Regeringen konstaterar i propositionen att det finns "flera skäl att hålla fast vid kravet på timvis mätning som huvudprincip". Propositionen nämner emellertid inte att kravet på timvis registrering av den enskildes elförbrukning gäller först i samband med ett eventuellt byte av elleverantör.
Regeringen anger därefter följande tre skäl:
1. Mätarna ger möjligheter för kommunikation mellan elkunderna och elleverantörerna, vilket skapar förutsättningar för ett effektivt utnyttjande av elsystemet.
2. Elkunderna kan få regelbunden information om sin elförbrukning, vilket underlättar elhushållningen och en effektiv elanvändning.
3. Erfarenheter visar också att en bred installation av timregistrerande mätare kan möjliggöra effektivisering av nätverksamhet och kostnads- sänkningar.
Propositionen nämner dock inte att många kritiker av dagens mätarkrav ser positivt på ett rationellt införande av timvis registrering av den enskildes elförbrukning. I likhet med Vänsterpartiet kan de säkert hålla med om ovanstående tre skäl till att riksdagen bör uppmuntra till detsamma. I likhet med Vänsterpartiet förstår emellertid inte organisationer som Hyresgästerna, HSB, Riksbyggen, SABO, Villaägarna, Konsumentrådet, LO och TCO varför regeringen framhärdar med att koppla samman mätarkravet med bytet av elleverantör.
Propositionen konstaterar avslutningsvis att det bör övervägas att undanta endast "lägenhetskunder och liknande" från kravet på ny elmätare vid leverantörsbyte. Regeringen har nyligen beslutat att en utredning om ett sådant eventuellt undantag ska vara klar den 1 februari 1999. Propositionen nämner emellertid inte att samtliga de fem myndigheter som övervakar elmarknaden - Energimyndigheten, Svenska Kraftnät, Konsumentverket, Konkurrensverket och Statskontoret - har rekommenderat regeringen att avskaffa kravet på ny elmätare vid bytet av leverantör för åtminstone alla hushåll (inklusive eluppvärmda villor). Konkurrensverket har rekommen- derat att inte bara hushållen utan också ett stort antal småföretag ska kunna byta elleverantör utan att samtidigt behöva installera en ny elmätare.
Den svenska elkonsument som vill byta leverantör måste först betala 2 500 kronor för en ny fjärravläst och timregistrerande elmätare och sedan vänta ut sex månaders uppsägningstid. I Norge och Finland kan hushållen byta elleverantör kostnadsfritt, utan installation av ny elmätare och med bara 2-3 veckors varsel.
Den norska elkunden betalar i genomsnitt 16,1 öre per kilowattimme. Det framgår av en prisöversikt från det norska konkurrensverket. I Sverige ligger däremot genomsnittspriset (exklusive elskatt, moms och nätavgift) för en eluppvärmd villa på hela 25,5 öre per kWh, medan en lägenhetskund får betala så mycket som 30 öre per kWh. Det betyder att elpriset är 58 % högre för en eluppvärmd villa i Sverige jämfört i Norge, trots att elbolagen upphandlar elen på en gemensam svensk-norsk elbörs. För lägenhets- innehavare är skillnaden ännu större mellan länderna. De höga elpriserna innebär att svenska hushåll årligen subventionerar kraftbolagen med mångmiljardbelopp. För den enskilde lägenhetskunden handlar det om 250- 300 kronor, medan ägaren av en genomsnittlig eluppvärmd villa varje år får betala omkring 1 900 kronor för mycket för elen på grund av bristfällig konkurrens!
Den nya elmätaren - som är fjärravläst och bl.a. registrerar förbrukningen timvis - har många fördelar. Den uppmuntrar bland annat till energi- besparing. Men det blir allt svårare att förstå varför regeringen framhärdar med att koppla samman mätarkravet med bytet av elleverantör. Hittills har bara cirka 20 000 svenska hushåll bytt elleverantör, vilket har lett till att lika många nya elmätare satts upp fullkomligt planlöst runt om i landet: en mätare här och en annan där. Detta är ett ineffektivt och dyrt sätt att installera elmätare på. Installationen av en enstaka ny elmätare kostar betydligt mer än de 2 500 kronor som faktureras den enskilda kund som byter leverantör, men det överskjutande beloppet slås sedan ut på nättariffen och belastar därmed nätbolagets samtliga kunder.
