Inledning
I Södertälje finns ett stort fjärrvärmeverk, Igelstaverket. Fjärrvärmeverket försörjer stora delar av Södertälje med värme. Det är också kopplat till kunder i Botkyrka och Huddinge kommuner och ägs numer av kommunerna tillsammans. Nyligen har man fattat beslut om att koppla ihop Igelstaverket med Hammarbyverket i Stockholms stad.
Allt mer biobränsle
Igelstaverket byggdes ursprungligen för koleldning men har under senare år med stor framgång eldats med allt större andel biobränslen. Det är en förändring som de boende i främst Södertälje och Botkyrka har känt sig glada och stolta över och som är helt i linje med det Agenda 21- dokument, som fullmäktige fattat beslut om.
Miljöfarliga bränslen från Tyskland
I den ständiga jakten på billiga bränslen har företagsledningen nu kommit med förslag att importera stora mängder fossila avfall från EU och i första hand från östra Tyskland, i flera fall avfall som är mycket miljöfarliga.
Följande är aktuellt att eldas i Igelsta:
? Uttjänta bildäck - i huvudsak importerat fossilt bränsle med mängder av obehagliga ämnen. ? ? Tjärolja från brun- och stenkol (fossila bränslen) från östra Tyskland. Tjäroljan innehåller en stor mängd farliga organiska föreningar som fenoler och kreosot. Det sägs finnas en miljon kubikmeter tjärolja i östra Tyskland. Klassat som miljöfarligt avfall. ? ? Tjärolja blandat med kasserat och malt brunkol (fossila bränslen) från östra Tyskland. Kommer som briketter. Klassat som miljöfarligt avfall. ? ? Annat returavfall som t ex kreosotbehandlade sliprar, kreosot är en restprodukt från koksverk med mycket gifter. ? ? Industriavfall av varierat slag med mycket fossilt bränsle. ? ? Importerat kontorsavfall varav mycket är fossilt bränsle. ? ? Spilloljor - allt importerat fossilt bränsle. ? Kostnaderna styr över miljötänkandet
Skälet till att Söderenergi vill bränna de giftiga fossila avfallen från östra Tyskland är att de är mycket billiga. Tyska staten betalar bidrag för att bli av med giftigheterna. Att de inte eldas i Tyskland beror på att där säger miljöopinionen nej. Man vill inte ha utsläpp av farliga ämnen till luften. Naturligtvis har de tyska företagen tillgång till samma reningsteknik som svenska anläggningar och kan rena lika bra som de svenska. Så när det sägs att det är bättre att ta bränslena till Sverige av det skälet är det naturligtvis en bluff. Det var bara några år sedan svenska företag for till Tyskland för att titta på den modernaste reningstekniken på sopförbränningsanläggningar. I en fri marknad kan alla köpa sådan.
Ingen koldioxidskatt på fossila sopor
Ett ytterligare viktigt skäl för företagsledningen att vilja ta hand om fossilt avfall är att det inte utgår någon koldioxidskatt på fossilt avfall i Sverige. De beskattas som biobränslen. Fullkomligt obegripligt! Avsikten med koldioxidskatten måste ju vara att genom ekonomiska styrmedel försöka minska nettotillskottet till atmosfären. Ett fossilt bränsle ger ju inte mindre nettotillskott som sopa. Däck, tjärolja, tjäroljebriketter och spillolja är ju fortfarande fossila och ökar koldioxidhalten i atmosfären om de eldas.
Miljöpartiet anser att det är orimligt att det svenska skattesystemet är så utformat att det gynnar import och eldning av miljöfarligt fossilt avfall. Fossila avfall måste också belastas med koldioxidskatt.
Miljöfarliga bränslen ska inte importeras!
Sverige ska inte bli en sopstation för andra länder. Det borde vara självklart att varje land tar hand om sitt avfall. Sopor som innehåller fenoler och kreosot skall inte importeras för förbränning. Det är viktigt att regeringen klargör att det i ett samhälle på väg mot ekologisk hållbarhet inte finns utrymme för dylikt. Förbjud import av sopor, såväl miljöfarliga som andra t ex plast, för förbränning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen ser till att också fossilt avfall beläggs med koldioxidskatt som övriga fossila bränslen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud att importera sopor, såväl miljöfarliga som andra t.ex. plast, för förbränning.
Stockholm den 25 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
1 Yrkande 1 hänvisat till SkU.