För närvarande diskuteras i olika sammanhang bildandet av marina reservat på olika platser efter Sveriges kuster och i de stora sjöarna. Ett antal reservat på kusten från Haparanda skärgård till Strömstad föreslås till exempel i Naturvårdsverkets aktionsplan för bevarande av den biologiska mångfalden. Marina reservat motsvaras av naturreservat på land. Beslut om reservatsbildningar fattas av länsstyrelserna. Vilka regler som avses gälla inom respektive reservat är mycket svårt att få någon klarhet i. Klart är emellertid att reservatsbildningar oftast innebär eller innehåller krav på förbud mot yrkesfiske, oavsett om detta har pågått i området sedan mycket lång tid tillbaka. Det finns klara exempel på detta.
Inskränkningar och förbud drabbar till övervägande delen det småskaliga kustyrkesfisket, som sedan decennier drivs på ett ekologiskt uthålligt sätt och som dessutom ofta är grunden för en bofast skärgårdsbefolkning i många glesbygder. Några alternativ ges oftast inte, ett fiskeförbud innebär att man måste flytta och söka arbete på annan ort.
Yrkesfiskarna är mycket måna om att bibehålla goda förutsättningar för att kunna bedriva sin verksamhet långsiktigt och uthålligt. Detta är sedan generationer själva grunden för deras fortsatta existens. I denna strävan ingår naturligtvis att tillse att fiskbestånd och rekryteringsmöjligheter för dessa är så goda som möjligt. En ständig utveckling pågår tillsammans med Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium när det gäller att ta fram till exempel selektiva fiskeredskap som släpper igenom icke önskvärd småfisk och sorterar ut andra arter än målarten. Yrkesfiskarna har också initierat mycket stränga bevaranderegler i vissa kustfisken, till exempel när det gäller fiske med räktrål i Kosterfjorden, maximering av antalet redskap i hummerfiske, införande av selektiva hummertinor etc.
Förvaltningen av yrkesfisket inklusive regelverket för hur detta skall bedrivas skall enligt riksdagens och regeringens uppdrag skötas av Fiskeriverket, som är den fackmyndighet som har kompetens för detta. Genom förbud för eller inskränkningar av yrkesfisket i reservatsområden övertar länsstyrelser och kommuner denna förvaltning från Fiskeriverket, som är den myndighet som utsetts av regeringen att handha ansvaret för fiskeriförvaltningen.
Det är viktigt att få klargjort och bekräftat att det är Fiskeriverket som är den statliga myndighet som skall ha ansvaret och förvalta det svenska yrkesfisket, däri även inräknat det oerhört betydelsefulla fiske som pågår vid kusten och i skärgårdsområdena. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att i samråd med berörda myndigheter och organisationer på fiskets område utreda denna fråga.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av marina reservat.
Stockholm den 27 oktober 1998
Christer Skoog (s) Jan Björkman (s)