1 Den svenska näringslivsstrukturen
Sverige är det land i världen som har flest multinationella företag i förhållande till antalet invånare. De flesta av dessa stora företag grundades i början av detta sekel. Under lång tid har de bidragit till ökad sysselsättning och framåtskridande i vårt land.
Alltjämt spelar de stora företagen en avgörande roll som bas i det svenska näringslivet. Många mindre, svenska företag är beroende av de svenska multinationella företagen som kunder.
Till skillnad från förr alstrar inte de svenska storföretagen generellt fler arbetstillfällen i Sverige. De expanderar till största delen på marknader utanför Sverige.
Rationaliseringar gör att produktionen blir allt mindre arbetskraftsintensiv. Detta är nödvändigt för att behålla lönsamheten i en hårdnande internationell konkurrens. I förhållande till antalet sysselsatta i olika företag visade de mindre företagen mellan åren 1993 och 1994 en förmåga att skapa ny sysselsättning som var dubbelt så stor som i storföretagen.
Traditionellt har den näringspolitik som förts av socialdemokratiska regeringar kraftigt gynnat storföretagen i förhållande till småföretagen.
Förståelsen för småföretagens villkor har successivt ökat. Nu är de flesta överens om småföretagens nyckelroll för framtida tillväxt och sysselsättning.
Sverige har inte haft ett tillräckligt innovativt företagande. Näringslivs- strukturen är relativt stel och förändras långsamt. Nyföretagandet har ökat under de senaste två åren, men alltjämt startas för få företag.
Vid en internationell jämförelse har Sverige mycket få medelstora företag. Det är en av orsakerna till att det svenska näringslivet inte är tillräckligt dynamiskt. För få företag vågar, kan eller vill expandera. Istället köps ofta små och lönsamma företag upp av större företag, vilket leder till att mångfalden och konkurrensen minskar. Ofta sker dessa uppköp vid genera- tionsskiften.
Företagandet i Sverige är omgärdat av en mängd regler. Detta regelverk är särskilt betungande för de små företagen. Byråkrati kostar tid och pengar för företagen. Samtidigt bidrar det omfattande regelverket till att det svenska samhället betraktas som rättssäkert. Ambitionen måste vara att begränsa regelverket och förenkla företagandet samtidigt som rättssäkerheten inte åsidosätts.
Det finns många möjligheter för företag i Sverige att få stöd till kommersiell verksamhet. Samhället har via olika organ möjlighet att ge stöd till anställningar, teknikutveckling och investeringar. I vissa fall är det svårt att dra klara gränser mellan vad som är företagsstöd eller inte.
Även om Sverige har en hög utbildningsnivå, finns brister vid en internationell jämförelse, inom framförallt de naturvetenskapliga områdena. För närvarande sker en omfattande utbyggnad av högskoleutbildningen, efter stark påverkan av Centerpartiet. De nya högskoleplatserna tillkommer främst på de små och medelstora högskoleorterna, inom framförallt teknik och naturvetenskap. Dessa satsningar har stor betydelse för de mindre företagen i olika regioner.
Lönebildningen har fungerat illa under 1970- och 80-talen. Detta har resulterat i hög inflation samt bidragit till att skapa återkommande kostnads- kriser för svenskt näringsliv. För att ta landet ur detta dilemma har ett flertal devalveringar genomförts, som kortsiktigt stärkt företagens konkurrens- situation. Det har dock i sin tur bidragit till att förtroendet för svensk ekonomi har urholkats.
Under efterkrigstiden har den förhärskande politiska kulturen i Sverige inte varit företagartillvänd. Små- och egenföretagandet har inte respekterats tillräckligt. Politiken har i hög grad varit koncentrationsinriktad och gynnat de stora företagen framför de små. Stora kapitalägare har gynnats på bekostnad av potentiella entreprenörer. Det storskaliga ägandet har premierats i såväl privat som offentlig regi. Detta har inverkat skadligt på det svenska näringslivets förmåga att förnyas och utvecklas.
Omfattande sociala reformer har genomförts och den offentliga sektorn har byggts ut i mycket snabb takt. Basen för välfärden har tagits för given. Detta var särskilt tydligt under 1970- och 80-talen. Företagen har inte betraktats som en nödvändig resurs, utan snarare som en finansieringskälla genom bl a allt högre arbetsgivaravgifter.
2 Företagandets förutsättningar
Till grund för människors drivkraft att starta och driva företag ligger olika intressen. Det kan handla om en vilja att tjäna pengar, förverkliga idéer, arbeta självständigt, kunna styra sin egen tid eller att ägna sig åt sin favoritsysselsättning.
Samhället gynnas av att företag startas, drivs och utvecklas. De genererar skatteintäkter, som finansierar de offentliga utgifterna i kommun, landsting och stat. Företagsamheten är också grundläggande för att åstadkomma sysselsättning.
Samhället måste genom sina olika institutioner skapa goda förutsättningar för företagande. Till dessa förutsättningar hör ett fungerande rättssamhälle, kulturella faktorer, politiska institutioner och myndigheter. Konkret kan det handla om möjligheten att driva företag i olika associationsformer.
Låg inflation, sunda statsfinanser och låga räntor är viktiga förutsättningar för företagande. Sådana faktorer spelar långsiktigt en stor roll för företagens tilltro till omgivningen. I sin tur påverkar det viljan att investera och bedriva verksamhet.
Låg inflation och låga räntor stimulerar produktiv verksamhet. Ekonomisk tillväxt stimulerar köpkraften i samhället, vilket gynnar företagsamheten genom att efterfrågan på företagens produkter ökar.
För att kunna utvidga sina verksamheter är företagen beroende av handel med omvärlden. I detta avseende är det viktigt att hemlandet har goda handelsmöjligheter med omvärlden. Sverige har som medlemmar i EU en stor andel frihandel, även om handeln med övriga delar av världen till stor del är omgärdad med export- och importtullar.
Företagens förmåga att växa och bedriva affärsverksamhet är bland annat avhängig tillgången på utbildad arbetskraft. Kompetensnivån och tillgången på olika typer av arbetskraft är viktiga faktorer för företagens konkurrens- förmåga internationellt. Även geografiska och tekniska möjligheter spelar en viktig roll. Forskningsnivå och tillgång på råvaror är exempel på sådana centrala framgångsfaktorer.
Det är viktigt att företagen kan verka i en miljö som inte innebär nackdelar gentemot konkurrentföretag, med andra länder som bas.
En viktig framgångsfaktor är att näringslivet har förmåga till flexibilitet och består av såväl stora, som mindre och medelstora företag. Det är också viktigt att företagsamheten är spridd över många olika branscher. Ett differentierat näringsliv minskar sårbarheten vid konjunkturförändringar.
Konkurrens med andra företag innebär också en möjlighet att utveckla sin egen verksamhet och förbättra sitt eget utgångsläge. Internationella studier visar att konkurrensutsatta branscher och företag utvecklas bäst. Monopol- liknande villkor hämmar utveckling, mångfald och flexibilitet.
Företagen behöver stabila och långsiktiga spelregler. Lagstiftningen måste ta hänsyn till företagens villkor. Särskild hänsyn måste tas till de mindre företagens villkor. Vad som ovan anförts om företagandets förutsättningar bör ges regeringen till känna.
3 Vår syn på företagande
Småföretagsamheten är utifrån Centerpartiets ideologiska utgångspunkter en av de viktigaste resurserna i samhället. Huvudinriktningen för en politik för fler företag och företagare måste vara att skapa goda villkor för företagandet genom låga skatter och få hinder.
