Miljöproblemen inte lösta
Akrylamiden i Hallandsåsen kom för många som en chock och ett uppvaknande. Många hade invaggats i en falsk säkerhet och tro att miljöproblemen var lösta. Det hade man hört företrädare för flera partier bedyra. I kommunerna läggs miljö- och hälsoskyddsnämnderna ner och det påstås att det är av omsorg om miljöfrågorna man vill begrava frågorna i byggnadsnämnden eller någon annan nämnd. Det är lika befängt som det skulle vara att lägga ner Miljödepartementet och ta bort miljöministerposten och så påstå att frågorna kan skötas - och kan skötas bättre - om de finns "integrerat" i något annat departement.
I sann Agenda 21-anda föreslår Miljöpartiet de gröna att kommuners miljö- och hälsoskyddsnämnder åter bör göras obligatoriska. Detta bör ges regeringen till känna.
De gamla problemen inte lösta och nya har kommit till
I verkligheten finns de gamla miljöproblemen som försurning, övergödning och klimatförändringen kvar och nya har kommit till, alla kemikalier. De åtgärder som vidtagits har inte varit tillräckliga. Så var också slutsatsen på uppföljningsmötet till Rio, som hölls i New York 1997. Agenda 21 - det stolta flaggskeppet för ett nytt miljötänkande - har inte fått vind i seglen. Än.
Sverige har många allergiker
Sverige anses ofta som ett rent land. Ändå har vi, paradoxalt nog, en av världens högsta förekomster av allergier hos barn. Att den är en god indikator på miljötillståndet är alla överens om.
Miljöpartiet har på alla sätt lyft allergikernas situation och menar att detta är en politisk fråga som måste prioriteras. Under hösten 1994 gjorde vi en uppgörelse med regeringen som innebar att 2 miljarder kronor ställdes till kommunernas förfogande för allergisanering av daghem och skolor. Det är inte acceptabelt att många barn med besvär tvingas vistas i lokaler som förvärrar deras sjukdom. Fortfarande finns dock många lokaler med fukt i bjälklag och bottenplatta, fukt som i kombination med vissa material ger farliga emissioner.
Vi ser det därför som mycket positivt att anslaget för Investeringar för ekologisk hållbar samhällsutveckling nu kommer att kunna användas för allergisanering och hoppas att detta utnyttjas av kommuner i ansökningar. Inget kan ju vara viktigare än att ge den kommande generationen en frisk framtid.
Kemikaliernas tidsålder
Vi lever i kemikaliernas tidsålder. De ämnen som naturligt omger oss har cellerna i olika djur- och växtarter haft årmiljoner på sig att anpassa sig till. Det senaste seklet har det spridits en mängd nya kemikalier i miljön, kemikalier som ingen från början kunde tro skulle vara farliga.
Idag vet vi bättre. Vi vet att många kemikalier har hög giftverkan, att de anrikas i näringskedjor, bildar nedbrytningsprodukter vars egenskaper inte är kända och kan härma enzymer och hormoner. Många ämnen är cancerogena eller mutagena och många lagras i det levande. Även tungmetaller orsakar miljöproblem och anrikas i näringskedjor. Att allting sprider sig och att ingenting försvinner är sanningar som leder till eftertanke.
Listan på kemikalier som spritts av människan och som lett till omfattande miljöproblem kan göras lång. Den omfattar bl.a. DDT, PCB, freoner, nonylfenol, klorerade lösningsmedel, flamskyddsmedel och tungmetaller. Det finns idag ungefär 15 000 kemiska ämnen på den svenska marknaden, och över 100 000 internationellt. Strömmen av nya kemiska ämnen och produkter som kommer in på marknaden är så strid att det är omöjligt att granska ens en bråkdel av dem. Många kemikalier används i ett överflöd och i onödan trots att man vet att de är farliga. Har konsumtionssamhället blivit fartblint?
Även maten innehåller kemikalier. Den konventionellt framtagna maten är inte kemikaliefri, utan mat där restsubstanser av olika påsprutade gifter klarar gränsvärden för vad man tror är ofarligt. Tror? Oroande rapporter visar att för barn finns inga säkra gränsvärden. Skadorna hos barnen finns där trots att gränsvärdena inte överskrids.
