detta mål är en grundsten för att klara den lika nödvändiga miljöomställningen för att nå ett kretsloppssamhälle, som gör det möjligt att bygga framtidens välfärd och tillväxt i balans mellan människa och natur. Det hållbara energisystemet bygger på en kraftig effektivisering av energianvändningen, minskad energiförbrukning och på en omställning till förnybara energislag som biobränslen, sol- och vindkraft.
2 Energiöverenskommelsen
Våren 1997 kom Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet överens om att påbörja kärnkraftsavvecklingen och därmed utveckla energisektorn till att bli en del av det ekologiskt uthålliga samhället.
Energiomställningen har nu med denna energiöverenskommelse som grund tagit fart. På fem år skall Barsebäck 2:s årsproduktion på 4 TWh ersättas genom energieffektivisering, el från förnybara energikällor och ersättning av elvärme med annan uppvärmning och Barsebäck 1 avvecklas genom att i huvudsak stänga av de avkopplingsbara elpannorna i fjärrvärme- systemet.
Ett långsiktigt program för forskning, utveckling, demonstration och infor- mation om energieffektivisering och förnybara energislag har startats.
Sammantaget satsas 9 miljarder kronor under en sjuårsperiod på omställ- ningen. En ny energimyndighet har skapats som har huvudansvaret för att genomföra åtgärderna.
3 Omställningen går snabbare än planerat
Under det första halvåret som omställningsprogrammet pågått har redan åtgärder motsvarande över 0,5 TWh elersättning och besparing beslutats. Det framgår av Energimyndighetens första resultatredovisning till regeringen.
Intresset för omställningen är stort och runt om i landet pågår en sjudande aktivitet. Ansökningarna om stöd till biokraftvärme är tre gånger större än det totala anslaget. Energimyndigheten kan redan under det närmaste halv- året komma att besluta om hela femårsprogrammets anslag. Energimyn- digheten har beviljat stöd till 144 nya vindkraftverk. Därmed är anslaget slut för i år. Efterfrågan på stödet till att bygga om direktelvärmda hus till fjärrvärme är också stort. Kraftvärmeverk som skall eldas med biobränsle byggs i Eskilstuna, Lycksele och Sala-Heby.
Det är viktigt att ha i minnet att djupt rotade vanor och attityder vad gäller vårt sätt att se på och hantera vårt behov av energi inte ändras över en natt. Just därför är det av vikt att omställningen inte förvandlas till en mekanisk och matematisk operation, där man ersätter kilowatt för kilowatt kärnkraftsel med motsvarande mängd alternativt producerad el. Utmaningen består i att klara energibehoven på ett sätt som vidmakthåller komfort och effektivitet, men kombinerar detta med en produktion och konsumtion som kan bäras av natur och miljö.
3.1 Tempot kan och bör öka
Vänsterpartiet står fast vid den ingångna uppgörelsen och noterar med tillfredsställelse att omställningen går bra. Omställningsprogrammet ligger före tidsplanen och det finns inget som tyder på att planen inte kommer att hållas. Barsebäck 2 kan avvecklas planenligt senast 1 juli 2001 och Barsebäck 1 kan rent tekniskt och sett från elbehovssynpunkt stängas omedelbart. I skrivande stund är inte överläggningarna med Sydkraft avslutade, men allt tyder på att riksdagens beslut kommer att fullföljas.
Hittills redovisade resultat och möjligheter tyder på att tempot snarare kan ökas i det fortsatta arbetet. Det är i vilket fall som helst viktigt att successivt ta till sig gjorda erfarenheter i omställningsarbetet och utifrån de utveckla energiöverenskommelse och se över fördelningen och inriktningen i de program som ingår.
- Minskad eluppvärmning. Bidrag lämnas för att ansluta elvärmda byggnader till befintliga fjärrvärmenät, utbyggnad av fjärrvärmenätet samt konvertering från elvärme till uppvärmning med bränsle. 1 650 miljoner kronor under en femårsperiod från 1 januari 1998.
- Kraftvärmeproduktion med biobränslen. Bidrag till investeringar med 450 miljoner kronor under en femårsperiod.
- Vindkraft. Bidrag till investeringar med 300 miljoner kronor under fem år.
- Småskalig vattenkraft. Bidrag till investeringar med 150 miljoner kronor i fem år.
- Upphandling av ny teknik för elproduktion med förnybara energislag. Bidrag med 100 miljoner kronor under fem år.
- Statliga insatser för att stimulera energieffektivisering:
Information och utbildning: 60 miljoner kronor under en femårsperiod.
Stöd till teknikupphandling av energieffektiv teknik: 100 miljoner kronor i fem år.
Kunskapsförmedling, provning, testning och märkning av energikrävande produkter och system: 40 miljoner kronor under fem år.
Kommunal energirådgivning: 250 miljoner kronor under fem år.
Långsiktiga åtgärder
- Energiforskning. 2 310 miljoner kronor under en sjuårsperiod från 1 januari 1998.
- Tillämpad energisystemforskning. 210 miljoner kronor under sjuårs- perioden.
- Forsknings- och utvecklingssamarbete med länderna i Östersjöregionen. 70 miljoner kronor under sju år.
- Energiteknikfonden, som stöder utveckling av ny energiteknik i företag och branscher, tillförs ytterligare 870 miljoner kronor under sjuårs- perioden.
- Nytt energiteknikbidrag inrättas för att stödja energiteknik som behöver utvecklas genom att provas i full skala och demonstreras med reducerad risk för företagen. 1 610 miljoner kronor under sjuårsperioden. Sammantaget betyder det 9 miljarder kronor under en sjuårsperiod.
Resultatet av energiprogrammet och Barsebäcks stängning skall utgöra underlag för kommande beslut om den fortsatta omställningen. Före utgången av mandatperioden år 2002 fattas beslut om hur den fortsatta avställningen av reaktorer skall genomföras. Inför detta beslut är det viktigt att föra en öppen och lyhörd diskussion för att ge en saklig och väl underbyggd grund för ett fortsatt framgångsrikt arbete.
Som bakgrund kan följande korta sammanfattning av pågående projekt redovisas:
- Anmärkningsvärt är att ansökningarnas volym för investeringsbidrag till biobränsleeldad kraftvärme är tre gånger större än anslaget. Om intresset förblir stort kan utbyggnaden gå snabbare än beräknat. Energi- myndigheten kan redan under året komma att fatta beslut om hela femårsprogrammets anslag. Därmed kan en stor del av den nya el- och värmetillförseln komma in i systemet inom fem år.