Företagaren måste stå i centrum för att åstadkomma ett bättre företags- klimat. Hårt arbetande, riskvilliga företagare måste få tjäna pengar och kunna bli rika på sina affärsidéer omsatta i praktiken. Det öppnar möjligheter för nya investeringar.
Vinstintresset är en drivkraft för företag och deras ägare, även om det också finns andra skäl till att människor startar och driver företag. Samhället måste visa förståelse för och uppmuntra entreprenörskapets drivkrafter. Mångfald och individualism är viktigt för att antalet företag ska bli fler. Centerpartiet skall verka för att attityden till företag och företagande blir mer positiv.
Marknadsekonomin har förmågan att berika samhället. Alla i samhället tjänar på att de svenska företagen är lönsamma, investerar, anställer fler medarbetare och därmed genererar skatteintäkter.
Det privata näringslivet, med alla företagare och anställda, utgör basen för den offentliga verksamhetens existens. Detta kommer alltför ofta i skym- undan.
Andelen privatanställda i förhållande till antalet anställda i offentlig sektor och i arbetslöshet är ett viktigt mått på hur väl samhället förmår att bära de gemensamma åtagandena.
Det personliga ägandet måste främjas i förhållande till det institutionella ägandet.
Ökad sysselsättning i den privata sektorn ger förutsättningar för ökad sysselsättning i den offentligt finansierade verksamheten. Det behövs en rejäl sysselsättningsökning i den privata sektorn. Utmaningen framför oss är hur sysselsättningskrisen ska lösas. Centerpartiets val är självklart. Den företag- samma vägen är det enda valet.
4 Personligt ägande
Centerpartiet värnar det personliga ägandet. Det ger ett decentraliserat ägande med stort personligt ansvar. Det är inte givet att så är fallet vid storskaligt privat ägande.
Det personliga ägandet är en förutsättning för en väl fungerande ekonomi. Det personliga ägandet tar vara på individens intresse och omsorg. Det statliga ägandet skall reduceras till det som är nödvändigt för att skapa likvärdig service i hela landet eller effektivast i offentlig regi.
För att ett företag skall vara livskraftigt måste kapitalet balansera på ett bra sätt mot skulderna. Kapital kan placeras på olika sätt och har alltid en alternativkostnad. Det är därför viktigt att kapital som placeras i företag inte missgynnas och att den extra risken som det t.ex. innebär att investera i ett litet företag kan ge god avkastning i längden. En gynnsam beskattning av kapitalet leder också till stabila företag som kan expandera och anställa fler människor. Vad som ovan anförts om personligt ägande bör ges regeringen till känna.
Idag finns ett starkt inslag av institutionellt ägande i Sverige. För att sprida ägandet måste sparande i aktier gynnas och ett första steg i den riktningen är att avskaffa dubbelbeskattningen. Centerpartiet har medverkat till lättnaden av dubbelbeskattningen för onoterade företag. På sikt bör dubbelbe- skattningen avvecklas.
5 Generationsskiften
Vid generationsskiften i familjeföretag skapar ofta arvs- och gåvoskatten problem för efterkommande generationer att ta över företaget. Flera undersökningar har visat, att endast en mindre del av familjeföretagen når den andra eller tredje generationen. För de som tror på familjeföretagandet som idé och på familjeföretagandet som en viktig del i näringslivet måste en sådan fortsatt utveckling ses som negativ. Både skattereglerna och möjligheterna till finansiering har stor vikt för att en familjeföretagare ska kunna föra över ägandet till nästa generation. Därför måste reglerna utformas så att arbetande kapital kan hållas intakt även vid arvsskiften. Vi föreslår därför att en särskild utredning tillsätts i syfte att se över och förbättra möjligheterna till generationsskiften. Detta bör ges regeringen till känna.
6 Sänkt skatt på arbete och företagande
Sänkta skatter på arbete och företagande är nödvändigt för att på sikt klara en stark svensk ekonomisk utveckling. Skattesänkningar skall finansieras. Ofinansierade skattesänkningar riskerar att slå tillbaka mot företagen i form av högre räntor till följd av försvagade statsfinanser. Det är därför mycket viktigt att positiva effekter av sänkta skatter, såsom ökad sysselsättning och högre tillväxt, inte tas ut i förväg.
Internationellt sett har Sverige en mycket konkurrenskraftig bolagsskatt på 28 %. Det ger oss strategiskt viktiga fördelar. Därför ska bolagsskatten ligga kvar på nuvarande låga nivå.
Sverige har samtidigt bland världens högsta skatter på arbetskraft. Vi har höga arbetsgivaravgifter. Inkomstskatterna är också höga med faktiska marginalskatter uppemot 60 %, beroende på vilken kommunalskatt man har.
Skatter och avgifter på arbete måste sänkas för att ge människor chansen att utveckla sina idéer, vilket skapar fler jobb. Det bör ske genom att en skatteväxling genomförs, med sänkta skatter på arbetskraft och höjda skatter på miljöskadliga verksamheter. Det ger förutsättningar för ökad syssel- sättning generellt sett, vilket i synnerhet är gynnsamt för tjänstesektorn med en hög andel arbetskraftskostnader.
Utöver det utrymme som kan frigöras genom att en skatteväxling genom- förs, bör arbetsgivaravgifterna sänkas ytterligare efter samma modell, som Centerpartiet fått genomslag för i riksdagen. Arbetsgivaravgifterna har reducerats med fem procentenheter upp till en årlig lönesumma om 850 000 kronor. För egenföretagare är lönesummegränsen 180 000 kronor.
För att arbetsgivaravgiftssänkningen även skall kunna tillgodoräknas av företag som har stora säsongsvariationer är det avgörande att lönesumman beräknas för hela året och inte uppdelas månadsvis. Detta förfarande missgynnar företagare inom bland annat turism och trädgårdsnäring som är mycket säsongsberoende. Hanteringen begränsar framför allt ungdomars möjligheter till tillfälliga arbeten då det ofta är de som söker säsongsarbeten. Reglerna måste omgående ändras så att lönesumman beräknas på den årliga lönesumman och inte som idag på en månadsvis lönesumma (motsvarande en tolftedel av 850 000 kronor). Detta bör ges regeringen till känna.
I nästa steg måste arbetsgivaravgifterna sänkas med ytterligare minst tre procentenheter, samtidigt som lönesumman måste höjas till åtminstone två miljoner. För egenföretagare måste lönesummegränsen höjas till 300 000 kronor. På detta sätt främjas de mindre företagen i förhållande till de större.
Småföretagarriksdagens krav om att ta bort skattedelen av arbetsgivar- avgiften upp till en lönesumma om 30 basbelopp sammanfaller i stor sett med Centerpartiets krav på arbetsgivaravgiftssänkningar.
Centerpartiet har varit pådrivande för att sänka ägarbeskattningen för de onoterade bolagen. Dubbelbeskattningen av dessa bolag har lindrats med ett generöst skattefritt utrymme. Vidare har Centerpartiet medverkat till ytterligare lättnader genom att bland annat det positiva räntefördel- ningsunderlaget har höjts.
Sverige behöver fler entreprenörer. Många av de potentiella till- växtföretagen återfinns i kategorin fåmansbolag. Därför är det angeläget att sänka skatten för dessa ägare ytterligare.