Den sammansatta effekten av alla spridda kemikalier i fauna, flora och oss själva är naturligtvis oerhört svårt, ja omöjligt att överblicka. Den misstanken som en del forskare har att såväl koncentrationssvårigheter som vålds- tendenser hos barn beror på kemikaliestress är skrämmande. Samhället måste avgiftas! Det går inte att vänta. Sverige måste våga gå före och förbjuda kemikalier vi vet är skadliga - även om Sverige hamnar i konflikt med EU:s regel om fri rörlighet av varor. Den får till konsekvens att det land med de lägsta kemikaliekraven blir norm. Det är helt oacceptabelt och innebär att vi lämnar över en så kemikalieförgiftad värld till kommande generationer att en välfärd blir omöjlig.
Kemikaliepolitiken och enskilda ämnen tas upp i särskilda motioner.
Den biologiska mångfalden trängd
Enligt ArtDatabanken, som övervakar arterna i landet, framför allt de hotade, har den biologiska mångfalden aldrig varit så trängd som nu. En tredjedel, 3501 stycken, av alla arter är på något vis hotade och nu minskar inte bara de hotade arterna utan också de som vi brukar anse vanliga.
För Miljöpartiet de gröna är frågor om den biologiska mångfalden viktiga och vi har därför agerat starkt under förra mandatperioden för att uppmärk- samma regeringen på det som sker.
Skogen
Framför allt har hotet mot den biologiska mångfalden gällt skogsmarker där avverkningshot hänger över många skogar med hotade arter och höga biologiska värden. Så har till exempel endast 600 av 80 000 nyckelbiotoper skydd idag. Förhoppningsvis kan många av hoten undanröjas i och med budget 99 och den överenskommelse som Miljöpartiet slutit med regeringen. Äntligen pengar till skydd av skog! För år 1999 förstärks anslaget för inköp med 150 miljoner kronor, för år 2000 med ytterligare 50 Mkr och för 2001 med ytterligare 110 Mkr. Totalt under 3 år tillförs alltså 660 miljoner kronor utöver den nivå, 292 Mkr, som regeringen tidigare föreslagit. Det är mycket glädjande och vi kommer att följa hur medlen används på olika håll i landet.
Idag återfinns medlen för biotopskydd under utgiftsområde 23 Jordbruk m.m. och förvaltas av Skogsstyrelsen. Även här har förstärkning skett och anslaget H 2 uppgår till 75,7 miljoner kronor för 1999, en förstärkning med 15 miljoner kr.
I det bevarandearbete som nu kommer att ske är det viktigt att medlen inte låses administrativt utan att det finns möjlighet att föra över medel för skydd av nyckelbiotoper, om det skulle visa sig att medel saknas där för att kunna skydda viktiga marker, som hotas av avverkning. Detta bör ges regeringen till känna.
Vatten
Sverige är ett land rikt på vatten med sina 104 876 sjöar och ca 120 000 km vattendrag. För oss är tillgången till vatten en självklarhet, både som dricksvatten och för rekreation. Många vatten hotas dock av övergödning, försurning eller utsläpp. För många är kalkningen nödvändig för att livet inte skall trivialiseras och i många fall försvinna. Även grundvattnet hotas av mänsklig aktivitet.
Vatten - en global bristvara
Rent vatten, vårt viktigaste livsmedel, är redan idag en bristvara på många håll i världen. Bristen orsakar inte bara sjukdomar utan även konflikter mellan människor och länder. Inom en generation beräknas rent vatten vara en akut bristvara på många håll. Redan nu är 21 % av det vatten i USA som används för konstbevattning fossilt vatten. Aralsjön har kollapsat ekologiskt, något många talare uppehöll sig vid på UNGASS-mötet. Grundvattennivån under Peking har sedan 1950 sjunkit från en nivå 5 meter under jordytan till drygt 50 meter. Gula floden når inte längre havet under stora delar av året. Redan under senvåren 1996 var floden fullständigt torrlagd innan den nådde mynningen. Allt detta är naturligtvis inte långsiktigt hållbart.
