Rymdverksamheten påverkar oss mera än vad vi är medvetna om. Nästan omärkligt har den blivit en del av vår vardag. Ett vanligt telefonsamtal tar ofta vägen via en satellit, TV-bilden i vårt vardagsrum har varit ute i rymden, väderrapporten i TV baseras på en satellitbild, flygplan och båtar navigerar med hjälp av satelliter, lantmätaren använder satellitinformation för att bestämma ägogränser. De allra flesta av oss är också intresserade av att få veta mera om vår plats i universum och om det kanske finns liv där ute.
Även om rymdverksamheten är på väg att bli allt mera kommersiell så är det motiverat med statliga insatser i de fall då samhället är avnämare, t ex för rymdforskningen, för väderdata, för klimatforskning och för miljööver- vakning. Det är också motiverat med statliga insatser för att svenska industriföretag skall kunna konkurrera på en världsmarknad där andra företag utvecklar ny teknologi i militära projekt och har stora skyddade hemmamarknader.
För svensk del sker huvuddelen av rymdverksamheten i internationellt samarbete , främst inom den europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Organisation) där 14 länder samarbetar såväl om rymdforskning och rymdteknologi som om rymdtillämpningar inom sådana områden som raketer för satellituppsändning, rymdstationssamarbete, telekommunikation och jord- och atmosfärobservation.
Samarbetet i ESA har pågått sedan mitten av 60-talet och är ett bra exempel på ett väl fungerande europeiskt samarbete. ESA:s forsknings- program är ett obligatoriskt program för ESA:s medlemsländer. Det är mycket långsiktigt och täcker alla områden inom rymdforskningen. Forskare från alla medlemsländerna får tävla om att delta i programmet med forskningsprojekt. ESA står för de gemensamma kostnaderna och forskarna får söka nationellt stöd för sina projektkostnader. I Sverige söker forskarna projektfinansiering främst från Rymdstyrelsen och i vissa fall även från forskningsstiftelser. För en forskare är det sålunda lika viktigt att Sverige deltar i ESA-samarbetet som att Rymdstyrelsen disponerar anslagsmedel för rymdforskning.
Anslagsreduceringar
Det är därför oroande att regeringen beslutat att reducera anslaget D 11 Rymdforskning inom utgiftsområde 16 fr o m år 1998 med 22,5 miljoner kronor. Visserligen kompenseras minskningen under åren 1998 och 1999 med ett anslagssparande från anslaget D 17 inom samma utgiftsområde, men därefter kommer reduktionen att få fullt genomslag.
Eftersom såväl medlemsavgiften till ESA som de nationella forskarna finansieras från samma anslag och medlemsavgiften till ESA inte kan påverkas av ett enskilt land så blir konsekvensen att de nationella forskarna får vidkännas en mycket kraftig reduktion som har beräknats uppgå till ca 40 %. Sannolikt får detta allvarliga konsekvenser inte enbart för forskarna utan även för rymdindustrin och för rymdverksamheten i Kiruna. Det förefaller dessutom inte vara god ekonomi att betala medlemsavgift i ESA och sedan inte kunna utnyttja de möjligheter som detta medför.
Viktigt för miljön - viktigt för industrin
Rymdtillämpningar i ESA avser att med gemensamma insatser höja den europeiska industrins konkurrenskraft och att utveckla ny teknologi som därefter kan kommersialiseras. Ett exempel är utvecklingen av Arianeraketerna som tidigare var nödvändiga för att Europa skulle vara oberoende av konkurrerande andra länder och som idag är en europeisk industriprodukt som har erövrat den största delen av den öppna marknaden för stora raketer. De statliga insatserna för att utveckla teknologin inom området och ta fram nya raketer med allt högre prestanda har varit lönsamma. ESA beräknar att de industrikontrakt som placerats i deltagarländerna har ett värde som är ca sex gånger högre än de statliga bidragen till utvecklingsarbetet.
Inom andra tillämpningsområden som t ex telekommunikationsområdet har Europa i flera fall varit först med att utveckla ny teknologi, men inte lyckats att kommersiellt utnyttja den nya teknologin. I USA är det lättare att finna riskvilliga finansiärer och att kunna bygga upp nya telekommunika- tionssystem som tar den nya teknologin i anspråk.
Emellertid planeras nu s k multimediasystem, dvs satellitsystem för över- föring av stora datamängder och vanliga teletjänster samtidigt, även i Europa med stöd av ESA. Det är viktigt för svenska företag att delta i arbetet att bygga upp de nya systemen.
Jord- och atmosfärobservation är ett tillämpningsområde där rymdtekniken är ett nödvändigt verktyg. Observationerna måste vara globala för att korrekta slutsatser skall kunna dras om miljöpåverkan, väder och klimat. ESA har i samarbete med det europeiska meteorologiska samarbetsorganet EUMETSAT satt igång ett program för observation av väderfaktorer med hjälp av polära satelliter, dvs satelliter med banor över jordens poler. Sannolikt kommer data från dessa nya satelliter att tas emot i Kiruna och därför ytterligare befästa Kirunas roll i rymdsammanhang. Nu planerar ESA även andra satelliter för jord- och atmosfärobservation som skall vara miljöinriktade. Forskare och andra intressenter får föreslå projekt inom området och ESA svarar för genomförande och finansiering av projekten. I vissa projekt räknar man med att finansieringen skall kunna delas med andra organisationer. Det är viktigt för svenska forskare och svenska företag att få möjlighet att delta i de nya projekten. Sverige har ett stort kunnande inom området som under lång tid byggts upp bl a vid Satellitbild och som nu utökats genom tillkomsten av Miljö- och rymdinstitutet (MRI) i Kiruna.
Med tanke på det avsevärda kunnande som finns i Sverige inom rymd- området och den stora framtidspotential som finns för rymdtillämpningar så är det angeläget att ge fortsatt statligt stöd såväl till deltagande i ESA:s tillämpningsprojekt som till upprätthållande av den nationella kompetensen. Den besparing på 50 miljoner kronor som gjordes inom utgiftsområde 24, anslag D 3 Rymdverksamhet, under år 1998 bör återföras till anslaget så snart som budgetläget medger detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska rymdverksamheten.
Stockholm den 23 oktober 1998
Hans Andersson (v)
Camilla Sköld (v) Gunilla Wahlén (v) Karin Svensson Smith (v) Stig Eriksson (v) Lennart Värmby (v) Sven-Erik Sjöstrand (v) Lennart Beijer (v)