Fåmansbolagen är oftast små, men har en stor potential för ökad sysselsättning i Sverige. Utöver de skattelättnader som dessa företag också åtnjuter i form av exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter, bör de krångliga fåmansbolagsreglerna ges en mer generös utformning.
Förmögenhetsskatten bör successivt fasas ut ur det svenska skattesystemet. Den tas i många fall ut i form av en extra skatt på fastigheter, som har ett högt taxeringsvärde och är avbetalade. Den internationella rörligheten för kapitalet har ökat och därför har det varit nödvändigt att befria huvudägare i aktiebolag från förmögenhetsskatt med hänvisning till att deras kapital är låst i deras stora företag, som fyller en viktig funktion för svenskt näringsliv och svensk arbetsmarknad. En situation där verkligt förmögna människor befrias från förmögenhetsskatt och mindre förmögna människor belastas med förmögenhetsskatt är naturligtvis inte acceptabel ur rättvisesynpunkt.
Ett skattekonto har införts för företagen. Det innebär att olika skatter och skatteinbetalningar samordnas och betalas in på ett och samma konto hos skattemyndigheten. I samband med denna reform har regler införts som innebär att den dag skatteinbetalning inkommer på skattemyndighetens konto ligger den till grund för när företagaren ska anses ha fullgjort sina åtaganden. Det är enligt vår uppfattning olyckligt, eftersom förseningar kan uppstå som företagaren inte själv orsakat. Sista betalningsdag måste istället anges som den dag då inbetalning skett. Detta bör ges regeringen till känna.
Tjänster stimuleras direkt genom sänkt skatt på arbete. Huvudprincipen bör vara att all arbetskraft beskattas lika för att arbetsmarknaden inte ska snedvridas.
Inom tjänstesektorn finns möjlighet att skapa fler jobb och företag. Åtgärder behöver vidtas på skatteområdet för att stimulera tillkomsten av fler jobb och företag i denna sektor. I EU diskuteras förslag om lägre momsskattesats för delar av tjänstesektorn. Andra åtgärder kan vara skattereduktion eller sänkta arbetsgivaravgifter. Centerpartiet verkar för sänkt skatt på hushållsnära tjänster och att ett s.k. RUT-avdrag omgående införs.
Centerpartiet har även presenterat förslag om hemservicecheckar för pensionärer. Pensionärshushållens behov av vardaglig service skulle kunna tillgodoses genom att staten stimulerar den privata tjänstesektorn. Det enklaste sättet att göra detta är genom ett system med hemservicecheckar för pensionärshushåll. Vårt förslag bygger på att det ska omfatta alla pensionärs- hushåll, förtids- och folkpensionärer, och ska gälla för alla normalt före- kommande tjänster i hemmet. Det som förekommer inom den behovsprövade hemtjänsten ska inte ingå i detta system.
F-skattsedeln är ett viktigt legitimationsbevis för seriös verksamhet. Centerpartiet har i riksdagen åstadkommit att det nu ska bli enklare att erhålla F-skattebevis vid start av företag. Principen måste vara att alla som vill ska få F-skattsedel, såvitt inte särskilda skäl talar emot. Det är en viktig åtgärd för att få fler egenföretagare och för att fler affärsidéer kan prövas på marknaden. Samtidigt måste skattemyndigheten lägg mer kraft på att kontrollera att seriös verksamhet verkligen bedrivs.
Det är viktigt att näringspolitiken utformas för att gagna företagsamhet i hela landet. Därför anser Centerpartiet att det är angeläget att Norrlands inland också i fortsättningen ges rätt till reducerade arbetsgivaravgifter. Tyvärr har en majoritet i riksdagen, bestående av Moderater och Social- demokrater, beslutat att ta bort de reducerade arbetsgivaravgifterna i Norrlands inland. Vad som ovan anförts om sänkt skatt på arbete, och företagande bör ges regeringen till känna.
7 Riskkapitalförsörjningen
Riskkapitalet bör i första hand vara privatägt. Det är viktigt, eftersom incitamentet att få ut största möjliga avkastning i förhållande till satsat kapital och risktagande är en tillväxtskapande drivkraft. Det är grunden för att en effektiv kapitalformering ska komma till stånd. Ju närmare individen riskkapitalet hanteras, desto bättre. En ökad konkurrens mellan olika riskkapitalförsörjare är önskvärd och gynnas av mångfald.
Vi vill skapa förutsättningar för nya kapitalägare i ett generellt välfärdssamhälle. Det är nödvändigt med fler svenska kapitalägare om den generella välfärden ska kunna bevaras i en alltmer globaliserad ekonomi. I hårdnande konkurrens på en växande världsmarknad krävs att den svenska riskkapitalmarknaden förbättras och att företagandet därigenom kan förnyas och utvecklas.
För att få fram fler kapitalstarka människor med idéer och vilja att satsa riskkapital aktivt i framförallt mindre företag, krävs en förändring av skatterna under de närmaste åren på det sätt som vi föreslår.
Genom olika former av riskkapitalbolag kan den svenska riskkapital- försörjningen förbättras. Sådana bolag kan samla delägarnas kapital och satsa detta i mindre och växande företag. På så sätt erhålls tillräckligt med kapital för att kunna satsa, och riskbenägenheten blir ofta hög.
Kommanditbolag som företagsform kan utvecklas och allt oftare fungera som en form av riskkapitalbolag.
De onoterade aktiebolagen har fått en kraftigt lindrad dubbelbeskattning. Detsamma gäller inte i samma utsträckning för kommanditbolag och handelsbolag. Det kan genomföras genom att den lönesummeanknutna delen av det skattefria utrymmet för övriga bolag ersätts med att en större andel av det egna kapitalet får tas ut skattefritt för kommandit- och handelsbolagens vidkommande, eftersom dessa indirekt genererar sysselsättning i de bolag som de satsar kapital i.
Det pågår en snabb och välkommen utveckling på riskkapitalområdet. Det har bildats en del nya marknader på privat initiativ, såsom bland annat Innovationsmarknaden och Svensk börsinformation. Den sjätte AP-fonden har bland annat investerat och därmed medverkat till att utveckla regionala riskkapitalföretag i Mellannorrland, Stockholm och Småland.
En utveckling mot etablering av fler regionala börser måste stimuleras. Överlag håller en explosionsartad verksamhet på att ta fart, som går ut på att "matcha" privatpersoners kapital gentemot växande småföretags behov av riskkapitaltillförsel. Det sker genom tidningsannonser, seminarier och till- handahållande av nya marknadsplatser. Det är viktigt att utvecklingen fortsätter i denna riktning så att den svenska riskkapitalsituationen kraftigt kan förbättras.
För att överbrygga de många år som krävs för att gradvis förbättra tillgången på riskkapital krävs aktiva insatser för att gynna tillväxt i småföretagen. En företagsgaranti bör införas, som i korthet går ut på följande:
För att genomlysta, goda affärsidéer ska få en chans att etableras på marknaden bör staten via regionala holdingbolag erbjuda reellt riskkapital. Holdingbolagen ska tillföra 91 % av riskkapitalet i företag, medan initiativ- tagaren själv ska stå för 9 %. Under uppbyggnadsskedet kan företagen med så kallad företagsgaranti räkna med att holdingbolaget garanterar det enskilda företagets betalningsförmåga. Företagsgaranti-systemet balanserar eventuella rörelseförluster under uppbyggnadstiden genom koncernbidrag. Dessa mottagna koncernbidrag skall omgående återbetalas inklusive ränta när företagen kommer in i "vinstperioden". För att i sin tur balansera totalförluster i systemet (= företag som ej lyckas ekonomiskt) skall lycko- samma företag erlägga royalties på vinsten alternativt försäljningssumman. I avtalet mellan holdingbolaget och initiativtagaren till företaget ska skrivas in en exklusiv rätt för företagaren att köpa hela bolaget. Detta ska ske på sådana villkor att statens holdingbolag får tillbaka insatsen samt marknadsmässig ränta på pengarna för den tagna risken. Vad som ovan anförts om en företagsgaranti bör ges regeringen till känna.