Har vi då en trygg situation i Sverige? Det vanvettiga i att använda friskt rent vatten för transport av urin och fekalier börjar gå upp för allt fler. Här måste bra tekniska lösningar fram. Ett hot är jordbrukskemikalier som bekämpningsmedel. Allt mer hittas i såväl brunnar som grundvatten i takt med att analysmetoder tas fram. En forskare menar att man hittar allt man kan leta efter. Många av medlen, t.ex. Atrazin, är inte längre tillåtet i landet, men nu börjar man finna det i grundvatten i Skåne. I Danmark har upptäckten av nedbrytningsprodukter av Roundup, ett höggiftigt så kallat lågdospreparat (det behövs bara några droppar för att nå önskad gifteffekt) orsakat rabalder. Roundup är för övrigt det bekämpningsmedel som ägaren Monsanto skräddarsyr sina genmanipulerade grödor till.
I Östersjön har sommaren visat en kraftig algblomning. Orsaken till laxsjukdomen M74 har inte lösts och torsken tycks minska i antal. Kvoten för uttag minskades på senaste Warszawa-mötet.
Situationen för vildlaxen i Östersjön är fortfarande mycket oroande så länge fiske på blandade bestånd fortgår.
Strömmande vatten
Strömmande vatten är den naturtyp som exploaterats hårdast på norra halvklotet. I vissa län t ex Västernorrland är 95 % av den ekonomiskt utbyggbara vattenkraften redan utbyggd. De arter som är beroende av strömmande vatten har trängts tillbaka kraftigt. I Naturvårdsverkets aktionsplan Aktionsplan för biologisk mångfald slås fast: "Vattenkraftutbyggnaden har påverkat en mycket stor del av Sveriges vattendrag vilket har fått starkt negativa konsekvenser för biodiversiteten." (sid 12 i rapporten)
I kommentaren till det beslutade åtgärdsmålet står: "De outbyggda vatten- dragens betydelse för biologisk mångfald är sådan att bevarandeintressena i fortsättningen måste sättas före exploatering av vattendragen. Kvarvarande opåverkade forsar och strömsträckor ska inte exploateras." (sid 41 i rapporten)
Trots detta har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet enats i energiuppgörelsen att anslå medel till utbyggnad av små vattenkraftverk, trots att det beslutet hotar precis de kvarvarande vattendrag som måste sparas. Det införs ett investeringsbidrag om 15 % till utbyggnad av småska- lig vattenkraft. Stödet uppgår till 150 miljoner kronor under en 5-årsperiod.
Miljöpartiet de gröna anser att vattenkraften i Sverige är färdigutbyggd. Det går inte att både bygga ut och behålla de arter som behöver rinnande vatten, vilket flera forskare har visat. Den biologiska mångfalden måste ges företräde. Det handlar såväl om hotade som mer vanliga arter. De biologiska livet förstörs när vattnet inte längre får strömma fritt, när de naturliga variationerna i vattenståndet försvinner och gödningen av strandzonerna upphör, när havsöringen inte längre kan vandra upp som tidigare och när utter och strömstare inte längre har någon fors att vistas i. Riksrevisions- verket har riktat kritik mot statsbidraget till minikraftverk just med hänvis- ning till biologisk mångfald.
Riksdagen har fastlagt taket för vattenkraftens utbyggnad till 66 TWh. Idag levereras 70,1 TWh. Även av detta skäl måste vattenkraften anses färdig- utbyggd.
I en separat motion under denna motionstid belyser vi detta utförligare och visar också att anslaget redan är ett hot mot många små strömmande vatten- drag trots försäkran från förra miljöministern att så inte skulle ske.
I valrörelsen har såväl Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Center- partiet sagt sig inte alls värna om detta stöd. Något hot mot skyddsvärda vattendrag säger man sig inte stå bakom. Det borde alltså vara möjligt att ta bort stödet alternativt omvandla det till stöd för att förbättra och teknik- utveckla redan befintlig vattenkraft.
Miljöpartiet de gröna yrkar att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft ska ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag som finns kvar, oavsett storlek, skall bevaras.
