Internationella åtgärder mot utsläpp i Östersjön
80 miljoner människor i fjorton länder bor i avrinningsområdet till innanhavet Östersjön, ett avrinningsområde som är fyra gånger större än själva havet. Östersjön är dessutom ett ganska grunt hav, särskilt i dess södra del. Ändå tar det 38 år för dess vatten att bytas ut genom att nytt vatten rinner till. Enligt en kartläggning av Helsingforskommissionen är 83,4 % av biotoperna i och kring Östersjön hotade, varav 15 % är akut hotade. Av kommissionens rapport framgår att syreförhållandena i Östersjöns djuphålor fortsätter att försämras. Sedan det stora inflödet av friskt havsvatten i januari 1993 har syrehalterna gradvis sjunkit, och de syrefria bottnarna ökar i utbredning. Att rena Östersjön är därför med nödvändighet tidskrävande och varje insats brådskar.
1974 tillkom Helsingforskonventionen, ett dokument om skydd av havsmiljön i Östersjöområdet. Någon påtaglig fart på miljösamarbetet mellan Östersjöstaterna dröjde dock till 1990 då en statschefskonferens hölls i Ronneby. Det ledde till en aktionsplan i två faser genom den då nyinrättade Helsingforskommissionen, för att ta fram ett konkret program för Östersjöns rening. Totalt har 2200 punktkällor till utsläpp identifierats. De värsta 132 förorenande punktutsläppen (1992), s.k. hot spots, har successivt minskats och 1994 hade 13 strukits. Idag (1998) har totalt 15 av dessa 132 hot spots åtgärdats och strukits. För 70 % av de övriga 117 pågår projektering och finansiering. Enligt de uppställda målen skulle en femtioprocentig reduktion av utsläppen ha nåtts 1998, men inte heller detta mål har infriats. Till alla de punktkällor för utsläpp som identifierats kommer också de diffusa utsläppen, framför allt från jordbruket, som ännu inte åtgärdats.
1988 sattes målet att kväveutsläppen i Östersjön skulle vara halverade senast 1995. Inte heller det målet har uppnåtts. I mars 1998 skärpte miljö- ministrarna i länderna runt Östersjön kraven på jordbrukets kväveutsläpp i Östersjön. Det innebär hårdare krav på gödselhantering i framför allt Polen, Baltikum och S:t Petersburgsområdet. Inom fyra år ska länderna i princip ha samma regler för hantering och spridning av stallgödsel som Sverige. Dessutom skärps reglerna för giftspridning i jordbruket. Implementeringen av de utsatta målen har dock varit alldeles för svag. Regeringen bör återkomma till riksdagen med konkreta planer för hur takten när det gäller implementering av de utsatta målen kan ökas.
Åtgärder mot kustnära övergödning
När det gäller önskvärda svenska åtgärder för att minska föroreningarna i Östersjön framstår en minskning av den kustnära övergödningen som prioriterad. Glädjande nog fortsätter fosfor- och kvävehalterna i Östersjön att sjunka, men medan svenska miljöbelastande utsläpp på ett flertal områden sjunker för varje år, kan av tillgänglig statistik inte utläsas någon minskning av vattendragens transport av fosfor och kväve till kusten. Den kustnära övergödningen är ett stort problem längs stora delar av Sydsveriges Östersjökust, inte minst vid Skånes östkust där nu algblomning och tångdrivor längs kusten är ständigt återkommande problem. Denna kustnära övergödning är i allt väsentligt nationellt betingad och beror just på de åar och vattendrag som avvattnar jordbruksbygden och transporterar stora mängder fosfor och kväve till kusten.
För att få ner jordbrukets miljöbelastning har många åtgärder föreslagits, som t.ex. höjda miljöavgifter på handelsgödsel, avgifter som måste återgå till jordbrukarna för att finansiera konkreta åtgärder. Ytterligare ett sätt är att ställa generella krav på att lämna en odlingsfri zon på 5-10 meter längs alla vattendrag. Enligt tillgänglig sakkunskap skulle sådana gröna zoner verksamt bidra till att ta upp kväve och fosfor så att åarna inte blir övergödda. Samma funktion har också bevarade och nyanlagda våtmarker och översilningsängar. Dräneringsvattnet kunde också samlas i dammar för att under torrperioder åter tillföras åkrarna, projekt som lämpligen kunde bekostas ur EU-stödet. Regeringen bör återkomma till riksdagen med riktlinjer för länsstyrelserna för att skapa förutsättningar för sådana odlingsfria zoner. Det är nödvändigt att anpassa åtgärderna efter varje avrinningsområdes speciella karaktär, dess geologi, natur och vattendragens geografiska sträckning.