De invandrade svenskarna utgör en stor potential för det företagsamma Sverige. 55 000 företag i Sverige drivs av invandrare. Invandrarna står för 20 procent av nyföretagandet. Våra förslag för att förbättra riskkapitaltillförseln kan bidra till att fler vågar och vill låta sina företag växa.
Bland ungdomar finns en i grunden positiv inställning till företagande, vilket i kombination med våra åtgärder på skatte- och riskkapitalområdet bör leda till att allt fler affärsidéer kan prövas på marknaden. Ungdomar skall uppmuntras att skaffa F-skattsedel som ett led i att öka ungdomars företagande.
ALMI Företagspartner som består av ett moderbolag med 22 regionala dotterbolag har en stor betydelse för utvecklingen av de mindre företagen.
8 Kvinnors företagande
Av de företag som startades 1995 ägdes endast 23 % av kvinnor. Detta måste förändras. Det finns en stor potential för kvinnors företagande som måste tas till vara. En liknande explosion som den Sverige genomgick under första hälften av 1900-talet är möjlig. Då var det kvinnornas massiva inträde på arbetsmarknaden som gav ett lyft i produktionen. Idag kan kvinnors företagande få en liknande betydelse.
Runt om i Sverige finns en enorm kvinnokraft med en unik förmåga att med små medel ta sig an olika samhällsproblem, utvecklingsprojekt och idéer. Ändå är kvinnorna inte särskilt synliga i företagsvärlden. Bakgrunden till detta är kanske att den traditionella näringspolitiken varit ensidigt inriktad på mäns företagande och de branscher som traditionellt startas och drivs av män. Undersökningar visar att kvinnor har en företagskultur som skiljer sig från männens. Kvinnor startar ofta företag i liten skala, lånar mindre än män, startar ofta företag i servicesektorn, jobbar gärna tillsammans med andra kvinnor i kooperativ m.m. I och med de stora förändringarna i offentlig sektor öppnas också nya möjligheter för kvinnor att starta nya företag i verksamhet som tidigare bedrevs i offentlig regi.
Det behövs alltså en ökad satsning på kvinnors företagande. Det handlar om att utnyttja all den kunskap och kapacitet som finns. Möjligheterna att komplettera kvinnlig och manlig kompetens med varandra kan ge en stor slagkraft för svenskt näringsliv inför framtiden. Ett tioårigt program, som innehåller rådgivning, utbildning och finansiering för kvinnors företagande, bör utarbetas. Detta bör ges regeringen till känna.
Att underlätta för kvinnor att starta egen verksamhet är ett viktigt led i Centerpartiets strävan att skapa ökad sysselsättning. Kvinnligt företagande måste utvecklas så att kvinnor startar och driver företag i minst samma utsträckning som män. Kvinnor startar ofta företag med mindre lån och bidrag. Oftast rör det sig om tjänsteföretag med en affärsidé främst för en lokal marknad. Sådan företagsamhet måste tas tillvara i hela landet och har potential att hjälpa upp en kärv regional eller lokal arbetsmarknad. Många kan få inspiration av andra eller få anställning hos någon annan.
Samhället bör därför på olika sätt underlätta avknoppning från den offentliga sektorn. Stöd och rådgivning måste finnas. Vid offentlig upp- handling ska konkurrensneutralitet mot den egna verksamheten eftersträvas i högre utsträckning än i dag. Kooperativa verksamhetsformer ska ges samma företagsmässiga förutsättningar som andra företagsformer. Det ger större möjligheter för kvinnor att gemensamt starta företag inom denna sektor som ligger den offentliga nära och där den kooperativa verksamhetsformen är mycket lämplig.
Efterfrågan på de särskilda kvinnolånen, ett centerinitiativ, har varit stor. Satsningarna har skapat många nya arbetstillfällen. Det är viktigt att bevara och utveckla detta stöd.
Kvinnors företag missgynnas av de regler och kriterier som gäller för att få del av länsstyrelsernas småföretagarstöd. Småföretagsstöd går inte att söka för företag inom försäljning, klädindustri och företag som vänder sig till en lokal marknad vilket många små tjänsteföretag gör. Dessutom finns ett krav på att anställa personal för att kunna söka stöd. Dessa regler och kriterier gör sammantaget att många typiska kvinnoföretag inom handels- och tjänste- sektorn utestängs från möjligheten att söka småföretagarstöden. Centerpartiet anser att det nuvarande regelsystemet måste ses över i syfte att öka möjligheterna att erhålla småföretagarstöd för kvinnors företag. Detta bör ges regeringen till känna.
8.1 Permanenta kvinnliga resurscentrum
Centerpartiet anser att Sverige ska bli ett föregångsland när det gäller jämställdhet inom näringslivet. Ett led i detta är att få fler kvinnor som startar och driver företag, ett annat led är att andelen kvinnor i ledande befattning i näringslivet stadigt ökar.
Självfallet behövs många åtgärder för att öka andelen kvinnor som startar företag. Åtgärder som har varit av stort värde för att öka medvetenheten och stimulera kvinnor till att starta eget är kvinnliga rådgivare och kvinnliga resurscentrum både på länsstyrelserna och på central nivå. Kvinnliga resurscentrum finns i så gott som alla län och ett nationellt resurscentrum finns idag på NUTEK.
Resurscentrums uppgift är att samla kunskap kring kvinnors villkor för att sedan kunna förbättra situationen på olika områden som är viktiga för kvinnor. Det kan gälla arbetsmarknadsutbildning, företagsrådgivning, allmänna utbildningsinsatser, forskning etc. Resurscentrum skall vara en resurs för länens kvinnor samt länens myndigheter och organisationer som arbetar med olika insatser för kvinnor. Dessa har mycket påtagligt medfört att fler kvinnor kunnat starta och utveckla egen verksamhet. Enligt vår uppfattning är verksamheten till stort gagn för att utveckla och bredda kvinnors yrkesval.
Det är viktigt att resurscentrumet fokuserar sin verksamhet på ursprungs- uppgiften, nämligen att förbättra villkoren för kvinnorna i regionalt utvecklingsarbete. Centerpartiet anser att de regionala kvinnliga resurs- centrumen har en viktig roll för att utveckla kvinnors företagande. De hittillsvarande satsningarna med kvinnliga resurscentrum på länsnivå måste nu permanentas och vidareutvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
8.2 Kvinnliga affärsrådgivare
NUTEK har i uppdrag att arbeta för kvinnors företagande. Medel har anslagits till kvinnliga affärsrådgivare i inre stödområdet. Kvinnliga rådgivare finns idag i flera kommuner. Om inte nya medel tillförs riskerar detta att försvinna. Finansieringen har fördelats på 1/3 NUTEK, 1/3 länsstyrelsen samt 1/3 kommunerna. I vissa kommuner har en förlängning av verksamheten finansierats med EU-medel. Erfarenheterna är mycket goda varför Centerpartiet anser att det i varje kommun bör finnas en kvinnlig affärsrådgivare. Medel bör säkerställas för denna verksamhets fortsättning. Detta bör ges regeringen till känna.