- Fram till 1 september 1998 har Energimyndigheten beviljat bidrag till 144 nya vindkraftsaggregat med en beräknad årsproduktion på 0,21 TWh.
Det innebär en fördubbling av dagens produktion! Under ett drygt halvår har Energimyndigheten beviljat bidrag till vindkraft för 122 miljoner kronor - dvs. nästan hälften av hela femårsperiodens medelsram. För närvarande finns ansökningar om ytterligare cirka 25 miljoner kronor.
- Det är stor efterfrågan på stöd till konvertering av elvärmda hus. De ansökningar som hittills kommit in överstiger de medel som hittills är avsatta för 1998 (100 miljoner kronor) med över det dubbla. De bidrag som hittills beviljats väntas leda till minskad elanvändning med 0,05 TWh. En tekniktävling som Energimyndigheten genomfört ledde till sänkta kostnader för att konvertera direktelvärmda småhus till fjärrvärme med 16 % jämfört med tidigare projekt.
- Det finns en stor potential för kostnadseffektiva åtgärder för energieffektivisering. Under våren 1998 har ett flertal aktiviteter för energieffektivisering genomförts, bl.a. kampanjer för energisnålare belysning, kyl och frys och en landsomfattande trailerutställning med information till villaägare. Ett antal teknikupphandlingar har avgjorts. De har lett till ny effektiv teknik för fjärrvärmekonvertering, övertons- filter, lätt eldriven lastbil och närvarogivare för kontorsrumsbelysning. Övertonsfilter möjliggör varvtalsreglering som har en stor effektivise- ringspotential i framför allt energiintensiv industri. Närvarogivare för kontorsbelysning i Sveriges en miljon kontorsrum skulle kunna sänka elnotan med 40 %. De teknikupphandlade kyldiskarna drar endast en tredjedel så mycket el som befintliga diskar. Exemplen finns och visar på stora möjligheter.
- Den kommunala energirådgivningen byggs nu snabbt upp i landet. Alla utom 12 av Sveriges kommuner har sökt bidrag till kommunal energirådgivning. Den riktar sig till allmänheten, företag och lokala organisationer. Hittills har 184 kommuner fått beslut. En stor del av kommunerna samverkar för att pengarna bättre skall räcka till. Energimyndigheten kommer att ge utbildningar för rådgivarna och ordna regionala träffar.
- Inom det långsiktiga programmet har Energimyndigheten under första halvåret 1998 beslutat om satsningar från energiforskningsprogrammet och energiteknikfonden på drygt 20 miljoner kronor. Till detta kommer extern medfinansiering från framför allt näringslivet på över 70 miljoner kronor.
Under en treårsperiod satsas på ett forsknings- och utvecklingsprogram för vindkraft som bl.a. innebär nya satsningar för fjäll- och havsbaserad vindkraft.
Forsknings- och utvecklingsprogrammet Etanol ur skogsråvara har startats med målet att under en sjuårsperiod ta fram tekniskt och ekonomiskt underlag för beslut om att producera etanol i stor skala från skogsråvaror. Bidrag har beviljats till att förprojektera en pilotanläggning. Denna skall ligga till grund för en fullskaleanläggning för etanolproduktion.
Solvärmeverksamheten har målet att till milenniumskiftet ta fram ekonomiskt konkurrenskraftig solvärmeteknik. Satsningen görs tillsammans med Vattenfall, tillverkande industri samt presumtiva köpare av solvärme- teknik.
Inom solelverksamheten bedrivs forskning för att ta fram bättre och billigare solceller och smarta fönster. Man söker nischtillämpningar för sol- celler, t.ex. belysning av busskurer, och satsar på groddföretag som kan exploatera erfarenheterna av forskningen och demonstrationsverksamhet, t.ex. IKEA-satsningen med Nordens största solcellsanläggning. Denna kortfattade genomgång av det aktuella läget visar bredden och kraften i arbetet, men mycket återstår att göra. Följande områden vill Vänsterpartiet ta upp i en fortsatt diskussion om energiomställning:
4 Reformera energibeskattningen och harmonisera avgifter och skatter med grannländerna
Skatter och avgifter skall spegla miljökostnaderna för de olika energislagen. De icke förnybara energislagen är i dag alldeles för billiga och betalar inte sina miljö- och riskkostnader. Det gör att genomslaget för förnybara energislag och energieffektivisering försvåras. Omställningen försvåras också av att importen av el från exempelvis Danmarks koleldade elverk står utanför det svenska skatte- och avgiftssystemet. Det är av central vikt att skatter och miljöavgifter samordnas med grannländerna Norge, Finland, Tyskland, Polen och de baltiska staterna. Här borde det vara möjligt att använda EU på ett positivt sätt. Den nya regeringen - socialdemokrater och de gröna - i Tyskland borde rimligen underlätta ett sådant energisamarbete.
För att finansiera ett fortsatt gränsöverskridande energisamarbete kan det behövas en särskild omställningsavgift. Som exempel på vilka summor det rör sig om kan nämnas att en öronmärkt "omställningsavgift" på 0,1 öre per kWh kärnkrafts- och vattenkraftel och på fossilt bränsle enbart i Sverige skulle ge 400 miljoner kronor per år, en avgift på 0,2 öre skulle ge 800 miljoner kronor osv.
5 Öka stöd och åtgärder för energieffektivisering och förnybara energislag
Det ekonomiska stödet till strategiskt viktiga åtgärder som ger ett snabbt genomslag på kort tid bör nog öka. Sådana åtgärder är energieffektivisering, utbyggnad av biobränslebaserad kraftvärme, vindkraft och solvärme. Andra åtgärder som har en potential för ett stort genomslag på längre sikt bör stödjas målmedvetet genom information, medel till utveckling, demonstrationsanläggningar etc. Det handlar bl.a. om slutna massafabriker, solel och fordonsbränsle från biomassa. Efter att under några år ha uppmuntrat till att använda torv som biobränsle, har detta bränsle nu klassats som fossilt. Vänsterpartiet är emellertid villigt att ta upp en diskussion för att bättre nyttja torven, som ändå är ett inhemskt bränsle. Den har under senare år som sagt klassats som fossilt bränsle, men borde kunna utgöra komplement till flis och pellets under en övergångsperiod.