Myrar
Efter ett långvarigt utrednings- och beredningsarbete kom till slut ett beslut om "Myrskyddsplan för Sverige" våren 1994. Planen var inte komplett. Myrrika Norrbottens län saknades, information om omgivande fastmarksskog var bristfällig eller inaktuell. Fortfarande saknas konkreta åtgärdsprogram och skyddsplaner om rikkärr, sumpskogar, mader och slättsjöar.
I proposition 1996/97:75 Skydd av hotade arter mm. ägs att "sumpskogar, mader och rikkärr bör särskilt uppmärksammas i naturvårdsarbetet med våtmarker". Trots detta är regeringens ambition i proposition 1997/98:145 Svenska miljömål att endast 50 % av Myrskyddsplanens objekt skall vara skyddade om en generation. Det är en för dålig ambition. Enligt Naturvårds- verkets rapport 4765 Ren luft och gröna skogar kostar detta vad avser själva myrmarken ca 10 miljoner kr/år. Kostnaden för kringmarken, oftast skog, är svår att beräkna.
Enligt internationella naturvårdsunionen IUCN skall varje land skydda 10 % av alla naturtyper för att säkerställa den biologiska mångfalden. Myrskyddsplanen upptar endast 6 % av totala myrarealen. Det är hög tid att skydda de myrar som finns i Myrskyddsplanen. Sverige har ett stort ansvar internationellt att skydda dessa biotoper.
I Naturvårdsverkets rapport 4765 Ren luft och gröna skogar föreslås att ytterligare ett tiotal våtmarker i Sverige senast 1999 bör upptas på Ramsar- listan över våtmarker av internationell betydelse. Miljöpartiet anser det vara en god målsättning.
Miljöpartiet yrkar att de myrar som finns upptagna i Myrskyddsplanen skall beaktas vid skydd av biologisk mångfald i det nu utökade anslaget A 3.
Torvbrytning
Många myrar hotas av torvbrytning, trots att våra myrmarker är unika naturtyper för Europa. Torv är numera klassat som fossilt bränsle. Torvbrytningen i vårt land har minskat under senare år. Bryter man torv på myrvidder så förstörs den biologiska mångfalden till totalt. Miljöpartiet anser att torven är ett fossilt bränsle som inte hör hemma i ett uthålligt energisystem. Däremot kan biobränslen från grenar och toppar (GROT) tas tillvara i ökad omfattning och med de restriktioner som bl a Naturvårdsverket pekat på.
Torv som bränsle hör inte hemma i ett ekologiskt hållbart samhälle varför torvbrytning i nya myrar inte får ske. Detta bör ges regeringen till känna.
Hav, levande kust och skärgård
Sverige är ett land med mycket kust och hav. I separata motioner under denna motionstid behandlas såväl Skagerrak, som Kattegatt och Östersjön.
En förutsättning för att behålla hav och levande kust och skärgård i balans är att havsforskningen får oförminskat stöd. Kunskap är en förutsättning både för att uppmärksamma att något sker och för att kunna bedöma vilka åtgärder som måste till.
I Naturvårdsverkets rapport 4765 Ren luft och gröna skogar föreslås mål för fosfor i kretsloppet. Mycket av fosforn hamnar i vatten och orsakar övergödning och rubbad ekologisk balans. Kväve har tidigare ansetts som det ämne som orsakat störst problem i havet, men nya rön tyder på att fosfor kan ha större betydelse än man tidigare trott. Fosfor bryts idag av lagrade resurser och dagens användning är inte långsiktigt hållbar.
Miljöpartiet yrkar att regeringen skall ges i uppdrag att ta fram en handlingsplan för fosfor där målet skall var att förluster inte får vara större än att miljön inte skadas.
Marina reservat
Under senare år har ett antal naturreservat avsatts i rent marin miljö, s.k. marina reservat, som syftar till att skydda livet under havsytan, speciellt den biologiska mångfalden. Till de områden som fredats på detta sätt hör Gullmarsfjorden och Stigfjorden i Bohuslän samt vattnen kring Gotska Sandön och Holmöarna i Västerbotten.
Arbetet med inrättandet av marina reservat har pågått länge, men har hittills inte lett till tillräckliga bevarandeinsatser. Detta arbete måste fördjupas, konkretiseras och påskyndas. Planen "Marina reservat i Sverige" måste skyndsamt realiseras men också kompletteras, speciellt beträffande skyddet av grunda kustområden med exempelvis mjukbottnar, ålgräsängar och musselbankar. Dessa områden utsätts i dag för en omfattande exploatering i form av fiske.