9 Kooperativt företagande
Ett sätt att snabbt öka kvinnors företagande och därmed skapa fler arbetstillfällen är att uppmuntra och utveckla det kooperativa företagandet.
Kooperativa företag har med sin speciella struktur visat sig vara särskilt attraktiva för kvinnor. Det kooperativa företagandet har expanderat kraftigt de senaste åren. Bland annat inom hemtjänsten har en färsk studie visat att de t.o.m. lyckats bäst. Det finns idag många intressanta exempel på kooperativ verksamhet av olika slag från skilda delar av landet. Av dem som vänder sig till de lokala kooperativa utvecklingscentrumen idag är 70 procent kvinnor. Här finns en stor potential.
Personalkooperativ är förmodligen den form av företagande som kan växa allra snabbast. Erfarenheterna är mycket goda. Både beställare och anställda är mycket nöjda visar en forskningsrapport från högskolan i Växjö. Personalkooperativ borde vara en stark konkurrent till både kommunal och privat omsorg. Trots detta finns bara 150 personalägda företag inom offentlig sektor. Drivkraften för dessa har inte varit att tjäna pengar. De som startade under början av 1990-talet har oftast haft ett ideellt syfte. De drivs av engagerade eldsjälar som vill ha frihet. 72 procent av delägarna är kvinnor. Den kooperativa företagsformen måste stödjas och utvecklas med bland annat bättre rådgivning och genom projektinriktade åtgärder. Detta bör ges regeringen till känna.
Grunden för kooperativ verksamhet är att en grupp människor, företag eller organisationer går samman för att driva en ekonomisk verksamhet som de alla behöver och som de gemensamt styr och ansvarar för i demokratiska former. Man kan säga att ett kooperativ är ett företag som drivs enligt föreningsdemokratiska principer med ändamålet att tillgodose med- lemmarnas behov av verksamheten.
Som tidigare nämnts är den kooperativa formen utmärkt för t.ex. anställda inom offentlig verksamhet som vill starta egen verksamhet. Det har även visat sig att intresset bland kvinnor för att starta kooperativa företag är stort. På tjugo platser i landet finns det lokala kooperativa utvecklingscentrum, som i respektive län ger vägledning, utbildning och annat stöd till grupper som vill starta kooperativ. Vi anser att kooperativ är en verksamhetsform som bör bejakas.
I svensk lagstiftning finns den juridiska associationsformen ekonomisk förening som är avpassad för kooperativ verksamhet. Det är enligt vår mening av största vikt att konkurrenslagstiftningen är utformad så att kooperativ verksamhet inte missgynnas jämfört med andra associations- former. Vad som ovan anförts om kooperativt företagande bör ges regeringen till känna.
10 IT för ökad decentralisering
Informationstekniken ger förbättrade förutsättningar för ett decentraliserat näringsliv. Centerpartiet anser att lagstiftningen bör anpassas till de nya kommunikationsmönstren så att inte denna positiva utveckling hindras.
Distansarbete har tyvärr, trots att många talat om utvecklingspotentialen, inte fått det genombrott som man hoppats på. Till dels beror det på att lagstiftningen inte hängt med utvecklingen. Lagarna inom arbetsmarknads- området utformades under en tid då distansarbete var relativt ovanligt. Till exempel är det, när det gäller försäkringar, oklart hur arbete i hemmet eller i så kallade telestugor skall betraktas. Om en person som arbetar hemma skadar sig under arbetstid, skall då detta betraktas som en arbetsskada eller inte? Skall arbetsgivarens försäkring gälla, kan den gälla, eller är det en personlig försäkring som måste till? Samma problematik torde även gälla vid sakskada.
Idag är det vidare relativt svårt att i självdeklaration kunna göra avdrag för arbete eller kontor i hemmet. Däremot är det betydligt enklare att göra avdrag för resor till och från arbetsplatsen, trots att det för samtliga inblandade parter, inte minst beaktat miljöbelastningen, torde vara bättre med distansarbete.
Det finns oklarheter avseende distansarbete och turordningsreglerna. Detta har behandlats i utredningen om distansarbete, SOU 1998:115. I Center- partiets motion om det nya arbetslivet (1998/99:A214) yrkas att regeringen snarast måste återkomma till riksdagen med ett konkret lagstiftningsförslag.
10.1 Enhetstaxa för avancerade teletjänster
Ökad kapacitet ger nya kommunikationsmöjligheter. Nya tjänster och möjligheterna till ökad kapacitet får inte endast bli föremål för några få större orter. Detta måste komma alla regioner till del. Centerpartiet har motsatt sig möjligheter till geografiskt differentierade priser. Detta är inte till gagn för utveckling i hela landet. Geografiskt differentierade priser leder till sänkta priser i större städer. Landsorten kommer med detta inte att kunna nyttiggöra sig sänkta priser. Istället kommer priserna här att ligga oförändrat högt. Detta kan inte accepteras.
Utvecklingen på teleområdet går fort och utbudet av tjänster ökar kraftigt. Hela det svenska telefonisystemet beräknas vara baserat på digitala växlar 1998. Telia har även inlett ett arbete med att etablera en nationell bredbandsstruktur. Enligt Telia är ambitionen att 98 procent av landets hushåll år 2004 skall ha tillgång till bredbandstjänster. Centerpartiet anser inte att Telias ambition är tillräckligt hög. Tillgången till väl fungerande teletjänster i hela landet är av sådan betydelse för företagande och utveckling att det krävs ökade insatser så att Telias nuvarande målsättning kan nås tidigare än år 2004.
Utbyggnaden av AXE-systemet är bra men inte tillräcklig. För mer avancerad dataöverföring krävs bland annat möjlighet till kommunikation med ISDN (Integrated Services Digital Network), ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) eller motsvarande. Det är en självklar politisk uppgift att tillse att den grundläggande teletjänsten skall innefatta en kvalitet som möjliggör kommunikation med ISDN-kapacitet, eller motsvarande. Denna möjlighet skall göras tillgänglig för alla på lika villkor, d.v.s. att anslutningsavgiften skall vara densamma över hela landet. Tillkännagivandet på detta område återfinns i Centerpartiets motion angående regionalpolitik (1998/99:N337).
11 En sund konkurrens
En fungerande och sträng konkurrenslagstiftning är viktig för att fri konkurrens ska råda i det privata näringslivet. Konkurrensutsättning medför ökad effektivitet och gynnar konsumenterna i längden. Det är mycket viktigt att vissa företag inte kan utnyttja en dominerande ställning på marknaden. Priskarteller ska inte förekomma.
Konkurrenslagen har nio så kallade gruppundantag, av vilka undantaget för detaljhandelskedjor är mest uppmärksammat och avviker från reglerna i övriga EU-länder. Konkurrenslagstiftningen har i sig en småföretags- anpassning.
Det är angeläget att reglerna utvecklas ytterligare så att småföretagen kan samverka i lösa former. De så kallade gruppundantagen måste förlängas efter 1999. Konkurrenslagen får inte vara ett hinder för samverkan mellan mindre företag. Centerpartiets förslag på detta område återfinns i en särskild motion angående konkurrenslagstiftningen (1998/99:N263).
