I samband med beslutet om nedläggning av Hälsinge Flygflottilj beslöt regeringen att tillföra Söderhamn 350 statliga arbetstillfällen genom en utlokalisering av vissa verksamheter från bl a Stockholm. En särskild utredare fick i uppdrag att utarbeta förslag till vilka statliga verksamheter som kunde lokaliseras till Söderhamn. Dessutom beslöt regeringen att höja bidragsnivån för regionalt utvecklingsstöd, som också bidragit till cirka 200 arbetstillfällen.
Härnösands kommun, som i likhet med Söderhamn har varit utsatt för nedläggning av en militär verksamhet - KA 5 - där totalt cirka 300 arbets- tillfällen försvunnit, borde enligt min mening också ha blivit föremål för ett lika kraftfullt regeringsinitiativ att medverka till en kompensation av förlorade arbetstillfällen genom utlokalisering av statliga verksamheter till Härnösand. Ett sådant statligt initiativ kan än mer anses motiverat, eftersom Härnösand förutom förlusten av KA 5 också har förlorat cirka 30 kvali- ficerade tjänster i samband med överflyttningen av länsskattekontoret till Östersund och ett trettiotal arbetstillfällen, då Samhalls länskontor i Jämtland och Västernorrland slogs samman och lokaliserades till Östersund.
Härnösands kommun har under många år varit hårt drabbat av nedlägg- ningar inom såväl offentlig som privat sektor. Kraftfulla åtgärder krävs för att bromsa den negativa utvecklingen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en särskild kommitté, med uppgift att framlägga förslag på statliga verksamheter, som kan lokaliseras till Härnösand och kompensera bortfallet av de statliga arbetstillfällena vid KA5 och länsskattekontoret,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att höja bidragsnivån för regionalt utvecklingsstöd för Härnösands kommun.
Stockholm den 23 oktober 1998
Per-Richard Molén (m)