6 Fossilenergi
Kol och olja bör målmedvetet bytas ut som bränslen parallellt med att den övertida driften av kärnkraften avvecklas. I energiprogrammet ingår att naturgasen skall utnyttjas bättre, vilket är riktigt om den ersätter olja och kol. Alla stora infrastruktursatsningar i form av nya stamledningar genom delar av Sverige där man byggt och bygger energilösningarna på biobränslen, i första hand träbränslen, bör emellertid övervägas noga och bör undvikas enligt Vänsterpartiet.
7 Det fortsatta arbetet
Riksdagen bör följa utvecklingen och fortsätta att sätta upp mål och fatta beslut som ger tydliga signaler om inriktningen på energipolitiken. Ambitionen bör vara långsiktig och spelreglerna klara. Vänsterpartiet ser gärna att energiomställningens fortsättning får stöd från en än bredare politisk krets. Likaså är det av största vikt att förankra och engagera inte endast energibranschen utan också dess avnämare. Det gäller såväl på industrisidan som för den enskilde villaägaren och hyresgästen.
7.1 Staten som föregångare
Staten kan även agera föregångare genom eget handlande i rollen som stor konsument, energiproducent och som företagsägare. Man bör även agera hållbart i andra situationer genom att villkora relevant samhällsstöd, t.ex. att renoveringsbidrag till fastigheter enbart ges om energieffektivisering genomförs samtidigt. Offentliga miljöanpassade upphandlingar behandlar Vänsterpartiet i en särskild riksdagsmotion.
7.2 Energieffektivisering och sparande
Det finns en stor potential för att minska energianvändningen. NUTEK har beräknat potentialen för effektiviseringsinsatser till minst 20 TWh till år 2020. Det motsvarar den årliga elproduktionen från 4-5 kärnkraftsreaktorer.
Effektiviseringspotentialen består bl.a. i att tekniken för energi- effektivisering i hushåll och industri redan är långt utvecklad. Det finns en mängd tekniska lösningar för allt ifrån belysning och kyl-frys till ventilation och värmeåtervinning, som drar långt mindre än de system som i dag dominerar på marknaden. Hushålls- och lokalsektorn kan effektivisera sin användning så kraftfullt att den minskar sin elanvändning trots ett ökat apparatinnehav. Möjligheterna att effektivisera energianvändningen i industrin är betydande - av NUTEK uppskattas potentialen till minst 25 % till år 2050.
7.3 Tävling om att bygga energisnåla småhus
Målet var att sänka energiförbrukningen med en tredjedel, från de 25 000 kWh, som en genomsnittsvilla använder per år, till 8 000 kWh. Vinnarhuset drog 7 000 kWh vilket ger en energikostnad på endast 400 kronor i månaden. Husen är nu kommersiellt tillgängliga. God väggisolering, energieffektiva fönster, värmepump och energieffektiva vitvaror är några av framgångsrecepten för de deltagande företagen.
7.4 Kampanj för elsnåla kylskåp
Kylar och frysar är hemmets största elslukare och drar i dag en tredjedel av den totala hushållselen. Men endast var sjunde svensk väljer elsnåla kylskåp mot var tredje i Danmark och Tyskland, trots att elnotan blir billigare. Energimyndigheten och branschförbundens kampanj går ut på att årligen fördubbla försäljningen av energisnåla kylar och frysar.
7.5 Landsomfattande trailerturné med energiråd till landets villaägare
Syftet är att informera om alternativ till elvärme och andra sätt att minska elnotan. För dem som inte har möjlighet att ansluta sig till fjärrvärme kan de stora energiklippen göras genom värmepump eller träpelletseldning. Pelletseldning har på senare år blivit ett realistiskt och ekonomiskt intressant alternativ för småhusuppvärmning. Besparingen kan bli 4 000- 5 000 kronor per år om man ersätter olja eller el.
7.6 Designtävlingar och riksomfattande kampanj för lågenergilampor
Sverige innehar bottenplatsen i Europa i antal lågenergilampor per hushåll med 0,3 lampor per hushåll, att jämföra med Tysklands tre. Om lågenergilampan blev lika vanlig i Sverige skulle elnotan bli 260 miljoner kronor billigare om året. Energimyndigheten och branschorganisationer driver nu den största kampanjen någonsin i belysningsbranschens historia, med målet att öka antalet lågenergilampor till tre per hushåll år 2000 och fem år 2005. Priserna på lågenergilampor är nu på väg ner.
7.7 Intensifiera arbetet med energieffektivisering
Det svenska arbetet med energieffektivisering startade 1988 och har varit mycket framgångsrikt och i flera fall, bl.a. teknikupphandling, haft en föregångarroll. I det nuvarande omställningsprogrammet satsar staten 450 miljoner kronor på effektiviseringsåtgärder. Teknikupphandling, som visat sig vara en mycket verksam metod att introducera ny energieffektiv teknik, får nöja sig med 20 miljoner kronor per år, mot tidigare runt 70 miljoner per år. Vänsterpartiet anser att en ökning av denna satsning bör kunna diskuteras. Inte minst därför att den skulle ge svensk industri en extra skjuts framåt vad gäller teknik och utvecklingsarbete.
De stora företagen har ofta egna specialister eller konsulter som kan bedöma energieffektiviseringsåtgärder. Sådana resurser saknas ofta i de mindre företagen. Här kan kommunal och statlig energirådgivning göra insatser. En faktor som har stor betydelse för industrins intresse för energieffektivisering är de låga elpriserna i Sverige i allmänhet och för industrin i synnerhet. Man bör genom beskattning successivt höja elpriserna så att energieffektivisering blir lönsammare för industrin. När energislukande företag skall etablera sig eller utöka sin produktion kan staten ställa villkor på att processerna är så energieffektiva som möjligt enligt kriterier som ställs upp i förväg. Det är inte märkvärdigare än att koncessionsnämnden ställer krav på utsläpp. Energianvändningen har också miljöeffekter i slutändan.
- Satsa mer på energieffektivisering inom industrin.
- Ställ krav på energieffektivitet vid koncessionstillstånd till företag.