Åtgärder mot oljeutsläpp i Östersjön
På nytt har avslöjats att fartyg utan rättsliga påföljder kan göra oljeutsläpp. Dessa utsläpp ökar i omfattning. I svenska vatten upptäcktes 1997 395 oljeutsläpp och i finländska 108, men de är bara en del av alla oljeutsläpp som totalt belastar Östersjön. Merparten av utsläppen äger rum på rutterna mot S:t Petersburg och andra hamnar i Ryssland och Baltikum. Miljöbovar som avsiktligt smutsar ner havet med oljeutsläpp slipper oftast straff för att kraven på bevis är orimligt stränga. Detta är förödande för miljön i Östersjön men också för tilltron till rättssystemet. Trots att man kunnat dokumentera utsläpp på film och vet att den som tagits på bar gärning är skyldig har man inte förmått lagföra och ställa till svars. Trots ett antal polisanmälningar har ännu ingen fällande dom avkunnats för oljeutsläpp till sjöss.
Denna fråga har tagits upp i riksdagen ett flertal gånger under senare år. Riksdagsmajoriteten har hitintills inte tagit beslut som lett till att en förbättring har skett på detta område.
Trots de beslut som tagits av Östersjöstaterna i samband med Helsingfors- kommissionen och i andra gemensamma Östersjöfora finns det anledning att befara att problemen kommer att växa. Så länge man inte har finansierat och genomfört uppbyggnaden av mottagningsanläggningar runt hela Östersjön för oljespill och annat avfall från fartyg kommer utsläppen att fortsätta. För det finns stora vinster att göra om man dumpar oljan rätt ut i Östersjön istället för att sköta rengöringen av tankarna i hamn. Nu fraktas årligen 75 miljoner ton olja på Östersjön. En ökning till 180 miljoner ton förväntas och längre fram tror man på en volym om 300 miljoner ton. Effekterna för Östersjön kommer att bli katastrofala om inte åtgärder omgående vidtas.
Mot bakgrund av den allvarliga situation som råder i Östersjön, med mer än ett oljeutsläpp om dagen, måste nu extraordinära åtgärder vidtas. Detta kan ske på flera sätt. För det första bör svenska resurser anslås ur de två miljarder som regeringen avsatt för Östersjösamarbete respektive investe- ringsbidrag för omställning till hållbar utveckling, för att påbörja iordning- ställandet av mottagningsanläggningar för oljespill och annat avfall. Med anledning av motsvarande synpunkter i en tidigare motion från Kristde- mokraterna skrev utrikesutskottet i sitt betänkande (1996/97:UU16) att man är förvissad om att regeringen kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt Östersjöns vattenmiljö varefter kraven anses besvarade. Detta är inte att visa nödvändig handlingskraft i en fråga som blir allt mer akut.
För det andra bör kustbevakningen och åklagarmyndigheten från samma medel som ovan angivits tilldelas resurser för ökad övervakning och ökade möjligheter att beivra brott. I anknytning till motsvarande motionskrav för något år sedan gjorde justitieutskottet ett tillkännagivande till regeringen (1996/97:JuU1) vilket antogs av riksdagen.
I mars i år beslutade Östersjöländernas miljöministrar vid ett möte i Helsingfors att alla fartyg som trafikerar Östersjön från och med år 2000 måste tömma allt oljespill och avfall i hamn. Då planeras ca 20 nya anläggningar stå klara i Polen, Baltikum, S:t Petersburg och Kaliningrad för att utan extra kostnad ta emot oljeavfallet.
Nu återstår dock att samordna de mycket varierande hamnavgifterna runt Östersjön och att kraftfullt genomföra beslutet, liksom att få rimliga krav på bevisföring och ett bättre samarbete för att säkra bevis mot miljöbovarna. Regeringen bör återkomma till riksdagen med åtgärder för detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högre takt i implementeringen av Helsingforskommissionens uppställda mål,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot kustnära övergödning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppbyggnad och finansiering av mottagningsanläggningar för oljespill och annat avfall,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kustbevakningens och åklagarmyndighetens uppgift att beivra miljöbrott,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av samordning av hamnavgifterna runt Östersjön,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta internationella konventioner i syfte att beivra miljöbrott i form av oljeutsläpp i sjöar och hav.3
Stockholm den 26 oktober 1998
Tuve Skånberg (kd)
Dan Ericsson (kd) Harald Bergström (kd) Ulf Björklund (kd) Amanda Grönlund (kd) Johnny Gylling (kd) Caroline Hagström (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Magnus Jacobsson (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Mikael Oscarsson (kd)
1 Yrkandena 3 och 5 hänvisade till TU.
2 Yrkande 4 hänvisat till JuU.
3 Yrkande 6 hänvisat till UU.