Den största utmaningen och den mest offensiva uppgiften inom samhällsbyggandet är ekologisk anpassning inom alla sektorer och ombyggnad till ett hållbart och miljöanpassat samhälle.
Det handlar om hur man kombinerar utvecklingen av välfärdspolitiken, samhällsekonomin och välståndet med en livsstil som inte kräver större förändringar än vad naturen och människorna tål. Nuvarande generationer kan inte fortsätta med "slit och släng" som arv till de kommande. Inte heller kan vi fortsätta att slösa med de begränsade naturresurser som finns. Om alla världens länder skulle leva som vi i västvärlden, vore det ekologiska sammanbrottet ett faktum mycket snart.
En ny syn på samspelet mellan ekonomisk utveckling, social välfärd och rättvis fördelning i kombination med hänsyn till natur och miljö håller sakta på att bana sig väg. Som tidigare kan Sverige gå i spetsen för välfärdens utveckling, men nu med ekologisk balans, god folkhälsa och social rättvisa som ledstjärnor.
Den stora omställningen kräver att ingenting får göras i naturen utan konsekvensbeskrivningar. Det räcker inte att utreda miljökonsekvenser vid investeringar och nybyggnationer. De bör göras vid alla tillfällen där naturen "borde sitta med vid förhandlingsbordet". Omställningen kräver olika samverkande processer mellan samhället och näringslivet, mellan kommuner och byggproducenter, mellan odlare och enskilda, mellan livsmedels- branschen och konsumenter, mellan äldre och yngre. Detta skulle ge goda förutsättningar för en ny samarbetsanda. Det som s-kvinnor kallar Kvarteret Framtiden visionen för år 2010.
Vi kan bygga om den befintliga boendemiljön med en helt ny närmiljö, kunskap och kunnande för nya jobb och marknader, nya produkter både här hemma och för export, utveckling och forskning om ekoteknik, nya effektivare energislag, nya byggmaterial och byggmetoder.
Alla kommuner skall lösa sin energiförbrukning på det mest miljövänliga, effektiva och billigaste sättet. Sådana miljöprojekt bör inspirera nya grupper av forskare och uppfinnare, företagare och hantverkare, och naturligtvis alla människor som skall leva i det nya ekologiska samhället.
Vi vill att den svenska modellen utvecklas till ett modernt ekologiskt kunskapssamhälle, där välfärd, rättvis fördelning och full sysselsättning är den politiska grunden. Hushållning och varsamhet med våra resurser, råvaror och allt liv också människans är målen när vi nu bygger det nya ekologiska Sverige.
Hårdexploatering av natur, miljö och råvaror, samt ett nytt konsumtions- mönster, har lett till att den ekologiska balansen rubbats. Sker ingen föränd- ring i västvärlden, närmar vi oss en global katastrof.
Utvecklingen av vårt land under 1900-talet har lett till att allt fler männi- skor lever på allt mindre ytor i städer och tätorter medan andra delar av landet mer eller mindre överges. I Kvarteret Framtiden blir det möjligt att leva och bo på flera platser, eftersom informationssamhället underlättar bra liv, boende och försörjning också på mindre orter och i glesbygd.
Omställningen till det ekologiska samhället kommer också att intressera allt fler för de småskaliga lösningarna och idéerna. Omsorgen om lokalsam- hället, parallellt med en fördjupad demokrati, driver på omställnings- processen.
De stora hoten i en nära framtid är risken för arbetslöshet samt ekonomisk och ekologisk kollaps. Förutsättningarna för arbete och utveckling mot eko- logisk hållbarhet är en stabil ekonomi och en ideologi som vill göra omställningen rättvis och hållbar för alla. Omställningen måste göras nu och överallt.
Naturhänsyn och politiska avvägningar måste gå hand i hand och göras rättvist. Vi måste räkna med att förändringarna kommer att ta årtionden att genomföra.
Vi vill starta ett ekologiskt kunskapslyft i samtliga kommuner för att garantera en fortsättning på Agenda 21 samt till forskning inriktad på helhetssynen i enlighet med Agenda 21-projektet och till forskning.
Avvecklingen av kärnkraften skall fortsätta. Stimulanser till nya alternativa energikällor ökas.
All energi som inte är förnyelsebar byts ut på sikt.
Inblandning av miljövänliga drivmedel i bensin påskyndas.
Energiutvinning från avfall stimuleras.
All upphandling nationellt, regionalt och lokalt genomförs på det mest miljövänliga, ekonomiska och effektiva sättet, där också transporternas längd ingår och det mest miljövänliga alternativet gäller.
Den tunga trafiken skall välja det miljövänligaste/energieffektivaste alternativet för transporten som är möjlig med hänsyn till tid och rationalitet.
Nya kollektiva lösningar utvecklas genom samordning av trafikslag enligt principen: Med Kvarteret Framtiden, kollektivt från dörr till dörr, för varje individ.
Miljövänligare, energisnålare och mer trafiksäkra fordon premieras.
Fordon, som kör på svenska vägar, skall kunna återvinnas efter skrotning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekologiska omställningen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Monica Green (s)
Berit Andnor (s) Elisebeht Markström (s) Eva Arvidsson (s) Agneta Brendt (s) Siw Wittgren-Ahl (s) Anne Ludvigsson (s)