"Anders Zorn frågade mig en gång om jag visste något vackrare än en svensk blommande sommaräng. Jag grubblar ännu på svaret."
1 Nationellt mål om rikt odlingslandskap 2 Regeringens proposition 1997/98:145 Svenska Miljömål. Miljö för ett hållbart Sverige, lämnades till riksdagen våren 1998. Där anges 15 nationella miljökvalitetsmål. Ett av målen handlar om ett "rikt odlingslandskap" vilket sägs innebära att "biologiska och kulturhistoriska värden som uppkommit i odlingslandskapet genom lång, traditionsenlig skötsel bevaras eller förbättras" samt att " hotade arter och naturtyper samt kulturmiljöer skyddas och bevaras". Miljöpartiet riktade kritik mot miljöpropositionen bl a för att målen var alltför allmänna, inte mätbara och nedbrytbara till delmål. Vi har länge krävt "gröna nyckeltal" där miljösituationen konkretiseras och blir mätbar.
3 Ängar och naturbetesmarker 4 Sverige har skrivit under RIO-konventionen om biologisk mångfald. En stor del av den biologiska mångfalden i odlingslandskapet återfinns inom gamla hävdade ängs- och hagmarker. Dagsläget och framtiden för dessa marker visar om miljökvalitetsmålet "rikt odlingslandskap" är annat än tomma ord.
De lågvuxna ängarna och naturbetesmarkerna hyser många av våra idag mest hotade blommor, fåglar, svampar, fjärilar och andra blombesökande insekter. En kvadratmeter ängsmark kan innehålla mer än femtio kärlväxter såsom "kattfot, mandelblom och blå viol". Av landets 400 rödlistade kärlväxter förekommer mer än två tredjedelar i jordbrukslandskapet. Mer än hundra olika svamparter, t ex färgsprakande vaxskivlingar, kan om hösten pryda en gammal äng eller naturbetesmark. Av de rödlistade svamparterna i Sverige återfinns cirka en tredjedel i jordbrukslandskapet. Av Sveriges cirka 2 700 fjärilsarter hör många hemma i gamla gräsmarker. På betade strandängar söker storspov, enkelbeckasin, gulärla och andra fåglar sin föda. Gamla grova lövträd i öppna lägen i kulturlandskapet har betydelse för bl a insektsfaunan, fladdermusarter, lavar, mossor och svampar. De magra kvävefattiga ängarna och naturbetena är även unika naturtyper i ett västra Europa där övergödning av marker och vattensystem är ett av våra största miljöproblem. I Östeuropa finns de ofta kvar och där finns också en rik biologisk mångfald.
5 Det äldre odlingslandskapet 6 De ogödslade, oplöjda ängarna och naturbetesmarkerna var ett dominerande inslag i det gamla jordbrukssamhället. Kreaturen vandrade på skogsbete. Gärdesgården mellan inäga och utmark fyllde uppgiften att stänga ute djuren från inägans åkrar, ängar och hagar. Den gödslade åkern utgjorde ofta bara en tiondel av den totala jordbruksarealen. Åker kräver nämligen gödsel för att ge skörd år från år och gödsel var förr en bristvara. Hela denna landskapsbild med små åkrar, vidsträckta ängar och naturbetesmarker förändrades successivt när moderna brukningsmetoder och handelsgödsel möjliggjorde uppodling av större åkerarealer. Nu kring tusenårsskiftet återstår bara fragment av slagna ängar och naturbeten. Vägrenar som slåttras under sensommaren är i vissa trakter sista hemvist för ängsfloran. Vissa slåtterängar hävdas idag av andra än lantbrukare (hembygdsföreningar, naturskyddsföreningar, kommunala arbetslag m fl). Men merparten av ängarna och alla naturbetesmarker är helt beroende av aktiva jordbrukare och en lönsam mjölk- och vallproduktion.
7 Ängs- och hagmarksinventeringen 8 Under senare delen av 1980-talet tog Naturvårdsverket initiativ till en landsomfattande ängs- och hagmarksinventering. Dessförinnan hade hembygdsföreningar, naturskyddsföreningar och andra ideella krafter i samarbete med intresserade lantbrukare bidragit till fortsatt hävd av många fina toppobjekt. Målet för den statliga ängs- och hagmarksinventeringen blev nu att länsvis kartlägga de återstående arealerna av ängar och naturbeten i Sverige. Länsvisa rapporter publicerades kring 1990 där funna områden klassades i 1-, 2- och 3- objekt. Totalt cirka 200 000 hektar mark befanns hysa särskilt höga bevarandevärden. Senare under 1990-talet har vissa kompletterande inventeringar skett och värdefulla områden anträffats som inte fanns med i ängs- och hagmarksinventeringen.
