Trafiken, miljön och klimatet
Vi har en utveckling i Sverige mot allt mindre luftföroreningar från trafiken. Miljöklassning och blyfri bensin är de första stegen mot miljöanpassade drivmedel. Sverige har med framgång drivit motsvarande linje inom EU, där Europaparlamentet och EU:s ministerråd nyligen enats om skärpta miljökrav på drivmedel. Utvecklingen får inte avstanna i och med detta och det är nu dags att ta nästa steg som måste vara att öka den andel av drivmedlen som är förnyelsebar. Det kan ge ännu mindre luftföroreningar från trafiken men framförallt är det ett sätt att åtgärda klimatpåverkan.
Förändrad växthuseffekt är ett av de allvarligaste miljöhoten idag. Förändringar av atmosfärens halt av koldioxid och andra växthusgaser påverkar jordens klimat. Detta kan få oerhört negativa konsekvenser för livsbetingelserna på jorden, inte minst för mänskligheten. Koldioxid- utsläppen från transportsektorn fortsätter att öka i motsats till andra sektorer. Därför är det angeläget att göra något åt trafikens koldioxidutsläpp.
Det behövs ett flertal olika åtgärder för att komma till rätta med trafikens ökande koldioxidutsläpp. I andra riksdagsmotioner redogör Vänsterpartiet för våra förslag om skatteväxling som en metod för att minska koldioxid- utsläppen. Skatteväxling är ett förslag som miljörörelsen har drivit länge. En ökad skatt på fossila drivmedel bidrar till att teknikutvecklingen mot bränslesnålare bilar påskyndas. Det är också ett incitament till minskat bil- användande. Dessutom skulle det kunna göra etanolen och andra alternativa drivmedel lönsamma. I viss mån är skatteväxlingen inledd, men den storleksordning som behövs för att skatteväxlingen skall bidra till att förny- elsebara drivmedel blir billigare att använda än fossila drivmedel är förhållandevis långt borta. Det tycks idag politiskt omöjligt att komma så långt med skatteväxlingen som krävs och skatteväxlingen är inte heller helt fri från problem, bland annat eftersom den inte innebär en rättvis fördelning. Därför måste det diskuteras andra lösningar än enbart ekonomiska styrmedel.
Regeringens initiativ gentemot bilindustrin för att ta fram bränslesnålare bilar är positivt, men naturligtvis inte tillräckligt. Kombinationen av sådana politiska initiativ och en skatteväxling kan ändå ses som en del av en hållbar strategi för att få till stånd den teknikutveckling av fordonen som krävs. Det är också nödvändigt med en politik för minskade transporter, för att på det sättet minska vägtrafikens energiförbrukning. Förslag på hur detta skall genomföras har vi tagit upp i andra motioner.
Oljebranschens och statens ansvar
Många delar av Sveriges näringsliv tar ett verkligt ansvar för den hållbara utvecklingen. Det finns hos dem en insikt att för att överleva på en framtida marknad är det nödvändigt att de miljöanpassar sin verksamhet och sina produkter. Vänsterpartiet förutsätter att även oljebranschen skall vara med och ta ett sådant ansvar. Oljebranschen säljer en ohållbar produkt och det borde därmed vara deras ansvar att på sikt ersätta den produkten med ett hållbart och förnyelsebart alternativ.
För att oljebranschen skall ha en möjlighet att ta det ansvaret är det viktigt med tydliga regler och en stabil marknad för de förnyelsebara ersättningarna till fossila drivmedel. Därför anser Vänsterpartiet att det är angeläget att staten lagstiftar på ett sätt som skapar en trygg och säker marknad för förnyelsebara drivmedel.
Biobränsleinblandning i bensin och diesel
Etanol är ett av de alternativa drivmedel som det finns förutsättningar att producera i Sverige. Etanolen framställs genom jäsning ur råvaror med en hög halt av socker eller stärkelse, t.ex. skogsavfall. Den bidrar inte till växthuseffekten, den kan ge mindre luftföroreningar än bensin, den skapar jobb med god regional spridning och den bidrar till en förbättrad bytesbalans. Den bidrar alltså både till en ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling av vårt land. Det finns ändå vissa problem med etanolen. Den kräver stora investeringar för att kunna produceras och det krävs ytterligare satsningar på forskning kring produktionen. Detta är något som inte kommer till stånd i tillräcklig omfattning om det inte finns en säker marknad.
Kommunikationsforskningsberedningen har i sin rapport "Underlag för bedömning av introduktion av alternativa drivmedel" gjort bedömningen att en 5-procentig inblandning av etanol i bensin kan vara en målsättning till år 2010 och vara en del i en samlad strategi för att introducera etanolen. Det motsvarar 300 miljoner liter etanol. Den gör också bedömningen att en inblandning av 5 % etanol skulle vara möjlig att använda i alla fordon utan risk för att fordonen skall ta skada eller att körbarhetsproblem uppstår.
I Brasilien har man under lång tid haft en betydligt högre inblandning av etanol i bensinen, nämligen 22 %. Där säljs endast ren etanol eller bensin utblandad med 22 % etanol. Även i andra länder är det vanligt med etanolinblandning i bensinen. I USA säljs "gasohol" som är bensin utblandad med 10 % etanol.
Naturvårdsverket skriver i sin rapport "Minska utsläppen av koldioxid - kostnadseffektiva åtgärder" om möjligheten att använda etanol som blandbränsle som ett sätt att minska koldioxidutsläppen: "En låginblandning av biobaserad alkohol i vanlig bensin och diesel framhålls i flera referenser vara det som snabbast skulle leda till en minskning av koldioxidutsläppen." De skriver också att man genom inblandningen skapar en betryggande marknad för producenterna av biodrivmedel samtidigt som det inte behöver göras några stora kompletterande investeringar för distribution, etc.
Naturvårdsverket gör i samma skrift bedömningen att inblandning av etanol i bensin har en potential att minska de årliga koldioxidutsläppen i Sverige med 1 miljon ton. Det motsvarar ca 8 % av koldioxidutsläppen från personbilstrafiken eller ca 1,5 % av de totala koldioxidutsläppen i Sverige.
Som enskild åtgärd innebär det en kraftig minskning av koldioxid- utsläppen. Ändå skall förslaget först och främst ses som ett första steg mot att helt övergå till förnyelsebara drivmedel. Det är en åtgärd som öppnar upp en utveckling mot hållbarhet.
Ett sätt att ställa krav på oljebranschen är att lagstifta att en viss andel av de drivmedel oljebranschen säljer måste vara förnyelsebara. Detta skulle garantera en säker marknad av etanol och därmed bidra till att etanolproduk- tionen kommer igång, utan att det krävs förändringar av fordonsparken eller stora förändringar av distributionssystemen. Målen bör naturligtvis vara ganska blygsamma i inledningsskedet för att senare höjas.
Mot bakgrund av detta anser Vänsterpartiet att det skall ställas krav på återförsäljare av drivmedel att en viss andel av drivmedlen skall vara till- verkade av förnyelsebar råvara. Vänsterpartiet vill därför att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med ett förslag om hur man skall lagstifta om inblandning av biobränsle i bensin och diesel, som en metod för att åtgärda trafikens klimatpåverkan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning om inblandning av biobränsle i bensin och diesel.
Stockholm den 21 oktober 1998
Jonas Ringqvist (v)
Hans Andersson (v) Camilla Sköld (v) Gunilla Wahlén (v) Lennart Beijer (v) Karin Svensson Smith (v) Lennart Värmby (v) Sven-Erik Sjöstrand (v)