Bakgrund
Jakttiden för morkulla har ändrats flera gånger under förra mandatperioden, något som torde sakna motstycke vad beträffar jakttid på en enda art. Det handlar om morkulla.
1995 togs sommarjakten bort
Under våren 1995 ändrades jakttiden från att få starta första måndagen efter midsommar till 21 augusti. Skälet var bland annat att det i EU:s fågeldirektiv i artikel 7 punkt 4 står ...särskilt se till att de arter på vilka jaktlagstiftning tillämpas inte jagas under uppfödningssäsong eller under häckningens olika stadier. Beträffande flyttfåglar skall medlemsstaterna särskilt se till att de arter som berörs av jaktbestämmelserna inte jagas under häckningen eller under återvändandet till häckningsplatserna.
Men även det faktum att det från såväl ornitologer som Naturvårdsverket under flera år ifrågasatts det etiska i jakt under häckningstid torde ha haft betydelse, liksom det faktum att detta uppmärksammats internationellt. Från Miljöpartiets sida har frågan aktualiserats flera gånger, i såväl motioner som interpellationer. Ändringen i jakttiden våren 1995 var alltså mycket välkommen.
1997 kom sommarjakten tillbaka
Från jägarhåll resulterade detta beslut i en mängd protester och aktioner. Den nya jordbruksministern Annika Åhnberg föll till föga för påtryckningarna och under våren 1997 ändrades jakttiden på nytt och jakten under häckningstid tilläts. Detta har upprört inte bara fågelskådare och naturintresserade utan också den breda allmänheten, som har haft svårt att förstå det nödvändiga i jakt av denna lilla vadare under häckningen. Protesterna har varit många, även internationellt, där Sverige tidigare haft ett gott anseende som ett land som ifrågasatt traditionell men otidsenlig jakt, t.ex. med limstickor.
I artikel 9 i nämnda fågeldirektiv ges möjlighet till jakt även under häckningstid "om det inte finns någon annan lämplig lösning." Man öppnar alltså för skyddsjakt. Det förutsätter alltså en konflikt mellan arten i fråga och flygsäkerhet, skada på gröda eller dylikt. Men något sådant finns inte vad avser morkulla.
Forskningsjakt?
Den nya vårjakten har kallats mycket; traditionell jakt, hanfågeljakt och forskningsjakt. Den sista termen använde förra jordbruksministern Annika Åhnberg i en interpellationsdebatt den 12 mars 1998. Vad som skulle utforskas framgick inte. Jakten har uppmärksammats och inför det paketmöte mellan svenska regeringen och kommissionen rörande Sveriges införlivande av vissa direktiv togs morkullejakten upp och ifrågasattes av kommissionen. Man antyder att Sverige bryter mot ovan nämnda artiklar. Man har en mängd frågor, bland annat hur jakten motiveras med avseende på artikel 9. Man vill också veta om jakten har en liten omfattning och hur antalet som får jagas tas fram och regleras.
Många av dessa frågor är av stort intresse även för oss som är motståndare till morkullejakten. Utan att veta hur stor populationen av morkulla är och bestämma antal som får dödas utifrån den siffran kan det inte ens bedömas om jakten är ekologiskt hållbar. Det är svårt att få fram sådana siffror och de är mycket osäkra. Vissa fälterfarna ornitologer anser att morkullan är en art som minskar, men inte heller här är kunskapen säker. Enligt uppgifter beräknas antalet häckande par vara ca 75 000. Under sommarkvällarna 1998 sköts ca 24 000 morkullor. Det är en hög siffra och motsvarar mellan 30 och 45 % av antalet hanar. Det är ett mycket större uttag än vad som i andra sammanhang anses biologiskt hållbart. Dessutom skjuts de bästa hannarna, de som hävdar revir och alltså har visat sig ha kvaliteter som gör just dem lämpligast att föra sina gener vidare. Någon sådan jakt bedrivs inte på någon annan art. Det skulle vara som att bara skjuta de största och bästa älgtjurarna. År efter år. Morkullejakten är inte speciellt svår, eftersom den sträckande hanen gör allt för att påkalla uppmärksamhet - honors - med ljud och synlig flykt.
Ta bort jakten under häckningstid!
Morkullehanarnas knirpande över skogen en kväll är något som värmer många tinande vinterhjärtan. Det hör våren till och vi är många som skulle önska att den upplevelsen av morkullan räckte för alla. Ta bort jakten under häckningstid.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jakt av morkulla under häckningstiden.
Stockholm den 20 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp) Kia Andreasson (mp) Per Lager (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Thomas Julin (mp)