Den nuvarande minerallagen (1991:45) togs av riksdagen 1991 och så sent som våren 1998 gjordes några smärre förändringar i samma lag. Den grundsyn som präglar denna lag utgår ifrån den långa svenska traditionen med gruvbrytning. Gruvnäringen har otvivelaktigt haft en positiv effekt för svensk industri och därmed välståndsutvecklingen.
Lagstiftningens utgångspunkt är att brytvärda mineraler som järnmalm, guld, koppar m.m. är ett allmänintresse, som till exempel tar över enskilda markägares äganderätt och betraktas som viktigare än exempelvis pågående jord- och skogsbruk. Inriktningen är att företag ska ha rätt att muta in, prospektera och sedan bryta de tillgångar som är ekonomiskt lönsamma. Visserligen ska vederbörliga prövningar göras och gruvor ska uppfylla samma miljökrav som annan industriell verksamhet. Likväl kan man utan överdrift konstatera att grundsynen är positiv till mineralutvinning. Det ger arbetstillfällen - inte så många med modern teknik, men ändå! Vidare kan det bli fråga om förädling av råvaran och därmed högre exportinkomster. Traditionerna sträcker sig från Falu koppargruva fram till LKAB och Boliden och otvivelaktigt har gruvnäringen och därmed sammanhängande industri betytt mycket för Sveriges utveckling.
Moderniseringen av lagen
När lagen moderniserades 1991 och putsades 1998 har utgångspunkten varit att öppna för intresserat kapital att för en billig penning undersöka den svenska berggrunden, inmuta tänkbara områden och eventuellt sedan bryta mineralen. Tidigare fanns en s.k. kronoandel, dvs en viss andel tillföll staten vid gruvbrytning, en regel som togs bort.
"För att underlätta och effektivisera verksamheten för företagen och för att förenkla myndigheternas tillståndsgivning föreslås ändringar i minerallagen..." skrev man i regeringens proposition i december 1997.
Ur riksdagsdebatten i mars -98 kan ett citat belysa den helt dominerande inställningen.
"Den nya minerallagen har alltså väsentligen fungerat bra - det är värt att slå fast. Utvecklingen i branschen har varit positiv."
Liknande lagar och regler finns också i Finland, Norge, Kanada, Australien och många andra länder med mineraltillgångar, vilket använts i debatten för att peka på faran om Sverige skulle avvika och därmed förlora möjliga investeringar i gruvor.
Aktuella konflikter
I Dingelvik i Dalsland kom 1995 företaget Svenska Koppar AB till byn för att söka mineraler. Reaktionen från ortsbefolkningen blev omedelbar och negativ. En eventuell gruvdrift skulle helt förstöra en av Dalslands mest attraktiva turistmarker och jordbruksnäringen i trakten.
Inmutningen och sökandet efter brytvärda tillgångar på guld, koppar, silver eller annat betydde att en "död hand" la sig över övriga näringar och över bygden.
Tiden gick och först i februari 1998 sa regeringen nej till tillstånd för gruvan.
I Tingsryds och Ronnebys kommuner kom gruvföretaget Terra Mining vintern 1997-98 och började med myndigheternas tillstånd att prospektera. De boende togs med överraskning, men hämtade sig snabbt och har nu byggt upp ett välorganiserat motstånd. Hela tiden har man hävdat sin rätt att med jord- och skogsbruk och en långsiktig satsning på turism med innehåll, som bygger på vacker och oförstörd natur, kunna vårda kulturarvet och säkra sin försörjning.
I Nybyn i Alterälvens dalgång, norr om Pietå, har byborna också protesterat mot den prospektering som Bergmästaren beviljat. Gruvintressena går stick i stäv med kommunens och invånarnas planer. Här vill man utveckla naturstigar och bäverdammar och på några ställen har man satsat på vildmarksturism med fiske och jakt.
Samma sak hände också i Skåne på Österlen. Konflikt uppstod mellan mineraljägarna och de som lever och bor i trakten och vill se sin bygd överleva - inte med gruvhål, som stora sår i det öppna landskapet, och slagghögar i stället för Österlens mjuka kullar.
Med nuvarande lagstiftning ges alltså rätten till exploatören att - visserligen med regler och restriktioner som ram - trampa in i vilken del av landet som helst, muta in tusentals hektar mark och börja prospektera. En process, som även om den sköts enligt konstens alla regler ändå innebär "en död hand" över alla andra aktiviteter, näringar och intressen. Det blir märkligt nog lokalsamhällets människor och kommunen som ska bevisa sin rätt att leva mot "allmänintressets" uppmätta mängd mineral som värderats vara ekonomiskt lönsam på råvarubörsen.