För att avreglera och minska antalet monopol bör man vidta en rad åtgärder. Vi lägger här fram förslag på ett par sådana åtgärder.
Sotningsmonopolet har tidigare utretts och det har föreslagits att det borde avskaffas. Monopolet har även fått kritik av EU. Enligt vår uppfattning bör sotningsmonopolet avskaffas.
Biluthyrningsverksamhet bör förenklas genom ett slopande av nuvarande krav på tillstånd med därtill hörande specialkrav. Istället bör det räcka med registrering av verksamheten. Vad som ovan anförts om avreglering och färre monopol bör ges regeringen till känna.
Sverige bör i EU driva att lagen om offentlig upphandling i högre grad ska beakta miljöfaktorer som ett konkurrensmedel. I takt med att miljön blir en allt viktigare konkurrensfaktor måste också offentliga inköpare få ta stor hänsyn till miljövänlighet. En alternativ utformning är att ett visst belopp undantas från lagen om offentlig upphandling. Detta bör ges regeringen till känna.
I många fall av offentlig upphandling missgynnas mindre företag i och med att upphandlingarna sker i så stora volymer att de inte kan konkurrera med större leverantörer. Mot bakgrund av detta är det viktigt att den möjlighet till undantag från lagen för upphandlingar under det så kallade tröskelvärdet 200 000 ecu, som finns enligt EU:s regler, också utnyttjas av Sverige. Så är inte fallet för närvarande.
Av konkurrensskäl är en effektiv skatteuppbörd ytterst viktig. Skatte- kontrollen måste vara noggrann och omfattande för att konkurrensen ska kunna säkerställas. Företagare ska kunna känna sig säkra på att det råder hederlig konkurrens. Det är därför välkommet att riksdagen har fattat beslut om utökade kontrollmöjligheter för skattemyndigheten genom tillgång till olika tillståndsregister. Detta har Centerpartiet aktivt medverkat till.
Resurserna för utredning av ekonomisk brottslighet måste också förstärkas. Det finns en risk att företagare ensidigt pekas ut som en fuskande grupp i samhället. Därför är det angeläget att kontrollen av bidragsutbetalningar förstärks på motsvarande sätt.
Det förekommer alltför ofta att kommuner ägnar sig åt verksamheter som drar undan basen för eller konkurrerar ut lokala näringsidkare, ofta med hjälp av subventioner. Detta är oacceptabelt.
Många små företag riskerar att slås ut av större företag i samma bransch. De stora stämmer de små för plagiat, mönsterintrång, de dumpar priser m.m. Under tiden rättsprocessen pågår kan det lilla företaget gå under. Detta bör uppmärksammas och åtgärdas. Centerpartiet har motionerat (1997/98:L805) om att den immateriella lagstiftningen skall ses över i syfte att underlätta för innovatörer och småföretagare.
12 Kunskap och kompetens
Samhället är beroende av initiativrika och företagsamma människor. Enskilda människor som grundat företag och uppfunnit nya produkter och metoder har en viktig del i grunden för välfärdssamhället. I grund och botten är alla barn, då de börjar skolan, nyfikna och initiativrika. Alltför länge har dock skolan varit inriktad på att utbilda människor för industrisamhällets behov - förmågan att upprepa och organiserat lärande har betonats framför initiativförmåga och eget upptäckande. Centerpartiet vill att skolan ska ha sin uppgift att utbilda människor för kunskapssamhället - där företagsamma och idérika människor behövs i alla verksamheter. Utvecklingen i näringslivet i dag går mot mer flexibla arbetsformer och större ansvar för de anställda. Detta accentuerar också behovet av entreprenörskap.
Skolan måste präglas av ett förhållningssätt som innebär att entreprenör- skap stimuleras. Utbildningen bör ha ett brett angreppssätt som innebär att nytänkande och kreativitet - egenskaper som behövs i många sammanhang - stimuleras. Entreprenörskap kan inte läras ut som ett särskilt ämne, utan bör prägla alla skolans ämnen och hela verksamheten i skolan.
I en utredning från Närings- och handelsdepartementet (Ds 1997:3) konstateras att dagens läroplan öppnar för en skola där entreprenörskap uppmuntras och tas tillvara. Dessvärre konstateras också att "få högskole- utbildningar väljer en pedagogik som uppmuntrar till egen företagsamhet och skapar orienteringskunskap. Dessutom saknar lärarutbildningarna i stort sett inslag som utvecklar förståelse för barns och ungdomars naturliga företagsamhet." En av utredningens slutsatser är att bland de viktigaste åtgärder som kan vidtas är att pedagogiken utvecklas för att stimulera entreprenörskap som egenskap i lärandet.
Som ett led i att stärka inslaget av entreprenörskap i skolan välkomnar Centerpartiet förslaget om en utvecklad samverkan mellan näringslivet och skolan. Enligt vår uppfattning måste detta vara ett led i en ökad samverkan mellan hela det omgivande samhället och skolan i likhet med vad utredningen också förordar. Alla parter på lokal nivå - den politiska ledningen, skolan, företagen och fackföreningarna - har ett gemensamt ansvar för att denna samverkan utvecklas. Regeringen bör återkomma med förslag om hur denna samverkan kan stimuleras, bl.a. genom en översyn av gymnasieförordningen.
På högskolenivå är anknytningen till företag vanlig, även om det inte är tillräckligt utvecklat. Inte minst vid de mindre och medelstora högskolorna finns många exempel på hur företagande integreras som en del i utbildningen.
På vissa högskolor lärs praktiskt företagande ut och på andra finns en utbyggd utbytesverksamhet mellan företag och högskola. Universiteten har ett utbyggt forskningssamarbete med framförallt stora företag. Småföretagen och högskolorna måste i långt större utsträckning samarbeta för ömsesidig vinnings skull.
Forskningsresultat bör i högre grad leda till utvecklingsarbete och kommersiell användning. De forskare som gör upptäckter som kan vara kommersiellt gångbara bör stimuleras att också utveckla dessa, antingen själva eller genom att sälja rätten till dem. Högskolans ansvar att ge rådgivning och assistans åt forskare som vill kommersialisera sina resultat, t.ex. genom patentering, förtydligades genom det forskningspolitiska beslutet 1996. Det är viktigt att detta arbete följs upp och också leder till att fler upptäckter exploateras.
Under senare tid har många högskolor bildat holdingbolag för att underlätta kommersialisering av forskningsresultat. På flera håll i landet har också bildats teknikparker för att underlätta samverkan mellan näringsliv och forskning. Inom ramen för dessa erbjuds såväl lokaler som rådgivning och annan service. I teknikparkernas regi har många avknoppningsföretag bildats för att vidareutveckla och exploatera forskningsresultat, och existerande kunskapsintensiva företag har förlagt verksamhet dit för att underlätta nära samverkan med högskoleforskningen. Utvecklingen har varit mycket positiv och det finns i dag mer än 500 företag i forskningsparkerna. Denna utveckling bör stimuleras även framgent.
Centerpartiet har medverkat till att en lärlingsutbildning äntligen kommer till stånd. Det är vår ambition att den ska utvecklas till att bli en naturlig mötesplats mellan skolan och företagen. Kontakter knyts och företag- samheten gynnas av att samarbetet blir mer omfattande. Överhuvudtaget bör ett ökat utbyte mellan privata företag och skola stimuleras bl.a. genom att eleverna inom alla program under utbildningen bör beredas möjlighet till kontakter med företag.