Miljöpartiet yrkar att planen "Marina reservat i Sverige" kompletteras skyndsamt, speciellt beträffande skyddet av grunda kustområden med exempelvis mjukbottnar, ålgräsängar och musselbankar.
Arterna i jordbrukslandskapet minskar
Dagens jordbruk är inte ekologiskt långsiktigt hållbart. Det ger heller inte en långsiktig säker livsmedelsförsörjning. Miljöpartiets syn på jordbruket har utvecklats i flera motioner.
Vi anser att jordbruket blir långsiktigt hållbart enbart om det bedrivs enligt ekologiska principer. Bekämpningsmedel och konstgödsel hör inte hemma i ett ekologiskt hållbart samhälle. Dagens konventionella jordbruk är också ett hot mot biologisk mångfald. De arter som är knutna till framför allt åkerlandskapet minskar dramatiskt i antal. I Sverige har varannan tofsvipa och stare, var fjärde sånglärka och var tredje ladusvala försvunnit under de senaste 20 åren. Även insekter och örter minskar dramatiskt. En miljö- debattör jämför en konventionellt odlad åker med en asfalterad parkerings- plats vad avser biologisk mångfald. Det är skrämmande att en så stor påverkan som det konventionella jordbruket har på miljön godtas. Under- sökningar visar att såväl arter som individer av insekter, örter och fåglar ökar vid omläggning till ekologisk odling.
Kalkning
Kalkningen av sjöar och vattendrag är en tyvärr fortfarande en nödvändig verksamhet, som garanterar att biologiskt liv kan finnas kvar. Det biologiska behovet har beräknats till 600 miljoner kronor om året. En återförsurning med åtföljande metallutsläpp kan innebära ekologisk kollaps för de tidigare räddade vatten. Idag kalkas endast 45 % av de vatten som är i behov.
Kalkningen är nödvändig för att bibehålla de arter i sjöar och vattendrag som är känsliga för sjunkande pH-värden. Många av dessa känsliga arter är sådana som ArtDatabanken tagit upp som hotade.
Genom kalkningsverksamheten har en hel del giftiga metaller som aluminium bundits i sediment och inte kommit in i det levande. Om kalkningen upphör kan dessa sediment släppa sina lager av metaller och en metallchock för växter och djur kan bli följden.
I den översyn av behovet som nu sker måste risker vid återförsurning särskilt belysas. De anslagsnivåer som nu finns i budgeten är enligt Miljöpartiets uppfattning för små och en ökning kommande år anser vi nödvändig för att säkerställa biologiskt liv i många vatten.
Miljöpartiet yrkar att regeringen ges i uppdrag att ta fram konkreta och tidsbestämda mål för kalkningsverksamheten för beslut i riksdagen.
Miljö- och kretsloppsforskning
Från och med 1998 upphör Statens Naturvårdsverks forskningsbudget. Ändå är det Naturvårdsverket som har huvudansvaret för att samhällsviktig forskning blir gjord, att forskningen samordnas och resultaten kommer ut.
Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning), som tar över en del av Naturvårdsverkets forskningsprojekt och är tänkt som ersättare vad gäller stöden, är en stiftelse och inte en myndighet och har inte heller förbundit sig att ta på sig hela ansvaret. Miljöpartiet anser att det är viktigt att riksdag och regering behåller greppet om miljöforskningen. När larmen tidigare har gått så har SNV genast kunnat starta utredande forskning. Idag fattas ca 50 miljoner kr till miljöövervakning och akuta insatser. Mistra skall, enligt sina stadgar, stödja "långsiktigt strategiskt inriktad och problemlösande forsk- ning", men inget sägs om stöd till akuta och snabba forskningsinsatser.
Det finns alltså inga garantier för att Mistra i ett längre perspektiv tar ansvar för miljöforskningen. Stödet till forskningen kommer att vara avhängigt av situationen på börsen. Idag finns forsknings- och utbildnings- avdelningar vid universitetet, som har tillkommit tack vare Naturvårds- verkets anslag. Naturvårdsverket kan inte med regeringens neddragningar upprätthålla ansvaret för miljöövervakning och akuta insatser.
