Inledning
Runt om i Sverige finns flera tusen soptippar, en del nedlagda sedan årtionden, andra fortfarande i drift. På de flesta finns hushållsavfall blandat med industriavfall. Vad som kemiskt sker i upplagen vet man mycket lite om, men att lakvattnet ofta innehåller hela periodiska systemet och en mängd kemiska föreningar har man fått erfara från flera håll. Oväntade miljöproblem, ofta mycket svåra att åtgärda, visar att soptipparna är tickande miljöbomber.
Vad finns i lakvattnet?
Väckarklockan var uppgifterna från Dalarna om att reproduktionsförmågan hos upp till 80 procent av abborrhonorna i sjön Molnbyggen utanför Leksand skadats, skador som misstänks ha uppstått till följd av okända utsläpp från den närbelägna soptippen. Det finns över 2 000 soptippar i Sverige som tillsammans släpper ut cirka 50 miljoner kubikmeter förorenat lakvatten. I många fall kräver kontrollprogrammen mycket få analyser och det som brukar tas är pH, kväve och metaller. Greenpeace har nu startat analyser av vad som läcker ut och här följer några exempel.
Molnbyggen i Leksand
Naturvårdsverket och Leksands kommun har nu beslutat att bilda en gemensam arbetsgrupp för att granska Lindbodarnas soptipp utanför Leksand. Soptippen har länge misstänkts vara källan till att 80 procent av abborrhonorna i sjön Molnbyggen inte utvecklar romsäckar. Hittills har kommunen och forskare enbart ägnat sig åt att studera fisken i sjön, medan tippen har fortsatt att läcka lakvatten. På tisdag den 20 oktober håller Naturvårdsverket "journalistdag" då man bland annat ska berätta om "hur undviker vi fler Molnbyggen?".
Kovikstippen i Nacka
Prover som miljöorganisationen Greenpeace har tagit i lakvattnet från Kovikstippen i Nacka visar förekomst av ett flertal ökända miljögifter och ett antal naturfrämmande ämnen vilkas miljö- och hälsoeffekter inte är undersökta. Bland gifterna finns flera ämnen som tagits upp på såväl nationella som internationella "svartlistor". Flera av ämnena anses vara cancerogena, allergiframkallande och reproduktionsstörande. Dessutom finns ett antal ämnen som inte har undersökts, men som också kan vara skadliga för människa och miljö. Proverna togs i lakvattendammen i Kovik den 30 september och har analyserats av Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (IVL) i Stockholm. Exempel på ämnen i lakvattnet från Kovik: Metylfenol, Bisfenol A, Dimetylftalat, Dietylftalat, Dibutylftalat, Butylbenzylftalat, Di(2-etylhexyl)-ftalat (DEHP), Dioktylftalat, Kamfer m fl.
Tippar i Skellefteå och Storuman
Prover från Degermyrans soptipp i Skellefteå och Luspnäsets soptipp i Storuman. Tipparna skiljer sig från varandra vad gäller storlek, innehåll etc, men gemensamt för dem är att de håller en mycket låg standard. Man gör överhuvudtaget inga försök att samla in lakvattnet, utan det tillåts rinna rakt ut i naturen, trots att inga prover för farliga kemikalier tagits. I Storuman visade det sig att man inte ens tagit de föreskrivna proverna (kväve, pH, metaller etc.) på sju år.
Vad är det för ämnen?
Det är inga trevliga ämnen det handlar om. Detta visar verkligen att kemikaliesamhället har mycket otrevliga baksidor. Det som finns i varor och som hamnar på tipp försvinner inte - det kommer tillbaka och orsakar miljöproblem. Här följer information om några av de ämnen man funnit. Uppgifterna är hämtade från Greenpeace.
Metylfenol (m-cresol)
Användningsområden:
M-cresol används i fotoframkallningsvätska, sprängämnen, petroleum, färg, desinfektionsmedel, insektsmedel och i jordbruksindustrin. På grund av barkbehandling har ämnet återfunnits i vindruvor, mandlar, valnötter, äpplen, päron, aprikoser, körsbär, persikor och plommon.
Effekter:
Ämnet klassas som möjligen cancerogent på människor, baserat på studier på möss.