7.8 Kommunal energirådgivning viktig
Kunskap om energi och energisparande kommer att bli allt viktigare. Ett betydelsefullt led i att minska energianvändningen är råd och information till allmänhet, företag, myndigheter och institutioner. En bra energirådgivning kan bidra till att ge energikonsumenterna kunskap och möjlighet att välja allt ifrån elsnåla apparater och grön el till hållbara uppvärmningssystem. Inte minst behöver kommunerna nu stöd för att avveckla direktelvärmen. Information om energieffektivisering, solvärme, värmepumpar och fjärrvärmekonvertering till direktelberoende småhus- och fastighetsägare är angeläget. Som en följd av energiöverenskommelsen finns det nu ett statligt bidrag igen för kommunal energirådgivning. Framsynta kommuner anställer därför energirådgivare igen. Det kan vara en god idé att kommunerna samordnar sina energirådgivningsresurser i regionala resurs- och kompetenscentra för hållbara energisystem. Härifrån kan omställningsarbete bedrivas med god anpassning till lokala förhållanden.
- Samordna den kommunala energirådgivningen.
7.9 Landsomfattande eljaktskampanj
För att nå en bred uppslutning och allmän mobilisering kring energiminskningsmålen kommer det att behövas större gemensamma kampanjer. En landsomfattande eljaktskampanj kan höja det allmänna medvetandet kring dessa frågor och få rejäl fart på energieffektivisering och sparande. En storsatsning liknande kampanjen för trafiksäkerhet, Nollvisionen, som pågår när detta skrivs, kan vara något att inspireras av. Kampanjen skulle kunna ske som ett brett samarbete mellan statliga myndigheter, kommuner, fackföreningar, hyresgästföreningar, fastighetsägare, företag, skolor, miljöorganisationer m.fl. Vänsterpartiets förslag om att öka möjligheterna för alla slags kunder att byta elleverantör är också ett steg för att underlätta elbesparing och köp av grön el.
- Starta en landsomfattande energieffektiviseringskampanj.
7.10 Avveckla direktelvärmen
Den största energislukaren i bostäder och lokaler är uppvärmningen. En stor del i detta har den direktverkande elvärmen som innebär ett stort slöseri med högvärdig energi. I stället bör alla fastigheter energieffektiviseras och anslutas till fjärrvärmenätet eller närvärmeverk där så är möjligt, förses med solfångare, värmepumpar eller individuella pannor med ny renare teknik för pellets- och vedeldning - ofta i kombination med ackumulatortank. Närvärmeverk är en förenklad fjärrvärme för mindre samhällen. Eldning med biobränslen sker i en gemensam panncentral. I dagsläget är omkring 44 % av flerbostadshusen (motsvarande cirka 70 % av lägenhetsbeståndet) och 7 % av småhusen anslutna till fjärrvärme. Det är stor efterfrågan på det statliga stödet till konvertering av elvärmda hus som delas ut av Energimyndigheten inom ramen för omställningsprogrammet. Hittills inkomna ansökningar överstiger de avsatta medlen för 1998 med över det dubbla. Elvärme med golvvärmeteknik kan i vissa fall tillåtas om man kan visa att systemet kan ingå i en miljöanpassad energilösning.
- Utveckla stödet för konvertering av elvärme.
- Inför ett generellt förbud mot eluppvärmning i nybyggnation.
7.11 Normer och märkning
I Sverige och runtom i världen finns många goda exempel på framgångsrika program för normer och produktmärkning. Normer för energiförbrukning är rättsligt bindande krav på produkter. De uttrycks ofta i åtgångstal, t.ex. kWh/liter (för kylskåp) eller liter bensin/mil. I Sverige har vi förutom byggnormer mycket få tvingande produktnormer som gäller energiåtgång. Sverige bör förutom att driva på det internationella arbetet med produktnormer för energieffektivitet införa fler produktnormer för energieffektivitet.
Märkning av produkter gör det lättare för kunderna att hitta energieffektiva varor och gör det intressantare för tillverkarna att satsa på sådana produkter. Det är en billig åtgärd i förhållande till vad den kan åstadkomma och det finns stort utrymme för ideella organisationer med stor trovärdighet att driva arbetet med miljömärkning. En energideklaration ger mer information än en märkning men bör kompletteras med en kort och enkel märkning.
Ett nationellt märkningssystem för energieffektiva produkter har börjat utvecklas. Märkningen av energieffektiva produkter bör utökas till att omfatta alla produkter där effektiviseringsvinster kan göras. Det kan antingen ske genom att utvidga den nuvarande märkningen eller att integrera krav på energieffektivitet i den nuvarande statliga miljömärkningen (Svanen). Samarbetet med ideella organisationer bör utvecklas. För att märkningen skall bli framgångsrik bör kraven ständigt skärpas. I dag märks "grön el" med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. För att grön el skall få ett ordentligt genomslag bland vanliga konsumenter bör kravet på avancerade och dyra elmätare, för att få byta elleverantör, tas bort, vilket lär ske genom den nya röd-gröna majoriteten nu efter valet. Därmed blir det lättare att kunna välja att köpa grön el.
- Inför fler produktnormer för energieffektivitet.
- Driv på det internationella arbetet med produktnormer för energi- effektivitet
- Utöka märkningen av energieffektiva produkter till att omfatta alla produkter där effektiviseringsvinster kan göras. Skärp kraven kon- tinuerligt.
8 Krav på energieffektivt byggande
Det finns en stor outnyttjad potential för att minska energianvändningen i bostäder. Nu finns kommersiellt tillgängliga småhus som mer än halverar energiförbrukningen. I Energimyndighetens tekniktävling om bygge av energisnåla småhus förbrukar det vinnande huset 7 000 kWh per år (vilket gör en energikostnad på endast 400 kronor i månaden) jämfört med en normalvilla som förbrukar i genomsnitt 25 000 kWh.
Det finns nu även hus som klarar sig helt utan uppvärmning. De värms endast med mänsklig värme och värme från lampor och befintliga elapparater. Detta är möjligt i kombination med avancerad ventilation och fullgod isolering.
Det finns även stora möjligheter till energieffektivisering i flerbostadshus, både i ny och befintlig bebyggelse. Kommunerna själva kan göra mycket genom sitt stora innehav av lokaler för skolor, daghem, idrottsanläggningar, förvaltningsbyggnader m.m. Dagens byggnormer bör ses över och förses med höga krav på energieffektivitet. All ny- och ombyggnation skall följa dessa krav och det befintliga byggnadsbeståndet bör successivt byggas om.
- Skärp kraven på energieffektivitet i byggnader.
- Utbilda fastighetsägare, fastighetsskötare, bygg- och installations- tekniker i energieffektivisering.
- Utveckla ett system för miljö- och energivarudeklarationer för villor och lägenheter.