Miljöpartiet anser att det är mycket viktigt att miljö- och kretslopps- forskningen stärks.
Sanering och återställning av miljöskadade områden
Det finns många miljöskadade områden i Sverige, där gifter läcker till naturen, ca 2 000 platser enligt Naturvårdsverkets lista. Det finns kvicksilver och andra tungmetaller, kreosot och stabila organiska kemikalier som vi vet kommer att läcka ut och påverka det levande och även oss själva om inget görs. En förutsättning för att vara på väg mot ett ekologiskt hållbart samhälle måste vara att eliminera de "miljöbomber", som i dag läcker gifter. Räknar man in alla nedlagda bensinstationer m.m. tror man att siffran kan vara så hög som 7 000 objekt, som behöver saneras. Industrins uppbyggnad i Sverige har satt spår, spår som vi, den generation som kunnat leva gott på framsteg, måste åtgärda. Det kanske inte är så glamouröst att städa, men mp anser att den vilja till ekologiska satsningar som regeringen säger sig ha måste manifesteras i satsningar för att åtgärda de miljöskadade områdena. Antingen tar denna generation hand om försyndelserna eller så överlåter vi det till kommande generationer. Då riskerar dessutom många av de gifter, som borde tas om hand, att spridas och ta sig in i näringskedjorna och situationen kan förvärras och saneringen fördyras.
En beräknad kostnad för att klara av saneringarna av "miljöbomberna" är minst 20 miljarder kronor. De objekt där man har startat saneringen, t.ex. Turingeån och sjön Turingen i Södertälje kommun, som är förorenade av kvicksilver, visar att kostnaden ofta blir större än beräknat. Under mandat- perioden 1988-1991 anslogs 150 miljoner kronor, vilka beräknades räcka till 5 objekt. De räckte till två, däribland Järnsjön i Emåns vattensystem, där en sanering av PCB genomfördes.
Det nya investeringsanslaget för Investeringar för ekologisk hållbar samhällsutveckling öppnade 1997 för sanering av förorenade områden, något Miljöpartiet föreslagit och hälsade med glädje. Flera objekt bl a ovan nämnda sjö Turingen i Södertälje kommun har också erhållit medel.
Inom det nya investeringsanslaget får medel dock inte gå till inventeringar och förundersökningar. Det har inneburit att det angelägna arbete som Naturvårdsverket och länsstyrelserna, i samarbete med kommuner naturligt- vis, har bedrivit under många år inte kunnat bedrivas fullt ut.
Vi i Miljöpartiet de gröna är mycket glada över att detta nu har åtgärdats i och med det nya anslaget A 4 Sanering och återställning av förorenade områden. Det kompletterar på ett bra och nödvändigt sätt möjligheten för kommuner att söka medel ur investeringsanslaget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommuners miljö- och hälsoskyddsnämnder åter bör göras obligatoriska,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det investeringsbidrag som införts enbart skall gå till teknikförbättring i befintliga vattenkraftverk,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft skall ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag, oavsett storlek, som finns kvar skall bevaras,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av skydd av arter som behöver strömmande vatten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skyddet av de myrar som finns upptagna i Myrskyddsplanen skall beaktas vid skydd av biologisk mångfald i det nu utökade anslaget A 3,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att torv som bränsle inte hör hemma i ett ekologiskt hållbart samhälle varför torvbrytning i nya myrar inte får ske,
7. att riksdagen hos regeringen begär en handlingsplan för fosfor där målet skall vara att förluster inte får vara större än att miljön inte skadas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att planen "Marina reservat i Sverige" bör kompletteras skyndsamt, speciellt beträffande skyddet av grunda kustområden med exempelvis mjukbottnar, ålgräsängar och musselbankar,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till konkreta och tidsbestämda mål för kalkningsverksamheten för beslut i riksdagen.
Stockholm den 26 oktober 1998
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp) Gudrun Lindvall (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Gunnar Goude (mp) Matz Hammarström (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Barbro Johansson (mp) Mikael Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Lars Ångström (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till NU.
2 Yrkande 3 hänvisat till BoU.