På 1970-talet uppdagades Sveriges största miljöskandal. Ett företag som tillverkade gift för besprutning av livsmedel grävde ner sitt avfall i närliggande marker och vattendragen runt om blev recipient till den urlakning som skedde. Närliggande trädgårdsnäringar som använde vattendragen till bevattning fick lägga ner. Människorna i samhället blev dåliga och lukten från tillverkningen spred sig i hela omgivningen.
När skandalen uppdagades gjordes de åtgärder som man då trodde skulle vara de bästa. Man har på ett effektivt sätt stoppat urlakningen från de kontaminerade områdena och samlat upp dagvatten som sen, via avlopps- ledningar, forslats till reningsverket i Landskrona.
I år, 1998, har man från Naturvårdsverket gjort en analys av vad som hänt på de kontaminerade områdena och konstaterat att giftet inte har läckt ut men att det heller inte har försvunnit. Det betyder att det inte skett någon nedbrytning alls av kemikalierna/gifterna.
Till dags dato har man från statens sida lagt ner cirka 65 miljoner kronor på de åtgärder som är gjorda men som inte har gett någon långsiktig lösning på problemet. I Naturvårdsverkets analys finns det olika förslag på olika åtgärder som man kan göra för att komma till rätta med problemen med olika förmodade resultat till olika höga kostnader.
Det är nu dags att detta löses en gång för alla och att kemikalierna/gifterna tas bort från områdena och att marken saneras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de marker som fortfarande innehåller gift från BT- kemi skall totalsaneras.
Stockholm den 20 oktober 1998
Anders Karlsson (s)