- Differentiera fastighetsskatten efter ett miljöklassningssystem så att ett energieffektiviserat hus med ett miljöanpassat energisystem ger lägre skatt.
9 Energisnål offentlig upphandling
Sopa rent framför egen dörr! Staten konsumerar själv stora mängder energi genom egna verksamheter, lokaler och transporter. Man har därför en roll som konsument att fylla i energiomställningen. Det handlar även om ett pedagogiskt värde; att agera som föregångare. Den offentliga upphandlingen, dvs. de varor och tjänster som stat och kommuner köper in, har ett värde av 300 miljarder kronor per år och är ett starkt instrument för att utveckla marknader för energisnål teknik och förnybara energikällor. All offentlig förvaltning bör inom fem år ha genomfört effektiviseringsplaner. Successivt bör all utrustning, lampor m.m. bytas ut, grön el köpas, byggnader isoleras etc. Börja med att energisanera och miljöcertifiera riksdagen! Att våra folkvaldas egen byggnad blir föregångare är en viktig symbolhandling och kan användas som demonstrationsprojekt. Det kan även medföra ökat medvetande bland riksdagsledamöterna och därmed skynda på energiomställningen.
Staten bör även stimulera och underlätta kommunernas arbete med energieffektiv upphandling. En vägledning om miljöanpassad offentlig upphandling togs för några år sedan fram på uppdrag av regeringens Miljövårdsberedning. En konkret manual med råd och riktlinjer för miljöanpassad och energieffektiv upphandling, som kan användas av kommuner, landsting, statliga myndigheter och institutioner, bör tas fram. Den av regeringen utsedda Delegationen för ekologiskt hållbar upphandling kan resultera i ett sådant arbete.
- Statliga och kommunala myndigheter och institutioner bör sätta upp energieffektiviseringsmål och energisanera sina verksamheter.
- Offentliga förvaltningarna åläggs att bedriva miljöanpassad och energieffektiv upphandling av produkter, värme, bränslen och el.
- En manual med konkreta råd och riktlinjer för detta bör tas fram.
- Alla statliga myndigheter åläggs att köpa miljömärkt el. Även den egna produktionen av el i statliga kraftverk bör fylla kraven för miljö- märkning.
10 Energieffektivare transporter
En viktig del i energiomställningen är att minska energiåtgången för transporter och kraftigt minska användningen av fossila bränslen i transportsektorn. Nödvändiga åtgärder är en betydande minskning av biltrafiken och satsningar på kollektivtrafiken samt energieffektivare fordon drivna av icke-fossila bränslen.
Energiåtgången för inrikes transporter uppgick 1993 till 22 % av landets slutliga energianvändning. Jämfört med övriga OECD-innevånare håller sig svenskarna med större, tyngre och mer motorstarka bilar. En förklaring är de gynnsamma skatteregler som råder för tjänstebilar och som minskar deras känslighet för kostnader förknippade med bränsleförbrukningen.
Den tidigare svenska utvecklingen mot ökad bränsleeffektivitet, som under perioden 1978-1987 minskade den genomsnittliga specifika bränsle- användningen för nya personbilar från 0,93 liter/mil till 0,82 liter/mil, har stagnerat. Värdet för 1993 års modeller är 0,83 liter/mil. Internationellt pågår dock en utveckling mot radikalt energisnåla bilar. I USA t.ex. satsar staten och bilindustrin mycket stora resurser för att till år 2003 få fram en medelstor bil med en bränsleförbrukning på 0,3 liter/mil. Även förnyelsebara drivmedel skall premieras vilket Vänsterpartiet tar upp i en annan riksdagsmotion.
- Inför krav på högre energieffektivitet för fordon.
- Avskaffa skatteförmånerna för tjänstebilar.
11 Sätt upp mål för minskad energianvändning
Ett led i strävan att få ned energianvändningen är att sätta upp kvantitativa mål. I dag finns inga långsiktiga statliga mål för energieffektivisering. Nationalkommittén för Agenda 21 föreslår i sitt slutbetänkande (SOU 1997:105) att nationella målsättningar för effektivare energianvändning sätts upp. Kommunerna är i flera fall föregångare i detta avseende. Exempel på kommuner som satt upp energiminskningsmål är Borlänge: 15 % minskning till år 2000. Stockholm: alla förvaltningar skall minska energianvändningen med 5 %. De mål som sätts upp skall vara tidsbestämda och det skall tydligt anges vilka aktörer som skall uppnå målen och handlingsplaner bör utarbetas. Målen skall vara utvärderings- och uppföljningsbara, på både nationell, lokal och regional nivå samt branschvis.
- Sätt upp nationella mål för energieffektivisering.
12 Stimulera energisnål samhällsplanering
Fysisk planering är ett av kommunernas tydligaste instrument för att styra den framtida utvecklingen. Därmed är den också ett viktigt redskap för den ekologiska omställningen. Kommunernas översiktsplaner kan användas för att göra bebyggelse, trafik- och energisystem energihushållande. Det sker bl.a. genom att integrera områden för boende, arbete och service så att transporterna minskar. Översiktsplanen kan även användas för att kartlägga och reservera mark för förnybar energiproduktion, kollektivtrafikanläggningar m.m.
Samhällsplaneringen har hittills endast använts i liten omfattning för omställningen till ett hållbart energisystem. Vissa kommuner har dock börjat. Växjös översiktsplan förordar t.ex. en sammanhållen stad där all bebyggelse kan anslutas till fjärrvärmenätet. Falkenberg är en av de kommuner som satsat mest på solenergi. Den gjorde tidigt (1986) en energiplan som belyste möjliga satsningar på alternativa energislag. På denna följde investeringar. Enligt Örebros översiktsplan skall ny bebyggelse ligga på cykelavstånd, dvs. inte över 5 km, från centrum. Enligt lagen om kommunal energiplanering skall alla kommuner ha en aktuell energiplan, och hushållning med energi skall främjas. Lagen är dock tandlös och i dag har långt ifrån alla kommuner en aktuell energiplan.
- Stimulera energisnål planering på olika sätt.
- Lagen om kommunal energiplanering bör skrivas om med tydligare krav på effektivisering och hushållning.
- Beskatta energin hållbart.