För att skapa möjligheter för mer återkommande utbildning kommer ett kompletterande system att behövas. Centerpartiets förslag är en modell med individuella kompetenskonton som preciserar ett delat ansvar mellan arbetstagare, arbetsgivare och samhälle. Den enskilde ges möjlighet att sätta av en del av sin lön eller del av löneökning. Arbetsgivaren svarar för att tillskjuta en del. Staten bör bidra genom att göra avsättningarna skattemässigt gynnade.
Staten kan också, vid sidan om en skattemässig subvention, behöva ikläda sig en utjämnande funktion för dem som inte har råd att sätta av medel, såsom arbetslösa eller löntagare med låg lön. Egenföretagare bör kunna kopplas till kompetenskonton genom regler för hur egeninsatser kompletteras med skattesubventioner.
13 Enklare regler
Företagen behöver fasta och långsiktiga spelregler. Förändringar måste ske med god framförhållning. Reglerna måste vara enkla och lättillgängliga.
En förenklad deklaration för egenföretagare utan anställda måste införas. Det är inte rimligt att egenföretagare som regel måste anlita expertis för att deklarera. En ny och tydligare deklarationsblankett måste tas fram. Detta bör ges regeringen till känna.
Datalagstiftningen är mycket omodern och är inte realistisk med den mängd data som i dagsläget hanteras. Ärliga företag som anmäler sina dataregister diskrimineras i relation till företag som inte anmäler sina register. Lagstiftningen bör förändras så att den är tillämpbar.
Den preliminära F-skatten bör sättas till 100 % av föregående års skatt istället för som idag schablonmässigt skrivas upp. I många fall tvingas företagare ansöka om jämkning, vilket innebär krångel för såväl skatte- myndigheten som företagaren. Detta bör ges regeringen till känna.
Ansökan om F-skattsedel bör enligt vår mening automatiskt kunna leda till registrering hos Patent- och registreringsverket. Det är inte omöjligt att en sådan automatik kan utvecklas också för fler myndighetskontakter.
Såsom vi tidigare berört är betydelsen av att svenskt näringsliv kan vara innovativt mycket stor. Det är viktigt att det inte tar för lång tid att handlägga olika ansökningar eftersom tiden är dyrbar för ett litet företag. Mot bakgrund av detta anser vi att handläggningstiderna på Patent- och registreringsverket måste förkortas. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet har krävt att det obligatorium som finns för företagen att anmäla anställdas sjukdom till försäkringskassan skall avskaffas eftersom det är företagen som har ansvaret för den anställdes 14 första sjukdagar. Det är bra att regeringen nu föreslår att denna skyldighet avskaffas för företag med upp till 50 anställda. Centerpartiet anser att denna anmälningsskyldighet bör avskaffas för samtliga företag, oavsett antalet anställda. Även den obligatoriska platsanmälan måste avskaffas.
För myndigheter måste det på ett påtagligt sätt handla om att utföra en service för medborgarna. Det är också angeläget att företagares kontakt med myndigheter kan förenklas. Det bör bland annat ske genom att kommunernas näringslivssekreterare kan agera "företagslots" och genom ett utökat databasstöd där företagen kan få tillgång till all väsentlig information.
I dag måste den enskilda företagaren lämna uppgifter om sin verksamhet till flera olika offentliga organ och myndigheter. Förändringar måste göras så att det räcker med att lämna uppgifterna till en myndighet som sedan har möjlighet att lämna uppgifterna vidare till andra myndigheter och organ.
För det lilla företaget är det avgörande viktigt att på ett enkelt sätt kunna informera om sin existens och de produkter de erbjuder. Detta hindras idag bl.a. av de allt för strikta regler som gäller för skyltning i närheten av allmän väg. Detta är ett exempel på att det krävs enklare regler för att förbättra de små företagens utvecklingsmöjligheter.
14 Arbetsrätten
Det är en politisk uppgift att skapa uthålliga villkor. Den svenska arbetsrätten har med Centerpartiets medverkan förbättrats, främst utifrån småföretagens perspektiv. Anställningsformen överenskommen visstidsanställning har införts, som innebär att en nyanställd och arbetsgivaren kan komma överens om en anställningstid om 12 månader utan permanent anställning. För nystartade företag, eller företag som tidigare ej haft någon anställd, är motsvarande tid 18 månader. Återanställningsgarantin har förkortats från 12 till 9 månader. Arbetsrätten har flyttats närmare de berörda parterna på företagen. Det är lokalt, ute på företagen, som den bästa kunskapen finns, såväl bland arbetstagare som bland arbetsgivare. Det är på detta område särskilt viktigt med stabila spelregler för att undvika tvära kast.
I de fall man inte lokalt kan komma överens om undantag från turordningsreglerna, anser vi att små företag ska få undanta två personer från turordningsreglerna, med hänsyn till nyckelfunktioner. Anställdas vilja till kompetensutveckling ska inte missgynnas av turordningsreglerna. Center- partiet har under den allmänna motionstiden till riksdagen lagt en särskild partimotion om modernisering av arbetslivet (1998/99:A214).
De olika lagar som reglerar rätten till ledighet måste koordineras för att åstadkomma en mer överblickbar och likformig ledighetslagstiftning. I detta syfte bör snarast en samlad översyn göras.
Arbetsgivare bör tillåtas att kvitta felaktigt utbetald lön mot innestående lön.
15 Företagarnas sociala trygghet
Fler ska starta och driva företag. Det är därför viktigt att också företagare, i likhet med löntagare, kan känna och ha en trygghet att falla tillbaka på.
En del förbättringar har genomförts, som bland annat innebär att man kan ha ett företag vilande och uppbära a-kassa. Det finns dock ingen till- fredsställande möjlighet att erhålla a-kassa för deltidsföretagare.
Det är viktigt att inte automatiskt förlora sin trygghet från tidigare anställning om man startar företag. En övergångsperiod på två år måste införas där man utgår från lönen vid anställning före starten av företaget för rätt till sjuk- och föräldrapenning.
Arbetsmarknaden förändras i snabb takt för både företagare och anställda. Därför behöver hela trygghetssystemet ses över för att anpassas till den nya situationen. Vad som ovan anförts om företagarnas sociala trygghet bör ges regeringen till känna.
16 Arbetsmarknadspolitiken och lönebildningen
När arbetslösheten formligen exploderade i början av 1990-talet kom arbetsmarknadspolitiken att visa sig klart otillräcklig. I det mer kärva arbetsmarknadsläget kom också arbetsmarknadspolitiska åtgärder att bli mindre effektiva redskap för att få människor i ordinarie arbeten. Arbetsmarknadspolitiken är överbelastad, vilket gör att arbetsmarknadsåtgärderna inte kan fungera optimalt. Huvudgreppet för att åstadkomma ökad sysselsättning måste vara sänkt skatt på arbete.
De svenska arbetsmarknadsåtgärderna är omfattande, men håller många gånger för låg kvalitet. För att åstadkomma en högre kvalitet bör den lokala och regionala nivån ges ett större inflytande. De lokala arbetsförmedlings- nämnderna måste ges större frihet och befogenheter. Det lokala näringslivet, lokala förtroendevalda och andra lokala aktörer kan därmed ges ett större inflytande över arbetsmarknadspolitiken. Dessa har en bättre överblick över problemen och möjligheterna på den lokala arbetsmarknaden.
Kvalitetskraven måste styra arbetsmarknadspolitiken - inte kvantiteten. Volymkraven i arbetsmarknadspolitiken måste minskas till förmån för åtgärder som leder till jobb.