Norrland, Bergslagen och Spanien
Det är sant att gruvnäringen omsätter miljardbelopp och ger arbetstillfällen i delar av Sverige som annars kanske vore än glesare befolkade. Å andra sidan gör modern teknik att antalet anställda inte blir särskilt många vid en modern gruva som den vid Kringeltjärn - två mil nordväst om Edsbyn - i Ovanåker kommun. På sikt bygger man dessutom där upp ett allt större berg med avfall från brytningen med klart försurande inverkan.
I Spanien inträffade i april i år en katastrof vid den Bolidenägda gruvan Los Frailes, när en damm med lagrat miljöfarligt vatten kollapsade. Vattnet, som innehöll sulfat, zink, koppar, bly och järn, svepte genom ett mycket känsligt naturområde utanför Sevilla. Stora områden jordbruksmark har förgiftats.
I Sverige har Boliden fyra dammar med anrikningsrester av den typ som fanns i den kollapsade dammen i Spanien. De finns i Aitik, Laisvall, Garpenberg och Boliden.
Gruvnäringen är i högsta grad internationell. Det gör det angeläget att Sverige, samtidigt med att vi ändrar vår egen minerallag i syfte att försvåra att naturtillgångarna exploateras, med kraft driver på i EU och övriga internationella sammanhang för att förändra synen på jordens ändliga tillgångar av mineral. Ett internationellt agerande är nödvändigt redan med tanke på hur gruvdriften bedrivs i stora delar av tredje världen idag.
En ny syn
Med ovanstående kortfattade redovisning vill vi rikta uppmärksamheten på att vårt behov av guld och andra mineraler måste vägas - på ett helt annat sätt än tidigare - mot våra andra behov och näringar. För att åstadkomma en tillväxt som är en del av en hållbar utveckling och som leder till ett kretsloppssamhälle måste vi våga vända "bevisbördan" vid mineralutvinning:
? Var finns samhällsintresset som tvingar kommunerna att ändra sina planer och markägare att ge upp sina näringar, i värsta fall flytta från hus och hem, för att starka kapitalplacerare ser en möjlighet att få god avkastning på en guldfyndighet? ? ? Inmutning och prospektering leder i sig till att viljan och intresset att investera i jord- och skogsbruk, i turism och kulturmiljö stoppas under lång tid, även om det senare visar sig att fyndigheten inte är brytvärd. Att enskilda och drabbade företag kan få ersättning för uppkomna skador räcker inte för att kompensera de skador som intrången leder till för utvecklingen av hela bygder. ? ? Trycket på producenter och konsumenter att återanvända, att se till så att värdefulla metaller och andra mineraler samlas in och går tillbaka i ett fungerande kretslopp, minskar självfallet, när det hela tiden bjuds nya billiga dagbrott med stora fyndigheter. ? ? Oftast leder gruvbrytning till djupa sår i naturen och stora mängder med miljöbelastande avfall. ? ? Stat och kommuns intäkter i form av skatter m.m. är i förhållande till miljöbelastningen mycket små. Särskilt nu när berörda företag ofta är registrerade i andra länder och kronandelen avskaffats. ? ? Hur ska behovet eller marknadens avsättning av guld, silver och andra mer eller mindre "ädla" metaller mätas och vägas mot en orörd natur eller en bevarad kulturmark? ? Förändringar i lagen
Det behövs en ny syn och en helt annorlunda utgångspunkt för den minerallag och de övriga lagar som i miljöbalken reglerar möjligheterna att exploatera ändliga resurser i form av mineraler.
Enklast är att se över minerallagen så att berörd kommun, markägare och företag ges större möjligheter att redan i ett tidigt skede stoppa prospek- teringen. Exploaterande gruvföretag bör vara ålagda att inför och under brytandet av mineral fondera en viss del av avkastningen för att trygga återställande av gruvområdet och ev miljöåtgärder.
Därtill bör Sverige, i alla de internationella sammanhang som vi deltar i, föra ut denna nya syn för att sprida ett synsätt där exploatering av naturtillgångar ska grundas på en försiktighetsprincip. Det ska ligga på exploatören att redovisa behovet av brytningen och att denna kan ske utan allvarliga miljökonsekvenser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny minerallag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges agerande internationellt vad gäller naturtillgångar.
Stockholm den 26 oktober 1998
Lennart Värmby (v)
Karin Svensson Smith (v) Sven-Erik Sjöstrand (v)