Vattnet som finns på vår jord befinner sig i en ständig cirkulation. Havet är den stora reservoaren vilket allt vatten lämnar och förr eller senare återkommer till. Över haven sker den stora avdunstning som ger moln och nederbörd, men molnen har av vindarna fraktats långa vägar innan de kondenseras till regndroppar. På vägen sätter sig allehanda föroreningar på molnens vattendroppar. Vanligast är försurande ämnen från förbränning av fossila bränslen, olja och andra oljeprodukter.
När regnen så småningom faller över mark och jordar är de sura. Det försurande vattnet rinner antingen ned i bäckar och vattendrag direkt eller via marken. Därifrån börjar färden tillbaka till havet.
Vi har i dag cirka 20 000 sjöar och 120 000 km vattendrag som har för- surats så kraftigt att betydande skador uppstått. I den långsiktiga svenska miljövården har därför kalkningen varit en av de viktigaste åtgärderna för att motverka försurningar och återskapa eller bibehålla förutsättningarna för liv i sjöar och vattendrag. Genom kalkningen har cirka 7 800 sjöar och 12 000 km vattendrag, ofta hela vattensystem, räddats eller fått chansen att repa sig efter försurningens skadeverkan.
Men försurningen fortsätter, dag ut och dag in, här hemma och utanför våra gränser. Därför är kalkning något som måste pågå ständigt eller i varje fall upprepas kontinuerligt. Men kalkning är inte dyrt, få om ens någon annan åtgärd har betytt så mycket för vår natur.
Att satsa resurser på en god vattenmiljö är väl använda pengar, men nyttan är ofta omätbar i ekonomiska termer. Hur värderar man t.e.x. skönhetsupp- levelser eller bara vetskapen om att naturvärdena har bevarats till förmån för framtida utnyttjande?
Under de senaste åren har kalkningens samhällsnytta enbart för fisket beräknats i ett flertal utredningar och rapporter. Oavsett om dessa utförts av Kalkningsutredningen, Naturvårdsverket, Fiskeriverket och SCB eller Direktoratet för naturförvaltning i Norge visar de att varje satsad krona på kalkning ger minst 2 kronor tillbaka.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kalkning i sjöar och vattendrag.
Stockholm den 27 oktober 1998
Krister Örnfjäder (s)