Energiomställningen kräver en grundläggande reformering av hela energiskattesystemet. Det behövs tydliga ekonomiska styrmedel som gör att varje energislag betalar sina miljö- och riskkostnader och som främjar energieffektivisering och förnybara energislag. De fossila energislagen är i dag alldeles för billiga och betalar inte sina miljökostnader. Det gör att genomslaget för förnybara energislag och energieffektivisering försvåras. De medel som tillförs genom energibeskattningen bör användas till ekonomiska satsningar på ett hållbart energisystem under en övergångsperiod. Enligt de riksdagsbeslut som följde av energiöverenskommelsen bör beskattningen ge drivkrafter för hushållning och konvertering till förnybara energislag, samtidigt som den inte skall påverka industrins internationella konkurrenskraft negativt. Beskattningsreglerna bör främja elproduktion med förnybara energislag.
Detta förutsätter vissa förändringar i energibeskattningen. När detta skrivs pågår en översyn av energiskattesystemet i Regeringskansliet. Översynen skall beakta riktlinjerna för energibeskattningen i energiöverenskommelsen.
13 Kärnkraft
Kärnkraften är i dag en delvis skyddad energiform. Varken dess kostnader för risker eller miljöskador betalas i dag fullt ut av reaktorägarna. För att komma till rätta med detta bör bl.a. reaktorägare få full försäkringsskyldighet och fullt olycksansvar. I dag har kärnkraftsindustrin, enligt atomansvarighetslagen, varken ett fullt ansvar vid händelse av olycka, eller skyldighet att försäkra sig för detta ansvar. Enligt lagen (1968:45) är ägarnas ansvar vid en olycka begränsat till 1,9 miljarder kronor och statens till ytterligare någon miljard, vilket motsvarar mindre än 1 % av troliga olyckskostnader. Som jämförelse kan nämnas att Tyskland och Schweiz har lagstiftat om obegränsat ansvar gentemot den egna befolkningen. De har också 60 resp. 30 % högre försäkringstäckt skadeståndsansvar jämfört med Sverige. För närvarande pågår en statlig utredning som skall se över frågan om ett utökat ersättningsansvar enligt atomansvarighetslagen. Produktionsskatten på kärnkraft är i dag endast 2,2 öre/kWh. Ett sätt att få kärnkraftsproduktionen att betala sina risker är att höja produktionsskatten.
- Inför fullt ersättningsansvar för reaktorägare i atomansvarighetslagen.
- Höj produktionsskatten för kärnkraft.
14 Fossila bränslen
Inom energiområdet finns flera miljörelaterade skatter och avgifter. Hit hör koldioxidskatt, differentierad bränsleskatt på bensin och eldningsolja, svavelskatt och kväveoxidavgift. Elproduktion med fossila bränslen är däremot befriad från både koldioxid- och produktionsskatt. I dag sker endast mellan 2 och 3 % av elproduktionen med fossila bränslen. Det är dock angeläget att skattebelägga den fossilbaserade elproduktionen dels för att den medför externa miljökostnader, dels för att säkerställa att kärnkraftsavvecklingen inte resulterar i ny fossilbaserad kraftproduktion.
- Inför produktions- och koldioxidskatt på elproduktion från fossila bränslen.
15 Energi- och koldioxidskatt för industrin
Industrin har hittills varit helt befriad från den konsumtionsskatt på el som betalas av hushåll och service. Industrin har också en lägre koldioxidskatt än hushåll och service.
Det kan inte motiveras med de konkurrensskäl som ofta förs fram, eftersom elkostnaderna endast utgör en liten andel av de totala kostnaderna för ett företag. Utgångspunkten bör vara en generell konsumtionsskatt som är lika stor för industri, hushåll och service. Detta inte minst för att få igång nödvändiga energieffektiviseringsåtgärder inom industrin, som i dag ligger efter på det området. För elintensiv industri bör särskilda villkor diskuteras. De mest energiintensiva företagen kan t.ex. ansöka om att få tillbaka skatten, men endast om de noggrant analyserat hela sin energianvändning och är beredda att genomföra alla lönsamma effektiviseringsåtgärder. I de fall där energin utgör ett produktionsmedel bör energin beskattas som sådan.
- Inför konsumtionsskatt på el för industrin samt undersök möjligheten att höja koldioxidskatten för industrin.
16 Miljöavgifter
Energiproduktion i större förbränningsanläggningar beläggs i dag med en miljöavgift för utsläpp av kväveoxider på 40 kr/kilo, på svavelutsläpp med 30 kr/kilo och på koldioxidutsläpp motsvarande 38 öre/kilo. Avgiftsnivåerna är enligt Vänsterpartiet inte tillräckliga för att man skall kunna nå de miljöpolitiska målen.
- Höj miljöavgifterna på svavel-, kväve- och koldioxidutsläpp.
17 Satsa förnybart
Sverige har gott om förnybara energiresurser, bl.a. genom vår rika tillgång på skog. Vind- och solenergi har också betydande möjligheter. År 2050 kommer merparten av vår energi från förnybara källor. Produktionen som baseras på vindkraft, solceller och biobränsle ökar snabbt. Tekniken på sol-, vind- och bioenergiområdet är i dag långt utvecklad och den förnybara energin blir allt lönsammare. Priset på alternativen har sjunkit stadigt de senaste decennierna. Vindkraft och biobränslebaserad kraftvärme är därför i dag rimliga alternativ för leverans via elsystemet och fjärrvärmenätet. Att de förnybara energislagen inte tagit större marknadsandelar vad gäller el hittills kan delvis förklaras med att det funnits god tillgång på billig el, bl.a. från kärnkraft, och därför inget behov av utökad kapacitet. Ekonomiska styrmedel bör successivt införas på energiområdet för att förnybara energislag och energieffektivisering skall kunna fasas in stegvis.
Bl.a. bör områden där det finns en stor potential för ett brett genomslag på kort tid prioriteras för att ge energiomställningen fart och visa för olika aktörer att omställningen är fullt möjlig. Sådana områden är biobränsle- baserad kraftvärme och vindkraft där ansökningarna till de hittillsvarande statliga investeringsbidragen för de närmaste åren redan överskridit anslagen. Det är också viktigt att stödja utveckling av tekniker med stora potentialer men där det breda genomslaget ligger något längre fram. Sådana områden är slutna massafabriker, solel och fordonsbränsle från biomassa. Man bör också lyfta fram i dag underprioriterade tekniker som solvärme. Teknikupp- handlingar och tekniktävlingar för att utveckla teknik, marknader och pressa priserna på förnybara energisystem samt information är andra åtgärder som bör användas i omställningen till förnybara energislag. Tekniker som jord- värme (geotermi) och vågenergi bör ges utvecklingsstöd.