4,4(1-metyletyliden)-bisfenol
Användningsområden:
Bisfenol A används vid tillverkning av plaster, epoxylim, färg, glas och keramik. Ämnet används också på insidan av konservburkar och i plasttandfyllningar.
Effekter:
Bisfenol A kan ge allergiska reaktioner. Vid djurförsök har ämnet orsakat leukemi och lymfom, men testerna har hittills inte ansetts tillräckliga för att klassa Bisfenol A som cancerframkallande. Ämnet försämrar förmågan hos möss att få ungar och kan också påverka utvecklingen av foster hos samma djur. Bisfenol A har effekter som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket gör att hormonbalansen i kroppen kan störas. Det finns också rapporter om att antalet spermier är färre hos råttungar vilkas föräldrar matats med låga halter av Bisfenol A.
Dimetylftalat
Användningsområden:
Dimetylftalat används vid plast- och gummitillverkning samt i mygg- medel, hårspray och kosmetika.
Effekter:
Kroniska ekologiska effekter av ämnet kan vara förkortad livslängd, fortplantningssvårigheter, lägre fertilitet och förändrat beteende. Dimetylftalat har visat sig ge upphov till fosterskador på djur och anses därför kunna ha samma effekt på människor. Bioackumulationen anses vara moderat baserat på studier av fiskvävnad.
Dietylftalat
Användningsområden:
Dietylftalat används i första hand som mjukgörare i plaster och finns i tandborstar, bildelar, verktyg och matförpackningar. Ämnet finns också i insektsmedel, aspirin, kosmetika, hårspray, nagellack, nagellacksborttag- ningsmedel, tvättmedel, aftershave och hudlotion.
Effekter:
Kroniska ekologiska effekter av ämnet kan vara förkortad livslängd, fortplantningssvårigheter, lägre fertilitet och förändrat beteende. Inga tester för att kontrollera om ämnet är cancerogent har påträffats. Det finns vissa bevis för att ämnet kan ge fosterskador hos djur. Bioackumulationen anses vara moderat baserat på studier av fiskvävnad.
DEHP
Användningsområden:
Di(2-etylhexyl)-ftalat (DEHP) används vid plast- och gummitillverkning och återfinns i leksaker, insektsmedel, flytande tvål, tvättmedel, bläck, industrioljor, film, kosmetika och vid papperstillverkning.
Effekter:
Kroniska ekologiska effekter av ämnet kan vara förkortad livslängd, fortplantningssvårigheter, lägre fertilitet och förändrat beteende. Ämnet har vid tester visat sig ge levercancer hos djur. Inga tester har gjorts på människa. Vidare anses ämnet troligen kunna ge upphov till fosterskador. Bioackumulationen anses vara mycket hög baserat på studier av fiskvävnad.
Kamfer
Användningsområde:
Kamfer används som mjukgörare i bl.a. oljor.
Effekter:
Kamfer uppges kunna framkalla kramper och medvetslöshet vid förtäring av små mängder. Ämnet har orsakat dödsfall i små doser vilket tyder på att ämnet bör betraktas som gift. Ämnet upptas via huden och bör betraktas som giftigt med symptom bl.a. från nervsystemet.
Undersökningar och åtgärder nödvändiga!
Greenpeaces undersökningar visar med all önskvärd tydlighet att detta måste åtgärdas. Det finns över 300 soptippar i drift och över 2 000 gamla nedlagda tippar. De som är i drift idag har kontrollprogram som uppenbarligen inte är tillräckliga. Lakvattnet hanteras inte alls på det sätt som innehållet kräver. Det är helt oacceptabelt att alla dessa giftiga ämnen rinner ut i naturen. Regeringen måste skyndsamt ge Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka vilka gifter som finns i lakvattnet från soptippar och föreslå åtgärder för att få bukt med läckaget. Hanteringen av lakvattnet måste ske på ett sådant sätt att gifterna inte kommer ut i naturen. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Naturvårdsverket snarast bör få i uppdrag att undersöka vilka gifter som finns i lakvatten från soptippar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att problemet bör åtgärdas.
Stockholm den 26 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)