Beståndet av sälar runt Sveriges kuster är det största på många år. På västkusten har nyligen forskningsuppgifter publicerats om ett sälbestånd, som är det största på 100 år. I Östersjön beräknas antalet sälar uppgå till ca. 15 000 stycken och beståndet ökar med 10-15 procent årligen.
De stora bestånden och avsaknaden av naturliga fiender har gjort att sälarna i stora mängder finns nära land och i princip fritt tillåts härja i yrkesfiskarnas redskap, vilket medför stora förluster i form av förstörd och förlorad fångst samt förstörda fiskeredskap.
Det finns vissa möjligheter till statlig viltskadeersättning, men dessa är begränsade och kan inte tillnärmelsevis täcka de verkliga förlusterna, som i vissa fall innebär ett helt förstört yrkesfiske. Särskilt utsatt är fisket med fasta redskap vid Norrlandskusten, t.ex. efter lax, men även på andra kuststräckor vållar sälskadorna mycket stora ekonomiska förluster bl.a. i fisket efter ål på västkusten.
Någon verksam metod att skämma bort sälarna från fiskeredskapen eller att på annat sätt skydda sig mot dessa finns ej. Vissa av sälarna har utvecklat ett beteende som gjort dem till specialister på att ta fångster ur fiskeredskap.
Vårt förslag är att en skyddsjakt på säl måste införas snarast. En tillåten skyddsjakt på säl skulle sannolikt inte medföra att fler djur avlivas än som nu dör genom drunkning i fiskeredskap, men däremot skulle den effekten kunna uppnås, att sälarna skräms bort från redskapen.
En sak är säker, om ingenting görs kommer det kustnära fisket längs Sveriges kuster att slås ut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att införa skyddsjakt på säl längs våra kuster.
Stockholm den 27 oktober 1998
Claes-Göran Brandin (s) Lennart Nilsson (s)