20 000 nya elmätare motsvarar för övrigt bara cirka 5 promille av Sveriges drygt fyra miljoner hushåll. Det kommer att ta lång tid och bli mycket dyrt om nätbolagen ska fortsätta att installera de nya elmätarna på samma irrationella sätt. Vänsterpartiet vill i stället införa den nya mätarteknologin på samma sätt som i Norge, dvs. fatta beslut om att alla stora förbrukare ska ha en ny fjärravläst och timregistrerande elmätare. Myndigheterna kan sedan successivt sänka det konsumtionstak över vilket alla elförbrukare (oberoende av leverantörsbyte) ska få en ny mätare installerad av nätbolaget.
Vänsterpartiet vill följa myndigheternas samfällda rekommendation och konsumenternas berättigade krav om att slopa mätartvånget vid bytet av elleverantör för alla hushåll. Detta ska självfallet också gälla de eluppvärmda villorna, som är den konsumentgrupp som kan spara mest på ett fritt val av elleverantör. Riksdagen bör fatta detta beslut så snart som möjligt, utan att invänta regeringens onödiga utredning. Vänsterpartiet vill införa den nya mätarteknologin på samma sätt som i Norge, dvs att alla stora förbrukare ska få en ny fjärravläst och timregistrerande elmätare och att myndigheterna sedan successivt sänker taket (oberoende av leverantörsbyte). Valet av en samhällsekonomiskt rationell införandetakt bör emellertid snabbutredas innan detta förslag genomförs.
Kopplingen mellan byte av elleverantör och kravet på timvis registrering av förbrukningen bör avskaffas för åtminstone alla hushåll (elkonsumenter med ett säkringsabonnemang av högst 25A). Uppsägningstiden vid byte från leveranskoncessionär bör åtminstone halveras från dagens sex månader till tre månader och bytet bör vara helt kostnadsfritt. Om det är praktiskt möjligt med en kortare uppsägningstid bör detta vara målet. De nya reglerna bör gälla från det datum då de ansvariga myndigheterna menar att detta är praktiskt genomförbart.
Den av regeringen tillsatta utredningen bör snabbutreda ett eventuellt avskaffande av kravet på ny elmätare vid leverantörsbyte som omfattar också större elförbrukare än hushållen. Detta är i linje med Konkurrensverkets rekommendation och praxis i Norge och Finland. Mätarutredningen bör vidare snabbutreda förslaget om ett mer rationellt och kostnadseffektivt införande av den nya elmätarteknologin, nämligen att alla stora förbrukare ska ha ny elmätare och att myndigheterna sedan successivt sänker taket.
Avslutningsvis har Vänsterpartiet länge drivit linjen att den fasta kostnadens andel av den totala elkostnaden bör sänkas genom ändringar i regelverket. Den fasta delen av nätavgiften bör minskas och eventuella årsavgifter kopplade till elkostnaden kan avskaffas helt. Detta är det mest effektiva sättet att också intressera konsumenter med låg elförbrukning för att spara och att delta aktivt i handeln med el.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtminstone alla hushåll med normal elförbrukning bör undantas från kravet på ny elmätare vid byte av elleverantör,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla hushåll bör ges möjlighet att byta elleverantör kostnadsfritt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla hushåll bör ges möjlighet att byta elleverantör med en uppsägningstid som åtminstone understiger tre månader,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de nya reglerna bör gälla från det datum då de ansvariga myndigheterna menar att detta är praktiskt genomförbart,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utredningsdirektiven till den av regeringen tillsatta elmätarutredningen bör kompletteras,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den fasta kostnadens andel av den totala elkostnaden bör sänkas genom ändringar i regelverket.
Stockholm den 12 oktober 1998
Lennart Beijer (v)