Flaskhalsproblem måste motverkas genom att ökade resurser prioriteras för arbetsmarknadsutbildning.
Arbetsmarknadspolitiken utgörs av en mängd olika åtgärder. Det är uppenbart att flera av åtgärderna har negativa sidoeffekter, t.ex. att annan sysselsättning i ordinarie anställningsform trängs undan. Antalet åtgärder behöver minska och göras mer flexibla.
Starta-eget-bidraget ges till arbetslösa i form av utbildningsbidrag, dock lägst 230 kronor per arbetsdag. Även om bidraget utgör en relativt liten del av finansieringsunderlaget för ett företag, kan bidraget leda till att konkurrensen snedvrids. En annan effekt är att man riskerar att människor ger sig in i näringsverksamhet, som inte har förutsättningar att bära sig.
Vi anser att hälften av bidraget ska göras om till en lånedel, som betalas av efter att företaget blivit lönsamt. Utöver detta bör staten tillskjuta en lika stor låneandel ytterligare i frivilligt lån enligt samma villkor. Återbetalningen av lånet ska ske under en relativt generös tidsperiod, dock inte slutregleras senare än fem år efter det att företaget blivit lönsamt. Ränta bör betalas motsvarande den ränta som betalas på studielån.
Lönebildningen har under lång tid varit ett allvarligt problem i svensk ekonomi, vilket åsamkat oss nackdelar mot våra främsta konkurrentländer. De upprepade devalveringarna i slutet av 1970-talet och i början av 1980- talet kan till stor del förklaras av att de svenska löneökningarna blev alldeles för stora, vilket också ledde till att vi fick en hög inflation. Även kronans fall 1992 var till viss del en följd av att löneökningarna hade varit för stora under lång tid.
Konfliktreglerna måste göras om för att åstadkomma en bättre balans mellan parterna på arbetsmarknaden. Det bör enligt vår uppfattning i ett första steg ske genom att medlingsinstitutet förstärks och att varsel om stridsåtgärder förbjuds under medling.
Det svenska fackets rätt att ta till stridsåtgärder är internationellt sett oöverträffad. Det finns för närvarande inget krav på att åtgärdernas syfte ska stå i proportion till den skada som uppstår för företag och samhälle. Man har också rätt att vidta stridsåtgärder mot enmans- och familjeföretag, vilket inte borde vara fackets angelägenhet. Ett förbud mot sådana sympati- och stridsåtgärder bör införas. Vi anser att lagar och regler i övrigt är tillräckliga för dessa företag.
På en allt mer flexibel arbetsmarknad måste arbetstiderna bli mer flexibla. Det krävs för att lönsamheten i företagen ska kunna upprätthållas, vilket på sikt gynnar sysselsättningen. I dagsläget tillåts inte att arbetsgivare och arbetstagare lokalt gör överenskommelser om avvikelser inom arbetstidslag- stiftningens ram. Det krävs ett kollektivavtal eller att ett avtal har godkänts av central facklig organisation. Det är angeläget att tillåta överenskommelser lokalt för att små företag ska kunna anpassa arbetstiderna till efterfrågan på företagets produkter.
17 Företagsstöd
Sverige kännetecknas av att en mängd direkta och indirekta stöd ges till företag. Det var framförallt under 1970-talet som stödet ökade kraftigt från en relativt låg nivå tidigare. Sedan dess har stöden successivt minskats, bortsett från bostadssubventionerna som nådde sin topp i mitten av 1990-talet och arbetsmarknadsstöden som ökat samtidigt som arbetslösheten stigit. Till och från figurerar uppgifter om att det så kallade företagsstödet skulle uppgå till 50-60 miljarder kronor om året. Enligt vår uppfattning saknar sådana belopp relevans, eftersom det inte är fråga om direkta företagsstöd.
Staten fördelar resurser till olika myndigheter och stiftelser, som därifrån går vidare till forskning, småföretagsutveckling och andra typer av stöd. Jordbruksstödet och det regionalpolitiska stödet utgör betydande delar av statens stöd till företagen. Detta är inte att betrakta som direkta företagsstöd, utan som en del av EU:s politik samt en politik för regional rättvisa och utveckling i hela landet.
Stödet till företag inom näringspolitiken utgörs i huvudsak av lånemöjligheter för små företag, projektstöd till innovativa idéer och produktutveckling samt icke-finansiella stöd till små företag.
De största aktörerna är Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) och Almi Företagspartner AB. Dessutom finns Industrifonden och Innovationscentrum. Industrifonden finansierar större projekt. Exportrådet, Exportkreditnämnden (EKN) och AB Svensk Exportkredit stimulerar svensk export främst genom garantier och finansiering. Detta är till stor del självfinansierande. På den regionala nivån tillkommer stödgivare i form av teknikbrostiftelser, regionala riskkapitalbolag, industriella utvecklings- centrum och produktråd. Utöver de svenska stödformerna tillkommer de stöd som EU står för.
På branschnivå finns t ex stödet till rederinäringen kvar. I övrigt är de direkta stöden till företag mest omfattande inom bostads-, arbetsmarknads- och regionalpolitiken. I arbetsmarknadsavsnittet i detta program föreslås neddragningar av vissa stöd. De stöd som går till finansiering av näringsverksamhet, utgår nästan uteslutande i form av lån, forskningsstöd, information och garantier.
Floran av stöd och floran av olika aktörer inom området gör det svårt att analysera företagsstödet i sin helhet. Vissa delar av stödet är framgångsrikt, medan andra delar är mindre välutformade. Mot bakgrund av svårigheten att göra en korrekt analys bör en översyn göras med uppdrag att föreslå hur de olika formerna av företagsstöd bättre ska kunna samordnas för att uppnå ökad effektivitet. Uppdraget bör också innefatta att lägga förslag om sammanslagning av vissa och nedläggning av andra stödformer. Det bör vara möjligt att ta ut en del av den ökade effektiviteten i form av statlig besparing. Vad som ovan anförts om företagsstöd bör ges regeringen till känna.
18 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagandets förutsättningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det personliga ägandet,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en utredning i syfte att förbättra möjligheterna till generationsskiften, 1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den lönesumma som ger rätt till reducerad arbetsgivaravgift skall beräknas på den årliga lönesumman för att inte missgynna säsongsanställningar, 2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sista betalningsdag till skattemyndigheten, 1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt skatt på arbete och företagande, 1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en företagsgaranti,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om program för kvinnors företagande,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av småföretagarstödet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om permanenta kvinnliga resurscentrum,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta medel till kvinnliga affärsrådgivare,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konkurrenslagstiftningen måste utformas så att kooperativ verksamhet inte missgynnas jämfört med andra associationsformer,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avreglera och minska antalet monopol,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beakta miljöfaktorer som ett konkurrensmedel vid offentlig upphandling, 3
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förenklad deklaration för egenföretagare utan anställda, 1
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den preliminära F-skatten, 1
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förkortade handläggningstider hos Patent- och registreringsverket,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagarnas sociala trygghet, 4
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagsstöd.
Stockholm den 26 oktober 1998
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Åke Sandström (c)
1 Yrkandena 2, 3, 5, 6, 15, och 16 hänvisade till SkU. 2 Yrkande 4 hänvisat till SfU.
3 Yrkande 14 hänvisat till FiU.
Elanders Gotab, Stockholm 1999
4 Yrkande 18 hänvisat till AU.