Samtidigt som man satsar kraftigt på de förnybara energislagen är det viktigt att i ett tidigt stadium uppmärksamma att även de nya teknikerna kan användas på miljöfarligt sätt: Bioenergi kan tas ut så att naturskadorna blir allvarliga. Vindkraft kan placeras så att människor och fåglar störs. Solceller kan tillverkas med giftiga metaller och kan bidra till miljöförgiftning. Dessa problem går att förebygga om de tas på allvar nu när systemen byggs upp.
18 Bioenergin är redan här
Den största alternativa energikällan, åtminstone på kort sikt, är bioenergi. Biobränsle tillhör de energislag som ökat mest på senare år. Tillförseln av biobränslen fördubblades mellan 1970 och 1995, och utgjorde 1995 cirka 18 % av den totala energitillförseln. Drygt hälften är bränslen som genereras och används internt inom skogsindustrin, främst inom pappers- och massaindustrin.
1997 stod biobränslen för nästan 90 TWh av den totalt tillförda energin - att jämföras med kärnkraftens 70 TWh. Då ingår trädbränslen, tallolja, avfall och torv. Trädbränslen, enbart, genererar i dag 43 TWh. El från biobränsle står i dag för en liten andel av den totala elproduktionen, men har ökat kraftigt under 90-talet och har en stor potential för framtiden. Lantbruksuniversitetets undersökningar visar på en långsiktig potential motsvarande 159 TWh värme om 25 år, vilket motsvarar en tredubbling av dagens uttag. Odlad energiskog kan också komma att ge ett större bidrag. De stora bolagen Vattenkraft, Sydkraft och IVO är numera engagerade i utvecklingen av bioenergin och har under de senaste åren satsat i storleksordningen hundratals miljoner kronor var på att utveckla biobränsle- systemen.
- Öka volymen på investeringsstödet till biobränslebaserad kraftvärme.
Ett bra exempel från verkligheten:
Växjö har redan avvecklat kärnkraften
Växjöborna har i princip redan avvecklat kärnkraften med hjälp av skogsflis och andra biobränslen. Kommunen har med statligt stöd investerat i en kraftvärmepanna för biobränslen som ger 40 procent av Växjös energibehov.
Växjö har också på programmet att användningen av fossila bränslen i kommunens verksamhet skall avvecklas. År 2010 får ingen kommunal verksamhet drivas med hjälp av kol, olja, fossilgas (naturgas), bensin eller dieselolja.
Genom informationskampanjer vill man motivera företag och privatpersoner att ställa om. Målet är att till år 2010 halvera växjöbornas samlade förbrukning av fossila bränslen. Koldioxidutsläppen inom kommunens gränser ska halveras mellan 1993 och 2010.
Kommunen planerar i samarbete med företag i staden en demonstrationsanläggning i anslutning till kraftvärmeverket som ska producera fordonsbränsle, till exempel metanol, ur biomassa. Andra åtgärder är en successiv övergång till miljöanpassade fordon i kommunens fordonspark samt val av transportvägar med låga utsläpp.
Källa: Fem år efter Rio - resultat och framtid. Nationalkommittén för Agenda 21. SOU 1997:105.
19 Satsa på ny teknik
Det ökade intresset för biobränslen har medfört en utveckling av tekniken. Inom vissa områden, t.ex. förgasning av biobränslen och olika system för förädling av trädbränslen, är svenska företag ledande.
Genom att göra biobränslen till gas och köra gasturbiner med den kan energiutbytet öka. I ett konventionellt biobränsleeldat kraftvärmeverk får man ut ungefär hälften så mycket elenergi som värme. I biogasvarianten får man ut lika mycket el som värme. Teknikutvecklingen i kombination med en ökad marknad bör ge svensk verkstadsindustri ett rejält tillskott i orderböckerna och på sikt möjligheter till export. Ny teknik för produktion av förnybar energi med stora och i dag outnyttjade potentialer bör stödjas målmedvetet. Det handlar bl.a. om förgasning av biobränsle, slutna massafabriker och etanolproduktion ur skogsråvara.
20 Biologisk mångfald och biobränslen
Den största tillgången på biobränslen finns i skogen, främst i form av grenar och toppar som avverkningsrester. När man skördar näringsrika grenar, toppar och barr försvinner mycket mineraler ur skogen. Vissa växt- och djurarter är beroende av "död" ved, kvistar och grenar som normalt lämnas i skogen vid avverkning.
Vid ett stort uttag av biobränsle ur skogen finns risk för utarmning av den biologiska mångfalden och att skogens näringsbalans störs. Insatser för att förebygga detta bör göras samtidigt som en storskalig biobränsleanvändning sätts igång. Bränsleuttaget får endast ske på ett sätt som är långsiktigt hållbart, dvs. så det inte hotar den biologiska mångfalden eller skogens långsiktiga produktionskapacitet. De näringsämnen som tas från skogen när man i ökad omfattning tar till vara grenar, rötter och bark bör återföras till markerna för att uttaget av biobränsle skall vara hållbart.
Åtgärder bör vidtas för att få igång organiserad verksamhet för askåterföring. I dag läggs askan på deponier. För att få igång askåterföringen krävs bl.a. en höjd skatt för avfallsdeponering, vilket diskuterats i ett antal år. Ett lagförslag från regeringen ligger, när detta skrivs, hos EU-kommissionen för ställningstagande. Om förslaget går igenom införs skatten från 1 juli 1999. För att bevara den biologiska mångfalden och långsiktiga produktions- förmågan är det viktigt att det svenska skogsbruket överhuvudtaget sker på ett miljöanpassat sätt. Så är ännu långt ifrån fallet. Eftersom biobränslen från skogen hittills inte tagits ut i stor skala står vi nu inför en ny process. Det krävs en noggrann uppföljning och kontroll av hur biobränsleuttaget påverkar den biologiska mångfalden och näringsbalansen.
- Följ noggrant hur biobränsleuttaget påverkar den biologiska mångfalden och näringsbalansen i skogen.
- Höj deponiskatten för aska.
21 10 000 nya vindkraftverk
Vindkraften är den förnybara energikälla som hunnit längst i sin utveckling. Vindel är världens snabbast växande elproduktionsteknik med cirka 30 % ökning per år de senaste åren. Vindkraftsindustrin växer mycket snabbt. Tyskland, England, Spanien, Argentina och tredjevärlden-länder som Indien och Kina bygger ut vindkraft i mycket stor skala. Utbyggnaden av vindelverk i Tyskland har under tre år varit ungefär 500 MW per år, vilket motsvarar effekten hos Sveriges mindre kärnreaktorer.