9 NOLA 10 Före inträdet i EU hade Naturvårdsverket ansvaret för stöd till ängs- och hagmarksobjekten. Ett statligt anslag, NOLA (Naturvård i Odlingslandskapet) infördes 1986 som ersättning för slåtter och bete. De enskilda länsstyrelserna erhöll NOLA-pengar, som man ute i länen kunde använda mycket flexibelt. Pengarna betalades ut som uppmuntran till enskilda lantbrukare som hävdade objekten. Länsstyrelsen kunde även "köpa naturvårdstjänster" från andra aktörer på ett okonventionellt sätt. Man åkte ut och hälsade på enskilda lantbrukare och gav goda råd under gårdsvandringar i fält. Viktigast av allt var att informera lantbrukaren om de speciella arter och växtsamhällen som var typiska för just den marken. Nästan alla lantbrukare blir stolta och glada över att ha sällsynta blommor och annat rart på sina marker. Dessutom känner de flesta ett ansvar att bevara vissa särskilt fina miljöer som tidigare generationer skapat. Byråkratin hölls på en låg nivå. NOLA-stöden togs emot positivt och sågs av lantbrukarna som en uppmuntran till fortsatt hävd.
Vissa kommuner, tex. Södertälje, kompletterade med kommunalt NOLA för att dra sitt strå till stacken.
Ängs- och hagmarksinventering och NOLA-stödet innebar att Sverige sågs som ett föredöme och modelland bland övriga nordiska länder och inom EU- området vad gällde bevarandet av mångfalden i odlingslandskapet.
11 EU:s miljöstöd 12 Efter EU-inträdet flyttades det övergripande ansvaret för stöd till ängs- och hagmarker från Naturvårdsverket till Jordbruksverket. NOLA-stödet och ersättningar för landskapsvård togs bort och ersattes av EU:s miljöstöd samt stöd till hela kulturmiljöer. En positiv effekt blev att de totala anslagen för skötsel och hävd blev avsevärt större. Kulturmiljön lyftes även fram bättre än förut.
Tyvärr infördes samtidigt en pappersexercis som har skapat en starkt negativ stämning inom lantbrukarkåren. En tidigare flexibel, lokal och förtroendefull kontakt mellan länsstyrelse och brukare/hävdare ersattes av en aldrig förut skådad centralstyrning och centralbyråkrati. Den regionala anpassningen ersattes av nationella regelsystem som gällde lika för skånska utmarker, alvaren på de stora öarna, hackslåttar och finntorp i Mellan- norrland och fäbodar längst i norr. I stora delar av landet, främst norrut, är objekten dessutom små och inte alls anpassade till de rigida, schablon- mässiga ersättningarna.
Samtidigt inleddes inom andra EU-områden en motsatt utveckling mot regionalisering där varje regions särart skulle lyftas fram och ges större vikt.
13 Kontakter, kunskap och bevarande försvann 14 EU:s miljöstöd är i första hand utformat som ett bidrag till de enskilda lantbrukarna. Femåriga "anmälningsperioder" krävs, något många känner sig tveksamma till.
De enskilda brukarna ska även själva ta initiativ till att söka miljöstödet, göra objektsklassningen själva och fylla i komplicerade blanketter, trots att lantbrukare inte är botanister och systematiker och inte har den specialist- kunskap som krävs för att klassa sina marker. Effekten har blivit att botaniska pärlor i många fall har missats och botaniskt trivialare marker har miljöstöd.
Många lantbrukare som förut erhöll NOLA-stöd har under senare delen av 1990-talet struntat i att söka EU:s miljö- och kulturstöd på grund av allt krångel och all pappersexercis. En stor insats görs på tjänstemannasidan med att kontrollera och sända tillbaka felaktigt ifyllda blanketter. En del lantbrukare som fyllt i felaktiga uppgifter har blivit återbetalningsskyldiga för flera års stöd. Resultatet har blivit att idag står inemot hälften av ängs- och hagmarksinventeringens objekt utan rejäl hävd i många län. Utvärde- ringen av EU-stöden i den nationella bevarandeplanen visade även att det inte var de högst klassade objekten som erhållit stöd. En hel del klass 1- objekt runtom i Sverige står idag utan hävd. Diskrepansen mellan målet om ett "rikt odlingslandskap" och verkligheten borde leda till en radikal om- stöpning av ersättningssystemen.
En statlig utredning, Miljöstödsutredningen, har nyligen inlett sitt arbete och lägger sina förslag i juni 1999. Miljöpartiet förutsätter att utredningen och även Jordbruksverket initierar en bred diskussion kring det svenska odlingslandskapets framtid innan man lägger sina förslag.
15 Rådgivare 16 Handläggarna måste även återfå sin roll som i första hand rådgivare. Obligatoriska gårdsvandringar bör ske vid varje objekt med jämna mellanrum med förtroliga samtal om varje objekts speciella naturvärden och lämplig skötselmetodik. Inom varje länsstyrelse bör även samarbete ske mellan olika enheter så att kompetensen om växt- och djursamhällen utnyttjas maximalt. Ökade resurser behövs inom länsstyrelsernas miljöenheter för att klara målen om biologisk mångfald.
