De senaste åren ha vi sett exempel på hur miljön och människors trygghet tvingas vika för internationella gruvbolags jakt på mineraler. Den enskilde markägaren måste ges större makt och rätt till ersättning. Dessutom måste miljökraven skärpas.
I dag kan gruvbolag leta mineraler på andras mark utan att ens tillfråga markägaren.
Centerpartiets riksstämma i Sunne beslutade att minerallagstiftningen måste ses över i syfte att stärka markägarnas intressen i förhållande till gruv- bolagen. Den senaste tidens händelser visar att Centerpartiets krav börjar bli akut.
Minerallagstiftningen reglerar rätten att utvinna mineraler även för andra än den som äger marken. Undersökningstillstånd kan ges av statlig myndig- het (Bergmästaren, i vissa fall med länsstyrelsens inblandning) och medför att äganderätten och markägarens rätt får ge vika. Det är inte acceptabelt. Avvägningen mellan den enskildes, det allmännas och exploatörens intressen måste göras med största omsorg. Äganderätten måste respekteras. Ett grund- krav är att markägaren alltid skall ges tillfälle att yttra sig vid beslut om undersökningstillstånd. Centerpartiet värnar det personliga ägandet. Det ger ett decentraliserat ägande med stort personligt ansvar. Det är inte givet att så är fallet vid storskaligt privat ägande.
Enligt lagstiftningen har markägaren rätt till ersättning om undersöknings- arbetet påverkar möjligheterna till markanvändning. Miljöhänsyn måste tas såväl under undersökningsarbetet som under och efter en eventuell bearbet- ning av fyndigheten. Oavsett om företagen som undersöker och exploaterar eventuella mineralfyndigheter är svenskägda eller ej har de att följa de svenska lagarna på detta område.
Det är viktigt att markägaren alltid skall ges tillfälle att yttra sig vid beslut om undersökningstillstånd. I de fall enskilda jordbruks- eller skogsbruks- fastigheter är berörda bör dessutom beslut om undersökningstillstånd föregås av yttranden från Jordbruksverket respektive Skogsstyrelsen.
Undersökningstillståndet gäller i tre år från dagen för beslut. Om det finns skäl kan tillståndet förlängas med tre år. I undantagsfall, om betydande arbete har lagts ned i området och det är sannolikt att fortsatta undersökning- ar kommer att leda till en bearbetningskoncession, kan undersökningstillstån- det förlängas med ytterligare fyra år, (och ytterliggare fem år från och med den 1 juli 1998).
Undersökningstiden innebär stor osäkerhet för markägare och boende i området. En statlig utredning bör tillsättas för att se över hur äganderätten och makten över lokala resurser skall värnas i dessa sammanhang. Av särskilt vikt är att markägaren även fortsättningsvis garanteras ersättning vid intrång. Som en del i utredningens uppdrag bör ingå att överväga möjlig- heten att återinföra jordägaravgäld i syfte att stärka markägarens intressen. Utredningen måste samtidigt ta hänsyn till att mineraler är en naturresurs som skall kunna nyttjas under förutsättning att det sker på ett ekologiskt hållbart sätt.
Centerpartiet vill att besluten om mineralbrytning decentraliseras så att det lokala inflytandet ökar. Utredningen bör även överväga möjligheten att föra besluten om mineralprospektering till lagen som reglerar grus- och berg- täkter. I dessa fall sker handläggning och beslut av länsstyrelserna, där det regionala miljökunnandet finns.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning av minerallagstiftningen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1998
Eskil Erlandsson (c)