Inrättande av avregleringsdelegation
Ett öppet och dynamiskt samhälle kännetecknas bl a av att möjligheterna till utveckling och framåtskridande är vida större än förekomsten av återhållande och dämpande faktorer som t ex otidsenliga och föråldrade lagar, stelbenta och rigida regelverk och myndighetsstrukturer.
Land skall med lag byggas och det är ofrånkomligt att det i ett modernt och komplext samhälle med tiden skapas en svårgenomtränglig snårskog av lagar, författningar, förordningar och föreskrifter som ibland har spelat ut sin roll, ibland framstår som kontraproduktiva, ibland är felaktiga, missvisande, verkningslösa eller överflödiga. Kort sagt där utvecklingen och/eller tids- andan sedan länge hunnit förbi regleringen men där denna, formellt sett, ännu är i kraft.
Sverige behöver en högre tillväxt och flera naturliga, okonstlade jobb. För detta behövs ett bättre tillväxtklimat, en "bördigare" jordmån för entrepre- nörer, innovatörer, nyföretagare och idérika, arbetsvilliga entusiaster. Men regelverken, en del av jordmånen, bromsar ibland redan de initiala ansatser- na, hämmar konkurrensen och därigenom företagens tillväxtvillkor.
Samtliga medborgare är givetvis betjänta av så adekvata, tidsanpassade, klara och entydiga bestämmelser som möjligt i enlighet med den allmänt rådande rättsuppfattningen och rättskänslan. Här har främst riksdagen ett betydande ansvar.
Lika viktigt som att stifta nya lagar i takt med samhällets förändringar är det att mönstra ut föråldrade, överspelade eller annars uttjänta lagar, förordningar och bestämmelser. För den skull bör en permanent avregleringsdelegation inrättas som ett ekonomiskt-juridiskt expertorgan åt regeringen men med årlig rapporteringsskyldighet direkt till riksdagen. Delegationens uppgift blir bl a att fortlöpande och systematiskt inventera regelverk och författningssamlingar, ge regeringen förslag och råd rörande sådana lagar som regeringen kan föreslå riksdagen att besluta att upphäva eller - i fråga om förordningar och liknande bestämmelser - regeringen efter bemyndigande av riksdagen på egen hand kan besluta skall upphöra att gälla.
Ett system med s k "solnedgångsparagrafer" bör övervägas och till en början prövas och utvärderas inom vissa begränsade lagstiftningsområden, innebärande att en regel som sällan eller aldrig använts inom en tidsrymd av 3-5 år "automatiskt upphör att gälla" och tas bort.
Delegationen föreslås arbeta som ett självständigt tjänsteorgan knutet till statsrådsberedningen under statsministerns ledning. Delegationen bör ha en allsidig sammansättning med företrädare för bl a näringslivets olika sektorer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fortlöpande utmönstring av föråldrade eller av andra skäl uttjänta regelverk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att initialt pröva och utvärdera ett system med s.k. "solnedgångsparagrafer" inom vissa begränsade lagstiftningsområden.
Stockholm den 27 oktober 1998
Henrik S Järrel (m)