17 Sektorsansvaret 18 Under 1990-talet har sektorsansvaret mer och mer betonats vad gäller miljöfrågorna. Det är en helt riktig utveckling. Samtidigt får inte kompetensen minska och glömmas bort. Då klaras inte måluppfyllelsen. Det behövs både sektorsansvar och övergripande kompetens.
På samma vis som "guldkornen" inom skogslandskapet skyddas genom reservat och biotopskydd borde de finaste pärlorna i kulturlandskapet ges ett långsiktigt skydd. Just långsiktigheten är viktig för att bevara naturvärden åt framtiden. Reservat med skötselplaner där ägarna behåller äganderätten bör nu diskuteras för de finaste områdena. Ett nätverk av odlingsreservat ("öar") bör tillskapas för att klara överlevnaden av rödlistade arter. Regelrätta civilrättsliga avtal bör kunna slutas med brukarna och stor flexibilitet finnas vad gäller ersättningarnas storlek.
19 Regionalisering 20 Ansvaret för mångfalden inom odlingslandskapet bör i största möjliga utsträckning delegeras ner till de nya storregionerna och till länsstyrelserna. Ett arealbaserat grundstöd per objekt bör enligt vår mening finnas som kan vara olika utformat i olika delar av landet. Därutöver bör "spetsstöd" finnas som helt disponeras ute i regionerna. Samma bedömning gör WWF, Naturskyddsföreningen, Ekologiska lantbrukare m fl.
21 Den nya jordbrukspolitiken 22 En förutsättning för att nå målet om ett "rikt odlingslandskap" är att jordbrukare finns kvar i en bygd. Den svenska debatten om bevarandet av biologisk mångfald bör därför tydliggöra jordbrukets situation i olika delar av landet. Många av objekten i ängs- och hagmarksinventeringen är belägna på marginell jordbruksmark utanför de mest aktiva jordbruksområdena.
Anslutningen till EU:s jordbrukspolitik innebar för Sverige att spann- målsodlingen på slätterna söderut fick ökad lönsamhet medan mjölk- och vallproduktionen i skogs- och mellanbygderna blev förlorare. Många av de finaste ängs- och hagmarkerna är belägna utanför de stora slättbygderna. Deras bevarande förutsätter en lönsam mjölk- och vallproduktion. Hårdnande konkurrens och satsning på mer högmjölkande kor resulterar i färre men större mjölkgårdar, färre betande djur och minskad betad areal. Färre betesdjur och upphört bete är ett hot mot tusenåriga grässvålar även i våra centrala jordbruksområden, t ex alvarmarkerna på Öland. De svenska konsu- menterna kan påverka denna utveckling genom att i ökad utsträckning välja kött från betande djur istället för kyckling och fläskkött.
23 Avfolkningen fortgår 24 Den fortgående avfolkningen av stora områden minskar även möjligheten att bibehålla ett aktivt jordbruk. Nyrekryteringen av unga jordbrukare är ett annat problem. Den nya jordbrukspolitiken inom EU leder troligen till lägre direktersättningar vilket ytterligare riskerar att drabba mjölk- och vallproduktionen. Den ökade marknadsanpassningen av jordbruket inom EU kräver att Sverige nationellt får ge de miljöstöd som behövs för att inte jordbruket i de biologiskt rika skogs- och mellanbygderna slås ut. Annars sker en fortsatt snabb koncentration av jordbruket till stora slättbygder.
Sammantaget riskerar denna utveckling att resultera i en successiv nedgång även av mångfalden i skogs- och mellanbygderna, tvärtemot det nationella målet om ett "rikt odlingslandskap". Om ängar och naturbetes- marker inte hävdas växer de igen och alla de örter som förr var vanliga i landet försvinner. Den diskrepans som finns mellan mål och verklighet måste tydliggöras när EU nu ska utforma ny jordbrukspolitik och ny regionalpolitik med anledning av att flera öststater snart kan bli medlemmar.
Sverige behöver ett ekologiskt inriktat jordbruk över hela landet även av andra skäl. Långväga transporter av baslivsmedel är t ex inte ekologiskt hållbart.
25 Hemställan 26 Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att jordbrukspolitiken bör läggas om såtillvida att mjölk- och vallproduktionen i skogs- och mellanbygderna gynnas på bekostnad av spannmålsodlingen på slättbygderna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenkling av miljöstöden till ängs- och hagmarker,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad regional bestämmanderätt över EU-stöden till odlingslandskapet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbete mellan olika enheter vid länsstyrelserna för att tillvarata kompetens,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till länsstyrelsernas arbete med att bevara biologisk mångfald,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mer av direkt rådgivning (gårdsvandringar) i fält till brukare av ängs- och hagmarker,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fler reservat i odlingslandskapet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet till flexibla avtalsersättningar för fina objekt,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrning av miljöstöden så att de värdefullaste objekten först klaras av.
Stockholm den 28 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp) Per Lager (mp) Kia Andreasson (mp) Mikael Johansson (mp) Barbro Johansson (mp) Matz Hammarström (mp)