Sverige har varit medlem i EU sedan 1995. I samband med medlemskapet involverades Sverige i ett antal olika strukturfonder, gemenskapsinitiativ osv med medfinansiering från EU. Alla geografiskt avgränsade målområden eller horisontella program har ett genomarbetat handlingsprogram, SPD, som godkänts av EU.
Idag förs ett resonemang från EU om Sveriges engagemang i dessa målområden eftersom det finns en stor tröghet i utbetalandet av EU-medlen.
Det är naturligtvis anmärkningsvärt att projektmedel inte betalas ut i det omfång som beviljats. Det finns dock förklaringar till dessa motsats- förhållanden. Sverige har självt byggt in denna problematik i det svenska utbetalnings/rekvireringssystemet.
SPD/OP bygger på initiativ underifrån, såsom t ex nätverkssamverkan, ideella föreningar, byalag, småföretagarsamverkan osv. Ofta är det projektägare som inte har egna resurser eller ens har möjlighet att erhålla banklån. För övrigt så är inte räntekostnader för EU-projekt bidrags- berättigade. Med det svenska systemet måste varje projektansvarig redovisa kostnader innan EU-medel kan erhållas. Frågan är hur de som är projekt- grupp, exempelvis ett nätverksprojekt för kvinnliga företagare vars organisation är uppbyggd på en idéell förening, skall kunna ha tillräckligt med kapital för att ligga ute med projektpengar? Det som skett är att beviljade projekt har lagts ned eller förhalats i tid i väntan på att andra offentliga myndigheter kunnat träda in och låna ut pengar. Många projekt- ägare har gett upp eller avstår från EU-medlen. Framför allt så får dock detta en sådan effekt att underifrånperspektivet håller på att gå förlorat och ger enbart offentliga myndigheter möjlighet att vara projektägare. Därför måste Sverige ändra sitt utbetalningssystem så att till beviljade projekt ges 50 % av de beviljade EU-medlen i samband med projektstart.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbetalningssystem för EU-projekt.
2.
Stockholm den 16 oktober 1998
Åsa Torstensson (c)