Halon tär på ozonskiktet
Haloner, som används i brandsläckare, innehåller brom som i likhet med klorföreningar förstör ozonet i den övre atmosfären. Utsläpp av klor- och bromhaltiga flyktiga ämnen har ökat nedbrytningen av ozonmolekylerna i en sådan takt att ozonhalten minskat. Ozonskiktet har blivit tunnare, särskilt nära polerna. Ibland är uttunningen så allvarlig att man talar om ett "hål" i ozonskiktet. Den ökade UV-strålningen innebär att risken för skador på levande celler ökar.
Produktionen är därför förbjuden i i-världen sedan 1994, i enlighet med Montrealprotokollet. Genom förbudet hoppas klimatforskarna att ozonlagret ska börja återhämta sig inom 20 år. U-länderna tillåts dock tillverka haloner fram till år 2010. Det har lett till en illegal import till Europa, vilket EU- kommissionen nu vill stoppa med ett försäljnings- och påfyllningsförbud. I Sverige har vi sedan 1 januari 1998 förbud mot att använda fasta släcksystem med halon.
Haloner ej inlämnade
Halon ska inlämnas till SAKAB för destruktion. Detta har dock inte skett i beräknad utsträckning. Den totala mängden halon på den svenska marknaden har beräknats till 1 000 ton. SAKAB:s destruktionsanläggning har därför en mottagningskapacitet på minst 500 ton, men till och med augusti 1998 har de endast fått in ca 210 ton. Under 1998 års åtta första månader har 78 ton inkommit, jämfört med 81 ton hela förra året och 51 ton 1994-1996. Mängderna har alltså ökat, men huvuddelen halon - 450 till 700 ton - finns kvar ute på marknaden. Förutom sjöfarten och vissa av försvarets anläggningar har inga dispenser medgivits. En stor mängd halon finns kvar, enligt tidningen Brand & Räddning framför allt hos mindre företag som inte står under samma stränga kontroll som de större.
Tillsynsmyndighetens roll
Tillsynsmyndigheterna har haft skiftande kontroll på halonavvecklingen. Lagstiftningen säger att företagen själva ska anmäla innehavet till länsstyrelsen, men vissa länsstyrelser har på ett föredömligt sätt kartlagt och följt upp företagens innehav. Utsträckningen man som tillsynsmyndighet har informerat om förbudet mot halonanvändning varierar givetvis också. Efter årsskiftet har Naturvårdsverket utlovat en översyn av halonfrågan.
Innehav tillåtet
Beslutet om lagstiftning mot haloner togs 1991. Då beslutade man att användningen av fasta släcksystem med haloner är förbjudet från 1 januari 1998. Därmed får anläggningarna finnas kvar, men inte användas. Det finns alltså inget krav på att lämna in halonet till destruktion, vilket delvis förklarar mängden haloner som ännu ej lämnats in. Att få halonet omhändertaget kostar ca 68 kronor per kilo. Sedan tillkommer kostnaden för ett nytt, halonfritt brandskyddssystem. Det kan ha avskräckt många företag, särskilt mindre, från att lämna in halon till destruktion. De kan ha ignorerat förbudet, eller nöjt sig med att ställa undan halonflaskorna. Det räknas då som om de lagrar halon, med anmälningsskyldighet, men de flesta upptäcks sannolikt inte. Det bör därför införas ett krav på att lämna in halon för destruktion.
Vidare har försvaret, som nämnts ovan, dispens från halonförbudet för vissa av sina anläggningar. Detta rimmar illa med försvarets på senare tid alltmer uttalade miljöinriktning. Försvaret bör därför skyndsamt avveckla all användning av haloner.
Destruktionsanläggningar saknas i delar av världen
I stora delar av världen, t.ex. Ryssland och Asien, saknas destruktionsanläggningar för haloner. Det finns alltså en oklarhet om vad som händer där med de haloner som byts ut. Det diskuteras nu att importera halonerna t.ex. till Sverige för destruktion hos SAKAB, men en import är inte okontroversiell eftersom det också skulle underlätta illegal import av haloner för fortsatt bruk. Det bör utredas vad som är mest framkomligt för att minska problemen med brist på destruktionsanläggningar. Ett internationellt initiativ i frågan bör också tas.
Nya halonformer oroar
Mängden halon-1202 i atmosfären ökar med närmare 20 procent om året, rapporterar australiska och brittiska forskare. Den så snabba ökningen av halon-1202 överraskar och oroar. Ökningen äventyrar hela läkningen av ozonhålet, särskilt som man inte vet varifrån utsläppen kommer. I Montrealprotokollet nämns inget om halon-1202, vilket pekar på vikten av att ha beredskap för hot från andra halonformer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på att lämna in halon för destruktion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarets avveckling av halonanvändning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda hur problemen med brist på destruktionsanläggningar bäst avhjälps,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett internationellt initiativ för ökad halondestruktion,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskap för hot från andra halonformer än de i Montrealprotokollet uppräknade.
Stockholm den 25 oktober 1998
Thomas Julin (mp) Gudrun Lindvall (mp)