Även om Sverige ligger långt efter världens stora vindkraftländer växer produktionen även här. Utvecklingen går så fort att det scenario för år 2005 som energikommissionen presenterade 1995, med en vindelproduktion på 0,2 TWh, överträffades redan 1997. I augusti 1998 fanns 381 vindkraftverk i Sverige. Vad man kan få ut av vindkraften begränsas av tillgång till blåsiga platser där verken kan stå. En fördubbling av vindstyrkan ger åtta gånger mer energi. Vinden är starkast till havs, vid kuster och på slätter. När vinden mojnar bör strömmen produceras av andra kraftverk. Sverige som har en stor andel vattenkraft kan integrera vindkraft lättare än de flesta andra länder. Det blåser dessutom mest på vintern när elförbrukningen är som störst. Vindkraft har länge varit främst en småskalig privat näring. Vindkraft kan med fördel drivas i kooperativ. Men nu har även vindkraften dragit till sig de stora företagens intresse. I Sverige har Sydkraft och Vattenfall inrättat sig som de största ägarna av vindkraftverk.
El från nya vindkraftverk kostar i dag cirka en fjärdedel mot för tio år sedan. Genom en så kallad miljöbonus (införd 1 juli 1994) är vindkraftsel nu konkurrenskraftig på marknaden och producerar ström till samma pris som andra nybyggda kraftverk. Miljöbonusen är ett särskilt driftsstöd i form av ett skatteavdrag. Miljöbonusen motsvarar energiskatten på el, och är i dag 15,2 öre per kWh. Bedömningar av den svenska vindkraftspotentialen brukar röra sig kring 10-25 TWh. NUTEK/Energimyndigheten förespråkar att den fysiska planeringen skall kalkylera med en tiofaldig ökning av vindkrafts- kapaciteten och reservera områden med fördelaktiga vindförhållanden för detta.
En utbyggnad till 5 TWh per år, vilket motsvarar cirka 5 000 stycken 500 kW-verk, skulle kunna vara ett realistiskt mål på kortare sikt, säg år 2005. Därefter kan vindkraften byggas ut ännu mer på land och till havs, med ett mål på 10-20 TWh. Riksdagens mål om en ökad årlig elproduktion för landbaserad vindkraft med 0,5 TWh inom fem år är blygsamt.
- Öka volymen på investeringsbidragen till vindkraft.
- Arbetet med att peka ut områden lämpliga för vindkraft inom den lokala och nationella fysiska planeringen bör påskyndas.
22 Solfångare på hälften av husen
Solvärme är redan i dag ett bra alternativ när det gäller att värma tappvarmvatten till bostadshus och vatten till utomhusbad. Solvärmetekniken har utvecklats och fått bättre prestanda och solfångare för uppvärmning byggs i hela Europa. I det svenska klimatet kan en solvärmeanläggning som installeras i ett befintligt bostadshus svara för ungefär hälften av den värme som går åt för tappvarmvatten. I ett nybyggt grupphusområde, där solvärmeanläggningen finns med redan i projekteringsstadiet, kan solvärmen svara för såväl rumsvärme som varmvatten och då stå för cirka en fjärdedel av årets totala värme- och tappvattenbehov. Solvärmesystem är driftsäkra, och täcker oftast hela varmvattenförbrukningen under sommaren. För resten av året är t.ex. en biobränslepanna, som kan anslutas till samma lagertank, ett lämpligt komplement.
- Återinför ett investeringsbidrag om 25 % för solvärmeanläggningar. Bidraget skall gälla både små- och storskaliga anläggningar.
- Utveckla rådgivning och kunskapsspridning om solvärme.
23 Solel - framtidens teknik
Solceller tävlar med vindel om att vara världens snabbast växande elproduktionsteknik, med en ökning, även den, med cirka 20 % per år de senaste åren. Potentialen är mycket stor jämfört med övriga tekniker för förnybara energislag. Solcellstekniken är etablerad, den fungerar väl och det enda återstående hindret för att göra solcellerna konkurrenskraftiga på elmarknaden är en storskalig tillverkning till lägre priser. Mindre solelanläggningar har börjat synas på en del platser runt om i landet, bl.a. i Göteborg, Stockholm, Borlänge och Härnösand. IKEA har installerat Nordens största solcellsanläggning. Framöver bör de flesta kommuner installera solelanläggningar. Tekniken behöver spridas ut i samhället för att ge en bredare krets, privata husägare, företag m.fl., möjlighet att bli förtrogna med tekniken. I de flesta europeiska länder finns i dag någon form av ekonomiskt stöd till solcellsanläggningar. I Sverige finns varken statliga bidrag eller andra stöd för privatpersoner som vill installera solel.
- Bidragen inom det långsiktiga energiomställningsprogrammet bör används målinriktat för marknadsintroduktion av solel.
- Ett investeringsbidrag för solel, som även kan sökas av privatpersoner, bör införas.
- En miljöbonus för solel, liknande den som i dag finns för vindkraft, bör införas.
24 Sätt upp mål för förnybara energislag
Enligt det kortsiktiga omställningsprogrammet skall 1,5 TWh av bioenergi, vindkraft och småskalig vattenkraft öka med 1,5 TWh till år 2003. Utöver detta och en allmän formulering om att inslaget av förnybara energikällor skall öka kraftigt de närmaste 10-15 åren, finns inga nationella mål för omställningen till förnybara energislag. För att nå ett bra resultat är det viktigt att sätta upp konkreta, tidsbestämda mål. Även här är vissa kommuner föregångare, t.ex. Växjö. Nationalkommittén för Agenda 21 förslår i sitt slutbetänkande att nationella och långtgående målsättningar för andel eller mängd el respektive värme ur förnybara källor bör sättas upp. Målen bör vara tidsbestämda, utvärderings- och uppföljningsbara. De aktörer som skall uppnå målen bör anges och handlingsplaner för hur målen skall nås bör utarbetas. Sektorsmål för t.ex. trafik, bostäder och industri bör sättas upp.
- Sätt upp nationella mål för omställningen till förnybara energislag.
- Ett stabilt och långsiktigt system behövs för att ge styrka och effektivitet i omställningsarbetet.- 10F- P
25 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla energipolitiken i ekologiskt uthållig riktning.
Stockholm den 23 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)